Decyzja 1/2025 (2025/1961) w sprawie obniżenia i zniesienia ceł na podstawie art. 147 ust. 4 Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Mołdawii, z drugiej strony

DECYZJA NR 1/2025 KOMITETU STOWARZYSZENIA UE-MOŁDAWIA W SKŁADZIE ROZSTRZYGAJĄCYM KWESTIE DOTYCZĄCE HANDLU
z dnia 19 września 2025 r.
w sprawie obniżenia i zniesienia ceł na podstawie art. 147 ust. 4 Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Mołdawii, z drugiej strony [2025/1961]

KOMITET STOWARZYSZENIA UE-MOŁDAWIA W SKŁADZIE ROZSTRZYGAJĄCYM KWESTIE DOTYCZĄCE HANDLU,

uwzględniając Układ o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Mołdawii, z drugiej strony 1 , w szczególności jego art. 147 ust. 4 i art. 438 ust. 3 i 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Układ o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Mołdawii, z drugiej strony (zwany dalej "Układem") został podpisany w dniu 27 czerwca 2014 r., był tymczasowo stosowany od dnia 1 września 2014 r. i wszedł w pełni w życie w dniu 1 lipca 2016 r.

(2) Art. 147 ust. 4 Układu stanowi, że po wejściu w życie Układu Strony mogą zgodnie postanowić, że rozważą przyspieszenie znoszenia należności celnych we wzajemnym handlu oraz rozszerzenie zakresu takiego znoszenia. Decyzja Komitetu Stowarzyszenia w składzie rozstrzygającym kwestie dotyczące handlu w sprawie przyspieszenia lub zniesienia należności celnych na dany towar zastępuje każdą stawkę celną lub kategorię znoszenia ceł określoną dla tego towaru zgodnie z załącznikiem XV do Układu.

(3) W następstwie wojny napastniczej Rosji przeciwko Ukrainie Unia Europejska przyjęła w dniu 18 lipca 2022 r. 2  za pośrednictwem autonomicznych środków handlowych jednostronne środki liberalizacji handlu na rzecz Mołdawii. Środki te zostały odnowione w 2023 3  i 2024 r. 4 . Po wygaśnięciu autonomicznych środków handlowych w dniu 24 lipca 2025 r. dyskusje między stronami doprowadziły do porozumienia w sprawie rozszerzenia zakresu znoszenia ceł i wsparcia dostosowania Mołdawii do unijnego dorobku prawnego, co stanowi ważny element negocjacji akcesyjnych Mołdawii z Unią.

(4) Strony dążą do dalszego rozszerzenia zakresu znoszenia ceł na podstawie Układu. Należy zatem określić zobowiązania każdej ze stron do obniżenia lub zniesienia ceł na towary pochodzące z terytorium drugiej strony w tabelach stawek celnych określonych w nowym załączniku XV-E, które zostaną włączone do Układu i będą stanowić jego integralną część. Tabele stawek celnych zawarte w załącznikach XV-A, XV-B i XV-D do Układu zostaną zastąpione nowym załącznikiem XV-E do Układu, z zastrzeżeniem warunków określonych w załączniku XV-E.

(5) Strony uznają dynamiczny charakter stosunków handlowych między Unią a Mołdawią; handel między nimi wzrósł o prawie 150 % od rozpoczęcia tymczasowego stosowania pogłębionej i kompleksowej strefy wolnego handlu utworzonej na podstawie Układu. W obliczu negocjacji akcesyjnych Mołdawii z Unią, stopniowa integracja Mołdawii z częściami jednolitego rynku Unii przed przystąpieniem do Unii będzie również nadal wzmacniać stosunki handlowe,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załącznik do niniejszej decyzji, wraz z dodatkami, zostaje dodany jako załącznik XV-E do Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony a Republiką Mołdawii, z drugiej strony.

Artykuł  2

W 2027 r. strony oceniają poziom obniżenia i zniesienia ceł uzgodniony w ramach procesu przeglądu na podstawie art. 147 ust. 4 Układu. Ma to na celu zaplanowanie dalszej liberalizacji w świetle postępu procesu akcesyjnego Mołdawii, zmieniających się zdolności absorpcyjnych stron w zakresie produkcji i przywozu, struktur handlu dwustronnego produktami, które nie zostały jeszcze w pełni zliberalizowane, wcześniejszego wykorzystania odpowiednich kontyngentów, a także szczególnych interesów i kwestii najbardziej newralgicznych dla każdej ze stron.

