(Dz.U.UE L z dnia 15 stycznia 2020 r.)
Strona 99, załączniki I i II otrzymują brzmienie:
"ZAŁĄCZNIK I
Żywność i pasza niepochodzące od zwierząt z niektórych państw trzecich, podlegające tymczasowemu zwiększeniu kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i punktach kontroli
Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (1) | Podpozycja TARIC | Państwo pochodzenia | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%) |
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Boliwia (BO) | Aflatoksyny | 50 | |
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | ||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | ||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | ||||
(Żywność i pasze) | 2008 11 96; | ||||
2008 11 98 | |||||
- Pieprz czarny (Piper) (Żywność - nierozgniatana ani niemielona) |
- ex 0904 11 00 | 10 | Brazylia (BR) | Salmonella (2) | 20 |
- Owoce kolcowoju pospolitego (jagody Goji) (Lycium barbarum L.) (Żywność - świeża, schłodzona lub suszona) |
- ex 0813 40 95; | 10 | Chiny (CN) | Pozostałości pestycydów (3)(4)(5) | 20 |
ex 0810 90 75 | 10 | ||||
- Słodka papryka (Capsicum annuum) (Żywność - rozgniatana lub mielona) |
- ex 0904 22 00 | 11 | Chiny (CN) | Salmonella (2bis) | 20 |
- Herbata, nawet aromatyzowana (Żywność) |
- 0902 | Chiny (CN) | Pozostałości pestycydów (3)(6) | 20 | |
- Bakłażan (Solanum melongena) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- 0709 30 00 | Republika Dominikańska (DO) | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | |
- Słodka papryka (Capsicum annuum) | - 0709 60 10; | Republika Dominikańska (DO) | Pozostałości pestycydów (3)(7) | 50 | |
0710 80 51 | |||||
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) | - ex 0709 60 99; | 20 | |||
ex 0710 80 59 | 20 | ||||
- Wspięga chińska (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguicu-lata spp. unguiculata) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
- ex 0708 20 00; | 10 | |||
ex 0710 22 00 | 10 | ||||
- Słodka papryka (Capsicum annuum) | - 0709 60 10; | Egipt (EG) | Pozostałości pestycydów (3)(8) | 20 | |
0710 80 51 | |||||
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
- ex 0709 60 99; | 20 | |||
ex 0710 80 59 | 20 | ||||
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- 1207 40 90 | Etiopia (ET) | Salmonella (2) | 50 | |
- Orzechy laskowe w łupinkach | - 0802 21 00 | Gruzja (GE) | Aflatoksyny | 50 | |
- Orzechy laskowe łuskane | - 0802 22 00 | ||||
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny | - ex 1106 30 90 | 40 | |||
- Orzechy laskowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane (Żywność) |
- ex 2008 19 19; | 30 | |||
ex 2008 19 95; | 20 | ||||
ex 2008 19 99 | 30 | ||||
- Olej palmowy (Żywność) |
- 1511 10 90; | 90 | Ghana (GH) | Barwniki Sudan (9) | 50 |
1511 90 11; | |||||
- ex 1511 90 19; | |||||
1511 90 99 | |||||
- Ketmia jadalna (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
- ex 0709 99 90; | 20 | Indie (IN) | Pozostałości pestycydów (3)(10) | 10 |
ex 0710 80 95 | 30 | ||||
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
- ex 0709 60 99; | 20 | Indie (IN) | Pozostałości pestycydów (3)(11) | 20 |
ex 0710 80 59 | 20 | ||||
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- 0708 20 | Kenia (KE) | Pozostałości pestycydów (3) | 5 | |
- Seler chiński (Apium graveolens) (Żywność - świeże lub schłodzone zioła) |
- ex 0709 40 00 | 20 | Kambodża (KH) | Pozostałości pestycydów (3)(12) | 50 |
- Wspięga chińska (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguicu-lata spp. unguiculata) (Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone) |
