Rozporządzenie 2020/1706 otwierające autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2021-2023 oraz określające sposób zarządzania tymi kontyngentami

ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) 2020/1706
z dnia 13 listopada 2020 r.
otwierające autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2021-2023 oraz określające sposób zarządzania tymi kontyngentami

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 31,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Unijne dostawy niektórych produktów rybołówstwa zależą obecnie od przywozu z państw trzecich. W ostatnich dziesięcioleciach Unia stała się bardziej zależna od przywozów, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na produkty rybołówstwa. W celu zapewnienia, aby produkcja produktów rybołówstwa w Unii nie była zagrożona, a także zapewnienia odpowiedniej podaży produktów rybołówstwa dla unijnego przemysłu przetwórczego, należy zawiesić lub obniżyć należności celne przywozowe w odniesieniu do szeregu produktów rybołówstwa w ramach kontyngentów taryfowych o odpowiedniej wielkości. Aby zapewnić uczciwą konkurencję na rynku unijnym między przywożonymi produktami rybołówstwa a unijnymi produktami rybołówstwa, należy również wziąć pod uwagę wpływ środków na konkurencyjność unijnych producentów ryb.

(2) Rozporządzenie Rady (UE) 2018/1977 1 otworzyło autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2019-2020 oraz określiło sposób zarządzania tymi kontyngentami. Biorąc pod uwagę, że okres stosowania tego rozporządzenia upływa z dniem 31 grudnia 2020 r., należy przyjąć nowe rozporządzenie ustanawiające kontyngenty taryfowe na lata 2021-2023.

(3) Wszyscy importerzy unijni powinni korzystać z równego i niezakłóconego dostępu do kontyngentów taryfowych przewidzianych w niniejszym rozporządzeniu, a stawki określone dla tych kontyngentów należy stosować w sposób nieprzerwany w odniesieniu do całego przywozu odnośnych produktów rybołówstwa do wszystkich państw członkowskich, aż do wyczerpania kontyngentów taryfowych.

(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 2  przewiduje system zarządzania kontyngentami taryfowymi, który odpowiada porządkowi chronologicznemu dat przyjęcia zgłoszeń celnych do dopuszczenia do obrotu. Kontyngentami taryfowymi otwartymi na mocy niniejszego rozporządzenia zgodnie z tym systemem powinny zarządzać Komisja oraz państwa członkowskie.

(5) Wszystkim zainteresowanym stronom należy zapewnić przejrzystość, przewidywalność i pewność prawa. Ponieważ kontyngenty taryfowe mają zapewnić odpowiednie dostawy produktów rybołówstwa unijnemu przemysłowi przetwórczemu, zakwalifikowanie do objęcia kontyngentem powinno zależeć od minimalnego poziomu obróbki lub czynności.

(6) W celu zapewnienia skuteczności zarządzania kontyngentami taryfowymi należy zezwolić państwom członkowskim na odejmowanie od kontyngentu taryfowego niezbędnych ilości, odpowiadających ich faktycznemu przywozowi. Ponieważ ta metoda zarządzania wymaga ścisłej współpracy między państwami członkowskimi a Komisją, Komisja powinna mieć możliwość monitorowania tempa wykorzystywania kontyngentów taryfowych oraz odpowiednio informować o nim państwa członkowskie,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Należności celne przywozowe za produkty wymienione w załączniku zawiesza się lub obniża w ramach kontyngentów taryfowych, z uwzględnieniem wskazanych w nim stawek celnych, okresów i kwot.

Artykuł  2

Kontyngentami taryfowymi, o których mowa w art. 1 niniejszego rozporządzenia, zarządza się zgodnie z art. 49-54 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2015/2447.

Artykuł  3

Kontyngenty taryfowe podlegają dozorowi celnemu ze względu na przeznaczenie towarów zgodnie z art. 254 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 3 .

