Dr inż. Urszula Krupa-Kozak z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie powiedziała, że celiakia jest chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym. Wiąże się z nietolerancją glutenu – mieszaniny dwóch białek, występujących w ziarnach pszenicy, a także żyta i jęczmienia.

U osób chorych na nietolerancję glutenu  jest on substancją toksyczną, która po przedostaniu się do przewodu pokarmowego niszczy kosmki jelita cienkiego, odpowiedzialne za prawidłowy przebieg procesu wchłaniania.

- Do niedawna celiakia uznawana była za schorzenie wieku dziecięcego. Dziś wiadomo, że może ujawnić się w każdym wieku. Badania epidemiologiczne wykazały, że cierpi na nią co setna osoba, choć większość chorych nie jest tego świadoma. Nieleczona daje objawy przewlekłego niedożywienia, wynikające z upośledzenia procesu wchłaniania jelitowego - podkreśliła dr inż. Urszula Krupa-Kozak.

Wśród objawów, jakie mogą towarzyszyć tej chorobie, wymienia się: bóle kostne, stawowe lub złamania, które przydarzają się częściej niż innym. Także niewyjaśnione bóle głowy, migrena, ciągłe zmęczenie, osłabienie, anemia, apatia czy depresja mogą świadczyć o celiakii.

Częstym powikłaniem towarzyszącym celiakii są choroby kości: obniżona gęstość mineralna kości (BMD), osteopenia i osteoporoza, które powodują zwiększoną łamliwość kości.

Czytaj: Ok. 5 proc. dzieci potrzebuje diety bezglutenowej >>>

Leczenie celiakii wymaga bezwzględnego przestrzegania diety bezglutenowej. Tylko w taki sposób można zahamować i odwrócić niektóre skutki tych schorzeń. Chorzy muszą wyeliminować z diety produkty ze zbóż i ich pochodnych. Dodatkowo, w przypadku problemów z kośćmi ważne jest spożywanie suplementów wapniowych i witaminy D, choć w leczeniu zaawansowanej osteoporozy może być wymagana zastępcza terapia hormonalna lub leki, które będą zapobiegać niszczeniu tkanki kostnej - wyjaśniła.

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku.
- Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia - oceniła dr Krupa-Kozak.

Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.

- Mieszkanka do wypieku tego chleba została właśnie opatentowana. Z uwagi na częstość występowania celiakii oraz liczne grono osób pozostających na diecie bezglutenowej taki chleb mógłby być polecany do stosowania w profilaktyce i uzupełnianiu niedoborów wapnia - podkreśliła dr inż. Urszula -Kozak. (pap)