- ex 0708 20 00; | 10 | Kambodża (KH) | Pozostałości pestycydów (3)(13) | 50 |
ex 0710 22 00 | 10 | ||||
- Rzepa biała (Brassica rapa spp. Rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym) |
- ex 2001 90 97 | 11; 19 | Liban (LB) | Rodamina B | 50 |
- Rzepa biała (Brassica rapa spp. Rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana solanką lub kwasem cytrynowym, niezamrożona) |
- ex 2005 99 80 | 93 | Liban (LB) | Rodamina B | 50 |
- Papryka (słodka lub inna niż słodka) (Capsicum spp.) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) |
- 0904 21 10; | Sri Lanka (LK) | Aflatoksyny | 50 | |
- ex 0904 21 90; | 20 | ||||
ex 0904 22 00; | 11; 19 | ||||
ex 2008 99 99 | 79 | ||||
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Madagaskar (MG) | Aflatoksyny | 50 | |
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | ||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | ||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | ||||
2008 11 96; | |||||
(Żywność i pasze) | 2008 11 98 | ||||
- Owoce chlebowca (Artocarpus heterofillas) (Żywność - świeża) |
- ex 0810 90 20 | 20 | Malezja (MY) | Pozostałości pestycydów (3) | 20 |
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- 1207 40 90 | Nigeria (NG) | Salmonella (2) | 50 | |
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) | - ex 0709 60 99; | 20 | Pakistan (PK) | Pozostałości pestycydów (3) | 20 |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 59 | 20 | |||
- Maliny | - ex 0811 20 11; | 10 | Serbia (RS) | Norowirus | 10 |
(Żywność - mrożona) | ex 0811 20 19; | 10 | |||
0811 20 31 | |||||
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- 1207 40 90 | Sudan (SD) | Salmonella (2) | 50 | |
- Nasiona arbuza (Egusi, Citrullus spp.) i produkty pochodne | - ex 1207 70 00; | 10 | Sierra Leone (SL) | Aflatoksyny | 50 |
ex 1208 90 00; | 10 | ||||
(Żywność) | ex 2008 99 99 | 50 | |||
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Senegal (SN) | Aflatoksyny | 50 | |
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | ||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | ||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | ||||
2008 11 96; | |||||
(Żywność i pasze) | 2008 11 98 | ||||
- Rzepa biała (Brassica rapa spp. Rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym) |
- ex 2001 90 97 | 11; 19 | Syria (SY) | Rodamina B | 50 |
- Rzepa biała (Brassica rapa spp. Rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana solanką lub kwasem cytrynowym, niezamrożona) |
- ex 2005 99 80 | 93 | Syria (SY) | Rodamina B | 50 |
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
- ex 0709 60 99; | 20 | Tajlandia (TH) | Pozostałości pestycydów (3)(14) | 10 |
ex 0710 80 59 | 20 | ||||
- Morele suszone | - 0813 10 00 | Turcja (TR) | Siarczyny (15) | 10 | |
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane (Żywność) |
- 2008 50 61 | ||||
- Winogrona suszone (włączając winogrona suszone siekane lub rozgniatane na pastę, bez dalszej obróbki) (Żywność) |
- 0806 20 | Turcja (TR) | Ochratoksyna A | 5 | |
- Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) (Żywność - świeża, schłodzona lub suszona) |
- 0805 50 10 | Turcja (TR) | Pozostałości pestycydów (3) | 10 | |
- Granaty (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- ex 0810 90 75 | 30 | Turcja (TR) | Pozostałości pestycydów (3)(16) | 10 |
- Słodka papryka (Capsicum annuum) | - 0709 60 10; | Turcja (TR) | Pozostałości pestycydów (3)(17) | 10 | |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | 0710 80 51 | ||||
- Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli przeznaczone do wprowadzenia do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (18)(19) (Żywność) |
