Rozporządzenie 2025/1112 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do włączenia naryngeniny i 2-metylo-1(2-(5-(p-tolilo)-1H-imidazol-2-ilo)piperydyn-1-ylo)butan-1-onu do unijnego wykazu środków aromatyzujących

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/1112
z dnia 4 czerwca 2025 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do włączenia naryngeniny i 2-metylo-1(2-(5-(p-tolilo)-1H-imidazol-2-ilo)piperydyn- 1-ylo)butan-1-onu do unijnego wykazu środków aromatyzujących
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.

(3) W dniu 27 października 2021 r. przedłożono Komisji wniosek o zezwolenie na stosowanie naryngeniny (nr FL 16.132) jako substancji aromatycznej do stosowania w różnych środkach spożywczych należących do szeregu kategorii żywności, o których mowa w unijnym wykazie środków aromatyzujących i materiałów źródłowych. Wniosek został zgłoszony do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") z prośbą o opinię. Komisja udostępniła również ten wniosek państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) W opinii przyjętej w dniu 20 marca 2024 r. 3  Urząd ocenił bezpieczeństwo substancji naryngenina (nr FL 16.132) stosowanej jako substancja aromatyczna i stwierdził, że takie stosowanie nie budzi obaw w odniesieniu do genotoksyczności ani interakcji z produktami leczniczymi. Na podstawie zamierzonych zastosowań i poziomów stosowania Urząd stwierdził, że stosowanie substancji naryngenina (nr FL 16.132) nie budzi żadnych obaw co do bezpieczeństwa.

(5) W świetle opinii Urzędu, ponieważ stosowanie substancji naryngenina (nr FL 16.132) jako substancji aromatycznej nie budzi obaw co do bezpieczeństwa przy określonych warunkach stosowania i stąd nie należy spodziewać się wprowadzenia konsumenta w błąd, należy zezwolić na takie stosowanie.

(6) W dniu 30 czerwca 2016 r. przedłożono Komisji wniosek o zezwolenie na stosowanie substancji 2-metylo- 1(2-(5-(p-tolilo)-1H-imidazol-2-ilo)piperydyn-1-ylo)butan-1-on (nr FL 16.134) jako substancji aromatycznej do stosowania w żywności należącej do kategorii żywności 05.3 "Guma do żucia", o której mowa w unijnym wykazie środków aromatyzujących i materiałów źródłowych. Wniosek został przekazany Urzędowi do zaopiniowania. Komisja udostępniła również ten wniosek państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(7) W opinii przyjętej w dniu 21 marca 2024 r. 4  Urząd ocenił bezpieczeństwo substancji 2-metylo-1(2-(5-(p-tolilo)- 1H-imidazol-2-ilo)piperydyn-1-ylo)butan-1-on (nr FL 16.134) w przypadku stosowania jako substancja aromatyczna i stwierdził, że takie stosowanie nie budzi obaw co do bezpieczeństwa przy szacowanym poziomie narażenia z dietą, w oparciu o zamierzone stosowanie i jego poziomy. Urząd stwierdził ponadto, że łączne narażenie na 2-metylo-1(2-(5-(p-tolilo)-1H-imidazol-2-ilo)piperydyn-1-ylo)butan-1-on (nr FL 16.134), wynikające ze stosowania jako substancji aromatycznej do żywności oraz z obecności w pastach do zębów i płukaniu jamy ustnej również nie budzi obaw co do bezpieczeństwa.

(8) W świetle opinii Urzędu, ponieważ stosowanie substancji 2-metylo-1(2-(5-(p-tolilo)-1H-imidazol-2-ilo)piperydyn- 1-ylo)butan-1-on (nr FL 16.134) jako substancji aromatycznej nie budzi obaw co do bezpieczeństwa przy określonych warunkach stosowania i stąd nie należy spodziewać się wprowadzenia konsumenta w błąd, należy zezwolić na takie stosowanie.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 w celu włączenia naryngeniny (nr FL 16.132) i 2-metylo-1(2-(5-(p-tolilo)-1H-imidazol-2-ilo)piperydyn-1-ylo)butan-1-onu (nr FL 16.134) do unijnego wykazu środków aromatyzujących.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 czerwca 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

1.
W tabeli 1 w części A sekcja 2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 po pozycji o nr FL 16.130 dodaje się pozycję w brzmieniu:
"16.132 Naryngenina 480-41-1 W kategorii 1.4 - nie więcej niż 500 mg/kg

W kategorii 1.7 - nie więcej niż 200 mg/kg

W kategorii 1.8 (tylko na bazie soi) - nie więcej niż 500 mg/kg

W kategorii 3 - nie więcej niż 200 mg/kg

W kategorii 5.1 - nie więcej niż 400 mg/kg

W kategorii 5.2 - nie więcej niż 400 mg/kg

W kategorii 5.3 - nie więcej niż 400 mg/kg

W kategorii 6.3 - nie więcej niż 200 mg/kg

W kategorii 8.2 - nie więcej niż 200 mg/kg

W kategorii 8.3 - nie więcej niż 200 mg/kg

W kategorii 11.4 - nie więcej niż 200 mg/kg

W kategorii 12.2 - nie więcej niż 1 000 mg/kg

W kategorii 12.5 - nie więcej niż 200 mg/kg

W kategorii 12.9 - nie więcej niż 500 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 300 mg/kg

W kategorii 14.1.4 (tylko na bazie nabiału i na bazie soi) - nie więcej niż 500 mg/kg

W kategorii 15.1 - nie więcej niż 400 mg/kg

W kategorii 16 (tylko na bazie nabiału i na bazie soi) - nie więcej niż 500 mg/kg

EFSA"
2.
W tabeli 1 w części A sekcja 2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 po pozycji o nr FL 16.133 dodaje się pozycję w brzmieniu:
"16.134 2-metylo-1(2-(5-(p-tolilo)-1H-imidazol-2-ilo) piperydyn-1-ylo)butan-1-on 2413115-68-9 W kategorii 5.3 - nie więcej niż 100 mg/kg EFSA"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1334/oj.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
3 Dziennik EFSA 2024; 22(5):8747.
4 Dziennik EFSA 2024; 22(5):8750.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.1112

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2025/1112 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do włączenia naryngeniny i 2-metylo-1(2-(5-(p-tolilo)-1H-imidazol-2-ilo)piperydyn-1-ylo)butan-1-onu do unijnego wykazu środków aromatyzujących
Data aktu: 04/06/2025
Data ogłoszenia: 05/06/2025
Data wejścia w życie: 25/06/2025