Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793 z dnia 22 października 2019 r. w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonującego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) 178/2002 oraz uchylającego rozporządzenia Komisji (WE) nr 669/2009, (UE) nr 884/2014, (UE) 2015/175, (UE) 2017/186 i (UE) 2018/1660

Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793 z dnia 22 października 2019 r. w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonującego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) 178/2002 oraz uchylającego rozporządzenia Komisji (WE) nr 669/2009, (UE) nr 884/2014, (UE) 2015/175, (UE) 2017/186 i (UE) 2018/1660

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 277 z dnia 29 października 2019 r.)

(Dz.U.UE L z dnia 15 stycznia 2020 r.)

Strona 99, załączniki I i II otrzymują brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK I

Żywność i pasza niepochodzące od zwierząt z niektórych państw trzecich, podlegające tymczasowemu zwiększeniu kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i punktach kontroli

Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) Kod CN (1) Podpozycja TARIC Państwo pochodzenia Zagrożenie Częstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%)
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Boliwia (BO) Aflatoksyny 50
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
(Żywność i pasze) 2008 11 96;
2008 11 98
- Pieprz czarny (Piper)

(Żywność - nierozgniatana ani niemielona)

- ex 0904 11 00 10 Brazylia (BR) Salmonella (2) 20
- Owoce kolcowoju pospolitego (jagody Goji) (Lycium barbarum L.)

(Żywność - świeża, schłodzona lub suszona)

- ex 0813 40 95; 10 Chiny (CN) Pozostałości pestycydów (3)(4)(5) 20
ex 0810 90 75 10
- Słodka papryka (Capsicum annuum)

(Żywność - rozgniatana lub mielona)

- ex 0904 22 00 11 Chiny (CN) Salmonella (2bis) 20
- Herbata, nawet aromatyzowana

(Żywność)

- 0902 Chiny (CN) Pozostałości pestycydów (3)(6) 20
- Bakłażan (Solanum melongena)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- 0709 30 00 Republika Dominikańska (DO) Pozostałości pestycydów (3) 20
- Słodka papryka (Capsicum annuum) - 0709 60 10; Republika Dominikańska (DO) Pozostałości pestycydów (3)(7) 50
0710 80 51
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) - ex 0709 60 99; 20
ex 0710 80 59 20
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguicu-lata spp. unguiculata)

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

- ex 0708 20 00; 10
ex 0710 22 00 10
- Słodka papryka (Capsicum annuum) - 0709 60 10; Egipt (EG) Pozostałości pestycydów (3)(8) 20
0710 80 51
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

- ex 0709 60 99; 20
ex 0710 80 59 20
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- 1207 40 90 Etiopia (ET) Salmonella (2) 50
- Orzechy laskowe w łupinkach - 0802 21 00 Gruzja (GE) Aflatoksyny 50
- Orzechy laskowe łuskane - 0802 22 00
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny - ex 1106 30 90 40
- Orzechy laskowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane

(Żywność)

- ex 2008 19 19; 30
ex 2008 19 95; 20
ex 2008 19 99 30
- Olej palmowy

(Żywność)

- 1511 10 90; 90 Ghana (GH) Barwniki Sudan (9) 50
1511 90 11;
- ex 1511 90 19;
1511 90 99
- Ketmia jadalna

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

- ex 0709 99 90; 20 Indie (IN) Pozostałości pestycydów (3)(10) 10
ex 0710 80 95 30
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

- ex 0709 60 99; 20 Indie (IN) Pozostałości pestycydów (3)(11) 20
ex 0710 80 59 20
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- 0708 20 Kenia (KE) Pozostałości pestycydów (3) 5
- Seler chiński (Apium graveolens)

(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)

- ex 0709 40 00 20 Kambodża (KH) Pozostałości pestycydów (3)(12) 50
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguicu-lata spp. unguiculata)

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

- ex 0708 20 00; 10 Kambodża (KH) Pozostałości pestycydów (3)(13) 50
ex 0710 22 00 10
- Rzepa biała (Brassica rapa spp. Rapa)

(Żywność - przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym)

- ex 2001 90 97 11; 19 Liban (LB) Rodamina B 50
- Rzepa biała (Brassica rapa spp. Rapa)

(Żywność - przetworzona lub zakonserwowana solanką lub kwasem cytrynowym, niezamrożona)

- ex 2005 99 80 93 Liban (LB) Rodamina B 50
- Papryka (słodka lub inna niż słodka) (Capsicum spp.)

(Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona)

- 0904 21 10; Sri Lanka (LK) Aflatoksyny 50
- ex 0904 21 90; 20
ex 0904 22 00; 11; 19
ex 2008 99 99 79
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Madagaskar (MG) Aflatoksyny 50
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
(Żywność i pasze) 2008 11 98
- Owoce chlebowca (Artocarpus heterofillas)

(Żywność - świeża)

- ex 0810 90 20 20 Malezja (MY) Pozostałości pestycydów (3) 20
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- 1207 40 90 Nigeria (NG) Salmonella (2) 50
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) - ex 0709 60 99; 20 Pakistan (PK) Pozostałości pestycydów (3) 20
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) ex 0710 80 59 20
- Maliny - ex 0811 20 11; 10 Serbia (RS) Norowirus 10
(Żywność - mrożona) ex 0811 20 19; 10
0811 20 31
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- 1207 40 90 Sudan (SD) Salmonella (2) 50
- Nasiona arbuza (Egusi, Citrullus spp.) i produkty pochodne - ex 1207 70 00; 10 Sierra Leone (SL) Aflatoksyny 50
ex 1208 90 00; 10
(Żywność) ex 2008 99 99 50
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Senegal (SN) Aflatoksyny 50
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
(Żywność i pasze) 2008 11 98
- Rzepa biała (Brassica rapa spp. Rapa)

(Żywność - przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym)

- ex 2001 90 97 11; 19 Syria (SY) Rodamina B 50
- Rzepa biała (Brassica rapa spp. Rapa)

(Żywność - przetworzona lub zakonserwowana solanką lub kwasem cytrynowym, niezamrożona)

- ex 2005 99 80 93 Syria (SY) Rodamina B 50
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

- ex 0709 60 99; 20 Tajlandia (TH) Pozostałości pestycydów (3)(14) 10
ex 0710 80 59 20
- Morele suszone - 0813 10 00 Turcja (TR) Siarczyny (15) 10
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane

(Żywność)

- 2008 50 61
- Winogrona suszone (włączając winogrona suszone siekane lub rozgniatane na pastę, bez dalszej obróbki)

(Żywność)

- 0806 20 Turcja (TR) Ochratoksyna A 5
- Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

(Żywność - świeża, schłodzona lub suszona)

- 0805 50 10 Turcja (TR) Pozostałości pestycydów (3) 10
- Granaty

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- ex 0810 90 75 30 Turcja (TR) Pozostałości pestycydów (3)(16) 10
- Słodka papryka (Capsicum annuum) - 0709 60 10; Turcja (TR) Pozostałości pestycydów (3)(17) 10
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) 0710 80 51
- Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli przeznaczone do wprowadzenia do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (18)(19)

(Żywność)

- ex 1212 99 95 20 Turcja (TR) Cyjanek 50
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) - ex 0709 60 99 20 Uganda (UG) Pozostałości pestycydów (3) 20
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) ex 0710 80 59 20
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- 1207 40 90 Uganda (UG) Salmonella (2) 50
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Stany Zjednoczone (US) Aflatoksyny 10
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
(Żywność i pasze) 2008 11 98
- Pistacje w łupinach - 0802 51 00 Stany Zjednoczone (US) Aflatoksyny 10
- Pistacje bez łupin - 0802 52 00
- Pistacje prażone - ex 2008 19 13; 20
(Żywność) ex 2008 19 93 20
- Morele suszone - 0813 10 00 Uzbekistan(UZ) Siarczyny (15) 50
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane

(Żywność)

- 2008 50 61
- Liście kolendry - ex 0709 99 90 72 Wietnam (VN) Pozostałości pestycydów (3)(20) 50
- Bazylia (pospolita, azjatycka) - ex 1211 90 86 20
- Mięta - ex 1211 90 86 30
- Pietruszka - nać

(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)

- ex 0709 99 90 40
- Ketmia jadalna - ex 0709 99 90 20 Wietnam (VN) Pozostałości pestycydów (3)(20) 50
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) ex 0710 80 95 30
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) - ex 0709 60 99; 20 Wietnam (VN) Pozostałości pestycydów (3)(20) 50
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) ex 0710 80 59 20
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony "ex".

(2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. a) załącznika III do niniejszego rozporządzenia.(2bis) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. b) załącznika III do niniejszego rozporządzenia.

(3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r.w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).

(4) Pozostałości amitrazu.

(5) Pozostałości nikotyny.

(6) Pozostałości tolfenpiradu.

(7) Pozostałości acefatu, aldikarbu (sumy aldikarbu, jego sulfotlenku i sulfonu, wyrażonej jako aldikarb), amitrazu (amitrazu, w tym metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny, wyrażonychjako amitraz), diafentiuronu, dikofolu (sumy izomerów p, p' i o, p'), ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu)i metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb).

(8) Pozostałości dikofolu (sumy izomerów p, p' i o, p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (sumy prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażonej jako prochlo-raz), tiofanatu metylowego i triforyny.

(9) Do celów niniejszego załącznika nazwa "barwniki Sudan" odnosi się do następujących substancji chemicznych:

(i) Sudan I (numer CAS 842-07-9);

(ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6);

(iii) Sudan III (numerCAS 85-86-9);

(iv) Szkarłat GN; lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6).

(10) Pozostałości diafentiuronu.

(11) Pozostałości karbofuranu.

(12) Pozostałości fentoatu.

(13) Pozostałości chlorobufamu.

(14) Pozostałości formetanatu (sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)), protiofosu i triforyny.

(15) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981.

(16) Pozostałości prochlorazu.

(17) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofanatu metylowego.

(18) "Produkty nieprzetworzone" zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139z 30.4.2004, s. 1).

(19) "Wprowadzanie do obrotu" oraz "konsument końcowy" zgodnie z definicjami "wprowadzania na rynek" i "konsumenta finalnego" w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Radyz dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).

(20) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu), fentoatu i kwinalfosu.

ZAŁĄCZNIK II

Żywność i pasze z niektórych państw trzecich, podlegające szczególnym warunkom wprowadzania na terytorium Unii ze względu na ryzyko zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego

1. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (i)

Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) Kod CN (1) Podpozycja TARIC Państwo pochodzenia Zagrożenie Częstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%)
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Argentyna (AR) Aflatoksyny 5
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

(Żywność i pasze)

- 2305 00 00
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach - 0802 21 00 Azerbejdżan (AZ) Aflatoksyny 20
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin - 0802 22 00
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny - ex 0813 50 39; 70
ex 0813 50 91; 70
ex 0813 50 99 70
- Pasta z orzechów leszczyny - ex 2007 10 10; 70
ex 2007 10 99; 40
ex 2007 99 39; 05; 06
ex 2007 99 50; 33
ex 2007 99 97 23
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki - ex 2008 19 12; 15
ex 2008 97 14; 15
ex 2008 97 16; 15
ex 2008 97 18; 15
ex 2008 97 32; 15
ex 2008 97 34; 15
ex 2008 97 36; 15
ex 2008 97 38; 15
ex 2008 97 51; 15
ex 2008 97 59; 15
ex 2008 97 72; 15
ex 2008 97 74; 15
ex 2008 97 76; 15
ex 2008 97 78; 15
ex 2008 97 92; 15
ex 2008 97 93; 15
ex 2008 97 94; 15
ex 2008 97 96; 15
ex 2008 97 97; 15
ex 2008 97 98; 15
ex 2008 19 12; 30
ex 2008 19 19; 30
ex 2008 19 92; 30
ex 2008 19 95; 20
ex 2008 19 99 30
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny - ex 1106 30 90 40
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny - 0802 22 00
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób - ex 2008 19 12; 30
ex 2008 19 19; 30
ex 2008 19 92; 30
ex 2008 19 95; 20
ex 2008 19 99 30
- Olej z orzechów leszczyny

