NOWOŚĆ LEX CyberEdukacja Cyberbezpieczeństwo zaczyna się od wiedzy Umów prezentację
Włącz wersję kontrastową
Zmień język strony
Prawo.pl

Paweł Banasik

Artykuły autora
koparka wywrotka budowa

Doświadczenie projektanta może stanowić kryterium oceny ofert

Czy zamawiający prowadząc postępowanie w formule zaprojektuj i wybuduj, może zastosować jako kryterium oceny ofert doświadczenie projektanta i kierownika robót? - pyta użytkownik programuLEX Zamówienia Publiczne.

Kierownikiem zamawiającego w gminie jest wójt

Wójt jako organ gminy określony wprost w ustawie o samorządzie gminnym, spełnia definicję kierownika zamawiającego w rozumieniu ustawy z dnia 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych.

Pierwotna wartość zamówienia to wartość netto

Zamawiający, działając w oparciu o art. 144 ust. 1 pkt 6 p.z.p., chciałby zawrzeć aneks do umowy podstawowej, zwiększając zakres usług o nie więcej niż 10% wartości zamówienia. Jak należy rozumieć określenie wartość zamówienia określona pierwotnie w umowie? Czy jest to kwota umowy podstawowej brutto? - pyta użytkownik programuLEX Zamówienia Publiczne.

Planu zamówień publicznych nie trzeba aktualizować

Plan zamówień publicznych zmienił się w trakcie trwania roku budżetowego. Czy zamawiający powinien zaktualizować plan? Czy w planie zamówień zamawiający powinien ująć zadania, w których zamawiającym będzie inny podmiot, a zamawiający udzielił temu podmiotowi pełnomocnictwa i jest uczestnikiem grupy zakupowej? - pyta użytkownik programuLEX Zamówienia Publiczne.

W zamówieniu na usługi ochroniarskie należy żądać zatrudnienia na etat

Zamawiający przeprowadza zamówienie na usługi ochroniarskie. Czy należy wymagać od wykonawcy zatrudnienia na umowę o pracę pracowników wykonujących czynności w ramach zamówienia? - pyta użytkownik programuLEX Zamówienia Publiczne.

Zamawiający może określić warunki udziału odrębnie dla każdej z części postępowania

Postępowanie dotyczy termomodernizacji 3 budynków i jest podzielone na części. Warunkiem udziału w postępowaniu jest wykonanie już wczesniej robót budowlanych o wartości min. 100 tys. zł. Czy zamawiający może określić taki warunek udziału w postępowaniu odrębnie dla każdej z części zamówienia? - pyta użytkownik programuLEX Zamówienia Publiczne.
rozliczenia podatkowe

W zamówieniach na usługi społeczne nie można wzywać wykonawcy do uzupełnienia dokumentów

W postępowaniu na usługi społeczne wykonawcy mieli dołączyć do oferty wykaz usług. Czy zamawiający, wobec braku jego załączenia, może wezwać wykonawcę do uzupełnienia brakujących dokumentów? - pyta użytkownik programuLEX Zamówienia Publiczne.

Nowelizacja PZP nie obejmuje już wszczętych przetargów publicznych

Czy przetarg wszczęty 19 lipca 2016 r. należy prowadzić w oparciu o przepisy nowelizacji z dnia 22 czerwca 2016 r. (Dz. U. poz. 1020)? Czy jednak przepisy dotychczasowe? - pyta użytkownik programu LEX Zamówienia Publiczne.

Wykonawca musi przetłumaczyć dokumenty złożone w języku obcym

Wykonawca złożył oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej w języku angielskim. Czy zamawiający powinien wezwać wykonawcę do uzupełnienia dokumentu złożonego w języku obcym jeśli jest w stanie odczytać jego treść? - pyta użytkownik programu LEX Zamówienia Publiczne.

Zamawiający powinien sporządzić notatkę służbową z otwarcia ofert

Podczas otwarcia ofert zamawiający podaje informacje dot. zamówienia. Czy z tej czynności należy sporządzić notatkę służbową? Czy w zbiorczym zestawieniu ofert muszą znaleźć się wszystkie elementy, o których mowa w art. 86 ust. 4 p.z.p.? - pyta użytkownik programu LEX Zamówienia Publiczne.