- ex 1212 99 95 | 20 | Turcja (TR) | Cyjanek | 50 |
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) | - ex 0709 60 99 | 20 | Uganda (UG) | Pozostałości pestycydów (3) | 20 |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 59 | 20 | |||
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- 1207 40 90 | Uganda (UG) | Salmonella (2) | 50 | |
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Stany Zjednoczone (US) | Aflatoksyny | 10 | |
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | ||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | ||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | ||||
2008 11 96; | |||||
(Żywność i pasze) | 2008 11 98 | ||||
- Pistacje w łupinach | - 0802 51 00 | Stany Zjednoczone (US) | Aflatoksyny | 10 | |
- Pistacje bez łupin | - 0802 52 00 | ||||
- Pistacje prażone | - ex 2008 19 13; | 20 | |||
(Żywność) | ex 2008 19 93 | 20 | |||
- Morele suszone | - 0813 10 00 | Uzbekistan(UZ) | Siarczyny (15) | 50 | |
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane (Żywność) |
- 2008 50 61 | ||||
- Liście kolendry | - ex 0709 99 90 | 72 | Wietnam (VN) | Pozostałości pestycydów (3)(20) | 50 |
- Bazylia (pospolita, azjatycka) | - ex 1211 90 86 | 20 | |||
- Mięta | - ex 1211 90 86 | 30 | |||
- Pietruszka - nać (Żywność - świeże lub schłodzone zioła) |
- ex 0709 99 90 | 40 | |||
- Ketmia jadalna | - ex 0709 99 90 | 20 | Wietnam (VN) | Pozostałości pestycydów (3)(20) | 50 |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 95 | 30 | |||
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) | - ex 0709 60 99; | 20 | Wietnam (VN) | Pozostałości pestycydów (3)(20) | 50 |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 59 | 20 | |||
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony "ex". (2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. a) załącznika III do niniejszego rozporządzenia.(2bis) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. b) załącznika III do niniejszego rozporządzenia. (3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r.w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni). (4) Pozostałości amitrazu. (5) Pozostałości nikotyny. (6) Pozostałości tolfenpiradu. (7) Pozostałości acefatu, aldikarbu (sumy aldikarbu, jego sulfotlenku i sulfonu, wyrażonej jako aldikarb), amitrazu (amitrazu, w tym metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny, wyrażonychjako amitraz), diafentiuronu, dikofolu (sumy izomerów p, p' i o, p'), ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu)i metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb). (8) Pozostałości dikofolu (sumy izomerów p, p' i o, p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (sumy prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażonej jako prochlo-raz), tiofanatu metylowego i triforyny. (9) Do celów niniejszego załącznika nazwa "barwniki Sudan" odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS 842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numerCAS 85-86-9); (iv) Szkarłat GN; lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6). (10) Pozostałości diafentiuronu. (11) Pozostałości karbofuranu. (12) Pozostałości fentoatu. (13) Pozostałości chlorobufamu. (14) Pozostałości formetanatu (sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)), protiofosu i triforyny. (15) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981. (16) Pozostałości prochlorazu. (17) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofanatu metylowego. (18) "Produkty nieprzetworzone" zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139z 30.4.2004, s. 1). (19) "Wprowadzanie do obrotu" oraz "konsument końcowy" zgodnie z definicjami "wprowadzania na rynek" i "konsumenta finalnego" w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Radyz dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1). (20) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu), fentoatu i kwinalfosu. |
