"W tym roku lęgi są lepsze niż w ostatnich dwóch latach, kiedy to w 2012 roku gniazda opuściło siedem, a rok później sześć (orłów). Są one jednak trochę słabsze niż w 2011 roku, wtedy odchowało się aż 16 młodych orłów" - powiedział ornitolog.

Dodał, że przez majowe deszcze i gwałtowne burze dwa gniazda z lęgiem spadły, a w trzech przypadkach pisklęta padły z przemoczenia i wychłodzenia organizmu.

W Polsce występuje ok. 35 par lęgowych orłów przednich, najwięcej - ponad 30 par w Karpatach. Poza Karpatami można je spotkać m.in. na Mazurach i na wybrzeżu bałtyckim.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł 2 metry. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Drapieżnik ten żywi się głównie ssakami średniej wielkości, m.in. zjada zające, młode sarny, lisy, kuny, świstaki, jeże, a nawet koty domowe. Poluje też na ptaki, np. sowy, myszołowy, kruki, drób domowy. Zjada również węże i padlinę.

Gniazda orła przedniego znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew lub na skałach.(PAP)