(Żywność)

- ex 1515 90 99 20
- Orzechy brazylijskie w łupinach - 0801 21 00 Brazylia (BR) Aflatoksyny 50
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy brazylijskie w łupinach

(Żywność)

- ex 0813 50 31; 20
ex 0813 50 39; 20
ex 0813 50 91; 20
ex 0813 50 99 20
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Brazylia (BR) Aflatoksyny 10
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

(Żywność i pasze)

- 2305 00 00
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Chiny (CN) Aflatoksyny 20
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

(Żywność i pasze)

- 2305 00 00
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Egipt (EG) Aflatoksyny 20
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

(Żywność i pasze)

- 2305 00 00
- Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone - 0904 Etiopia (ET) Aflatoksyny 50
- Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne

(Żywność - suszone przyprawy)

- 0910
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Ghana (GH) Aflatoksyny 50
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

(Żywność i pasze)

- 2305 00 00
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Gambia (GM) Aflatoksyny 50
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

(Żywność i pasze)

- 2305 00 00
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) - 0908 11 00; Indonezja (ID) Aflatoksyny 20
(Żywność - suszone przyprawy) 0908 12 00
- Liście betelu (Piper betle L.)

(Żywność)

- ex 1404 90 00 10 Indie (IN) Salmonella (2) 10
- Papryka (słodka lub inna niż słodka) (Capsicum spp.) - 0904 21 10; Indie (IN) Aflatoksyny 20
(Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) - ex 0904 22 00; 11; 19
ex 0904 21 90; 20
ex 2008 99 99 79
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) - 0908 11 00; Indie (IN) Aflatoksyny 20
(Żywność - suszone przyprawy) 0908 12 00
- Liście curry (Bergera/Murraya koenigii)

(Żywność - świeża, schłodzona, mrożona lub suszona)

- ex 1211 90 86 10 Indie (IN) Pozostałości pestycydów (3)(4) 20
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Indie (IN) Aflatoksyny 10
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

(Żywność i pasze)

- 2305 00 00
- Guma guar

(Żywność i pasze)

- ex 1302 32 90 10 Indie (IN) Pentachlorofenol i dioksyny (5) 5
- Nasiona sezamu (nasiona Sesamum)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- 1207 40 90 Indie (IN) Salmonella (6) 20
- Pistacje w łupinach - 0802 51 00 Iran (IR) Aflatoksyny 50
- Pistacje bez łupin - 0802 52 00
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje - ex 0813 50 39; 60
ex 0813 50 91; 60
ex 0813 50 99 60
- Pasta z pistacji - ex 2007 10 10; 60
ex 2007 10 99; 30
ex 2007 99 39; 03; 04
ex 2007 99 50 32
ex 2007 99 97 22
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki - ex 2008 19 13; 20
ex 2008 19 93; 20
ex 2008 97 12; 19
ex 2008 97 14; 19
ex 2008 97 16; 19
ex 2008 97 18; 19
ex 2008 97 32; 19
ex 2008 97 34; 19
ex 2008 97 36; 19
ex 2008 97 38; 19
ex 2008 97 51; 19
ex 2008 97 59; 19
ex 2008 97 72; 19
ex 2008 97 74; 19
ex 2008 97 76; 19
ex 2008 97 78; 19
ex 2008 97 92; 19
ex 2008 97 93; 19
ex 2008 97 94; 19
ex 2008 97 96; 19
ex 2008 97 97; 19
ex 2008 97 98; 19
- Mąka, mączka i proszek z pistacji