Artykuł  4
1. 
Zawieszenie lub obniżenie należności celnych przywozowych ma zastosowanie wyłącznie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
2. 
Kontyngenty taryfowe nie są dostępne w odniesieniu do produktów, których przetwarzanie prowadzi się na poziomie handlu detalicznego lub usług gastronomicznych.
3. 
Kontyngenty taryfowe nie są dostępne w odniesieniu do produktów, które mają zostać poddane przynajmniej jednej z poniższych czynności:
a)
czyszczenie, patroszenie, usuwanie ogonów i odgławianie;
b)
krojenie;
c)
przepakowanie filetów zamrożonych metodą szybkiego indywidualnego zamrażania (IQF);
d)
pobieranie próbek i sortowanie;
e)
etykietowanie;
f)
pakowanie;
g)
chłodzenie;
h)
zamrażanie;
i)
głębokie mrożenie;
j)
rozmrażanie;
k)
glazurowanie;
l)
rozmrażanie; oraz
m)
rozdzielanie.
4. 
Niezależnie od ust. 3 kontyngenty taryfowe są dostępne w przypadku produktów, które mają zostać poddane wyłącznie jednej lub większej liczbie poniższych czynności:
a)
krojenie w kostkę;
b) 4
 krojenie w plasterki i cięcie w pasma w przypadku materiałów objętych kodami CN 0307 43 35, 0307 43 91, 0307 43 92i 0307 43 99;
c)
filetowanie;
d)
wytwarzanie płatów;
e)
cięcie zamrożonych bloków;
f)
rozszczepianie zamrożonych przekładanych bloków filetowych, aby otrzymać pojedyncze filety;
g)
porcjowanie w przypadku materiałów objętych kodami CN ex 0303 66 11, ex 0303 66 12, ex 0303 66 13, ex 0303 66 19, ex 0303 89 70 i ex 0303 89 90;
h)
poddanie produktów objętych kodami CN 0306 16 99 (podpozycje TARIC 20 i 30), 0306 17 92 (podpozycja TARIC 20), 0306 17 99 (podpozycja TARIC 10), 0306 35 90 (podpozycje TARIC 12, 14, 92 i 93), 0306 36 90 (podpozycje TARIC 20 i 30), 1605 21 90 (podpozycje TARIC 45, 55 i 62) oraz 1605 29 00 (podpozycje TARIC 50, 55 i 60) czynności polegającej na przetwarzaniu przy użyciu gazów do pakowania, określonej w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 5 ; oraz
i)
dzielenie zamrożonego produktu lub poddawanie zamrożonego produktu obróbce cieplnej w celu usunięcia zanieczyszczeń wewnętrznych w przypadku materiałów objętych kodami CN 0306 11 10 (podpozycja TARIC 10), 0306 11 90 (podpozycja TARIC 20) i 0306 31 00 (podpozycja TARIC 10).
Artykuł  5

Komisja i organy celne państw członkowskich prowadzą ścisłą współpracę, aby zapewnić właściwe zarządzanie kontyngentami taryfowymi oraz kontrolę stosowania niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  6

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2021 r. do dnia 31 grudnia 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 13 listopada 2020 r.
W imieniu Rady
M. ROTH
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 6  

Numer porządkowy Kod CN Kod TARIC Opis Roczna wielkość kontyngentu

(w tonach) (1)

Stawka celna w ramach kontyngentu Okres obowiązywania kontyngentu
09.2503 ex 0303 39 85 80 Płastugokształtne (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra), zamrożone, do przetworzenia 7 500 0 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2504 0302 11 20 Pstrąg tęczowy z gatunku Oncorhynchus mykiss, z głowami i skrzelami, wypatroszony, o masie większej niż 1,2 kg każdy, lub pozbawiony głowy, oskrobany i wypatroszony, o masie większej niż 1 kg każdy 10 000 5 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2505 ex 0303 54 10 95 Makrela japońska (Scomber japonicus), całe, filety i płaty, do przetworzenia 5 000 7,5 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0304 89 49 20
ex 0304 99 99 12
09.2746 ex 0302 89 90 30 Lucjan purpurowy (Lutjanus purpureus), świeży, schłodzony, do przetworzenia 1 500 0 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2748 ex 0302 91 00 96 Ikra rybia, świeża, schłodzona lub zamrożona, solona lub w solance, do przetworzenia 5 700 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0303 91 90 96
ex 0305 20 00 41
09.2750 ex 0305 20 00 35 Ikra rybia, płukana, oczyszczona z przylegających organów i jedynie solona lub w solance, do przetworzenia na namiastki kawioru 1 200 0 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2754 ex 0303 59 10 10 Sardele (Engraulis anchoita i Engraulis capensis), zamrożone, do przetworzenia 500 0 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2759 ex 0302 51 10 20 Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, z wyłączeniem wątróbek i ikry, świeże, schłodzone lub zamrożone, do przetworzenia 110000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0302 51 90 10
ex 0302 59 10 10
ex 0303 63 10 10
ex 0303 63 30 10
ex 0303 63 90 10
ex 0303 69 10 10
09.2760 ex 0303 66 11 10 Morszczuki (Merluccius spp. z wyłączeniem Merluccius merluccius, Urophycis spp.), oraz kinglipy (Genypterus blacodes i Genypterus capensis), zamrożone, do przetworzenia 10 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0303 66 12 10
ex 0303 66 13 10
ex 0303 66 19 11
91
ex 0303 89 70 10
ex 0303 89 90 30
09.2761 ex 0304 79 50 10 Miruna nowozelandzka (Macruronus spp.), zamrożone filety i inne mięso zamrożone, do przetworzenia 17 500 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0304 79 90 11
17
ex 0304 95 90 11
17
09.2762 ex 0306 11 10 10 Langusty i pozostałe raki morskie (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.), żywe, schłodzone, zamrożone, do przetworzenia 200 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0306 11 90 20
ex 0306 31 00 10
09.2765 ex 0305 62 00 20 Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, solone lub w solance, lecz niesuszone ani wędzone, do przetworzenia 2 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

