Premier, która w poniedziałek odwiedziła punkt socjalny Caritas Archidiecezji Krakowskiej, powiedziała dziennikarzom, że ustawa, wzorowana na rozwiązaniach stosowanych już w innych krajach europejskich, zostanie wprowadzona w „najbliższym czasie”. Obecnie trwają prace nad jej założeniami.

„Postanowiliśmy przygotować projekt ustawy, która wyjdzie naprzeciw wspieraniu osób potrzebujących, a jednocześnie będzie ustawą, która ograniczy marnowanie żywności w Polsce” - zapowiedziała szefowa rządu.

Według niej przygotowywane rozwiązanie ustawowe umożliwi producentom i sprzedawcom żywności przekazywanie niesprzedanej żywności organizacjom pozarządowym, instytucjom pomocy społecznej czy samorządom, w celu jej dalszego rozdystrybuowania wśród osób ubogich i potrzebujących pomocy. Obecnie – zaznaczyła premier – taka żywność często jest marnowana i utylizowana.

Według niej rozwiązanie takie jest potrzebne, ale także jest „pewnym zobowiązaniem moralnym”. „Musimy wszyscy pamiętać o tych, którzy dziś są w trudniejszej sytuacji” - podkreśliła.

Szydło, zwracając uwagę na rozpoczynający się okres Wielkiego Tygodnia poprzedzający Święta Wielkanocne, podziękowała wolontariuszom i organizacjom pomocowym za pracę, którą wykonują na rzecz potrzebujących.

„Ci, którzy mają więcej, powinni być życzliwi i wspierać tych, którym los nie sprzyja i są w trudnej sytuacji. Takie organizacje jak Caritas, Polska Akcja Humanitarna i setki innych stowarzyszeń, które niosą pomoc w Polsce, to jest przykład tego, jak wielkim sercem chcemy obdarzać innych, że warto pracować dla innych” - mówiła premier. (PAP)