Rozporządzenie 2025/2058 w sprawie zmiany załączników II i III oraz sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/2058
z dnia 14 października 2025 r.
w sprawie zmiany załączników II i III oraz sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. Część E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 obejmuje między innymi kategorię żywności 13 "Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego zdefiniowana w dyrektywie 2009/39/WE".

(2) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności, obejmujący nośniki, dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania.

(3) Niektóre kategorie i podkategorie żywności, a także przepisy i warunki jej stosowania w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zawierają odesłania do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE 3 , która obejmowała żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego, oraz do niektórych dyrektyw Komisji w sprawie takiej żywności. Ponieważ dyrektywy te zostały uchylone rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 4 , odesłania te należy zaktualizować.

(4) Ponieważ kategoria żywności 13 odsyła do dyrektywy 2009/39/WE, odesłanie to należy zastąpić odesłaniem do rozporządzenia (UE) nr 609/2013.

(5) Ponieważ kategorie żywności 13.1.1 i 13.1.2 zawierają odesłanie do dyrektywy Komisji 2006/141/WE 5 , a dyrektywa ta została uchylona rozporządzeniem (UE) nr 609/2013, odesłanie to należy zastąpić odesłaniem do wspomnianego rozporządzenia.

(6) Ponieważ przypisy 15, 43 i 44 do kategorii żywności 13.1.1 i 13.1.2 zawierają odesłania do uchylonych dyrektyw, odesłania te należy zaktualizować.

(7) Kategoria żywności 13.1.3 odnosi się przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu dyrektywy Komisji 2006/125/WE 6 . Produkty te są obecnie zdefiniowane w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013, w związku z czym odesłanie to należy zastąpić.

(8) Kategoria żywności 13.1.4 obejmuje inną żywność dla małych dzieci, a mianowicie produkty na bazie mleka dla małych dzieci inne niż żywność wymieniona w innych podkategoriach w ramach kategorii żywności 13. Ponieważ produkty te nie są objęte zakresem rozporządzenia (UE) nr 609/2013, należy skreślić kategorię 13.1.4 i utworzyć dla tych produktów, wyłącznie do celów unijnych przepisów dotyczących dodatków do żywności, nową podkategorię 01.10 w kategorii żywności 01 "Produkty mleczne i ich analogi". Nie powinno to jednak wpłynąć na wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania i warunki ich stosowania, a skreślić należy jedynie odesłania, które są nieistotne.

(9) Ponieważ kategorie żywności 13.1.5 i 13.2 oraz podkategoria żywności 13.1.5.2 zawierają odesłania do dyrektywy Komisji 1999/21/WE 7 , a dyrektywa ta została uchylona rozporządzeniem (UE) nr 609/2013, odesłania te należy zastąpić odesłaniami do wspomnianego rozporządzenia. Ponadto, ponieważ kategoria żywności 13.1.5 i podkategoria żywności 13.1.5.1 odnoszą się do "specjalnych preparatów dla niemowląt", a pojęcie to nie jest stosowane w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013, wyrażenie to należy skreślić.

(10) Kategoria żywności 13.3 obejmuje dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety). Ponieważ rozporządzenie (UE) nr 609/2013 obejmuje wyłącznie środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała, należy odpowiednio zmienić odesłania do kategorii żywności 13.3, a środki spożywcze zastępujące jeden lub dwa główne dzienne posiłki w diecie niskokalorycznej środkami spożywczymi zastępującymi posiłek, do kontroli masy ciała, które przyczyniają się do utraty masy ciała lub utrzymania masy ciała po utracie masy ciała, należy przenieść do kategorii żywności 18 jako nową podkategorię 18.2. Ponieważ wymogi dotyczące składu tej żywności, która może być opatrzona odpowiednim oświadczeniem zdrowotnym, są określone w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 432/2012 8 , tytuł tej nowej podkategorii powinien odnosić się do tego rozporządzenia.

(11) Kategoria żywności 13.4 obejmuje żywność przeznaczoną dla osób z nietolerancją glutenu, w rozumieniu rozporządzenia Komisji (WE) 41/2009 9 . To rozporządzenie zostało uchylone rozporządzeniem (UE) nr 609/2013. Ponieważ kategoria 13 obejmuje żywność specjalnego przeznaczenia objętą zakresem rozporządzenia (UE) nr 609/2013, a rozporządzenie to nie obejmuje żywności przeznaczonej dla osób z nietolerancją glutenu, tę kategorię żywności należy przenieść do kategorii żywności 18 jako nową podkategorię 18.3.