Artykuł  3

Niniejszą decyzję sporządzono w językach: angielskim, bułgarskim, chorwackim, czeskim, duńskim, estońskim, fińskim, francuskim, greckim, hiszpańskim, irlandzkim, litewskim, łotewskim, maltańskim, niderlandzkim, niemieckim, polskim, portugalskim, rumuńskim, słowackim, słoweńskim, szwedzkim, węgierskim i włoskim, przy czym każdy z tych tekstów jest jednakowo autentyczny.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja wchodzi w życie piętnastego dnia następującego po dacie jej przyjęcia.

Sporządzono w Brukseli i Kiszyniowie dnia 19 września 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

Po załączniku XV-D dodaje się do Układu nowy załącznik wraz z dodatkami w brzmieniu:

"ZAŁĄCZNIK XV-E

Artykuł 1

ZNOSZENIE CEŁ

Każda ze Stron obniża lub znosi cła na towary pochodzące z terytorium drugiej Strony zgodnie z dodatkiem A do niniejszego załącznika, który zastępuje stawki celne określone w załącznikach XV-A, XV-B i XV-D do Układu. W przypadku zawieszenia dodatku A do niniejszego załącznika lub jego części, zgodnie z art. 2 ust. 5 lub art. 3 niniejszego załącznika, w okresie zawieszenia stosuje się cła określone w załącznikach XV-A, XV-B i XV-D.

Artykuł 2

NORMY PRODUKCJI

1. Mołdawia dostosowuje swoje prawodawstwo do przepisów Unii wymienionych w dodatku B do niniejszego załącznika do dnia 31 grudnia 2027 r.

2. Mołdawia co roku składa sprawozdanie ze swoich postępów w zakresie dostosowywania regulacyjnego. Sprawozdanie jest omawiane na forum Komitetu Stowarzyszenia w składzie rozstrzygającym kwestie dotyczące handlu.

3. Nie później niż dnia 31 grudnia 2027 r. (31 grudnia 2028 r. w przypadku rozporządzenia (UE) 2017/625 5 wymienionego w dodatku B do niniejszego załącznika) Mołdawia przesyła Komisji sprawozdanie końcowe, w którym przedstawia, w jaki sposób wypełniła swój obowiązek wynikający z ust. 1. Dokumenty przedkładane Komisji muszą zawsze zawierać wersję w języku angielskim. Sprawozdanie końcowe przedłożone przez Mołdawię musi zawierać:

a) akt wewnętrzny z tabelą porównawczą ("tabela transpozycji") przedstawiającą szczegółowo zgodność z każdym artykułem przepisów Unii; oraz

b) w stosownych przypadkach wykaz mołdawskich przepisów, które musiały zostać zmienione lub uchylone w celu wdrożenia przepisów Unii.

4. Jeżeli na podstawie sprawozdania końcowego, o którym mowa w ust. 3, lub innych istotnych dostępnych informacji Komisja nie może stwierdzić, że Mołdawia wypełniła swój obowiązek wynikający z ust. 1, Unia powiadamia o tym Komitet Stowarzyszenia w składzie rozstrzygającym kwestie dotyczące handlu, a Strony niezwłocznie rozpoczynają konsultacje, dając Mołdawii dwa miesiące na dostarczenie dodatkowych elementów w celu wykazania zgodności z ust. 1.

5. Jeżeli, niezależnie od ust. 4, Komisja nie może stwierdzić, że Mołdawia wypełniła swój obowiązek wynikający z ust. 1, Unia może zawiesić całość lub część preferencji przyznanych na podstawie art. 1 w odniesieniu do odnośnych produktów. Unia niezwłocznie przekazuje Mołdawii powiadomienie o zamiarze zawieszenia preferencji. Zawieszenie nie może mieć zastosowania wcześniej niż 30 dni od daty przekazania Mołdawii powiadomienia.

6. Na wniosek Mołdawii i po dostarczeniu nowych informacji Komisja dokonuje przeglądu wypełnienia przez Mołdawię obowiązku wynikającego z ust. 1 w odniesieniu do odpowiednich przepisów Unii. Przegląd trwa nie dłużej niż cztery tygodnie i może obejmować konsultacje między Stronami. Jeżeli Komisja stwierdzi, że Mołdawia wypełniła swój obowiązek wynikający z ust. 1, Unia ponownie wprowadza w życie część preferencji zawieszoną na podstawie art. 1 w terminie dwóch miesięcy.

7. Unia co roku informuje Mołdawię o zmianach związanych z aktami prawnymi wymienionymi w dodatku B do niniejszego załącznika na forum Podkomitetu do Spraw Sanitarnych i Fitosanitarnych UE-Mołdawia.

