Decyzja 2008/692/WE dotycząca dostosowania załączników 1 i 2

DECYZJA NR 2/2008 WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA USTANOWIONEGO NA MOCY UMOWY MIĘDZY WSPÓLNOTĄ EUROPEJSKĄ I KONFEDERACJĄ SZWAJCARSKĄ SPRAWIE HANDLU PRODUKTAMI ROLNYMI
z dnia 24 czerwca 2008 r.
dotycząca dostosowania załączników 1 i 2

(2008/692/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 27 sierpnia 2008 r.)

WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,

uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską i Konfederacją Szwajcarską w sprawie handlu produktami rolnymi ("Umowę"), w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Umowa weszła w życie z dniem 1 czerwca 2002 r. i zawiera między innymi załączniki 1 i 2 dotyczące dwustronnych koncesji handlowych przyznanych odpowiednio przez Konfederację Szwajcarską oraz przez Wspólnotę Europejską (zwane dalej "Stronami").

(2) W dniu 1 stycznia 2007 r. nastąpiło rozszerzenie Unii Europejskiej w drodze przystąpienia Bułgarii i Rumunii. Strony zgodziły się dostosować dwustronne koncesje handlowe, uzasadniając to potrzebą wzajemnego utrzymania wymiany handlowej opartej o preferencyjne warunki udzielone na mocy umów dwustronnych między nowymi państwami członkowskimi Unii Europejskiej i Szwajcarią w zakresie przedmiotowym. Strony przyjęły autonomiczne i przejściowe środki gwarantujące ciągłość przepływów handlowych w okresie przejściowym.

(3) trony zgodziły się również skonsolidować w ramach Umowy dwustronną preferencyjna wymianę w handlu kiełbasami i niektórymi produktami mięsnymi,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

Załączniki 1 i 2 do Umowy zastępuje się odpowiednio załącznikami 1 i 2 do niniejszej decyzji.

Artykuł 2 

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2010 r.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 czerwca 2008 r.

W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa
Aldo LONGO Jacques CHAVAZ
Szef Delegacji Wspólnoty Szef Delegacji Szwajcarii
Hans-Christian BEAUMOND
Sekretarz Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK 1 

Koncesje udzielone przez szwajcarię

Na następujące produkty pochodzące ze Wspólnoty Szwajcaria udziela określonych poniżej koncesji taryfowych, które w odpowiednich przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej.

Szwajcarska pozycja taryfowa Opis Cło mające

zastosowanie

(CHF/100 kg wagi

brutto)

Roczna ilość (tony wagi netto)
0101 90 95 Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia) 0 100 szt. pogłowia
0204 50 10 Mięso kozie, świeże, chłodzone lub mrożone 40 100
0207 14 81 Piersi koguta i kur gatunków domowych, mrożone 15 2.100
0207 14 91 Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), mrożone 15 1.200
0207 27 81 Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, mrożone 15 800
0207 27 91 Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), mrożone 15 600
0207 33 11 Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, mrożone 15 700
0207 34 00 Wątróbki kacze, gęsie lub perlicze gatunków domowych, świeże lub chłodzone 9,5 20
0207 36 91 Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, mrożone (z wyjątkiem wątróbek) 15 100
0208 10 00 Mięso i podroby jadalne z królików lub zajęcy, świeże, chłodzone lub mrożone 11 1.700
0208 90 10 Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, chłodzone lub mrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików) 0 100
ex 0210 11 91 Szynki i ich części, z kością, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone Zwolnienie 1.000(1)
ex 0210 19 91 Mięso cięte w kawałki, bez kości, w solance lub wędzone Zwolnienie
0210 20 10 Suszone mięsa wołowe Zwolnienie 200(2)
ex 0407 00 10 Jadalne jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane 47 150
ex 0409 00 00 Naturalny miód z akacji 8 200
ex 0409 00 00 Inny miód naturalny (oprócz akacji) 26 50
0602 10 00 Nieukorzenione sadzonki i szczepki Zwolnienie Nieograniczona
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): Zwolnienie (3)
0602 20 11 - szczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 19 - szczepione, z ziemią
0602 20 21 - nieszczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 29 - nieszczepione, z ziemią
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): Zwolnienie (3)
0602 20 31 - szczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 39 - szczepione, z ziemią
0602 20 41 - nieszczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 49 - nieszczepione, z ziemią
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach: Zwolnienie Nieograniczona
0602 20 51 - z odkrytymi korzeniami
0602 20 59 - inne niż z odkrytymi korzeniami
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z odkrytymi korzeniami: Zwolnienie (3)
0602 20 71 - owoców ziarnkowych
0602 20 72 - owoców pestkowych

- inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych

0602 20 79 Zwolnienie Nieograniczona
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią: Zwolnienie (3)
0602 20 81 - owoców ziarnkowych
0602 20 82 - owoców pestkowych

- inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych

0602 20 89 Zwolnienie Nieograniczona
0602 30 00 Rododendrony i azalie, szczepione lub nie Zwolnienie Nieograniczona
Róże, szczepione lub nie: Zwolnienie Nieograniczona
0602 40 10 - nieoczkowane i nieszczepione

- inne niż róże nieoczkowane i nieszczepione zikie:

0602 40 91 - z odkrytymi korzeniami
0602 40 99 - inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnie Zwolnienie Nieograniczona
0602 90 11 - sadzonki warzyw i trawnik zwijany
0602 90 12 - grzybnie
0602 90 19 - inne niż sadzonki roślin, trawnik zwijany i grzybnie
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie): Zwolnienie Nieograniczona
0602 90 91 - z odkrytymi korzeniami
0602 90 99 - inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią
0603 11 10 Róże, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października Zwolnienie 1.000
0603 12 10 Goździki, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października
0603 13 10 Orchidee, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października
0603 14 10 Chryzantemy, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października
Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż goździki i róże), do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października:
0603 19 11 - zdrewniałe
0603 19 19 - inne niż zdrewniałe
0603 12 30 Goździki, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia Zwolnienie Nieograniczona
0603 13 30 Orchidee, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia
0603 14 30 Chryzantemy, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia
0603 19 30 Tulipany, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia
Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia: Zwolnienie Nieograniczona
0603 19 31 - zdrewniałe
0603 19 39 - inne niż zdrewniałe
Pomidory, świeże lub chłodzone: - pomidory wiśniowe (cherry): Zwolnienie 10.000
0702 00 10 - od dnia 21 października do 30 kwietnia

- pomidory Peretti (forma wydłużona):

0702 00 20 - od dnia 21 października do 30 kwietnia

- inne pomidory o średnicy 80 mm lub więcej pomidory mięsiste):

0702 00 30 - od dnia 21 października do 30 kwietnia

- inne:

0702 00 90 - od dnia 21 października do 30 kwietnia
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści: Zwolnienie 2.000
0705 11 11 - od dnia 1 stycznia do końca lutego
Cykorie witloofs świeże lub chłodzone: Zwolnienie 2.000
0705 21 10 - od dnia 21 maja do 30 września
0707 00 10 Ogórki na sałatkę, od dnia 21 października do 14 kwietnia 5 200
0707 00 30 Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 21 października do 14 kwietnia 5 100
0707 00 31 Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 15 kwietnia do 20 października 5 2.100
0707 00 50 Korniszony świeże lub chłodzone 3,5 800
Bakłażany, świeże lub chłodzone: Zwolnienie 1.000
0709 30 10 - od dnia 16 października do 31 maja
0709 51 00

0709 59 00

Grzyby, świeże lub chłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufli Zwolnienie Nieograniczona
Papryki świeże lub chłodzone: 2,5 Nieograniczona
0709 60 11 - od dnia 1 listopada do 31 marca
0709 60 12 Papryki świeże lub chłodzone, od dnia 1 kwietnia do 31 października 5 1.300
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub chłodzone: Zwolnienie 2.000
0709 90 50 - od dnia 31 października do 19 kwietnia
ex 0710 80 90 Grzyby (niegotowane lub gotowane, w wodzie albo na parze), mrożone Zwolnienie Nieograniczona
0711 90 90 Warzywa i mieszanki warzywne, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 0 150
0712 20 00 Cebule, suszone, w całości, cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone 0 100
0713 10 11 Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierząt Obniżka o 0,9 od zastosowanego cła 1.000
0713 10 19 Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa) 0 1.000
0802 21 90