(12) Ze względu na utworzenie nowych kategorii żywności 18.2 i 18.3 konieczne jest utworzenie nowej kategorii żywności 18.1 obejmującej żywność przetworzoną nieobjętą kategoriami 18.2 i 18.3, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci.

(13) Należy również skorygować kod E dodatku do żywności adwantam w kategoriach żywności 13.2 i 13.3.

(14) Zmiany kategorii żywności w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadzone niniejszym rozporządzeniem należy odzwierciedlić w częściach A i D tego załącznika oraz w części 5 sekcje A i B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Należy zatem odpowiednio zmienić wspomniany załącznik.

(15) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008.

(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się sprostowania określone w załączniku III do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 października 2025 r.

ZAŁĄCZNIK  I

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części A tabela 1 pozycja 12 otrzymuje brzmienie:
"12 Suchy makaron, z wyłączeniem makaronów bezglutenowych jako żywności produkowanej specjalnie w celu zmniejszenia zawartości glutenu w składnikach zawierających gluten lub zastąpienia składników zawierających gluten) oraz makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych"
2)
w części A tabela 2 pozycja 30 otrzymuje brzmienie:
"30 Napoje na bazie mleka i podobne produkty przeznaczone dla małych dzieci (*) oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci, o której mowa w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013, w tym żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci
(*) Kategoria produktów ustanowiona wyłącznie w celu uregulowania stosowania dodatków w danej żywności."
3)
w części D po pozycji dotyczącej kategorii 01.9 (Kazeiniany spożywcze) dodaje się pozycję w brzmieniu:
"01.10 Napoje na bazie mleka i podobne produkty przeznaczone dla małych dzieci (*)
(*) Kategoria produktów ustanowiona wyłącznie w celu uregulowania stosowania dodatków w danej żywności."
4)
w części D pozycje dotyczące kategorii 13 (Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE) i jej podkategorii otrzymują brzmienie:
"13. Żywność przeznaczona dla określonych grup w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
13.1 Żywność dla niemowląt i małych dzieci
13.1.1 Preparaty do początkowego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
13.1.2 Preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
13.1.3. Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
13.1.5 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013 przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci
13.1.5.1 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013 przeznaczona dla niemowląt
13.1.5.2 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013 przeznaczona dla niemowląt w wieku od czterech miesięcy i małych dzieci
13.2 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013 (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)
13.3 Środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała, w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013"
5)
w części D pozycja dotycząca kategorii 18 (Przetworzona żywność nieobjęta kategoriami 1 do 17, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci) otrzymuje brzmienie:
"18. Przetworzona żywność nieobjęta kategoriami 1-17
18.1 Przetworzona żywność nieobjęta kategoriami 18.2 i 18.3, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci
18.2 Środki spożywcze zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała, o których mowa w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 432/2012 (*)
18.3 Żywność produkowana specjalnie w celu zmniejszenia zawartości glutenu w składnikach zawierających gluten lub zastąpienia składników zawierających gluten
(*) Dz.U. L 136 z 25.5.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj."
6)
w części E w kategorii 0 (Dodatki do żywności dopuszczone we wszystkich kategoriach żywności, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci, o ile wyraźnie nie określono inaczej) pozycje dotyczące E 290 (Dwutlenek węgla), E 938 (Argon), E 939 (Hel), E 941 (Azot), E 942 (Podtlenek azotu), E 948 (Tlen) i E 949 (Wodór) otrzymują brzmienie:
"E 290 Dwutlenek węgla quantum satis Może być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz w żywności wymienionej w załączniku II część E pkt 01.10
E 938 Argon quantum satis Może być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz w żywności wymienionej w załączniku II część E pkt 01.10
E 939 Hel quantum satis Może być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz w żywności wymienionej w załączniku II część E pkt 01.10
E 941 Azot quantum satis Może być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz w żywności wymienionej w załączniku II część E pkt 01.10