(Żywność)

- ex 1106 30 90 50
- Nasiona arbuza (Egusi, Citrullus spp.) i produkty pochodne

(Żywność)

- ex 1207 70 00; 10 Nigeria (NG) Aflatoksyny 50
ex 1208 90 00; 10
ex 2008 99 99 50
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Sudan (SD) Aflatoksyny 50
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane - 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

(Żywność i pasze)

- 2305 00 00
- Suszone figi - 0804 20 90 Turcja (TR) Aflatoksyny 20
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające figi - ex 0813 50 99 50
- Pasta z suszonych fig - ex 2007 10 10; 50
ex 2007 10 99; 20
ex 2007 99 39; 01; 02
ex 2007 99 50; 31
ex 2007 99 97 21
- Suszone figi, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki - ex 2008 97 12; 11
ex 2008 97 14; 11
ex 2008 97 16; 11
ex 2008 97 18; 11
ex 2008 97 32; 11
ex 2008 97 34; 11
ex 2008 97 36; 11
ex 2008 97 38; 11
ex 2008 97 51; 11
ex 2008 97 59; 11
ex 2008 97 72; 11
ex 2008 97 74; 11
ex 2008 97 76; 11
ex 2008 97 78; 11
ex 2008 97 92; 11
ex 2008 97 93; 11
ex 2008 97 94; 11
ex 2008 97 96; 11
ex 2008 97 97; 11
ex 2008 97 98; 11
ex 2008 99 28 10
ex 2008 99 34; 10
ex 2008 99 37; 10
ex 2008 99 40; 10
ex 2008 99 49; 60
ex 2008 99 67; 95
ex 2008 99 99 60
- Mąka, mączka lub proszek z suszonych fig

(Żywność)

- ex 1106 30 90 60
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach - 0802 21 00 Turcja (TR) Aflatoksyny 5
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin - 0802 22 00
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny - ex 0813 50 39; 70
ex 0813 50 91; 70
ex 0813 50 99 70
- Pasta z orzechów leszczyny - ex 2007 10 10; 70
ex 2007 10 99; 40
ex 2007 99 39; 05; 06
ex 2007 99 50 33
ex 2007 99 97 23
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki - ex 2008 97 12; 15
ex 2008 97 14; 15
ex 2008 97 16; 15
ex 2008 97 18; 15
ex 2008 97 32; 15
ex 2008 97 34; 15
ex 2008 97 36; 15
ex 2008 97 38; 15
ex 2008 97 51; 15
ex 2008 97 59; 15
ex 2008 97 72; 15
ex 2008 97 74; 15
ex 2008 97 76; 15
ex 2008 97 78; 15
ex 2008 97 92; 15
ex 2008 97 93; 15
ex 2008 97 94; 15
ex 2008 97 96; 15
ex 2008 97 97; 15
ex 2008 97 98; 15
ex 2008 19 12; 30
ex 2008 19 19; 30
ex 2008 19 92; 30
ex 2008 19 95; 20
ex 2008 19 99 30
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny - ex 1106 30 90 40
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny - 0802 22 00
- Siekane, krojone lub łamane orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób - ex 2008 19 12; 30
ex 2008 19 19; 30
ex 2008 19 92; 30
ex 2008 19 95; 20
ex 2008 19 99 30
- Olej z orzechów leszczyny - ex 1515 90 99 20
(Żywność)
- Pistacje w łupinach - 0802 51 00 Turcja (TR) Aflatoksyny 50
- Pistacje bez łupin - 0802 52 00
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje - ex 0813 50 39; 60
ex 0813 50 91; 60
ex 0813 50 99 60
- Pasta z pistacji - ex 2007 10 10; 60
ex 2007 10 99 30
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki - ex 2007 99 39; 03; 04
ex 2007 99 50; 32
ex 2007 99 97; 22
ex 2008 19 13; 20
ex 2008 19 93; 20
ex 2008 97 12; 19
ex 2008 97 14; 19
ex 2008 97 16; 19
ex 2008 97 18; 19
ex 2008 97 32; 19
ex 2008 97 34; 19
ex 2008 97 36; 19
ex 2008 97 38; 19
ex 2008 97 51; 19
ex 2008 97 59; 19
ex 2008 97 72; 19
ex 2008 97 74; 19
ex 2008 97 76; 19
ex 2008 97 78; 19
ex 2008 97 92; 19
ex 2008 97 93; 19
ex 2008 97 94; 19
ex 2008 97 96; 19
ex 2008 97 97; 19
ex 2008 97 98; 19
- Mąka, mączka i proszek z pistacji - ex 1106 30 90 50
(Żywność)
- Liście winorośli