25
29
ex 0305 69 10 10
09.2770 ex 0305 63 00 10 Sardele (Engraulis anchoita), solone lub w solance, ale niesuszone ani niewędzone, do przetworzenia 1 500 0 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2772 ex 0304 93 10 10 Surimi, zamrożone, do przetworzenia 60 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0304 94 10 10
ex 0304 95 10 10
ex 0304 99 10 10
09.2774 ex 0304 74 15 10 Morszczuk pacyficzny (Merluccius productus) i morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi), zamrożone filety i inne mięso, do przetworzenia 40 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0304 74 19 10
ex 0304 95 50 10
20
09.2776 ex 0304 71 10 10 Dorsze (Gadus morhua, Gadus macrocephalus), zamrożone filety i zamrożone mięso, do przetworzenia 50 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0304 71 90 10
ex 0304 95 21 10
ex 0304 95 25 10
09.2777 ex 0303 67 00 10 Mintaj (Theragra chalcogramma), zamrożony, zamrożone filety i inne zamrożone mięso do przetworzenia 340000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0304 75 00 10
ex 0304 94 90 10
09.2778 ex 0304 83 90 21 Płastugokształtne (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra), zamrożone filety i inne mięso z ryb, do przetworzenia 10 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0304 99 99 65
09.2785 ex 0307 43 91 10 Korpusy (2) kałamarnic (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Todarodes sagittatus (synonim Ommastrephes sagittatus) - Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) oraz Illex spp., zamrożone, ze skórą i płetwami, do przetworzenia 20 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0307 43 92 10
ex 0307 43 99 21
09.2786 ex 0307 43 91 20 Kałamarnice (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Todarodes sagittatus (synonim Ommastrephes sagittatus) - Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) oraz Illex spp., zamrożone, całe lub macki i płetwy, do przetworzenia 5 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0307 43 92 20
ex 0307 43 99 29
09.2788 ex 0302 41 00 10 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), o masie powyżej 100 g na sztukę lub płaty o masie powyżej 80 g na sztukę, z wyłączeniem wątróbek i ikry, do przetworzenia 10 000 0 % 1.10.2021

14.2.2022

1.10.2022

14.2.2023

1.10.2023

31.12.2023

ex 0303 51 00 10
ex 0304 59 50 10
ex 0304 99 23 10
09.2790 ex 1604 14 26 10 Filety znane jako "loins" z tuńczyka i tuńczyka bonito, do przetworzenia 35 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 1604 14 36 10
ex 1604 14 46 11
21
92
94
09.2792 ex 1604 12 99 16 Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem, w solance, konserwowane w beczkach o wadze netto po odsączeniu wynoszącej co najmniej 70 kg, do przetworzenia 5 000 10 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2794 ex 1605 21 90 45 Krewetki z gatunku Pandalus borealis i Pandalus montagui, gotowane i obrane, do przetworzenia 4 500 0 % 1.1.2021

31.12.2023

62
ex 1605 29 00 50
55
09.2798 ex 0306 16 99 20 Krewetki z gatunku Pandalus borealis i Pandalus montagui, w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone do przetworzenia 2 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

30
ex 0306 35 90 12
14
92
93
09.2800 ex 1605 21 90 55 Krewetki z gatunku Pandalus jordani, gotowane i obrane, do przetworzenia 2 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 1605 29 00 60
09.2802 ex 0306 17 92 20 Krewetki z gatunków Penaeus vannamei i Penaeus monodon, nawet w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone, niegotowane, do przetworzenia 48 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0306 36 90 30
09.2804 ex 1605 40 00 40 Szyjki raków z gatunku Procambarus clarkii, gotowane, do przetworzenia 2 500 0 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2821 0307 43 33 Kalmar loligo długopłetwy (Loligo pealei), zamrożony 1 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

09.2822 ex 0303 11 00 20 Łososie pacyficzne z gatunków Oncorhynchus nerka (nerka (łosoś czerwony)), Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus keta oraz Oncorhynchus tschawytscha, pozbawione głowy i wypatroszone, również filety, zamrożone, do przetworzenia 10 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0303 12 00 20
ex 0304 81 00 20
09.2823 ex 0303 81 15 10 Koleń pospolity (Squalus acanthias), cały, filety lub inne mięso z ryb, zamrożone, do przetworzenia 2 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0304 88 11 10
ex 0304 96 10 10
09.2824 ex 0302 52 00 10 Plamiak (Melanogrammus aeglefinus), świeży, schłodzony lub zamrożony, pozbawiony głowy, oskrobany i wypatroszony, do przetworzenia 3 500 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0303 64 00 10
09.2826 ex 0306 17 99 10 Krewetki z gatunku Pleoticus muelleri, nawet w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone, do przetworzenia 8 000 0 % 1.1.2021