E 942 Podtlenek azotu quantum satis Może być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz w żywności wymienionej w załączniku II część E pkt 01.10
E 948 Tlen quantum satis Może być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz w żywności wymienionej w załączniku II część E pkt 01.10
E 949 Wodór quantum satis Może być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz w żywności wymienionej w załączniku II część E pkt 01.10"
7)
w części E po pozycji dotyczącej kategorii 01.9 (Kazeiniany spożywcze) dodaje się pozycję w brzmieniu:
"01.10 Napoje na bazie mleka i podobne produkty przeznaczone dla małych dzieci (*)
Maksymalne wskazane poziomy stosowania odnoszą się do żywności gotowej do spożycia przygotowanej według instrukcji producenta.
Uwaga: używanie niepatogennnych kultur wytwarzających kwas mlekowy L(+) jest dozwolone w produkcji mleka ukwaszonego.
E 270 Kwas mlekowy quantum satis Tylko w postaci L(+)
E 304(i) Palmitynian L-askorbylu 100 (19)
E 306 Mieszanina tokoferoli 100 (19)
E 307 Alfa-tokoferol 100 (19)
E 308 Gamma-tokoferol 100 (19)
E 309 Delta-tokoferol 100 (19)
E 322 Lecytyny 10 000 (14)
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis
E 331 Cytryniany sodu 2 000 (1)
E 332 Cytryniany potasu quantum satis (1)
E 338 Kwas fosforowy (1) (4)
E 339 Fosforany sodu 1 000 (1) (4)
E 340 Fosforany potasu 1 000 (1) (4)
E 407 Karagen 300
E 410 Mączka chleba świętojańskiego 10 000 (21)
E 412 Guma guar 10 000 (21)
E 414 Guma arabska (guma akacjowa) 10 000 (21)
E 415 Guma ksantanowa 10 000 (21)
E 440 Pektyny 5 000 (21)
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych 4 000 (14)
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym 7 500 (14) Tylko przy sprzedaży w postaci sproszkowanej
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym 9 000 (14) Tylko przy sprzedaży produktu w postaci płynnej, zawierającego częściowo zhydrolizowane białka, peptydy lub aminokwasy
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych 120 (14) Tylko w produktach zawierających zhydrolizowane białka, peptydy lub aminokwasy
E 500 Węglany sodu quantum satis
E 501 Węglany potasu quantum satis
E 503 Węglany amonu quantum satis
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) quantum satis Tylko do regulacji pH
E 524 Wodorotlenek sodu quantum satis Tylko do regulacji pH
E 525 Wodorotlenek potasu quantum satis Tylko do regulacji pH
E 1404 Skrobia utleniona 50 000
E 1410 Fosforan monoskrobiowy 50 000
E 1412 Fosforan diskrobiowy 50 000
E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy 50 000
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy 50 000
E 1420 Skrobia acetylowana 50 000
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy 50 000
E 1450 Sól sodowa oktenyloburszty- nianu skrobiowego 50 000
(1): Dodatki mogą być dodawane pojedynczo lub łącznie.
(4): Maksymalny poziom podano w przeliczeniu na P2O5.
(14): Jeżeli do środka spożywczego dodaje się więcej niż jedną z substancji E 322, E 471, E 472c i E 473, to maksymalny poziom ustalony dla każdej z tych substancji w danym środku spożywczym jest obniżany proporcjonalnie do występowania wszystkich pozostałych substancji razem w tym środku spożywczym.
(19): E 304, E 306, E 307, E 308 i E 309 są dopuszczone pojedynczo lub łącznie.
(21): E 410, E 412, E 414, E 415 i E 440 są dopuszczone pojedynczo lub łącznie.
(*) Kategoria produktów ustanowiona wyłącznie w celu uregulowania stosowania dodatków w danej żywności."
8)
w części E pozycja dotycząca kategorii 06.4.2 (Suchy makaron) otrzymuje brzmienie:
"06.4.2 Suchy makaron
Grupa I Dodatki Tylko makarony bezglutenowe (jako żywność produkowana specjalnie w celu zmniejszenia zawartości glutenu w składnikach zawierających gluten lub zastąpienia składników zawierających gluten) oraz makarony przeznaczone do diet niskobiałkowych"
9)
w części E nagłówek kategorii 13 (Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego zdefiniowana w dyrektywie 2009/39/WE) otrzymuje brzmienie:
"13 Żywność przeznaczona dla określonych grup w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013"
10)
w części E pozycja dotycząca kategorii 13.1 (Żywność dla niemowląt i małych dzieci) otrzymuje brzmienie:
"13.1 Żywność dla niemowląt i małych dzieci
CZĘŚĆ WPROWADZAJĄCA, MAJĄCA ZASTOSOWANIE DO WSZYSTKICH PODKATEGORII
Maksymalne wskazane poziomy stosowania odnoszą się do żywności gotowej do spożycia przygotowanej według instrukcji producenta.
E 307, E 325, E 330, E 331, E 332, E 333, E 338, E 340, E 410, E472c i E 1450 stosuje się zgodnie z dopuszczalnymi poziomami określonymi w załączniku do rozporządzenia (UE) nr 609/2013, w załącznikach do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/127 (*), w załącznikach do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/128 (**) oraz w załącznikach do dyrektywy Komisji 2006/125/WE (***).
(*) Dz.U. L 25 z 2.2.2016, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/127/oj.