0802 22 90

Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone:

- w łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub łoczenia oleju

- bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub łoczenia oleju

Zwolnienie Nieograniczona
0802 32 90 Orzechy Zwolnienie 100
ex 0802 90 90 Ziarna szyszek, świeże lub suszone Zwolnienie Nieograniczona
0805 10 00 Pomarańcze, świeże lub suszone Zwolnienie Nieograniczona
0805 20 00 Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone Zwolnienie Nieograniczona
0807 11 00 Arbuzy, świeże Zwolnienie Nieograniczona
0807 19 00 Melony, świeże, inne niż arbuzy Zwolnienie Nieograniczona
0809 10 11

0809 10 91

Morele, świeże, w otwartych opakowaniach:

- od dnia 1 września do 30 czerwca zapakowane w inny sposób:

- od dnia 1 września do 30 czerwca

Zwolnienie 2.100
0809 40 13 Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od dnia 1 lipca do 30 września 0 600
0810 10 10 Truskawki, świeże, od dnia 1 września do 14 maja Zwolnienie 10.000
0810 10 11 Truskawki, świeże, od dnia 15 maja do 31 sierpnia 0 200
0810 20 11 Maliny, świeże, od dnia 1 czerwca do 14 września 0 250
0810 50 00 Kiwi, świeże Zwolnienie Nieograniczona
ex 0811 10 00 Truskawki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego 10 1.000
ex 0811 20 90 Maliny, jeżyny, morwy, krzyżówki maliny i jeżyny (loganberries), porzeczki czarne, białe lub czerwone, agrest, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego 10 1.200
0811 90 10 Borówki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących 0 200
0811 90 90 Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem truskawek, malin, jeżyn, morw, krzyżówek maliny i jeżyny, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych, agrestu, borówek i owoców tropikalnych) 0 1.000
0904 20 90 Owoce z rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta, suszone lub łamane, lub w proszku, przetworzone 0 150
0910 20 00 Szafran Zwolnienie Nieograniczona
1001 90 60 Pszenica (zboże) i zboże mieszane (z wyjątkiem pszenicy (zboża) twardej), do żywienia zwierząt Obniżka o 0,6 od zastosowanego cła 50.000
1005 90 30 Kukurydza do żywienia zwierząt Obniżka o 0,5 od zastosowanego cła 13.000
1509 10 91 1509 10 99 Oliwa z oliwek, tłoczona na zimno, inna niż do żywienia zwierząt:

- w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l

- w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach

60,60(4)

86,70(4)

Nieograniczona Nieograniczona
1509 90 91

1509 90 99

Oliwa z oliwek i jej frakcje, również rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt:

- w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l

- w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach

60,60(4)

86,70(4)

Nieograniczona Nieograniczona
ex 0210 19 91 Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku Zwolnienie 3.715
ex 0210 19 91 Mięso w kawałku, bez kości, wędzone
1601 00 11

1601 00 21

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; potrawy oparte na tych produktach zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyłączeniem dzików
ex 0210 19 91

ex 1602 49 10

Karkówka wieprzowa, suszona na powietrzu, doprawiana lub nie, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona
2002 10 10

2002 10 20

Pomidory, całe lub w kawałkach, przyrządzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

2,50

4,50

Nieograniczona

Nieograniczona

2002 90 10 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, inne niż w całości lub w kawałkach:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

Zwolnienie Nieograniczona
2002 90 21 Miąższ, puree i koncentraty pomidorowe, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % wagowo lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg Zwolnienie Nieograniczona
2002 90 29 Pomidory przyrządzone lub konserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, inne niż w całości lub w kawałkach i inne niż miąższ, puree i koncentraty pomidorowe:

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

Zwolnienie Nieograniczona
2003 10 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym 0 1.700
ex 2004 90 18

ex 2004 90 49

Karczochy przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

17,5 24,5 Nieograniczona

Nieograniczona

2005 60 10

2005 60 90

Szparagi przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

Zwolnienie Nieograniczona
2005 70 10

2005 70 90

Oliwki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

Zwolnienie Nieograniczona
ex 2005 99 11

ex 2005 99 41

Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

17,5

24,5

Nieograniczona

Nieograniczona

2008 30 90 Cytrusy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone Zwolnienie Nieograniczona
2008 50 10 Miąższ moreli, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony 10 Nieograniczona
2008 50 90 Morele, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 15 Nieograniczona
2008 70 10 Miąższ brzoskwiń, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony Zwolnienie Nieograniczona
2008 70 90 Brzoskwinie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 39 19

ex 2009 39 20

Soki wszystkich cytrusów innych niż pomarańcze, grejpfruty lub pomelo, niesfermentowane, bez dodatku alkoholu:

- bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane

- z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane

6

14

Nieograniczona

Nieograniczona

2204 21 50

2204 29 50

Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o pojemności:

- nieprzekraczającej 2 l(5)

- przekraczającej 2 l(5)

8,5

8,5

Nieograniczona

Nieograniczona

ex 2204 21 50 Porto, w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(6) Zwolnienie 1.000 hl
ex 2204 2121 Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(7) Zwolnienie 500 hl
Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności przekraczającej 2 l, według opisu(7), o objętościowej zawartości alkoholu:
ex 2204 29 21 - przekraczającej 13 % obj.
ex 2204 29 22 - nieprzekraczającej 13 % obj.
(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Wspólnotą a Szwajcarią z dnia 25 stycznia 1972 r.

(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Wspólnotą a Szwajcarią z dnia 25 stycznia 1972 r.

(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60.000 sadzonek.

(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe magazynowanie.

(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do Umowy.

(6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie (Oporto w Portugali) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999.

(7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

ZAŁĄCZNIK  2

Koncesje udzielone przez Wspólnotę

Na następujące produkty pochodzące ze Szwajcarii Wspólnota udziela określonych poniżej koncesji taryfowych, które w odpowiednich przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej.
Kod CN Opis Cło mające zastosowanie (CHF/100 kg wagi brutto) Roczna ilość (tony wagi netto)
0102 90 41

0102 90 49

0102 90 51

0102 90 59

0102 90 61

0102 90 69

0102 90 71

0102 90 79

Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg 0 4.600 szt. pogłowia
ex 0210 20 90 Mięsa wołowe, bez kości, suszone Zwolnienie 1.200
ex 0401 30 Śmietana, z zawartością tłuszczu przekraczającą 6 % masy Zwolnienie 2.000
0403 10 Jogurty
0402 29 11

ex 0404 90 83

Mleka specjalne, dla niemowląt, w szczelnie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g z zawartością tłuszczu przekraczającą 10 % masy(1) 43,8 Nieograniczona
0602 Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnie Zwolnienie Nieograniczona
0603 11 00

0603 12 00

0603 13 00

0603 14 00

0603 19

Kwiaty i pąki kwiatów, cięte, do bukietów i dekoracji, świeże Zwolnienie Nieograniczona
0701 10 00 Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub chłodzone Zwolnienie 4.000
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone Zwolnienie(2) 1.000
0703 10 19

0703 90 00

Cebule, inne niż do sadzenia, pory i inne warzywa czosnkowate, świeże lub chłodzone Zwolnienie 5.000
0704 10 00

0704 90

Kapusty, kalafiory, jarmuż, kalarepy i podobne produkty jadalne z rodzaju Brassica, z wyjątkiem brukselek, świeże lub chłodzone Zwolnienie 5.500
0705 Sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone Zwolnienie 3.000
0706 10 00 Marchewki i rzepy, świeże lub chłodzone Zwolnienie 5.000
0706 90 10

0706 90 90

Buraki sałatkowe, salsefie, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub chłodzone Zwolnienie 3.000
0707 00 05 Ogórki, świeże lub chłodzone Zwolnienie(2) 1.000
0708 20 00 Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeża lub chłodzona Zwolnienie 1.000
0709 30 00 Oberżyny, świeże lub chłodzone Zwolnienie 500
0709 40 00 Selery, inne niż selery korzeniowe, świeże lub chłodzone Zwolnienie 500
0709 51 00

