Sędzia Szustakiewicz: Dostęp do informacji publicznej skłania do nadużycia prawa

Wymiar sprawiedliwości Administracja publiczna RODO

Lekceważenie orzeczeń sądowych to charakterystyczna cecha współczesnej Polski. Coraz częściej traktuje się je jako "wydane przy kawie i ciasteczkach" - uważa sędzia NSA Przemysław Szustakiewicz. - To jest niebezpieczne zjawisko, które sędziowie odczuwają na tle informacji publicznej. Szczególnie, gdy usiłuje się informacje publiczną traktować interesownie - dodaje.

25.05.2020

Placówki oświatowe żądają od rodziców zaświadczeń, których lekarze nie mogą wydać

Finansowanie oświaty Opieka zdrowotna Zawody medyczne

Żłobki i przedszkola nie mogą żądać od opiekunów zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego stan zdrowia dziecka. Lekarze rodzinni, pediatrzy takich zaświadczeń nie wydają, bo nie obliguje ich do tego prawo - pisze adwokat Sebastian Sikorski. I dodaje, że nawet gdyby wydawali takie zaświadczenia, to ich wartość byłaby niewielka.

24.05.2020

Wrąbel: Na rozwód po koronawirusie trzeba będzie poczekać, mediacja może pomóc

Wymiar sprawiedliwości Koronawirus

Jestem przekonana, że zadowolenie klienta w sprawie rozwodowej będzie maksymalne, jeżeli zapewnimy mu takie prowadzenie sprawy, które będzie dla niego optymalne pod kątem czasu, emocji, czy finansów. Od dawna promuję rozwód w mediacji. Tym bardziej, że jeśli do sądu kierowany jest pozew z załączoną ugodą zawartą przed mediatorem, to szybciej wyznaczany jest termin rozprawy

24.05.2020

Alimenty? Koronawirus rozdaje karty

Wymiar sprawiedliwości Prawo rodzinne Koronawirus

Wszystko co dzieje się wokół nas w minionych tygodniach zmieniło świat, gospodarkę i nasze dotychczasowe życie już na zawsze. Jednym z nieodzownych obszarów, który zostanie poddany głębszej refleksji, a często i pod rozstrzygnięcie sądów będą zmiany alimentów w różnych konfiguracjach jako kolejny skutek siejącego spustoszenie COVID–19 - pisze adwokat Agnieszka Juchno-Marcjan.

23.05.2020

Już możliwe wirtualne posiedzenia organów korporacyjnych

Spółki RODO Tarcza Antykryzysowa 2

Przepisy specustawy pozwalają na zdalne odbywanie posiedzeń zarządów i rad nadzorczych. Posługując się nowymi rozwiązaniami trzeba jednak zapewnić standardy bezpieczeństwa transferu danych i ochrony przetwarzanych informacji. Powzięta w nowym trybie uchwała i protokół powinny być opatrzone podpisem elektronicznym lub podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP

22.05.2020

Wolność zgromadzeń w dobie epidemii zagrożona

Wymiar sprawiedliwości Koronawirus

Przykład manifestacji przedsiębiorców z 16 maja, w czasie której doszło do zatrzymań i nakładania mandatów przez policję, rodzi pytania czy wprowadzone - z powodu COVID-19 - ograniczenia dotyczące zgromadzeń są zgodne z prawem. Panuje bałagan legislacyjny, który powoduje, że sytuacja prawna jest niejednoznaczna, a posunięcia władzy coraz trudniejsze do przewidzenia

22.05.2020

Sprawność administracji będzie kluczowa w zwalczaniu skutków epidemii

Administracja publiczna Koronawirus

Chcemy wskazać na zagrożenia, które mogą się pojawić, jeśli nieostrożnie będą wykorzystane mechanizmy ograniczania zatrudnienia czy wynagrodzeń w administracji rządowej. Warto pamiętać, że od sprawności administracji zależy w dużej mierze to, jak szybko uda się nam przezwyciężyć społeczne i gospodarcze skutki epidemii – mówi Jerzy Siekiera, prezes Stowarzyszenia Absolwentów KSAP.