(**) Dz.U. L 25 z 2.2.2016, s. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/128/oj.

(***) Dz.U. L 339 z 6.12.2006, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2006/125/oj."

11)
w części E nagłówek kategorii 13.1.1 (Preparaty do początkowego żywienia niemowląt w rozumieniu dyrektywy 2006/141/WE) otrzymuje brzmienie:
"13.1.1 Preparaty do początkowego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013"
12)
w części E przypis 15 dotyczący kategorii 13.1.1 i 13.1.2 otrzymuje brzmienie:
"(15): E 339 i E 340 są dopuszczone pojedynczo lub łącznie i zgodnie z dopuszczalnymi poziomami
określonymi w załączniku do rozporządzenia (UE) nr 609/2013 i w załącznikach do rozporządzenia
delegowanego (UE) 2016/127."
13)
w części E przypis 43 dotyczący kategorii 13.1.1 i 13.1.2 otrzymuje brzmienie:
"(43): E 331 i E 332 są dopuszczone pojedynczo lub łącznie i zgodnie z dopuszczalnymi poziomami
określonymi w załączniku do rozporządzenia (UE) nr 609/2013 i delegowanego (UE) 2016/127." w załącznikach do rozporządzenia
14)
w części E przypis 44 dotyczący kategorii 13.1.1 i 13.1.2 otrzymuje brzmienie:
"(44): Zgodnie z dopuszczalnymi poziomami określonymi w załączniku do rozporządzenia (UE) nr 609/2013
i w załącznikach do rozporządzenia delegowanego (UE) 2016/127."
15)
w części E nagłówek kategorii 13.1.2 (Preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu dyrektywy 2006/141/WE) otrzymuje brzmienie:
"13.1.2 Preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013"
16)
w części E nagłówek kategorii żywności 13.1.3 (Przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu dyrektywy 2006/125/WE) otrzymuje brzmienie:
"13.1.3. Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013"
17)
w części E skreśla się pozycję dotyczącą kategorii 13.1.4 (Inna żywność dla małych dzieci);
18)
w części E nagłówek kategorii 13.1.5 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla

niemowląt i małych dzieci w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE i specjalne preparaty dla niemowląt) otrzymuje brzmienie:

