Sędzia Tarno: Niełatwe procesy o uznawanie dyplomów i nadanie tytułów naukowych

Wymiar sprawiedliwości Szkolnictwo wyższe

Procedury nadawania stopni naukowych i tytułu ze względu na jego przedmiot - nie da się ująć bezwzględnie w ramy czystego postępowania administracyjnego z pełnią praw procesowych strony. Nie można zakwestionować opinii recenzenta, jeżeli ta opinia spełnia wymagania przewidziane prawem - wyjaśnia prof. Jan Tarno, sędzia Naczelnego Sądu Administracyjnego w stanie spoczynku.

20.05.2020

Radcowie prawni i sędziowie NSA: Grozi nam brak głowy państwa

Prawnicy Wybory

Prawnicy zwracają uwagę na błędy w kolejnej ustawie regulującej wybory prezydenta, nad którą obraduje Senat. Należą do nich pogwałcenie procedury uchwalania ustawy, niedopuszczalną ingerencję marszałka Sejmu w kalendarz wyborczy, nagromadzenie aktów podustawowych, brak gwarancji odbierania i nadawania pakietów wyborczych. A co gorsza - wadliwą ustawę trzeba uchwalić, bo grozi Polsce brak prezydenta.

19.05.2020

Czy to początek końca międzynarodowej batalii arbitrażowej o zabytkowe, stołeczne koszary?

Samorząd terytorialny Doradca podatkowy Administracja publiczna Prawo gospodarcze

Międzynarodowy Trybunał Arbitrażowy w Londynie w swoim niedawnym wyroku oddalił wszystkie roszczenia spółki Griffin przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej. Jak się jednak okazuje, wygrana Polski w arbitrażu, wcale nie musi oznaczać końca całego sporu. Wieloletniemu sporowi od początku jego trwania przyglądają się: branża deweloperska, opinia publiczna, ale przede wszystkim prawnicy zajmujący się międzynarodowym prawem inwestycyjnym – pisze Radosław Chudy z GWW.

19.05.2020

Większa ochrona pracownika przed potrąceniami to większy problem dla pracodawcy

Prawo pracy Koronawirus

Tarcza antykryzysowa 3 wprowadziła zwiększoną ochronę pracownika przed potrąceniami dokonywanymi z wynagrodzenia o pracę. Przepis budzi jednak wiele wątpliwości. Nie ma np. jasności, czy zwiększenie kwoty wolnej od egzekucji dotyczy także środków wypłacanych za pracę, ale na innej podstawie niż umowa o pracę, chociażby zleceniobiorcom – pisze Marcin Różański.

19.05.2020

Sędzia Krupa: Czas epidemii - czasem... bezkarności

Prawo karne Wymiar sprawiedliwości Koronawirus

Koronawirus gwałtownie zatrzymał, i tak niespecjalnie szybkie, tryby wymiaru sprawiedliwości. Spowolnienie szczególnie widać w wydziałach karnych. Cóż bowiem z tego, że w obrocie prawnym funkcjonują prawomocne wyroki, skoro ich wykonanie jest z powodu epidemii niemożliwe - pisze sędzia Arkadiusz Krupa, sędzia Sądu Rejonowego w Łobzie.

19.05.2020

Po kolejnych nowelizacjach nie wiadomo, czy terminy sądowe są zawieszone

Wymiar sprawiedliwości Koronawirus

Nie po raz pierwszy ustawodawca funduje stronom postępowania legislacyjny roller coaster sprawiając, że prowadzenie sporu sądowego staje się pełne nieoczekiwanych zwrotów akcji. Tym razem obserwujemy to na kanwie kolejnych nowelizacji tarczy antykryzysowej z 2 marca 2020 r. - pisze adwokat Joanna Szewczyk-Stępień.

