NOWOŚĆ LEX CyberEdukacja Cyberbezpieczeństwo zaczyna się od wiedzy Umów prezentację
Włącz wersję kontrastową
Zmień język strony
Prawo.pl

Marcin Andrzejowicz

Radca prawny współpracujący z Wolters Kluwer Polska.

Artykuły autora

Czy wartość refakturowanego ubezpieczenia wynajmowanego samochodu spółka powinna opodatkować stawką VAT ZW?

Pytanie pochodzi z publikacji Vademecum Głównego KsięgowegoSpółka podpisała umowę najmu samochodu osobowego z firmą X. Samochód jest użytkowany na podstawie umowy leasingu operacyjnego (spółka posiada zgodę leasingodawcy na podnajem samochodu). Na podstawie umowy najmu firma X jest zobowiązana płacić spółce czynsz najmu. Najemca jest zobowiązany ponosić również wszelkie koszty związane z eksploatacją pojazdu (zakup paliwa, naprawy, przeglądy itp.). Wynajmujący ubezpiecza samochód od kradzieży i innych zdarzeń losowych (AC + OC) i opłaca z tego tytułu składkę, a kosztami obciąża najemcę wg wartości nominalnej. Koszty ubezpieczenia płatne są wraz z fakturą za czynsz najmu.Czy wartość refakturowanego ubezpieczenia samochodu spółka powinna opodatkować stawką VAT ZW zgodnie z wyrokiem Europejskiego trybunału Sprawiedliwości w sprawie B.L. sp. z o.o. przeciwko dyrektorowi Izby Skarbowej w Warszawie (C-224/11)? Czy ubezpieczenie traktować jako usługę pomocniczą, nie rozdzielać ich dla celów podatkowych i opodatkować stawką VAT 23%?

Czy jeśli osoba fizyczna w grudniu 2015 r. wniosła całe przedsiębiorstwo do spółki komandytowej, to wystąpi następstwo prawne?

Pytanie pochodzi z publikacji Vademecum Doradcy PodatkowegoOsoba fizyczna, rozliczająca się z VAT kwartalnie, wniosła w dniu 16 grudnia 2015 r. całe przedsiębiorstwo do spółki komandytowej i złożyła z tym dniem VAT-Z, zaś spółka została zarejestrowana jako czynny podatnik VAT.Czy osoba ta winna złożyć deklarację VAT-7K za okres do dnia wniesienia przedsiębiorstwa, a spółka za dalszy okres do końca kwartału, czy też spółka na podstawie art. 93a Ordynacji podatkowej (pytanie także, czy zastosowanie miałoby tu brzmienie tego przepisu obowiązujące do końca 2015 r., skoro dotyczy stanu faktycznego z 2015 r., czy też obecnie obowiązujące przepisy, skoro deklaracja ma być złożona w 2016 r.) winna złożyć jedną deklarację za cały kwartał, tj. łącznie z okresem, w którym prowadziła działalność osoba fizyczna?Jeżeli tak, to czy nie jest np. wskazane złożenie zerowej deklaracji przez tę osobę, w celu rozliczenia ostatniego okresu?

Czy nadpłata w CIT powoduje konieczność przechowywania dokumentów po upływie terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego?

Pytanie pochodzi z publikacji Vademecum Głównego KsięgowegoSpółka w 2014 r. skierowała wniosek o stwierdzenie nadpłaty w podatku dochodowym od osób prawnych z tytułu ulgi na nowe technologie za rok 2008.Czy pozytywne rozpatrzenie wniosku przez urząd skarbowy obliguje spółkę do wydłużenia okresu przechowywania dokumentów za 2008 r.?Czy zgodnie z zasadą ogólną mogą one zostać zniszczone, ponieważ upłynął pięcioletni okres przechowywania dokumentów?
podatki zlotowki

Korekta zeznania PIT nie przeszkadza rozłożeniu podatku na raty

Złożona w terminie późniejszym korekta zeznania podatkowego nie powinna mieć wpływu na przebieg postępowania podatkowego w zakresie wydania decyzji ratalnej - wyjaśnia ekspert Vademecum Głównego Księgowego.

Czy w związku ze złożoną w terminie późniejszym korektą, urząd może odmówić rozłożenia na raty zaległości podatkowej?

Pytanie pochodzi z publikacji Vademecum Doradcy PodatkowegoPodatnik składając PIT-36L, 30 kwietnia złożył również podanie o rozłożenie na raty pozostałej kwoty do zapłaty. W dniu 5 maja z uwagi na błędne podanie wpłaconych zaliczek na podatek dochodowy, została złożona korekta zeznania.Czy w związku ze złożoną w terminie późniejszym korektą, urząd może odmówić rozłożenia na raty zaległości podatkowej?

Czy dokonanie zgłoszenia działalności w CEIDG dla osoby fizycznej jest świadczeniem na rzecz osoby już prowadzącej działalność?

Pytanie pochodzi z publikacji Vademecum Głównego KsięgowegoBiuro rachunkowe na zlecenie osoby fizycznej dokona złożenia działalności w CEIDG dla tej osoby. Czy wykonana usługa jest świadczeniem na rzecz osoby fizycznej, czy też osoby już prowadzącej działalność? Czy jest obowiązek rejestrowania tych czynności na kasie fiskalnej?

Adwokat który nie obsługuje osób fizycznych nie musi instalować kasy fiskalnej

Adwokat dokonujący ostatniej sprzedaży dla osoby fizycznej w styczniu 2015 r. nie ma obowiązku ewidencjonowania przy użyciu kasy od 1 marca 2015 r., jeśli nie będzie już przyjmować osób fizycznych nieprowadzących działalności - wyjaśnia ekspert Vademecum Głównego Księgowego.
podatki zlotowki

Fakturę na rzecz podmiotu gospodarczego można wystawić w języku angielskim

Z regulacji dotyczących używania języka polskiego wynika, że tylko faktura na rzecz konsumenta i jednostek sektora publicznego winna być wystawiona w języku polskim - wyjaśnia ekspert Vademecum Głównego Księgowego.
pusty sklep

Sprzedaż na rzecz osób fizycznych musi być ewidencjonowana za pomocą kas

Jestem osoba fizyczną prowadzącą jednoosobową działalność gospodarczą. Jetem podatnikiem VAT i rejestruję sprzedaż na rzecz osób fizycznych za pomoca kasy fiskalnej. Ze względu na to, że faktury sprzedaży wystawia biuro rachunkowe, rejestruję sprzedaż dla firm na kasie i na podstawie paragonu kontrahent otrzymuje w biurze fakturę sprzedaży. Niekiedy zdarza się, że sprzedaży dla osób prowadzących działalnoś cgospodarczą nie nabijam na kasie tylko biuro od razu wystawia fakturę (np. gdy osobiście jestem w biurze i podaję wartość sprzedaży). Przy rozliczaniu deklaracji VAT-7 biuro odpowiednio rozlicza sprzedaż zaewidencjonowaną na kasie i niezaewidencjonowaną.Czy takie postępowanie jest prawidłowe?

Dotacja z PARP nie jest opodatkowana VAT

Dofinansowanie otrzymane z Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości ma charakter dotacji ogólnej zatem nie podlega VAT - wyjaśnia ekspert Vademecum Głównego Księgowego.