Artykuł 3

ŚRODKI OCHRONNE

1. Jeżeli poważne trudności gospodarcze, społeczne lub środowiskowe o charakterze sektorowym lub regionalnym, które mogą się utrzymywać przez dłuższy czas, wystąpiły lub mogą wystąpić na terytorium jednej ze Stron, w tym w przypadku Unii w jednym lub kilku państwach członkowskich, w wyniku przywozu produktu objętego dodatkową liberalizacją na podstawie art. 1, zainteresowana Strona może wprowadzić odpowiednie środki ochronne w odniesieniu do preferencji przyznanych na podstawie art. 1.

2. Zainteresowana Strona niezwłocznie powiadamia drugą Stronę o swoim zamiarze zastosowania środków ochronnych i przekazuje wszystkie istotne informacje. Strony niezwłocznie rozpoczynają konsultacje w celu osiągnięcia rozwiązania zadowalającego obie Strony.

3. Zainteresowana Strona może podjąć środki ochronne dopiero po upływie miesiąca od daty powiadomienia na podstawie ust. 2, chyba że procedura konsultacyjna, o której mowa w ust. 2, została zakończona przed upływem tego terminu. W przypadku gdy wyjątkowe okoliczności wymagające natychmiastowego działania wykluczają wcześniejsze badanie, zainteresowana Strona może niezwłocznie zastosować środki ochronne absolutnie niezbędne do zaradzenia sytuacji.

Dodatek A

PRODUKTY OBJĘTE ROCZNYMI BEZCŁOWYMI KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI (UNIA)

Numer porządkowy Kod CN 2025 Opis produktu Ilość (w tonach) Stawka należności celnej
1 0806 10 10 Świeże winogrona stołowe 40 000 Bez cła
2 0808 10 80 Jabłka, świeże (z wyjątkiem jabłek na cydr, luzem, od dnia 16 września do dnia 15 grudnia) 50 000 Bez cła
3 0809 29 00 Wiśnie i czereśnie, świeże (z wyjątkiem wiśni [Prunus cerasus]) 4 500 Bez cła
4 0809 40 05 Świeże śliwki 61 000 Bez cła

PRODUKTY OBJĘTE CENĄ WEJŚCIA 6

które są zwolnione ze składnika ad valorem cła przywozowego (UNIA)

Kod CN 2025 Opis produktu
0702 00 10 Pomidory całe, o największej średnicy mniejszej niż 47 mm, świeże lub schłodzone
0702 00 91 Pomidory na gałązkach, o największej średnicy nie mniejszej niż 47 mm, świeże lub schłodzone
0702 00 99 Pomidory, nie w kratownicach, o największej średnicy => 47 mm, świeże lub schłodzone
0707 00 05 Ogórki, świeże lub schłodzone
0709 91 00 Świeże lub schłodzone karczochy
0709 93 10 Świeża lub schłodzona cukinia
0805 10 22 Świeże pomarańcze pępkowe
0805 10 24 Świeże pomarańcze białe
0805 10 28 Świeże pomarańcze słodkie (z wyjątkiem pomarańczy pępkowych i białych)
0805 21 10 Świeże lub suszone satsumy
0805 21 90 Świeże lub suszone mandarynki, w tym tangeryny
0805 22 00 Świeże lub suszone klementynki, w tym monrealesy
0805 29 00 Świeże lub suszone wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe
0805 50 10 Świeże lub suszone cytryny ("Citrus limon, Citrus limonum")
0808 30 90 Świeże gruszki (z wyjątkiem gruszek na perry, luzem, od dnia 1 sierpnia do dnia 31 grudnia)
0809 10 00 Świeże morele
0809 21 00 Świeże wiśnie (Prunus cerasus)
0809 30 20 Brzoskwinie płaskoowocowe (Prunus persica var. platycarpa) i nektaryny płaskoowocowe (Prunus persica var. platerina)
0809 30 30 Świeże nektaryny
0809 30 80 Świeże brzoskwinie (z wyjątkiem nektaryn)
2204 30 92 Moszcz gronowy, niesfermentowany, skoncentrowany w rozumieniu dodatkowej uwagi 7 do działu 22, o gęstości <= 1,33 g/cm3 w 20 °C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu <= 1 % obj. lecz > 0,5 % obj. (z wyjątkiem moszczu gronowego, którego fermentacja została zatrzymana poprzez dodanie alkoholu)
2204 30 94 Moszcz gronowy, niesfermentowany, nieskoncentrowany, o gęstości <= 1,33 g/cm3

w 20 °C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu <= 1 % obj. lecz > 0,5 % obj. (z wyjątkiem moszczu gronowego, którego fermentacja została zatrzymana poprzez dodanie alkoholu)

