Podatki - najnowsze
Podatkowe aspekty szkolenia pracowników
Od dłuższego czasu w gospodarce postępuje proces specjalizacji pracownikw w bardzo wąskich dziedzinach. Daleko posunięta specjalizacja wymaga coraz większego zasobu wiedzy i umiejętności, a droga ich zdobycia wiedzie często przez uczestnictwo w odpowiednich szkoleniach, kursach, konferencjach, seminariach etc. Ich koszty ponoszą zazwyczaj pracodawcy, w ktrych interesie jest, aby pracownicy dysponowali odpowiednią wiedzą i umiejętnościami. Komentarz poświęcono skutkom podatkowym po stronie pracownika, jak i pracodawcy, powstającym w takiej sytuacji.

Czy odsetki od lokat wspólnot mieszkaniowych należy opodatkować podatkiem dochodowym?
Czy można dokonywać odpisów amortyzacyjnych po zakończeniu remontu domu mieszkalnego wykorzystywanego w 25% na działalność gospodarczą?
Czy koszty Agencji Celnej takie jak fracht, opłaty manipulacyjne i odprawa celna są kosztami uzyskania przychodu?
Jak długo podatnik zobowiązany jest do przechowywania księgi przychodów i rozchodów oraz wszelkiego rodzaju ewidencji, w szczególności ewidencji środków trwałych, wartości niematerialnych i prawnych?
Podatnicy zobowiązani są do przechowywania ksiąg podatkowych przez 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w ktrym upłynął termin płatności podatku (art. 86 w związku z art. 70 ustawy z 29 sierpnia 2005 r. - Ordynacja podatkowa). Jest to zarazem okres przedawnienia zobowiązania podatkowego i jako taki może ulec wydłużeniu w następstwie przerwania lub zawieszenia jego biegu - w przypadku wystąpienia przewidzianych prawem okoliczności. Przykładowo, przerwanie biegu przedawnienia ma miejsce w przypadku zastosowania środka egzekucyjnego, o ktrym podatnik został powiadomiony. Wwczas 5-letni okres przedawnienia (a zatem rwnież okres przechowywania ksiąg podatkowych) biegnie od początku.
Czy od umorzonej części zobowiązań należy zapłacić PCC?
Jaki rodzaj usług powinien być wyszczególniany w pozycji 22 nowej deklaracji VAT-7?

Czy przychód z odsetek uzyskanych w Szwajcarii oraz zapłacony tam podatek należy wykazać w rozliczeniu rocznym?
Zwolnienia świadczeń otrzymywanych przez pracowników w podatku dochodowym od osób fizycznych
Komentarz omawia zwolnienia od podatku dochodowego od osb fizycznych świadczeń otrzymywanych przez pracownikw, stanowiących największą grupę zwolnień od podatku dochodowego uregulowane w poszczeglnych przepisach art. 21 ustawy o podatku dochodowym od osb fizycznych.
Pozyskiwanie przez organy podatkowe w postępowaniu informacji objętych tajemnicą bankową a prawo do prywatności
Tajemnica bankowa jest jednym z rodzajw tajemnicy zawodowej, swoistym stosunkiem prawnym pomiędzy bankiem wykonującym zawodowo zlecone mu czynności i podmiotem zlecającym te czynności. Dyskrecja bankw tradycyjnie i nierozerwalnie wiąże się ze specyfiką ich działania, jako swego rodzaju instytucji zaufania publicznego. W niniejszym komentarzu autor dokonuje analizy przepisw regulujących instytucję tajemnicy bankowej.
Czy zapłacona kara umowna jest kosztem podatkowym dla podwykonawcy?
Jaką stawką VAT powinno być opodatkowane drukowanie gazet i czasopism z własnego materiału?
Jaką stawką VAT powinno być opodatkowane drukowanie gazet i czasopism z własnego materiału? Treść jest nam przekazywana przez zamawiającego.

Czy dotacja, którą gmina dostaje z powiatu na utrzymywanie dróg powiatowych podlega opodatkowaniu VAT?
Opodatkowanie PCC cesji wierzytelności
Badając czy dany przelew wierzytelności podlega opodatkowaniu PCC w pierwszej kolejności należy ustalić, czy ktraś ze stron umowy nie jest z tego tytułu podatnikiem VAT. Dopiero jeżeli okaże się, że czynność nie podlega opodatkowaniu VAT nabywca wierzytelności musi zdefiniować wszystkie pozostałe elementy niezbędne do właściwego opodatkowania takiej umowy.
Czy odpisy amortyzacyjne od łodzi przeznaczonej na cele marketingowe stanowią koszty uzyskania przychodów?

Czy podatnik, który uiścił ratę kredytu przed zbyciem nieruchomości, ma prawo do odliczenia odsetek od kredytu w całości?
Czy klient firmy budowlanej powinien zapłacić podatek w przypadku otrzymania od firmy odszkodowania?

Otrzymanie zaliczki lub przedpłaty a odliczanie VAT
Wielu podatnikw ma problem ze sprawą odliczania VAT w razie otrzymania zaliczki lub przedpłaty. Czy i pod jakimi warunkami można odliczyć VAT w takiej sytuacji?