ZAŁĄCZNIK II
Żywność i pasze z niektórych państw trzecich, podlegające szczególnym warunkom wprowadzania na terytorium Unii ze względu na ryzyko zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego
1. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (i)
Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (1) | Podpozycja TARIC | Państwo pochodzenia | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%) | |
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Argentyna (AR) | Aflatoksyny | 5 | ||
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze) |
- 2305 00 00 | |||||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach | - 0802 21 00 | Azerbejdżan (AZ) | Aflatoksyny | 20 | ||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin | - 0802 22 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny | - ex 0813 50 39; | 70 | ||||
ex 0813 50 91; | 70 | |||||
ex 0813 50 99 | 70 | |||||
- Pasta z orzechów leszczyny | - ex 2007 10 10; | 70 | ||||
ex 2007 10 99; | 40 | |||||
ex 2007 99 39; | 05; 06 | |||||
ex 2007 99 50; | 33 | |||||
ex 2007 99 97 | 23 | |||||
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki | - ex 2008 19 12; | 15 | ||||
ex 2008 97 14; | 15 | |||||
ex 2008 97 16; | 15 | |||||
ex 2008 97 18; | 15 | |||||
ex 2008 97 32; | 15 | |||||
ex 2008 97 34; | 15 | |||||
ex 2008 97 36; | 15 | |||||
ex 2008 97 38; | 15 | |||||
ex 2008 97 51; | 15 | |||||
ex 2008 97 59; | 15 | |||||
ex 2008 97 72; | 15 | |||||
ex 2008 97 74; | 15 | |||||
ex 2008 97 76; | 15 | |||||
ex 2008 97 78; | 15 | |||||
ex 2008 97 92; | 15 | |||||
ex 2008 97 93; | 15 | |||||
ex 2008 97 94; | 15 | |||||
ex 2008 97 96; | 15 | |||||
ex 2008 97 97; | 15 | |||||
ex 2008 97 98; | 15 | |||||
ex 2008 19 12; | 30 | |||||
ex 2008 19 19; | 30 | |||||
ex 2008 19 92; | 30 | |||||
ex 2008 19 95; | 20 | |||||
ex 2008 19 99 | 30 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny | - ex 1106 30 90 | 40 | ||||
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny | - 0802 22 00 | |||||
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób | - ex 2008 19 12; | 30 | ||||
ex 2008 19 19; | 30 | |||||
ex 2008 19 92; | 30 | |||||
ex 2008 19 95; | 20 | |||||
ex 2008 19 99 | 30 | |||||
- Olej z orzechów leszczyny (Żywność) |
- ex 1515 90 99 | 20 | ||||
- Orzechy brazylijskie w łupinach | - 0801 21 00 | Brazylia (BR) | Aflatoksyny | 50 | ||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy brazylijskie w łupinach (Żywność) |
- ex 0813 50 31; | 20 | ||||
ex 0813 50 39; | 20 | |||||
ex 0813 50 91; | 20 | |||||
ex 0813 50 99 | 20 | |||||
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Brazylia (BR) | Aflatoksyny | 10 | ||
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze) |
- 2305 00 00 | |||||
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Chiny (CN) | Aflatoksyny | 20 | ||
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze) |
- 2305 00 00 | |||||
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Egipt (EG) | Aflatoksyny | 20 | ||
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze) |
- 2305 00 00 | |||||
- Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | - 0904 | Etiopia (ET) | Aflatoksyny | 50 | ||
- Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy) |
- 0910 | |||||
