"Lęgi były nieco słabsze niż przed rokiem, kiedy to gniazda opuściło siedem młodych orłów i zdecydowanie gorsze niż w 2011 r. Dwa lata temu odchowało się aż 16 piskląt” – powiedział ornitolog.

Jego zdaniem główną przyczyna słabych lęgów była śnieżna i przedłużająca się zima, która utrudniała orłom polowanie i dostęp do pożywienia, a to sprawiło, że do lęgów przystąpiło mniej par.

W Polsce żyje ok. 35 par orłów przednich, najwięcej - ponad 30 par - w Karpatach. Poza Karpatami można je spotkać m.in. na Mazurach. Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł - dwa metry.

Drapieżnik żywi się m.in. zającami, młodymi sarnami, kunami, kotami, krukami, myszołowami. Zjada też węże i padlinę. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Gniazda orła przedniego znajdują się w miejscach niedostępnych - w koronach wysokich drzew lub na skałach.