Placówka powstała z rozbudowy - kosztem 9 mln zł - poradni i oddziałów psychiatrycznych Centrum Pediatrii im. Jana Pawła II.

"Powstaje miejsce, które może ewoluować, zapewniając opiekę pacjentom. Chcemy wpisywać się w światowy trend zmian w psychiatrii, zgodnie z którym ciężar leczenia przesuwa się z leczenia szpitalnego na środowiskowe. Dążymy do tego, by coraz więcej pacjentów korzystało z pobytów dziennych, porad ambulatoryjnych oraz psychoterapii, jak również mogło być leczonych w swoim rodzinnym środowisku" – powiedziała podczas środowej konferencji prasowej w Sosnowcu kierowniczka Centrum Psychiatrii dla Dzieci i Młodzieży prof. Małgorzata Janas-Kozik.

Jak zaznaczyła, opieka oferowana przez Centrum jest kompleksowa, począwszy od całodobowego oddziału szpitalnego przyjmującego w warunkach ostrego dyżuru np. pacjentów po próbie samobójczej, poprzez oddziały dzienne, poradnie zdrowia psychicznego, aż po leczenie środowiskowe.

Prezes szpitala dr Andrzej Siwiec poinformował, że w Centrum Psychiatrii można jednocześnie hospitalizować ponad 60 pacjentów. "Będziemy jednak stawiać na rozwój terapii środowiskowej, aby młody człowiek nie był na długo izolowany od swojej rodziny, miejsca funkcjonowania" – zaznaczył.

W Centrum Psychiatrii są leczeni pacjenci z wszystkimi jednostkami chorobowymi występującymi u dzieci i młodzieży, z wyjątkiem terapii uzależnień od substancji psychoaktywnych - z zaburzeniami odżywiania (anoreksją i bulimią), cierpiący na schizofrenię, depresję, manię oraz zaburzenia neurorozwojowe.

Placówka jest pierwszym w województwie śląskim ośrodkiem leczącym dzieci i młodzież kompleksowo, zgodnie z wytycznymi Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego.

W skład Centrum Psychiatrii wchodzi - powiększony dzięki przebudowie - Oddział Kliniczny Psychiatrii i Psychoterapii Wieku Rozwojowego, z wyodrębnionym pododdziałem terapii zaburzeń emocjonalnych i odżywiania, Dzienny Oddział Rehabilitacji Psychiatrycznej, a także Poradnia Zdrowia Psychicznego.

Całkowity koszt inwestycji wyniósł 9 mln zł. Realizacja inwestycji była możliwa dzięki współfinansowaniu przez samorząd województwa śląskiego, który przekazał na ten cel 2,5 mln zł, pozostałą część środków wyłożył szpital.

Rozbudowano część szpitalną i terapeutyczną. Powstały nowe sale chorych, a istniejące wcześniej zostały gruntownie odremontowane. Wszystkie zostały wyposażone w łazienki oraz nowoczesne i ekologiczne systemy klimatyzacji. Cały budynek jest monitorowany. Zastosowano liczne przeszklenia, dzięki czemu maksymalnie zostało wykorzystane światło dzienne, które nie tylko pozawala ograniczyć zużycie energii, lecz także jest ważnym czynnikiem sprzyjającym terapii.

 (PAP)