2204 30 96 Moszcz gronowy, niesfermentowany, skoncentrowany w rozumieniu dodatkowej uwagi 7 do działu 22, o gęstości > 1,33 g/cm3 w 20 °C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu <= 1 % obj. lecz > 0,5 % obj. (z wyjątkiem moszczu gronowego, którego fermentacja została zatrzymana poprzez dodanie alkoholu)
2204 30 98 Moszcz gronowy, niesfermentowany, nieskoncentrowany, o gęstości > 1,33 g/cm3

w 20 °C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu <= 1 % obj. lecz > 0,5 % obj. (z wyjątkiem moszczu gronowego, którego fermentacja została zatrzymana poprzez dodanie alkoholu)

LISTA KONCESYJNA (REPUBLIKA MOŁDAWII)

Nomenklatura Republiki Mołdawii z 2022 r. Opis Obowiązująca stawka celna KNU Kategoria
0203 11 10 Świeże lub schłodzone tusze i półtusze świń domowych 20 % + 200 EUR/t Kontyngent taryfowy 1 (5 500 t)
0203 12 11 Świeże lub schłodzone szynki i ich kawałki, ze świń domowych, z kośćmi 20 % + 200 EUR/t
0203 12 19 Świeże lub schłodzone łopatki i ich kawałki, ze świń domowych, z kośćmi 20 % + 200 EUR/t
0203 19 11 Świeże lub schłodzone przodki i ich kawałki, ze świń domowych 20 % + 200 EUR/t
0203 19 13 Świeże lub schłodzone schaby i ich kawałki, ze świń domowych 20 % + 200 EUR/t
0203 19 15 Świeży lub schłodzony boczek i jego kawałki, ze świń domowych 20 % + 200 EUR/t
0203 19 55 Świeże lub schłodzone mięso ze świń domowych, bez kości (z wyjątkiem boczku i jego kawałków) 20 % + 200 EUR/t
0203 19 59 Świeże lub schłodzone mięso ze świń domowych, z kośćmi (z wyjątkiem tusz i półtusz, szynek, łopatek i ich kawałków, przodków, schabów, boczku i jego kawałków) 20 % + 200 EUR/t
0203 21 10 Zamrożone tusze i półtusze świń domowych 20 % + 200 EUR/t
0203 22 11 Zamrożone szynki i ich kawałki ze świń domowych, z kośćmi 20 % + 200 EUR/t Kontyngent taryfowy 1 (5 500 t)

Kontyngent taryfowy 1a (na 2 026 r.: 500 t; na 2 027 r.: 650 t; na 2 028 r.: 800 t;

od 2 029 r.: 1 000 t)