21.05.2020

Komisja Europejska daje więcej czasu na MDR

Ordynacja Doradca podatkowy Podatki międzynarodowe

Na początku maja Komisja Europejska zaproponowała odroczenie części obowiązków wynikających z dyrektywy 2018/822 wprowadzającej przepisy o schematach podatkowych. Inicjatywa Komisji Europejskiej może mieć istotne skutki dla planów nowelizacji przepisów o schematach podatkowych zaproponowanych przez polski rząd

21.05.2020

Prof. Sobczyk: Kryzys pokazuje, że miejsce pracy to wspólnota

Wymiar sprawiedliwości Prawo pracy Koronawirus

Nie da się wyjaśnić większości instytucji prawa pracy inaczej, jak przez konstrukcję wspólnoty oraz ściśle z nią związaną zasadę solidarności. Wynagrodzenia chorobowe, urlopowe, odprawy, wynagrodzenia postojowe, obniżanie wymiaru etatu, to nic innego jak obciążanie ciężarami jednych, w imię pomocy innym – mówi prof. dr hab. Arkadiusz Sobczyk.

21.05.2020

Nowy termin na składanie wniosku o zwrot wywłaszczonych nieruchomości

Administracja publiczna

14 maja miał minąć termin składania wniosków o zwrot nieruchomości, które zostały wywłaszczone ponad 20 lat temu, i które okazały się być zbędne na cel wywłaszczenia. Termin ten jednak został wydłużony na podstawie regulacji zawartych w tzw. tarczy antykryzysowej. O ile dokładnie? – pisze adwokat Jan Górski.

20.05.2020

Kara teraz również bez ustawy

Prawo karne Wymiar sprawiedliwości

Do nowelizowania ustawy kodeksowej w „zwykłym” trybie zdążyliśmy się już przyzwyczaić, ale dookreślanie zakazu karnego - przemieszczania się, zgromadzeń - przez rozporządzenie wydane poza stanem nadzwyczajnym mimo ewidentnej sprzeczności z normą konstytucyjną jest jednak pewną nowością - pisze pisze dr Mateusz Woiński z Akademii Leona Koźmińskiego,

20.05.2020

Administracja skarbowa pyta o podwyżki i obawia się zwolnień

Finanse publiczne Administracja publiczna Koronawirus

Podwyżek nie było przez 10 lat, a teraz nie dość, że pracownicy ich nie dostaną, to grożą im zwolnienia i obniżki pensji. Krajowa Administracja Skarbowa „zbiera na innych” i chce być jak inni traktowana – skoro podwyżki dostaną grupy wynagradzane z budżetu państwa, to powinna także KAS, która dba o wyższe wpływy do budżetu – mówi Tomasz Ludwiński,

20.05.2020

Sędzia Tarno: Niełatwe procesy o uznawanie dyplomów i nadanie tytułów naukowych

Wymiar sprawiedliwości Szkolnictwo wyższe

Procedury nadawania stopni naukowych i tytułu ze względu na jego przedmiot - nie da się ująć bezwzględnie w ramy czystego postępowania administracyjnego z pełnią praw procesowych strony. Nie można zakwestionować opinii recenzenta, jeżeli ta opinia spełnia wymagania przewidziane prawem - wyjaśnia prof. Jan Tarno, sędzia Naczelnego Sądu Administracyjnego w stanie spoczynku.

20.05.2020

Radcowie prawni i sędziowie NSA: Grozi nam brak głowy państwa

Prawnicy Wybory

Prawnicy zwracają uwagę na błędy w kolejnej ustawie regulującej wybory prezydenta, nad którą obraduje Senat. Należą do nich pogwałcenie procedury uchwalania ustawy, niedopuszczalną ingerencję marszałka Sejmu w kalendarz wyborczy, nagromadzenie aktów podustawowych, brak gwarancji odbierania i nadawania pakietów wyborczych. A co gorsza - wadliwą ustawę trzeba uchwalić, bo grozi Polsce brak prezydenta.