"13.1.5 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (Ue) nr 609/2013 przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci"
19)
w części E nagłówek kategorii 13.1.5.1 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt) otrzymuje brzmienie:
"13.1.5.1 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (Ue) nr 609/2013 przeznaczona dla niemowląt"
20)
w części E nagłówek kategorii 13.1.5.2 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE dla niemowląt i małych dzieci) otrzymuje brzmienie:
"13.1.5.2 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013 przeznaczona dla niemowląt w wieku od czterech miesięcy i małych dzieci"
21)
w części E nagłówek kategorii 13.2 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)) otrzymuje brzmienie:
"13.2 Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (Ue) nr 609/2013 (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)"
22)
w części E nagłówek kategorii 13.3 (Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety)) otrzymuje brzmienie:
"13.3 Środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała, w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013"
23)
w części E skreśla się pozycję dotyczącą kategorii 13.4 (Żywność przeznaczona dla osób z nietolerancją glutenu, w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 41/2009);
24)
w części E pozycja dotycząca kategorii 18 (Przetworzona żywność nieobjęta kategoriami 1 do 17, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci) otrzymuje następujące brzmienie oraz dodaje się nowe pozycje dotyczące kategorii 18.1-18.3 w brzmieniu:
"18 Przetworzona żywność nieobjęta kategoriami 1-17
18.1 Przetworzona żywność nieobjęta kategoriami 18.2 i 18.3, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci
Grupa I Dodatki
18.2 Środki spożywcze zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała, o których mowa w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 432/2012
Grupa I Dodatki
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 50
Grupa IV Poliole quantum satis
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61)
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61)
E 124 Pąs 4R, czerwień koszenilowa A 10 (61)
E 160d Likopen 30
E200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 500 (1) (2)
E 338-452 Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany 5 000 (1) (4)
E 405 Alginian glikolu propylenowego 1 200
E432-436 Polisorbaty 1 000 (1)
E473-474 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych - sacharoglicerydy 5 000 (1)
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu 5 000
E 477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego 1 000
E481-482 Stearoilomleczany 2 000 (1)
E491-495 Estry sorbitolu 5 000 (1)
E 950 Acesulfam K 450
E 951 Aspartam 800
E 952 Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa 400 (51)
E 954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa 240 (52)
E 955 Sukraloza 320
E 959 Neohesperydyna DC 100
E 960a-960d Glikozydy stewiolowe 270 (1) (60)
E 961 Neotam 26
E 962 Sól aspartamu i acesulfamu 450 (11)a (49)

(50)

E 969 Adwantam 8
(1): Dodatki mogą być dodawane pojedynczo lub łącznie.
(2): Maksymalny poziom ma zastosowanie do sumy, a poziomy podano

w przeliczeniu na wolny kwas.

(4): Maksymalny poziom podano w przeliczeniu na P2O5.
(11): Poziomy podano jako ekwiwalent a) acesulfamu K lub b) aspartamu.
(49): Maksymalne poziomy są wyznaczone z maksymalnych poziomów części składowych, tj. aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950).
(50): Poziomy określone dla E 951 i E 950 nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub E 951.
(51): Maksymalne poziomy podano w przeliczeniu na wolny kwas.
(52): Maksymalne poziomy podano w przeliczeniu na wolny imid.
(60): Podano jako ekwiwalent stewiolu.
(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie przekracza maksymalnego poziomu dla grupy III.
18.3 Żywność produkowana specjalnie w celu zmniejszenia zawartości glutenu w składnikach zawierających gluten lub zastąpienia składników zawierających gluten
W przypadku produktów z tej kategorii można także stosować dodatki dopuszczone w odpowiadających im kategoriach żywności.
Grupa I Dodatki W tym suchy makaron
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis
Grupa IV Poliole quantum satis
E 338-452 Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany 5 000 (1) (4)
Dopuszczone są także wszystkie dodatki w odpowiednikach zawierających gluten.
(1): Dodatki mogą być dodawane pojedynczo lub łącznie.
(4): Maksymalny poziom podano w przeliczeniu na P2O5."

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1)
pkt 1 definicji otrzymuje brzmienie:

"1. »Składniki odżywcze« oznaczają, do celów niniejszego załącznika, witaminy, składniki mineralne i inne substancje dodawane w celach odżywczych, jak również substancje dodawane w celach mających związek z fizjologią, objęte rozporządzeniem (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady * , dyrektywą 2002/46/WE i rozporządzeniem (UE) nr 609/2013.

2)
w części 5 sekcja A formuła wprowadzająca otrzymuje brzmienie:

"– Dodatki do żywności dodawane do składników odżywczych, z wyjątkiem składników odżywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 01.10 oraz środkach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1:";

3)
w części 5 sekcja B formuła wprowadzająca otrzymuje brzmienie:

"– Dodatki do żywności dodawane do składników odżywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 01.10 oraz środkach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1:";

4)
w części 5 sekcja B tabela otrzymuje brzmienie:
"Nr E dodatku do żywności Nazwa dodatku do żywności Maksymalny poziom Składnik odżywczy, do którego dany dodatek do żywności może być dodawany Kategoria żywności
E 301 Askorbinian sodu 100 000 mg/kg w preparacie witaminy D i maksymalna zawartość wynikająca z przeniesienia: 1 mg/l w gotowej żywności Preparaty witaminy D Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
50 000 mg/kg w preparacie mikrokapsułkowanym witaminy A i maksymalna zawartość wynikająca z przeniesienia: 1 mg/l w gotowej żywności Preparaty mikrokapsułkowane witaminy A Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
Całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia: 75 mg/l Powłoki preparatów składników odżywczych zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 304(i) Palmitynian askorbylu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych załączniku II część E pkt 01.10 i 13.1 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 306