0203 22 19 Zamrożone łopatki i ich kawałki ze świń domowych, z kośćmi 20 % + 200 EUR/t
0203 29 11 Zamrożone przodki i ich kawałki ze świń domowych 10 % + 200 EUR/t
0203 29 13 Zamrożone schaby i ich kawałki ze świń domowych, z kośćmi 10 % + 200 EUR/t
0203 29 15 Zamrożony boczek i jego kawałki ze świń domowych 10 % + 200 EUR/t
0203 29 55 Zamrożone mięso ze świń domowych, bez kości (z wyjątkiem boczku i jego kawałków) 10 % + 200 EUR/t
0203 29 59 Zamrożone mięso ze świń domowych, z kośćmi (z wyjątkiem tusz i półtusz, szynek, łopatek i ich kawałków, przodków, schabów, boczku i jego kawałków) 10 % + 200 EUR/t
0207 11 10 Świeże lub schłodzone, oskubane i wypatroszone ptactwo z gatunku Gallus domesticus, z głowami i łapkami, znane jako "kurczaki 83 %" 20 % + 100 EUR/t Kontyngent taryfowy 2 (na 2 025 r.: 6 000 t; na 2 026 r.: 6 500 t; na 2 027 r.: 6 650 t; na 2 028 r.: 6 800 t; od 2 029 r.: 7 000 t)
0207 11 30 Świeże lub schłodzone, oskubane i wypatroszone ptactwo z gatunku Gallus domesticus, bez głów i łapek, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70 %" 20 % + 100 EUR/t
0207 11 90 Świeże lub schłodzone, oskubane i wypatroszone ptactwo z gatunku Gallus domesticus, bez głów i łapek, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 65 %" oraz inne formy świeżego lub schłodzonego ptactwa, nieciętego na kawałki (z wyjątkiem "kurczaków 83 % i 70 %") 20 % + 100 EUR/t
0207 12 10 Zamrożone ptactwo z gatunku Gallus domesticus, oskubane i wypatroszone, bez głów i łapek, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70 %" 15 % + 100 EUR/t
0207 12 90 Zamrożone ptactwo z gatunku Gallus domesticus, oskubane i wypatroszone, bez głów i łapek, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 65 %" oraz inne formy ptactwa, nieciętego na kawałki (z wyjątkiem "kurczaków 70 %") 15 % + 100 EUR/t
0207 13 10 Świeże lub schłodzone kawałki mięsa z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, bez kości 20 % + 100 EUR/t
0207 13 20 Świeże lub schłodzone połówki lub ćwiartki z ptactwa z gatunku Gallus domesticus 20 % + 100 EUR/t
0207 13 30 Świeże lub schłodzone całe skrzydła, nawet z końcami z ptactwa z gatunku Gallus domesticus 20 % + 100 EUR/t
0207 13 50 Świeże lub schłodzone piersi i ich kawałki z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, z kośćmi 20 % + 100 EUR/t
0207 13 60 Świeże lub schłodzone nogi i ich kawałki z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, z kośćmi 20 % + 100 EUR/t
0207 13 99 Świeże lub schłodzone podroby jadalne z ptactwa z gatunku Gallus domesticus (z wyjątkiem wątróbek) 20 % + 100 EUR/t
0207 14 10 Zamrożone kawałki mięsa z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, bez kości 15 % + 100 EUR/t
0207 14 20 Zamrożone połówki lub ćwiartki z ptactwa z gatunku Gallus domesticus 15 % + 100 EUR/t
0207 14 30 Zamrożone całe skrzydła, nawet z końcami z ptactwa z gatunku Gallus domesticus 15 % + 100 EUR/t
0207 14 40 Zamrożone grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł z ptactwa z gatunku Gallus domesticus 15 % + 100 EUR/t
0207 14 50 Zamrożone piersi i ich kawałki z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, z kośćmi 15 % + 100 EUR/t
0207 14 60 Zamrożone nogi i ich kawałki z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, z kośćmi 15 % + 100 EUR/t
0207 14 70 Zamrożone kawałki mięsa z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, z kośćmi (z wyjątkiem półtusz lub ćwierci, całych skrzydeł, nawet z końcami, grzbietów, szyj, grzbietów włącznie z szyjami, kuprów i końców skrzydeł, piersi, nóg i ich kawałków) 15 % + 100 EUR/t
0207 14 91 Zamrożone jadalne wątróbki z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, bez kości 15 % + 100 EUR/t
0207 14 99 Zamrożone podroby jadalne z ptactwa z gatunku Gallus domesticus (z wyjątkiem wątróbek) 15 % + 100 EUR/t
0401 10 10 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu <= 1 % masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego 15 Kontyngent taryfowy 3 (2 000 t)
0401 10 90 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu <= 1 % masy, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l) 15
0401 20 11 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu <= 3 % masy, ale > 1 % masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego 15
0401 20 19 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu <= 3 % masy, ale > 1 % masy, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l) 15
0401 20 91 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu > 3 % masy, ale <= 6 % masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego 15 Kontyngent taryfowy 3 (2 000 t)

Kontyngent taryfowy 3a (na 2 026 r.: 500 t; na 2 027 r.: 650 t; na 2 028 r.: 800 t;

od 2 029 r.: 1 000 t)

0401 20 99 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu > 3 % masy, ale <= 6 % masy, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l) 15
0401 40 10 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu <= 10 % masy, ale > 6 % masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego 15 Kontyngent taryfowy 3 (2 000 t)
0401 40 90 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu <= 10 % masy, ale > 6 % masy, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l) 15
0401 50 11 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu <= 21 % masy, ale > 10 % masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego 15
0401 50 19 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu <= 21 % masy, ale > 10 % masy, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l) 15
0401 50 31 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu > 21 % masy, ale <= 45 % masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego 15
0401 50 39 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu > 21 % masy, ale <= 45 % masy, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l) 15
0401 50 91 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu > 45 % masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego 15
0401 50 99 Mleko i śmietana, o zawartości tłuszczu > 45 % masy, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego (z wyjątkiem w bezpośrednich opakowaniach o zawartości <= 2 l) 15
0405 10 11 Masło naturalne o zawartości tłuszczu >= 80 % masy, ale <= 85 % masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto <= 1 kg (z wyjątkiem masła odwodnionego i ghee) 15 % + 500 EUR/t Kontyngent taryfowy 3 (2 000 t)