18.05.2020

Epidemia zmusza do zmian w finansowaniu samorządów

Samorząd terytorialny Finanse publiczne Finanse samorządów Koronawirus Tarcza Antykryzysowa

Przepisy uchwalone w ramach ustaw z „Tarczy antykryzysowej” częściowo odpowiadają na potrzeby samorządu terytorialnego. Bez wątpienia skutki pandemii koronawirusa wpłyną na zmniejszenie dochodów gmin. W takiej sytuacji okazać może się niezbędne pozyskiwanie środków z innych źródeł, w tym z finansowania dłużnego. Należy więc postulować dokonanie kolejnych zmian legislacyjnych

18.05.2020

Wybory hybrydowe to wyzwanie - nie były testowane i mało czasu na organizację

Wybory Koronawirus

Przetestowanie nowej formy wyborów bardzo by pomogło, byłoby wiadomo, co należy doprecyzować. Tymczasem będziemy operować na żywym organizmie – mówi dr Marta Żerkowska-Balas, politolog i socjolog z Uniwersytetu SWPS. I dodaje, że brakuje polityki informacyjnej dla obywateli, co nie wpływa pozytywnie na zaufanie obywateli do państwa i do samego głosowania hybrydowego.

18.05.2020

Nadzwyczajne uproszczenia nie upraszczają postępowania administracyjnego

Koronawirus Tarcza Antykryzysowa

Zmiany w procedurach administracyjnych wprowadzone kolejnymi ustawami o przeciwdziałaniu epidemii zwiększają niepewność obrotu prawnego i wydawanych decyzji. W galopującym niemalże tempie kolejne zmiany zamiast upraszczać procedurę i interpretację przepisów przyprawiają o ból głowy urzędy, przedsiębiorców i doradzających im prawników - pisze Anita Palukiewicz,

18.05.2020

Niepewne emerytalne obietnice w kryzysowej rzeczywistości

Emerytury i renty Koronawirus

Na początku marca, zanim cała Polska zatrzymała się z powodu koronawirusa, kiedy prezydent Andrzej Duda podpisywał ustawę o 13. emeryturze, a założenia dotyczące 14. emerytury zostały zaprezentowane, pojawiła się też zapowiedź nawet 15. emerytury. Obecnie wiemy już, że jedyne pewne świadczenie to wypłacona w kwietniu „trzynastka” – pisze Oskar Sobolewski.

17.05.2020

Wiluś-Antoniuk: Przełomowy wyrok Sądu Najwyższego dotyczący outsourcingu

Prawo pracy Prawo gospodarcze Małe i średnie firmy Finanse

Jeszcze do niedawna outsourcing był postrzegany w Polsce jako kontrowersyjna i niebezpieczna praktyka, która naraża przedsiębiorcę na zarzut pozorowania braku stosunku pracy w celu uniknięcia zobowiązań publiczno-prawnych: opłacania składek ZUS czy podatków. Na szczęście zaczyna się to zmieniać, m.in. za sprawą niedawnego wyroku Sądu Najwyższego,

16.05.2020

Sędzia Romańska: Więź rodzinna to jest dobro osobiste

Prawo cywilne Wymiar sprawiedliwości

Izba Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego wydała uchwałę kwestionującą więzi rodzinne jako dobra osobiste. Ja twierdzę, że szereg dóbr osobistych opiera się na społecznym funkcjonowaniu człowieka, więc najbliższej rodzinie zmarłego lub pozostającego w stanie wegetatywnym należy się zadośćuczynienie - uważa dr hab. Martą Romańska, sędzia Izby Cywilnej SN.

16.05.2020

Mimo odroczenia części przepisów, nowe obowiązki w podatku u źródła obowiązują

CIT Podatki międzynarodowe

Planowane wejście w życie przepisów zmieniających zasady poboru podatku u źródła zostało odroczone po raz kolejny - tym razem do 31 grudnia 2020 r. Związane jest to zarówno z obecną sytuacją epidemiologiczną, jak również zapowiadaną liberalizacją tych regulacji, m.in. zawężenie zakresu ograniczeń wyłączenie do płatności pasywnych pomiędzy podmiotami powiązanymi – pisze Mateusz Pietranek

14.05.2020

Niełatwo odzyskać dług od firmy w stanie restrukturyzacji

Prawo cywilne Prawo gospodarcze

Restrukturyzacja daje firmie ochronę przed wierzycielami, ale dla jej kontrahentów sprawie, że odzyskanie należnych im środków staje się kłopotliwe. Jakie kroki można podjąć, aby środki trafiły do wystawcy faktury? Można na przykład pozwać członków zarządu, o ile egzekucja komornicza okaże się bezskuteczna - radzi adwokat Karolina Krupińska z e-Kancelaria Grupa Prawno-Finansowa.