19.05.2020

Czy to początek końca międzynarodowej batalii arbitrażowej o zabytkowe, stołeczne koszary?

Samorząd terytorialny Doradca podatkowy Administracja publiczna Prawo gospodarcze

Międzynarodowy Trybunał Arbitrażowy w Londynie w swoim niedawnym wyroku oddalił wszystkie roszczenia spółki Griffin przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej. Jak się jednak okazuje, wygrana Polski w arbitrażu, wcale nie musi oznaczać końca całego sporu. Wieloletniemu sporowi od początku jego trwania przyglądają się: branża deweloperska, opinia publiczna, ale przede wszystkim prawnicy zajmujący się międzynarodowym prawem inwestycyjnym – pisze Radosław Chudy z GWW.

19.05.2020

Większa ochrona pracownika przed potrąceniami to większy problem dla pracodawcy

Prawo pracy Koronawirus

Tarcza antykryzysowa 3 wprowadziła zwiększoną ochronę pracownika przed potrąceniami dokonywanymi z wynagrodzenia o pracę. Przepis budzi jednak wiele wątpliwości. Nie ma np. jasności, czy zwiększenie kwoty wolnej od egzekucji dotyczy także środków wypłacanych za pracę, ale na innej podstawie niż umowa o pracę, chociażby zleceniobiorcom – pisze Marcin Różański.

19.05.2020

Sędzia Krupa: Czas epidemii - czasem... bezkarności

Prawo karne Wymiar sprawiedliwości Koronawirus

Koronawirus gwałtownie zatrzymał, i tak niespecjalnie szybkie, tryby wymiaru sprawiedliwości. Spowolnienie szczególnie widać w wydziałach karnych. Cóż bowiem z tego, że w obrocie prawnym funkcjonują prawomocne wyroki, skoro ich wykonanie jest z powodu epidemii niemożliwe - pisze sędzia Arkadiusz Krupa, sędzia Sądu Rejonowego w Łobzie.

19.05.2020

Po kolejnych nowelizacjach nie wiadomo, czy terminy sądowe są zawieszone

Wymiar sprawiedliwości Koronawirus

Nie po raz pierwszy ustawodawca funduje stronom postępowania legislacyjny roller coaster sprawiając, że prowadzenie sporu sądowego staje się pełne nieoczekiwanych zwrotów akcji. Tym razem obserwujemy to na kanwie kolejnych nowelizacji tarczy antykryzysowej z 2 marca 2020 r. - pisze adwokat Joanna Szewczyk-Stępień.

18.05.2020

Epidemia zmusza do zmian w finansowaniu samorządów

Samorząd terytorialny Finanse publiczne Finanse samorządów Koronawirus Tarcza Antykryzysowa

Przepisy uchwalone w ramach ustaw z „Tarczy antykryzysowej” częściowo odpowiadają na potrzeby samorządu terytorialnego. Bez wątpienia skutki pandemii koronawirusa wpłyną na zmniejszenie dochodów gmin. W takiej sytuacji okazać może się niezbędne pozyskiwanie środków z innych źródeł, w tym z finansowania dłużnego. Należy więc postulować dokonanie kolejnych zmian legislacyjnych

18.05.2020

Wybory hybrydowe to wyzwanie - nie były testowane i mało czasu na organizację

Wybory Koronawirus

Przetestowanie nowej formy wyborów bardzo by pomogło, byłoby wiadomo, co należy doprecyzować. Tymczasem będziemy operować na żywym organizmie – mówi dr Marta Żerkowska-Balas, politolog i socjolog z Uniwersytetu SWPS. I dodaje, że brakuje polityki informacyjnej dla obywateli, co nie wpływa pozytywnie na zaufanie obywateli do państwa i do samego głosowania hybrydowego.

18.05.2020