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Ghana (GH) | Aflatoksyny | 50 | ||
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze) |
- 2305 00 00 | |||||
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Gambia (GM) | Aflatoksyny | 50 | ||
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze) |
- 2305 00 00 | |||||
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) | - 0908 11 00; | Indonezja (ID) | Aflatoksyny | 20 | ||
(Żywność - suszone przyprawy) | 0908 12 00 | |||||
- Liście betelu (Piper betle L.) (Żywność) |
- ex 1404 90 00 | 10 | Indie (IN) | Salmonella (2) | 10 | |
- Papryka (słodka lub inna niż słodka) (Capsicum spp.) | - 0904 21 10; | Indie (IN) | Aflatoksyny | 20 | ||
(Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) | - ex 0904 22 00; | 11; 19 | ||||
ex 0904 21 90; | 20 | |||||
ex 2008 99 99 | 79 | |||||
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) | - 0908 11 00; | Indie (IN) | Aflatoksyny | 20 | ||
(Żywność - suszone przyprawy) | 0908 12 00 | |||||
- Liście curry (Bergera/Murraya koenigii) (Żywność - świeża, schłodzona, mrożona lub suszona) |
- ex 1211 90 86 | 10 | Indie (IN) | Pozostałości pestycydów (3)(4) | 20 | |
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Indie (IN) | Aflatoksyny | 10 | ||
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze) |
- 2305 00 00 | |||||
- Guma guar (Żywność i pasze) |
- ex 1302 32 90 | 10 | Indie (IN) | Pentachlorofenol i dioksyny (5) | 5 | |
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- 1207 40 90 | Indie (IN) | Salmonella (6) | 20 | ||
- Pistacje w łupinach | - 0802 51 00 | Iran (IR) | Aflatoksyny | 50 | ||
- Pistacje bez łupin | - 0802 52 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje | - ex 0813 50 39; | 60 | ||||
ex 0813 50 91; | 60 | |||||
ex 0813 50 99 | 60 | |||||
- Pasta z pistacji | - ex 2007 10 10; | 60 | ||||
ex 2007 10 99; | 30 | |||||
ex 2007 99 39; | 03; 04 | |||||
ex 2007 99 50 | 32 | |||||
ex 2007 99 97 | 22 | |||||
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | - ex 2008 19 13; | 20 | ||||
ex 2008 19 93; | 20 | |||||
ex 2008 97 12; | 19 | |||||
ex 2008 97 14; | 19 | |||||
ex 2008 97 16; | 19 | |||||
ex 2008 97 18; | 19 | |||||
ex 2008 97 32; | 19 | |||||
ex 2008 97 34; | 19 | |||||
ex 2008 97 36; | 19 | |||||
ex 2008 97 38; | 19 | |||||
ex 2008 97 51; | 19 | |||||
ex 2008 97 59; | 19 | |||||
ex 2008 97 72; | 19 | |||||
ex 2008 97 74; | 19 | |||||
ex 2008 97 76; | 19 | |||||
ex 2008 97 78; | 19 | |||||
ex 2008 97 92; | 19 | |||||
ex 2008 97 93; | 19 | |||||
ex 2008 97 94; | 19 | |||||
ex 2008 97 96; | 19 | |||||
ex 2008 97 97; | 19 | |||||
ex 2008 97 98; | 19 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z pistacji (Żywność) |
- ex 1106 30 90 | 50 | ||||
- Nasiona arbuza (Egusi, Citrullus spp.) i produkty pochodne (Żywność) |
- ex 1207 70 00; | 10 | Nigeria (NG) | Aflatoksyny | 50 | |
ex 1208 90 00; | 10 | |||||
ex 2008 99 99 | 50 | |||||
- Orzeszki ziemne w łupinkach | - 1202 41 00 | Sudan (SD) | Aflatoksyny | 50 | ||
- Orzeszki ziemne łuskane | - 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | - 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | - 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych (Żywność i pasze) |
- 2305 00 00 | |||||
- Suszone figi | - 0804 20 90 | Turcja (TR) | Aflatoksyny | 20 | ||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające figi | - ex 0813 50 99 | 50 | ||||
- Pasta z suszonych fig | - ex 2007 10 10; | 50 | ||||
ex 2007 10 99; | 20 | |||||
ex 2007 99 39; | 01; 02 | |||||
ex 2007 99 50; | 31 | |||||
ex 2007 99 97 | 21 | |||||