14.05.2020

Dalkowska: Nadal planujemy e-doręczenia oraz e-rozprawy w sprawach karnych

Wymiar sprawiedliwości

Trwają prace, których celem jest przygotowywanie projektu wprowadzającego zdalne rozprawy do postępowania karnego. Być może uda się to wraz z nowelą tarczy antykryzysowej, nad którą jeszcze pracuje Ministerstwo Rozwoju - mówi wiceminister sprawiedliwości Anna Dalkowska. I dodaje, że resort nie zrezygnował też z e-doręczeń.

14.05.2020

Sędzia Matras: Kamil Zaradkiewicz nie miał racji, popełnił błąd

Prawnicy Wymiar sprawiedliwości

Nieważne jest zgłoszenie kandydatów na stanowisko I prezesa Sądu Najwyższego, gdyż obarczone było błędem wadliwego powołania komisji skrutacyjnej, stąd wniosek do Prezydenta RP, aby precyzyjnie określił regulamin SN. Sędzia Zaradkiewicz zatem doszedł do wniosku, że nie miał racji - uważa sędzia Jarosław Matras z Izby Karnej Sądu Najwyższego.

13.05.2020

Wnioski o dofinansowanie z "tarczy" pełne pułapek

Doradca podatkowy Finanse Koronawirus Tarcza finansowa

Składanie wniosku o dofinansowanie z PFR zajmuje ok. 15-20 minut, można zrobić to w domowym zaciszu, rozkładając się w wygodnym fotelu i popijając popołudniowe cappuccino. Brzmi sielankowo, niestety pod płaszczykiem „prostoty” procedury wnioskowania kryje się wiele pułapek, na które przedsiębiorcy muszą zwrócić szczególną uwagę – pisze Remigiusz Markiel

13.05.2020

Zawieszenie obowiązku składania wniosku o upadłość groźne dla zarządów spółek

Spółki Prawo gospodarcze Tarcza Antykryzysowa 2

Tarcza 2.0 jest niebezpieczna dla zarządów firm w trudnej sytuacji finansowej, bo „zawieszenie” biegu terminu do złożenia wniosku upadłościowego generuje ryzyko odpowiedzialności karnej. Członkowie zarządu mogą ją ponieść za niezłożenie wniosku o ogłoszenie upadłości w terminie, jeśli stan niewypłacalności powstał przed epidemią - pisze adwokat Bartłomiej Pietruszka,

13.05.2020

Tomczyński: "Starzy" sędziowie SN udają, że nie wiedzą jak głosować

Prawnicy Wymiar sprawiedliwości

Członkowie Zgromadzenia Ogólnego Sędziów Sądu Najwyższego stracą na autorytecie, jeśli będą twierdzić, że nie wiedzą jak głosować - ocenił Adam Tomczyński sędzia Izby Dyscyplinarnej, komentując spory proceduralne wokół zasad wyboru kandydatów na I prezesa SN. I dodał, że taka sytuacja wskazuje na konieczność dokonania zmian w tym sądzie.

12.05.2020

Skarbnik: Propozycje rozwiązań idą w kierunku manipulowania przy wskaźnikach

Samorząd terytorialny Finanse publiczne Finanse samorządów Koronawirus

Pomysły ujmowania przy wyliczaniu nadwyżki operacyjnej wydatków związanych z COVID-19 i utraconych dochodów są nieporozumieniem. Zapisy te są mało precyzyjne i sprawią, że różne regionalne izby obrachunkowe będą je różnie interpretowały, co spowoduje chaos. Jeśli ma to być realna pomoc dla samorządów, przepisy powinny być proste, jasne i precyzyjne – uważa Krzysztof Mączkowski

12.05.2020
ukraine Переклади на українську
poland Przetłumacz na polski