E 307

E 308

E 309

Mieszanina tokoferoli Alfa-tokoferol Gamma-tokoferol Delta-tokoferol Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych załączniku II część E pkt 01.10 i 13.1 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 322 Lecytyny Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych załączniku II część E pkt 01.10 i 13.1 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 331 Cytryniany sodu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 01.10 i 13.1 nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 332 Cytryniany potasu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 01.10 i 13.1 nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 333 Cytryniany wapnia Całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia: 0,1 mg/kg w przeliczeniu na wapń i w granicach zawartości wapnia oraz stosunku wapnia do fosforu ustalonych dla danej kategorii środków spożywczych Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 341(iii) Fosforan triwapniowy Maksymalna zawartość wynikająca z przeniesienia: 150 mg/kg w przeliczeniu na P2O5 i w granicach zawartości wapnia i fosforu oraz stosunku wapnia do fosforu określonych w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2016/127 Wszystkie składniki odżywcze Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
Należy przestrzegać maksymalnego poziomu 1 000 mg/kg podanego w przeliczeniu na P2O5 ze wszystkich zastosowań w gotowej żywności wymienionej w załączniku II część E pkt 13.1.3 Wszystkie składniki odżywcze Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
E 401 Alginian sodu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1.3 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
E 402 Alginian potasu Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych załączniku II część E pkt 01.10 i 13.1.3 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
E 404 Alginian wapnia Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1.3 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
E 414 Guma arabska (guma akacjowa) 150 000 mg/kg w preparacie składników odżywczych i zawartość wynikająca z przeniesienia: 10 mg/kg w produkcie końcowym Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 415 Guma ksantanowa Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1.3 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
E 421 Mannitol 1 000 razy więcej niż witaminy B12, całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia: 3 mg/kg Jako nośnik dla witaminy B12 Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 440 Pektyny Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Preparaty do dalszego żywienia niemowląt i produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
E 466 Sól sodowa karboksymetylo- celulozy, guma celulozowa Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1.5 nie jest przekroczony Wyłącznie do dnia 26 kwietnia 2027 r. (1) Wszystkie składniki odżywcze Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013 przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 01.10 i 13.1 nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzegane Wszystkie składniki odżywcze Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych załączniku II część E pkt 01.10 i 13.1 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w dobrym zdrowiu
E 551 Dwutlenek krzemu 10 000 mg/kg w preparatach składników odżywczych Suche preparaty składników odżywczych w proszku Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
E 1420 Skrobia acetylowana Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1.3 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
E 1450 Sól sodowa oktenyloburszty- nianu skrobiowego Zawartość wynikająca z przeniesienia: 100 mg/kg Preparaty witaminowe Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność wymieniona w załączniku II część E pkt 01.10
Zawartość wynikająca z przeniesienia: 1 000 mg/kg Preparaty wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w załączniku II część E pkt 13.1.3 nie jest przekroczony Wszystkie składniki odżywcze Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013
C) Dz.U. L, 2025/666, 7.4.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2025/666/oj."

ZAŁĄCZNIK  III

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące sprostowania:
1)
w części E w kategorii 13.2 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)) pozycja dotycząca adwantamu otrzymuje brzmienie:
"Ε 969 Adwantam 10"
2)
w części E w kategorii 13.3 (Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety)) pozycja dotycząca adwantamu otrzymuje brzmienie:
"Ε 969 Adwantam 8"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
3 Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/39/oj).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/609/oj).
5 Dyrektywa Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE (Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1, ELI: http:// data.europa.eu/eli/dir/2006/141/oj).
6 Dyrektywa Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz.U. L 339 z 6.12.2006, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2006/125/oj).
7 Dyrektywa Komisji 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz.U. L 91 z 7.4.1999, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1999/21/oj).
8 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz.U. L 136 z 25.5.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj).
9 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu (Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/41/oj).
* Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1925/oj."

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.2058

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2025/2058 w sprawie zmiany załączników II i III oraz sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Data aktu: 14/10/2025
Data ogłoszenia: 15/10/2025
Data wejścia w życie: 04/11/2025