- Suszone figi, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | - ex 2008 97 12; | 11 | ||||
ex 2008 97 14; | 11 | |||||
ex 2008 97 16; | 11 | |||||
ex 2008 97 18; | 11 | |||||
ex 2008 97 32; | 11 | |||||
ex 2008 97 34; | 11 | |||||
ex 2008 97 36; | 11 | |||||
ex 2008 97 38; | 11 | |||||
ex 2008 97 51; | 11 | |||||
ex 2008 97 59; | 11 | |||||
ex 2008 97 72; | 11 | |||||
ex 2008 97 74; | 11 | |||||
ex 2008 97 76; | 11 | |||||
ex 2008 97 78; | 11 | |||||
ex 2008 97 92; | 11 | |||||
ex 2008 97 93; | 11 | |||||
ex 2008 97 94; | 11 | |||||
ex 2008 97 96; | 11 | |||||
ex 2008 97 97; | 11 | |||||
ex 2008 97 98; | 11 | |||||
ex 2008 99 28 | 10 | |||||
ex 2008 99 34; | 10 | |||||
ex 2008 99 37; | 10 | |||||
ex 2008 99 40; | 10 | |||||
ex 2008 99 49; | 60 | |||||
ex 2008 99 67; | 95 | |||||
ex 2008 99 99 | 60 | |||||
- Mąka, mączka lub proszek z suszonych fig (Żywność) |
- ex 1106 30 90 | 60 | ||||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach | - 0802 21 00 | Turcja (TR) | Aflatoksyny | 5 | ||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin | - 0802 22 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny | - ex 0813 50 39; | 70 | ||||
ex 0813 50 91; | 70 | |||||
ex 0813 50 99 | 70 | |||||
- Pasta z orzechów leszczyny | - ex 2007 10 10; | 70 | ||||
ex 2007 10 99; | 40 | |||||
ex 2007 99 39; | 05; 06 | |||||
ex 2007 99 50 | 33 | |||||
ex 2007 99 97 | 23 | |||||
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki | - ex 2008 97 12; | 15 | ||||
ex 2008 97 14; | 15 | |||||
ex 2008 97 16; | 15 | |||||
ex 2008 97 18; | 15 | |||||
ex 2008 97 32; | 15 | |||||
ex 2008 97 34; | 15 | |||||
ex 2008 97 36; | 15 | |||||
ex 2008 97 38; | 15 | |||||
ex 2008 97 51; | 15 | |||||
ex 2008 97 59; | 15 | |||||
ex 2008 97 72; | 15 | |||||
ex 2008 97 74; | 15 | |||||
ex 2008 97 76; | 15 | |||||
ex 2008 97 78; | 15 | |||||
ex 2008 97 92; | 15 | |||||
ex 2008 97 93; | 15 | |||||
ex 2008 97 94; | 15 | |||||
ex 2008 97 96; | 15 | |||||
ex 2008 97 97; | 15 | |||||
ex 2008 97 98; | 15 | |||||
ex 2008 19 12; | 30 | |||||
ex 2008 19 19; | 30 | |||||
ex 2008 19 92; | 30 | |||||
ex 2008 19 95; | 20 | |||||
ex 2008 19 99 | 30 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny | - ex 1106 30 90 | 40 | ||||
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny | - 0802 22 00 | |||||
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób | - ex 2008 19 12; | 30 | ||||
ex 2008 19 19; | 30 | |||||
ex 2008 19 92; | 30 | |||||
ex 2008 19 95; | 20 | |||||
ex 2008 19 99 | 30 | |||||
- Olej z orzechów leszczyny | - ex 1515 90 99 | 20 | ||||
(Żywność) | ||||||
- Pistacje w łupinach | - 0802 51 00 | Turcja (TR) | Aflatoksyny | 50 | ||
- Pistacje bez łupin | - 0802 52 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje | - ex 0813 50 39; | 60 | ||||
ex 0813 50 91; | 60 | |||||
ex 0813 50 99 | 60 | |||||
- Pasta z pistacji | - ex 2007 10 10; | 60 | ||||
ex 2007 10 99 | 30 | |||||
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | - ex 2007 99 39; | 03; 04 | ||||
ex 2007 99 50; | 32 | |||||
ex 2007 99 97; | 22 | |||||
ex 2008 19 13; | 20 | |||||
ex 2008 19 93; | 20 | |||||
ex 2008 97 12; | 19 | |||||
ex 2008 97 14; | 19 | |||||
ex 2008 97 16; | 19 | |||||
ex 2008 97 18; | 19 | |||||
ex 2008 97 32; | 19 | |||||
ex 2008 97 34; | 19 | |||||
ex 2008 97 36; | 19 | |||||
ex 2008 97 38; | 19 | |||||
ex 2008 97 51; | 19 | |||||
ex 2008 97 59; | 19 | |||||
ex 2008 97 72; | 19 | |||||
ex 2008 97 74; | 19 | |||||
ex 2008 97 76; | 19 | |||||
ex 2008 97 78; | 19 | |||||
ex 2008 97 92; | 19 | |||||
ex 2008 97 93; | 19 | |||||
ex 2008 97 94; | 19 | |||||
ex 2008 97 96; | 19 | |||||
ex 2008 97 97; | 19 | |||||