0709 59

Grzyby i trufle, świeże lub chłodzone Zwolnienie Nieograniczona
0709 70 00 Szpinaki, szpinaki nowozelandzkie i szpinaki ogrodowe, świeże lub chłodzone Zwolnienie 1.000
0709 90 10 Warzywa sałatkowe, inne niż sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone Zwolnienie 1.000
0709 90 20 Burak liściowy (lub burak biały) i karczochy hiszpańskie (kardy) Zwolnienie 300
0709 90 50 Koper, świeży lub chłodzony Zwolnienie 1.000
0709 90 70 Cukinie, świeże lub chłodzone Zwolnienie(2) 1.000
0709 90 90 Inne warzywa, świeże lub chłodzone Zwolnienie 1.000
0710 80 61

0710 80 69

Grzyby, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone Zwolnienie Nieograniczona
0712 90 Warzywa suszone, także cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nie przetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów i trufli Zwolnienie Nieograniczona
ex 0808 10 80 Jabłka, inne niż jabłka na sok, świeże Zwolnienie(2) 3.000
0808 20 Gruszki i pigwy, świeże Zwolnienie(2) 3.000
0809 10 00 Morele, świeże Zwolnienie(2) 500
0809 20 95 Czereśnie/wiśnie, inne niż wiśnie kwaśne (Prunus cerasus), świeże Zwolnienie(2) 1.500(2)
0809 40 Śliwki i owoce tarniny, świeże Zwolnienie(2) 1.000
0810 10 00 Truskawki Zwolnienie 200
0810 20 10 Maliny, świeże Zwolnienie 100
0810 20 90 Jeżyny, morwy, krzyżówki maliny i jeżyny (loganber-ries), świeże Zwolnienie 100
1106 30 10 Mąki, kasze i mączki bananowe Zwolnienie 5
1106 30 90 Mąki, kasze i mączki z innych owoców rozdziału 8 Zwolnienie Nieograniczona
ex 0210 19 50 Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku Zwolnienie 1.900
ex 0210 19 81 Mięso cięte w kawałki, bez kości, wędzone
ex 1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; potrawy oparte na tych produktach zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyłączeniem dzików
ex 0210 19 81

ex 1602 49 19

Karkówka wieprzowa, suszona na powietrzu, doprawiana lub nie, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona
ex 2002 90 91

ex 2002 90 99

Mączki pomidorowe, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
2003 90 00 Grzyby, inne niż te z gatunku Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym Zwolnienie Nieograniczona
0710 10 00 Ziemniaki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone Zwolnienie 3.000
2004 10 10

2004 10 99

Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąk, kasz lub płatków
2005 20 80 Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem wyrobów w formie mąk, kasz, płatków i wyrobów przetworzonych w cienkie plasterki, frytek, także solonych lub z przyprawami, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia
ex 2005 91 00

ex 2005 99

Mączki przetworzone z warzyw i mieszanek warzywnych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 30 Płatki i mączki z owoców cytrusowych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 40 Płatki i mączki z gruszek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 50 Płatki i mączki z moreli, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
2008 60 Czereśnie/wiśnie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone Zwolnienie 500
ex 0811 90 19

ex 0811 90 39

Czereśnie/wiśnie, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących
0811 90 80 Czereśnie/wiśnie, inne niż wiśnie kwaśne (Prunus cerasus), niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących
ex 2008 70 Płatki i mączki z brzoskwiń, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 80 Płatki i mączki z truskawek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 99 Płatki i mączki z innych owoców, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 19 Mączki z soku pomarańczowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 21 00

ex 2009 29

Mączki z soku grejpfrutowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 31

ex 2009 39

Mączki z soku z pozostałych cytrusów, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 41

ex 2009 49

Mączki z soku ananasowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 71

ex 2009 79

Mączki z soku jabłkowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 80 Mączki z soku z pozostałych owoców i warzyw, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
(1) W przypadku produktów objętych tą podpozycją przez "mleka specjalne dla niemowląt" rozumie się produkty wolne od bakterii chorobotwórczych i powodujących zatrucie, które zawierają mniej niż 10.000 bakterii tlenowych odradzających się i mniej niż dwie bakterie pałeczkowate na gram.

(2) W odpowiednim przypadku należy stosować cło specyficzne, a nie cło minimalne.

(3) W tym 1.000 t, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów z dnia 14 lipca 1986 r.

(4) Zob. wspólna deklaracja dotycząca klasyfikacji taryfowej mączek warzywnych i owocowych.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024