(Żywność)

- ex 2008 99 99 11, 19 Turcja (TR) Pozostałości pestycydów (3)(8) 20
- Pitahaya (smoczy owoc)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- ex 0810 90 20 10 Wietnam (VN) Pozostałości pestycydów (3)(9) 10
2. Żywność wieloskładnikowa, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (ii)
Żywność wieloskładnikowa zawierająca poszczególne produkty wymienione w tabeli 1 niniejszego załącznika ze względu na ryzyko zanieczyszczenia aflatoksynami w ilości powyżej 20 % w pojedynczym produkcie albo łącznie w produktach wymienionych w wykazie
Kod CN (1) Opis (7)
ex 1704 90 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, inne niż guma do żucia, nawet pokryta cukrem
ex 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
ex 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony "ex".

(2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. b) załącznika III do niniejszego rozporządzenia.

(3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r.w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG(Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzeniaroślinnego lub na ich powierzchni).

(4) Pozostałości acefatu.

(5) Sprawozdanie z analizy, o którym mowa w art. 10 ust. 3 niniejszego rozporządzenia jest sporządzane przez laboratorium upoważnione zgodnie z normą EN ISO/IEC 17025 na potrzeby analizy PCPw żywności i paszy.

W sprawozdaniu z analizy określa się:

a) wyniki pobierania próbek i analizy obecności PCP przeprowadzonych przez właściwe organy państwa pochodzenia lub właściwe organy państwa, z którego przesyłka jest wysyłana, jeżeli jest ono inneniż państwo pochodzenia;

b) niepewność pomiaru odnoszącą się do wyniku analizy;

c) granicę wykrywalności odnoszącą się do metody analitycznej; oraz

d) granicę oznaczalności odnoszącą się do metody analitycznej.

Ekstrakcji przed analizą dokonuje się za pomocą zakwaszonego rozpuszczalnika. Analizę przeprowadza się zgodnie ze zmodyfikowaną wersją metody QuEChERS, określoną na stronie internetowej laboratoriów referencyjnych Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów lub zgodnie z równie wiarygodną metodą.

(6) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w pkt 1 lit. a) załącznika III do niniejszego rozporządzenia.

(7) Opis towarów jest zgodny z kolumną zawierającą opisy w Nomenklaturze scalonej ustanowionej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87. Bardziej szczegółowe informacje na temat dokładnegozakresu Wspólnej Taryfy Celnej znajdują się w ostatnim akcie zmieniającym wymieniony załącznik.

(8) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metrafenonu.

(9) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu), fentoatu i kwinalfosu.".

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.11.3

Rodzaj: Sprostowanie
Tytuł: Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1793 z dnia 22 października 2019 r. w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonującego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) 178/2002 oraz uchylającego rozporządzenia Komisji (WE) nr 669/2009, (UE) nr 884/2014, (UE) 2015/175, (UE) 2017/186 i (UE) 2018/1660
Data aktu: 15/01/2020
Data ogłoszenia: 15/01/2020
Data wejścia w życie: 18/11/2019