Kontyngent taryfowy 3b (na 2 026 r.: 200 t; na 2 027 r.: 300 t; na 2 028 r.: 400 t; od 2 029 r.: 500 t)

0405 10 19 Masło naturalne o zawartości tłuszczu >= 80 % masy, ale <= 85 % masy (z wyjątkiem: w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto <= 1 kg oraz masła odwodnionego i ghee) 15 % + 500 EUR/t
0405 10 30 Masło odtwarzane o zawartości tłuszczu >= 80 % masy, ale <= 85 % masy (z wyjątkiem masła odwodnionego i ghee) 15 % + 500 EUR/t
0405 10 50 Masło z serwatki o zawartości tłuszczu >= 80 % masy, ale <= 85 % masy (z wyjątkiem masła odwodnionego i ghee) 15 % + 500 EUR/t
0405 10 90 Masło o zawartości tłuszczu > 85 % masy, ale <= 95 % masy (z wyjątkiem masła odwodnionego i ghee) 15 % + 500 EUR/t
040520 10 Produkty mleczarskie do smarowania, o zawartości tłuszczu >= 39 % masy, ale < 60 % masy 20 % + 500 EUR/t Kontyngent taryfowy 3 (2 000 t)
0405 20 30 Produkty mleczarskie do smarowania, o zawartości tłuszczu >= 60 % masy, ale <= 75 % masy 20 % + 500 EUR/t
0405 20 90 Produkty mleczarskie do smarowania, o zawartości tłuszczu > 75 % masy, ale < 80 % masy 20 % + 500 EUR/t
0405 90 10 Tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka, o zawartości tłuszczu >= 99,3 % masy i o zawartości wody <= 0,5 % masy 20 % + 500 EUR/t Kontyngent taryfowy 3 (2 000 t)

Kontyngent taryfowy 3b (na 2 026 r.: 200 t; na 2 027 r.: 300 t; na 2 028 r.: 400 t; od 2 029 r.: 500 t)

