Rozporządzenie wykonawcze 2018/248 dotyczące zezwolenia na stosowanie 2,3-dietylopirazyny, 2,5 lub 6-metoksy-3-metylopirazyny, 2-acetylo-3-etylopirazyny, 2,3-dietylo-5-metylopirazyny, 2-(sec-butylo)-3-metoksypirazyny, 2-etylo-3-metoksypirazyny, 5,6,7,8-tetrahydrochinoksaliny, 2-etylopirazyny oraz 5-metylochinoksaliny jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2018/248
z dnia 15 lutego 2018 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie 2,3-dietylopirazyny, 2,5 lub 6-metoksy-3-metylopirazyny, 2-acetylo-3-etylopirazyny, 2,3-dietylo-5-metylopirazyny, 2-(sec-butylo)-3-metoksypirazyny, 2-etylo-3-metoksypirazyny, 5,6,7,8-tetrahydrochinoksaliny, 2-etylopirazyny oraz 5-metylochinoksaliny jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. Art. 10 tego rozporządzenia przewiduje ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na podstawie dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .

(2) Substancje 2,3-dietylopirazyna, 2,5 lub 6-metoksy-3-metylopirazyna, 2-acetylo-3-etylopirazyna, 2,3-dietylo-5-metylopirazyna, 2-(sec-butylo)-3-metoksypirazyna, 2-etylo-3-metoksypirazyna, 5,6,7,8-tetrahydrochinoksalina, 2-etylopirazyna oraz 5-metylochinoksalina ("przedmiotowe substancje") zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę przedmiotowych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o zaklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w opinii z dnia 6 grudnia 2016 r. 3  stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania przedmiotowe substancje nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko. Substancje te zwiększają właściwości zapachowe lub smakowe żywności. Urząd stwierdził, że skoro przedmiotowe substancje są stosowane w żywności jako środki aromatyzujące, a ich funkcja w paszy jest zasadniczo taka sama co w żywności, nie jest konieczne dalsze wykazywanie ich skuteczności. Stwierdzenie to można zatem ekstrapolować na paszę. Wnioskodawca wycofał wniosek w odniesieniu do stosowania przedmiotowych substancji w wodzie do pojenia.

(5) Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku przedmiotowych substancji zagrożenie z powodu narażenia skóry, oczu i dróg oddechowych jest uznane. Większość z tych substancji sklasyfikowano jako działające drażniąco na drogi oddechowe. W związku z tym należy stosować odpowiednie środki ochronne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(6) Ocena przedmiotowych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(7) Wnioskodawca przedstawił Urzędowi proponowane poziomy zastosowania przedmiotowych substancji. Uwzględniwszy tę propozycję, Urząd uznał określone poziomy zastosowania za bezpieczne ("poziomy uwzględnione przez Urząd"). Do celów kontroli urzędowych przeprowadzanych w całym łańcuchu żywnościowym należy przewidzieć pewne wymagania dotyczące etykietowania. W szczególności w przypadkach gdy poziomy zastosowania przekraczają poziomy uwzględnione przez Urząd, należy przewidzieć wymóg, by etykieta premiksów i etykietowanie materiałów paszowych i mieszanek paszowych zawierających przedmiotowe substancje obejmowały określone informacje, w tym odniesienie do poziomów uwzględnionych przez Urząd.

(8) Fakt, że nie jest dopuszczone stosowanie przedmiotowych substancji w wodzie do pojenia, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(9) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia dla przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w tym załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 września 2018 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 marca 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Materiały paszowe i mieszanki paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 marca 2019 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 marca 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Materiały paszowe i mieszanki paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 marca 2020 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 marca 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 lutego 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data

ważności

zezwolenia

mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b14005 - 2,3-dietylopirazyna Skład dodatku

2,3-dietylopirazyna

Charakterystyka substancji czynnej

2,3-dietylopirazyna

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 97 % próby Wzór chemiczny: C8H12N2 Numer CAS: 15707-24-1 Nr FLAVIS: 14.005 Metoda analizy (1)

Do oznaczania 2,3-dietylopirazyny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