31.12.2023

ex 0306 36 90 20
09.2508 ex 0307 43 35 10 Kalmar z gatunku Loligo gahi, zamrożony, do przetworzenia 75 000 "09.2508 ex 0307 43 35
09.2509 ex 1604 12 91

ex1604 12 99

13

93

16

17

Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem, w solance, do przetworzenia 15 000 (masa netto po odsączeniu)

7 500 (masa netto po odsączeniu)

0 %

0 %

1.5.2021-30.4.2022

1.5.2022-31.10.2022

09.2510 ex 0303 51 00 10 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, do przetworzenia (3) 10 000

5 000

0 % 1.5.2021-30.4.2022

1.5.2022-31.10.2022

09.2512 0303 55 30

ex 0303 55 90

0303 56 00

0303 69 90

0303 89 90

0303 82 00

0303 89 55

10

95

10

10

11

21

30

91

10

10

Ryby mrożone, do przetworzenia:

Ostrobok chilijski (Trachurus murphyi)

Pozostałe ryby z rodzaju Trachurus spp., z wyłączeniem Trachurus trachurus, Trachurus murphyi i ostroboka z gatunku Caranx trachurus

Rachica (Rachycentron canadum)

Pozostałe ryby

Rajowate (Rajidae)

Dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)

3 300

1 650

0 %

0 %

1.5.2021-30.4.2022

1.5.2022-31.10.2022

09.2513 030486 00

ex 0304 99 23

20

10

20

Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, do przetworzenia

Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, do przetworzenia (3)

25 000

12 500

0 %

0 %

1.5.2021-30.4.2022

1.5.2022-31.10.2022

09.2514 0304 49 50 10 Filety z karmazyna (Sebastes spp.), świeże lub schłodzone, do

przetworzenia

1 300

650

0 %

0 %

1.5.2021-30.4.2022

1.5.2022-31.10.2022

09.2509 ex 1604 12 91 13 Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem, w solance, do przetworzenia 17 500 (masa netto po odsączeniu) 0% 1.11.2022-31.12.2023
93
ex1604 12 99 16
17
09.2510 ex 0303 51 00 10 Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, do przetworzenia (3) 11 670 0% 1.11.2022-31.12.2023
20
09.2512 Ryby mrożone, do przetworzenia: 3 850 0% 1.11.2022-31.12.2023
0303 55 30 10 Ostrobok chilijski (Trachurus murphyi)
ex 0303 55 90 95 Pozostałe ryby z rodzaju Trachurus spp., z wyłączeniem Trachurus trachurus, Trachurus murphyi i ostroboka z gatunku Caranx trachurus
0303 56 00 10 Kobia (Rachycentron canadum)
0303 69 90 10 Pozostałe ryby
0303 89 90 11
21
30
91
0303 82 00 10 Rajowate (Rajidae)
0303 89 55 10 Dorada (Sparus aurata)
09.2513 030486 00 20 Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, do przetworzenia 29 170 0% 1.11.2022-31.12.2023
ex 0304 99 23 10 Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, do przetworzenia (3)
20
09.2514 0304 49 50 10 Filety z karmazyna (Sebastes spp.), świeże lub schłodzone, do przetworzenia 1 520 0% 1.11.2022-31.12.2023
(1) Wyrażona w masie netto, jeżeli nie podano inaczej.

(2) Korpus głowonoga lub kałamarnicy bez głowy i bez macek, ze skórą i płetwami.

(3)Od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca korzystanie z kontyngentu taryfowego nie przysługuje w odniesieniu do towarów zgłoszonych do dopuszczenia do swobodnego obrotu.

1 Rozporządzenie Rady (UE) 2018/1977 z dnia 11 grudnia 2018 r. otwierające autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2019-2020 i określające sposób zarządzania tymi kontyngentami (Dz.U. L 317 z 14.12.2018, s. 2).
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny (Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1).
4 Art. 4 ust. 4 lit. b) zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1203/2021 z dnia 19 lipca 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.261.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2021 r.
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16).
6 Załącznik:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1203/2021 z dnia 19 lipca 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.261.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2021 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2022/2057 z dnia 13 października 2022 r. (Dz.U.UE.L.2022.276.37) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 listopada 2022 r.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.385.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/1706 otwierające autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2021-2023 oraz określające sposób zarządzania tymi kontyngentami
Data aktu: 13/11/2020
Data ogłoszenia: 17/11/2020
Data wejścia w życie: 01/01/2021, 20/11/2020