0405 90 90 Tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka, masła odwodnionego i ghee (z wyjątkiem o zawartości tłuszczu >= 99,3 % masy i o zawartości wody <= 0,5 % masy oraz masła naturalnego, masła odtwarzanego i masła z serwatki) 20 % + 500 EUR/t
1601 00 10 Kiełbasy i podobne wyroby z wątroby oraz przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów 15 Kontyngent taryfowy 4 (1 700 t)
1601 00 91 Niepoddane obróbce cieplnej kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi oraz przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów (z wyjątkiem z wątroby) 15
1601 00 99 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi oraz przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów (z wyjątkiem kiełbas z wątroby oraz niepoddanych obróbce cieplnej kiełbas) 15
1602 32 11 Niepoddane obróbce cieplnej, przetworzone lub zakonserwowane mięso lub podroby z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające >= 57 % masy mięsa lub podrobów drobiowych (z wyjątkiem kiełbas i podobnych wyrobów oraz przetworzonych wątrób) 20 Kontyngent taryfowy 4 (1 700 t)
1602 32 19 Poddane obróbce cieplnej, przetworzone lub zakonserwowane mięso lub podroby z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające >= 57 % masy mięsa lub podrobów drobiowych (z wyjątkiem kiełbas i podobnych wyrobów, dokładnie zhomogenizowanych przetworów, pakowanych do sprzedaży detalicznej jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych, w opakowaniach o zawartości netto <=250 g, przetworzonych wątrób i ekstraktów z mięsa) 20
1602 32 30 Przetworzone lub zakonserwowane mięso lub podroby z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zawierające >= 25 % masy, ale < 57 % masy mięsa lub podrobów drobiowych (z wyjątkiem z indyków i perliczek, kiełbas i podobnych wyrobów, dokładnie zhomogenizowanych przetworów, pakowanych do sprzedaży detalicznej jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych, w opakowaniach o zawartości netto <= 250 g, przetworzonych wątrób i ekstraktów z mięsa) 20
1602 32 90 Przetworzone lub zakonserwowane mięso lub podroby z ptactwa z gatunku Gallus domesticus (z wyjątkiem zawierającego >= 25 % masy mięsa lub podrobów drobiowych, mięsa lub podrobów z indyków lub perliczek, kiełbas i podobnych wyrobów, dokładnie zhomogenizowanych przetworów, pakowanych do sprzedaży detalicznej jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych, w opakowaniach o zawartości netto <= 250 g, przetworzonych wątrób i ekstraktów oraz soków z mięsa) 20
1602 41 10 Szynki i ich kawałki ze świń domowych, przetworzone lub zakonserwowane 20 Kontyngent taryfowy 4 (1 700 t)
1602 42 10 Przetworzone lub zakonserwowane łopatki i ich kawałki ze świń domowych 20
1602 49 11 Przetworzone lub zakonserwowane schaby ich kawałki ze świń domowych, włącznie z mieszankami schabów lub szynek (z wyjątkiem karków) 15
1602 49 13 Przetworzone lub zakonserwowane karki ich kawałki ze świń domowych, włącznie z mieszankami karków i łopatek 15
1602 49 15 Przetworzone lub zakonserwowane mieszanki szynek, łopatek, schabów, karków i ich kawałków (z wyjątkiem mieszanek wyłącznie schabów i szynek lub tylko karków i łopatek) 15
1602 49 19 Mięso lub podroby, włącznie z mieszankami, ze świń domowych, przetworzone lub zakonserwowane, zawierające >= 80 % masy mięsa lub podrobów wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczem ze świni i tłuszczami wszelkiego rodzaju lub pochodzenia (z wyjątkiem szynek, łopatek, schabów, karków i ich kawałków oraz podobnych wyrobów, dokładnie zhomogenizowanych przetworów, pakowanych do sprzedaży detalicznej jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych, w opakowaniach o zawartości netto <= 250 g, przetworzonych wątrób i ekstraktów z mięsa) 15
1602 49 30 Przetworzone lub zakonserwowane mięso, podroby i mieszanki, ze świń domowych, zawierające >= 40 % masy, ale < 80 % masy mięsa lub podrobów wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego rodzaju (z wyjątkiem kiełbas i podobnych wyrobów, dokładnie zhomogenizowanych przetworów, pakowanych do sprzedaży detalicznej jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych, w opakowaniach o zawartości netto <= 250 g, przetworzonych wątrób i ekstraktów z mięsa) 15
1602 49 50 Przetworzone lub zakonserwowane mięso, podroby i mieszanki, ze świń domowych, zawierające < 40 % masy mięsa lub podrobów wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego rodzaju (z wyjątkiem kiełbas i podobnych wyrobów, dokładnie zhomogenizowanych przetworów, pakowanych do sprzedaży detalicznej jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych, w opakowaniach o zawartości netto <= 250 g, przetworzonych wątrób oraz ekstraktów i soków z mięsa) 15
1602 90 51 Przetworzone lub zakonserwowane mięso lub podroby zawierające mięso lub podroby ze świń domowych (z wyjątkiem z drobiu, bydła, reniferów, dziczyzny lub królików, kiełbas i podobnych wyrobów, dokładnie zhomogenizowanych przetworów, pakowanych do sprzedaży detalicznej jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych, w opakowaniach o zawartości netto <= 250 g, przetworzonych wątrób i ekstraktów z mięsa) 15 Kontyngent taryfowy 4 (1 700 t)
1701 12 10 Surowy cukier buraczany, do rafinacji (z wyjątkiem zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących) 75 Kontyngent taryfowy 5 (9 000 t)
1701 12 90 Surowy cukier buraczany (z wyjątkiem do rafinacji oraz zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących) 75
1701 13 10 Surowy cukier trzcinowy, do rafinacji (z wyjątkiem zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących) 75
1701 13 90 Surowy cukier trzcinowy (z wyjątkiem do rafinacji oraz zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących) 75
1701 91 00 Rafinowany cukier trzcinowy lub buraczany, zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących, w postaci stałej 75
1701 99 10 Cukier biały, zawierający w stanie suchym >= 99,5 % sacharozy (z wyjątkiem cukru aromatyzowanego lub barwionego) 75
1701 99 90 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej (z wyjątkiem cukru trzcinowego i buraczanego, zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących, cukru surowego i cukru białego) 75
1702 30 10 Izoglukoza w stanie stałym, niezawierająca fruktozy lub zawierająca w stanie suchym < 20 % masy fruktozy 75 Kontyngent taryfowy 6 (640 t)
1702 30 50 Glukoza i syrop glukozowy, w postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy (z wyjątkiem izoglukozy) 75
1702 30 90 Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub o zawartości mniejszej niż 20 % fruktozy w suchej masie (z wyjątkiem izoglukozy i glukozy i syropu glukozowego w postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego) 75
1702 40 10 Izoglukoza w postaci stałej, zawierająca w stanie suchym >= 20 % i < 50 % masy fruktozy (z wyjątkiem cukru inwertowanego) 75
1702 40 90 Glukoza w postaci stałej oraz syrop glukozowy, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących oraz zawierające w stanie suchym >= 20 % i < 50 % masy fruktozy (z wyjątkiem izoglukozy i cukru inwertowanego) 75
1702 50 00 Fruktoza chemicznie czysta, w postaci stałej 75
1702 60 10 Izoglukoza w postaci stałej, zawierająca w stanie suchym > 50 % masy fruktozy (z wyjątkiem fruktozy chemicznie czystej i cukru inwertowanego) 75
1702 60 95 Fruktoza w postaci stałej oraz syrop fruktozowy, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących oraz zawierające w stanie suchym > 50 % masy fruktozy (z wyjątkiem izoglukozy, syropu inulinowego, fruktozy chemicznie czystej i cukru inwertowanego) 75
1702 90 10 Maltoza chemicznie czysta, w postaci stałej 75
1702 90 30 Izoglukoza w postaci stałej, zawierająca w stanie suchym 50 % masy fruktozy, uzyskana z polimerów glukozy 75
1702 90 71 Cukier i melasy, karmelizowane, zawierające w substancji suchej >= 50 % masy sacharozy 75
1702 90 75 Cukier i melasy, karmelizowane, zawierające w substancji suchej < 50 % masy sacharozy, w postaci proszku, nawet aglomerowanego 75
1702 90 79 Cukier i melasy, karmelizowane, zawierające w substancji suchej < 50 % masy sacharozy (z wyjątkiem cukru i melas w postaci proszku, nawet aglomerowanego) 75
1702 90 95 Cukry w postaci stałej, włącznie z cukrem inwertowanym, cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy, niezawierającymi dodatku środków aromatyzujących lub barwiących (z wyjątkiem cukru trzcinowego lub buraczanego, chemicznie czystej sacharozy i maltozy, laktozy, cukru klonowego, glukozy, fruktozy, maltodekstryny i ich syropów, izoglukozy, syropu inulinowego oraz karmelu) 75