ex 2008 97 98; | 19 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z pistacji | - ex 1106 30 90 | 50 | ||||
(Żywność) | ||||||
- Liście winorośli (Żywność) |
- ex 2008 99 99 | 11, 19 | Turcja (TR) | Pozostałości pestycydów (3)(8) | 20 | |
- Pitahaya (smoczy owoc) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
- ex 0810 90 20 | 10 | Wietnam (VN) | Pozostałości pestycydów (3)(9) | 10 | |
2. Żywność wieloskładnikowa, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (ii) | ||||||
Żywność wieloskładnikowa zawierająca poszczególne produkty wymienione w tabeli 1 niniejszego załącznika ze względu na ryzyko zanieczyszczenia aflatoksynami w ilości powyżej 20 % w pojedynczym produkcie albo łącznie w produktach wymienionych w wykazie | ||||||
Kod CN (1) | Opis (7) | |||||
ex 1704 90 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, inne niż guma do żucia, nawet pokryta cukrem | |||||
ex 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao | |||||
ex 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby | |||||
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony "ex". (2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. b) załącznika III do niniejszego rozporządzenia. (3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r.w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG(Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzeniaroślinnego lub na ich powierzchni). (4) Pozostałości acefatu. (5) Sprawozdanie z analizy, o którym mowa w art. 10 ust. 3 niniejszego rozporządzenia jest sporządzane przez laboratorium upoważnione zgodnie z normą EN ISO/IEC 17025 na potrzeby analizy PCPw żywności i paszy. W sprawozdaniu z analizy określa się: a) wyniki pobierania próbek i analizy obecności PCP przeprowadzonych przez właściwe organy państwa pochodzenia lub właściwe organy państwa, z którego przesyłka jest wysyłana, jeżeli jest ono inneniż państwo pochodzenia; b) niepewność pomiaru odnoszącą się do wyniku analizy; c) granicę wykrywalności odnoszącą się do metody analitycznej; oraz d) granicę oznaczalności odnoszącą się do metody analitycznej. Ekstrakcji przed analizą dokonuje się za pomocą zakwaszonego rozpuszczalnika. Analizę przeprowadza się zgodnie ze zmodyfikowaną wersją metody QuEChERS, określoną na stronie internetowej laboratoriów referencyjnych Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów lub zgodnie z równie wiarygodną metodą. (6) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. a) załącznika III do niniejszego rozporządzenia. (7) Opis towarów jest zgodny z kolumną zawierającą opisy w Nomenklaturze scalonej ustanowionej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87. Bardziej szczegółowe informacje na temat dokładnegozakresu Wspólnej Taryfy Celnej znajdują się w ostatnim akcie zmieniającym wymieniony załącznik. (8) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metrafenonu. (9) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu), fentoatu i kwinalfosu.". |
Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.
06.05.2025Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.
06.05.2025W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2020.11.3 |
Rodzaj: | Sprostowanie |
Tytuł: | Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793 z dnia 22 października 2019 r. w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonującego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) 178/2002 oraz uchylającego rozporządzenia Komisji (WE) nr 669/2009, (UE) nr 884/2014, (UE) 2015/175, (UE) 2017/186 i (UE) 2018/1660 |
Data aktu: | 15/01/2020 |
Data ogłoszenia: | 15/01/2020 |
Data wejścia w życie: | 18/11/2019 |