15.3.2028
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.
2b14025 - 2,5 lub 6-me-toksy-3-

metylopirazyna

Skład dodatku

2,5 lub 6-metoksy-3-

metylopirazyna

Charakterystyka substancji czynnej

2,5 lub 6-metoksy-3-

metylopirazyna

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 97 % próby Wzór chemiczny: C6H8ON2 Numer CAS: 63450-30-6 Nr FLAVIS: 14.025 Metoda analizy (1)

Do oznaczania 2,5 lub 6-me-toksy-3-

metylopirazyny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b14049 - 2-acetylo-3-

etylopirazyna

Skład dodatku

2-acetylo-3-etylopirazyna

Charakterystyka substancji czynnej

2-acetylo-3-etylopirazyna

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C8H10°N2

Numer CAS: 32974-92-8

Nr FLAVIS:

14.049

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

15.3.2028
Metoda analizy (1)

Do oznaczania 2-acetylo-3-etylopirazyny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

2b14056 - 2,3-dietylo-5-

metylopirazyna

Skład dodatku 2,3-dietylo-5-

metylopirazyna

Charakterystyka substancji czynnej

2,3-dietylo-5-

metylopirazyna

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C9H14N2

Numer CAS: 18138-04-0

Nr FLAVIS:

14.056

Metoda analizy (1)

Do oznaczania alkoholu 2,3-dietylo-5-

metylopirazyny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

15.3.2028
3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.
2b14062 - 2-(sec-butylo)-3-

metoksypirazyna

Skład dodatku

2-(sec-butylo)-3-

metoksypirazyna

Charakterystyka substancji czynnej

2-(sec-butylo)-3-

metoksypirazyna

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 99 % próby

Wzór chemiczny: C9H14ON2

Numer CAS: 24168-70-5

Nr FLAVIS:

14.062

Metoda analizy (1)

Do oznaczania 2-(sec-butylo)-3-

metoksypirazyny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

15.3.2028
5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

2b14112 - 2-etylo-3-

metoksypirazyna

Skład dodatku

2-etylo-3-metoksypirazyna

Charakterystyka substancji czynnej

2-etylo-3-metoksypirazyna

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 99 % próby

Wzór chemiczny: C7H10N2O

Numer CAS: 25680-58-4

Nr FLAVIS:

14.112

Metoda analizy (1)

Do oznaczania 2-etylo-3-

metoksypirazyny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

15.3.2028
4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

2b14015 - 5,6,7,8-

tetrahydrochinoksalina

Skład dodatku 5,6,7,8-

tetrahydrochinoksalina

Charakterystyka substancji czynnej

5,6,7,8-

tetrahydrochinoksalina

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C8H10N2 Numer CAS: 34413-35-9 Nr FLAVIS: 14.015 Metoda analizy (1)

Do oznaczania 5,6,7,8-

tetrahydrochinoksaliny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

15.3.2028
3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.
2b14022 - 2-etylopirazyna Skład dodatku

2-etylopirazyna

Charakterystyka substancji czynnej

2-etylopirazyna

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C6H8N2

Numer CAS: 13925-00-3

Nr FLAVIS:

14.022

Metoda analizy (1)

Do oznaczania 2-etylopirazyny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

15.3.2028
5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,1 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,5 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

2b14028 - 5-metylochinoksalina Skład dodatku

5-metylochinoksalina

Charakterystyka substancji czynnej

5-metylochinoksalina

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C9H8N2

Numer CAS: 13708-12-8

Nr FLAVIS:

14.028

Metoda analizy (1)

Do oznaczania 5-metylochinoksaliny w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,05 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,08 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii".

15.3.2028
4. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadkach gdy poziomy zastosowania zaproponowane na etykietach premiksów skutkowałyby przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3.

5. Na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, w przypadku gdy przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 0,05 mg/kg w przypadku świń i drobiu,

- 0,08 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2016; 15(2):4671.

Zmiany w prawie

Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.53.120

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2018/248 dotyczące zezwolenia na stosowanie 2,3-dietylopirazyny, 2,5 lub 6-metoksy-3-metylopirazyny, 2-acetylo-3-etylopirazyny, 2,3-dietylo-5-metylopirazyny, 2-(sec-butylo)-3-metoksypirazyny, 2-etylo-3-metoksypirazyny, 5,6,7,8-tetrahydrochinoksaliny, 2-etylopirazyny oraz 5-metylochinoksaliny jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
Data aktu: 15/02/2018
Data ogłoszenia: 23/02/2018
Data wejścia w życie: 15/03/2018