Dodatek B

WYKAZ NORM PRODUKCJI

Zastrzeżenie: wykaz ten obejmuje jedynie odpowiednie obowiązujące podstawowe akty prawne. Należy przestrzegać aktów delegowanych i wykonawczych przyjętych na podstawie tych aktów, chociaż nie zostały one wymienione poniżej.

Wymienione akty prawne należy rozumieć jako obejmujące zmiany do nich oraz akty je zastępujące, które wchodzą w życie po dniu wejścia w życie niniejszego dodatku.

– Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1107/oj)

– Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE z dnia 21 października 2009 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 71, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/128/oj)

– Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj)

– Dyrektywa Rady 91/676/EWG z dnia 12 grudnia 1991 r. dotycząca ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowanymi przez azotany pochodzenia rolniczego (Dz.U. L 375 z 31.12.1991, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1991/676/oj)."

1 Dz.U. L 260 z 30.8.2014, s. 4, ELI: http://data.europa.eu/eli/agree_internation/2014/492/oj.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/1279 z dnia 18 lipca 2022 r. w sprawie środków tymczasowej liberalizacji handlu będących uzupełnieniem koncesji handlowych mających zastosowanie do produktów pochodzących z Republiki Mołdawii na podstawie Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Mołdawii, z drugiej strony (Dz.U. L 195 z 22.7.2022, s. 6, ELI: http://data. europa.eu/eli/reg/2022/1279/oj).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2023/1524 z dnia 20 lipca 2023 r. w sprawie środków tymczasowej liberalizacji handlu będących uzupełnieniem koncesji handlowych mających zastosowanie do produktów pochodzących z Republiki Mołdawii na podstawie Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Mołdawii, z drugiej strony (Dz.U. L 185 z 24.7.2023, s. 1, ELI: http://data. europa.eu/eli/reg/2023/1524/oj).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1501 z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie środków tymczasowej liberalizacji handlu będących uzupełnieniem koncesji handlowych mających zastosowanie do produktów pochodzących z Republiki Mołdawii na podstawie Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Mołdawii, z drugiej strony (Dz.U. L, 2024/1501, 29.5.2024, ELI: http://data. europa.eu/eli/reg/2024/1501/oj).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych)(Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj).
6 Zob. załącznik 2 do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2024/2522 z dnia 23 września 2024 r. zmieniającego załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.1961

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 1/2025 (2025/1961) w sprawie obniżenia i zniesienia ceł na podstawie art. 147 ust. 4 Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Mołdawii, z drugiej strony
Data aktu: 19/09/2025
Data ogłoszenia: 24/09/2025
Data wejścia w życie: 09/10/2025