LEX Księgowość - Promocja miesiąca
Włącz wersję kontrastową
Zmień język strony
Prawo.pl

Podatki - najnowsze

Czy podatnik ma prawo do złożenia wniosku o zwrot VAT od pełnej kwoty wydatków związanych budownictwem mieszkaniowym, jeśli budynek będzie wykorzystywany na cele mieszkaniowe, ale pozwolenie na budowę wydano na budynek mieszkalno-usługowy?

Co należy rozumieć pod pojęciem "lub innych organów stanowiących osób prawnych" użytym w art. 13 pkt 7 u.p.d.o.f.?

Obowiązek podatkowy w VAT w imporcie towarów

Opodatkowaniu VAT podlegają czynności wymienione w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarw i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z pźn. zm.) dalej u.p.t.u., w tym import towarw, czyli przywz towarw z terytorium państwa trzeciego na terytorium kraju (zob. art. 5 ust. 1 pkt 3 w zw. z art. 2 pkt 7 u.p.t.u.). Aby jednak doszło do opodatkowania importu towarw, musi powstać obowiązek podatkowy z jego tytułu. Przywz towarw z terytorium państwa trzeciego na terytorium kraju (do Polski), dla ktrej nie powstanie obowiązek podatkowy z tytułu importu towarw, pozostaje czynnością nieopodatkowaną (zob. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 6 listopada 2009 r., I FSK 300/09, http://orzeczenia.nsa.gov.pl/). W komentarzu niniejszym omwione zostaną zasady na jakich powstaje obowiązek podatkowy w imporcie towarw.

Podatek liniowy

Z dniem 1 stycznia 2004 r. nowelizacja ustawy o podatku dochodowym od osb fizycznych wprowadziła dla podatnikw podatku dochodowego od osb fizycznych nową formę opodatkowania dochodw z działalności gospodarczej: 19% liniową stawkę podatku. Obecnie, po kilku latach obowiązywania tej formy opodatkowania, można podsumować zarwno jej wady, jak i zalety, oraz polecić skorzystanie z niej części z tych osb, ktre dotychczas miały powd, aby pozostać przy progresywnej skali podatkowej.

Co stanowi podstawę opodatkowania w przypadku sprzedaż przez urząd miasta gruntu będącego w użytkowaniu wieczystym jego użytkownikowi?

Czy należy ewidencjonować na kasie fiskalnej sprzedaż biletów wstępu na imprezę masową promującą szkoleniową działalność spółki?

Czy należy skorygować podatek dochodowy, składki ZUS, gdy bezrobotny nie odebrał zasiłku z Urzędu Pracy z własnej winy?

podatki zlotowki

Czy wydatki w kwocie stanowiącej równowartość zaliczki na podatek dochodowy od wynagrodzeń pracowniczych naliczonej przez ZPChr i przekazanej na ZFRON mogą być zaliczane do kosztów podatkowych?

Czy zdarzenie, które dopiero ma nastąpić stanowi podstawę do wznowienia postępowania podatkowego?

tlum ludzie

Czy można uznać usługi nadzoru technicznego oraz usługi przeglądów instalacji gazowej w budynkach mieszkalnych za roboty budowlano-montażowe i opodatkować 7% stawką VAT?

Opodatkowanie PCC zdarzeń gospodarczych w spółkach kapitałowych - implementacja przepisów wspólnotowych

Komentarz jest kontynuacją pierwszej części opracowania analizującego konsekwencje podatkowe w podatku od czynności cywilnoprawnych w odniesieniu do spłek kapitałowych. Stosowanie przepisw wsplnotowych odnoszących się do opodatkowania PCC niektrych czynności w spłkach kapitałowych nasuwa szereg pytań. W szczeglności wątpliwości budzi opodatkowanie PCC aportw (w tym wniesienie jako wkład niepieniężny oddziału spłki kapitałowej) oraz pożyczek udzielanych przez udziałowca spłce kapitałowej.

Czy dodatnie różnice kursowe są przychodem podatkowym, a ujemne kosztem podatkowym?

Prowadzę działalność gospodarczą jako osoba fizyczna. Zakup towarów handlowych dokonuję w Wielkiej Brytanii. Na dostarczony towar otrzymuje Invoice w walucie "funt brytyjski". Płacąc za powyższe towary powstają różnice kursowe dodatnie i ujemne. Jak zapisać w PKPiR różnice kursowe? Czy dodatnie różnice kursowe są dla mnie przychodem podatkowym, a ujemne kosztem podatkowym?

Czy można wnieść aportem do spółki z o.o. ośrodek wczasowy wraz z gruntem jako zorganizowaną część przedsiębiorstwa?

Czy od umorzonej części zobowiązań należy zapłacić PCC?

Czy podatnik ma prawo do złożenia wniosku o zwrot VAT od pełnej kwoty wydatków związanych budownictwem mieszkaniowym, jeśli budynek będzie wykorzystywany na cele mieszkaniowe, ale pozwolenie na budowę wydano na budynek mieszkalno-usługowy?

Czy jesteśmy instytucją obowiązaną, jeśli wartość zamówienia na nasze wyroby jest równa lub przekracza 15.000 euro, ale zapłaty nie przyjmujemy w gotówce?

Dowody zgromadzone w trakcie kontroli i postępowania podatkowego w sposób sprzeczny z prawem

Przepisy art. 180 oraz 181 Ordynacji podatkowej realizują koncepcję otwartego systemu środkw dowodowych. Dowodem w postępowaniu podatkowym może być wszystko, co przyczyni się do wyjaśnienia sprawy, a nie jest sprzeczne z prawem. Sprzeczność z prawem określonego dowodu może mieć charakter zarwno materialny jak i procesowy.W praktyce, co do tej kwestii pojawia się problem, związany z rozstrzygnięciem, czy dopuszczalne jest w postępowaniu wykorzystanie dowodu uzyskanego za pomocą nielegalnych, czy też wadliwych czynności procesowych. W niniejszym komentarzu autor zadaje pytanie, na ile dowody uzyskane w sposb naruszający przepisy procesowe mogą być wykorzystane przez organ podatkowy.
tlum ludzie

W jaki sposób syn może przejąć od podatnika wkład do spółki komandytowej w najmniej skomplikowany sposób?

tlum ludzie

Czy noty obciążeniowe mogą stanowić podstawę do uznania kwot z nich wynikających za koszty uzyskania przychodów?