Inga Stawicka

Inga Stawicka

Kontakt: Inga.Stawicka@wolterskluwer.com

Artykuły autora

URE: W 2022 r. średnia cena energii dla gospodarstw domowych wzrosła o 22 proc.

Energetyka

W 2022 r. odnotowano niemal dwukrotny skok średniej rocznej ceny energii elektrycznej na rynku konkurencyjnym - wynika z raportu przedstawionego przez Urząd Regulacji Energetyki. To pierwszy tak znaczący wzrost od siedmiu lat. O 22 proc. podrożała również średnia cena energii elektrycznej dla gospodarstw domowych.

03.04.2023

Niższa stawka za gaz dla piekarni i cukierni od kwietnia - jak z niej skorzystać?

Pomoc społeczna Małe i średnie firmy

Od 1 kwietnia piekarnie i cukiernie mogą skorzystać z obniżonych stawek na gaz. Cena maksymalna - 200 zł 17 gr za MWh - będzie obowiązywać do grudnia 2023 r. Do skorzystania z niższych stawek trzeba jednak spełnić szereg warunków, a także składać odpowiednie oświadczenia. Przypominamy, w jaki sposób skorzystać z nowych przepisów.

03.04.2023

Zakładanie formalnych grup spółek na razie nie jest atrakcyjne dla biznesu

Spółki Prawo gospodarcze

Zero - tyle wynosi liczba zarejestrowanych grup spółek na gruncie nowego prawa holdingowego po niemal pół roku od wejścia w życie nowych przepisów. Prawnicy nie przesądzają jednoznacznie, że oznacza to całkowitą porażkę nowej regulacji, ale wskazują na niejasność części przepisów i niechęć do sformalizowania współpracy. Rejestracja przysparza bowiem sporo obowiązków, a nie daje wymiernych korzyści.

03.04.2023

Prezes UODO zaniepokojony kwestionowaniem kompetencji urzędu przez NSA

RODO

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych w piśmie skierowanym do Naczelnego Sądu Administracyjnego wyraził zaniepokojenie kwestionowaniem kompetencji i podważaniem niezależności organu. To pokłosie sprawy związanej z nałożeniem kary na spółkę Morele.net, która - choć obroniła się przed sądem pierwszej instancji - została uchylona po rozpatrzeniu skargi kasacyjnej w NSA.

31.03.2023

Mniej towaru za tę samą cenę, czyli jak producenci i handel nabijają klientów w butelkę

Rynek i konsument Prawo gospodarcze

Downsizing w branży spożywczej to praktyka wątpliwa moralnie i niezgodna z dobrymi obyczajami, ale na gruncie prawnym trudno z nią walczyć - uważają prawnicy. Wprost nie zabraniają jej ani przepisy krajowe, ani unijne. Wciąż trudno jednak jednoznacznie stwierdzić, czy tego typu działania mogą zostać uznane za wprowadzanie konsumentów w błąd i stosowanie tzw. ukrytych podwyżek cen.

30.03.2023
1    203  204  205  206  207  208  209  210  211    216