(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 1641)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2008/352/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 1 maja 2008 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(1), w szczególności jego art. 53 ust. 1 lit. b) ppkt (ii),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W niektórych partiach gumy guar pochodzących lub wysyłanych z Indii stwierdzono wysoki poziom pentachlorofenolu i dioksyn. Takie zanieczyszczenie stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego we Wspólnocie, jeżeli nie zostaną powzięte żadne środki w celu zapobieżenia występowaniu pentachlorofenolu (PCP) i dioksyn w gumie guar.
(2) W odpowiedzi na stwierdzenie tych podwyższonych poziomów PCP i dioksyn Komisja odbyła pilną wizytę kontrolną w Indiach w dniach 5-11 października 2007 r. Jej celem było zebranie informacji na temat potencjalnego źródła zanieczyszczenia i ocena środków kontroli stosowanych przez indyjskie władze w celu zapobieżenia ponownemu wystąpieniu tego zanieczyszczenia. Zespół przeprowadzający kontrolę stwierdził, że aktualnie nie ma wystarczających danych do ustalenia przyczyny zanieczyszczenia, a dochodzenie władz indyjskich zostało przeprowadzone niewłaściwie i nie dostarczyło żadnych wniosków. Wobec dostępności pentachlorofenolu sodu i jego zastosowaniu w produkcji gumy guar oraz wobec w głównej mierze samoregulującego przemysłu, kontrole nie są przeprowadzane odpowiednio, aby zapobiec ponownemu wystąpieniu zanieczyszczenia.
(3) Bez uszczerbku dla obowiązków kontrolnych państw członkowskich środki, które zostaną podjęte w odniesieniu do prawdopodobnego przywozu zanieczyszczonych produktów, powinny stanowić kompleksowe i wspólne podejście pozwalające na podjęcie szybkich i skutecznych działań oraz uniknięcie zasadniczych różnic między państwami członkowskimi w sposobie podejścia do sytuacji. W związku z tym należy przyjąć środki specjalne na szczeblu wspólnotowym.
(4) Aby zapobiec oszustwom, mającym na celu uniknięcie stosowania specjalnych warunków przewidzianych w niniejszej decyzji, aby chronić zdrowie publiczne i zdrowie zwierząt, ważne jest, aby złożone środki spożywcze oraz mieszanki paszowe zawierające znaczne ilości gumy guar pochodzącej lub wysyłanej z Indii były objęte zakresem niniejszej decyzji. Ustala się zatem próg w wysokości 10 %.
(5) Wspólnotowe laboratorium referencyjne ds. dioksyn i PCB w paszy i żywności przeprowadziło badanie korelacji między PCP i dioksynami w zanieczyszczonej gumie guar z Indii. Z badania można wywnioskować, że guma guar zawierająca PCP na poziomie poniżej 0,01 mg/kg nie zawiera niedopuszczalnych poziomów dioksyn.
(6) Laboratorium Vimta w Hyderabad, które odwiedził zespół przeprowadzający kontrolę, jest akredytowane, dobrze wyposażone i ma wykwalifikowany personel. Analizy w zakresie PCP wykonane w tym laboratorium uznano za odpowiednie. Analizy wykonane w innych wizytowanych laboratoriach uznano za nieodpowiednie.
(7) Należy postawić wymóg, aby do wszystkich przesyłek gumy guar lub produktów zawierających gumę guar w znacznych ilościach, pochodzących lub wysyłanych z Indii i przywożonych do Wspólnoty, przeznaczonych do konsumpcji przez ludzi lub zwierzęta, dołączone było sprawozdanie analityczne wydane przez laboratorium akredytowane zgodnie z normą EN ISO/IEC 17025 na potrzeby analizy PCP w żywności i paszy lub przez laboratorium, które przechodzi procedury niezbędne dla uzyskania akredytacji i które wdrożyło odpowiednie systemy kontroli jakości zatwierdzone przez właściwy organ kraju, w którym to laboratorium się znajduje.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 29 kwietnia 2008 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Androulla VASSILIOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 202/2008 (Dz.U. L 60 z 5.3.2008, s. 17).
(2) Według ustaleń FVO (Biura ds. Żywności i Weterynarii) Laboratorium Vimta w Hyderabad, Andhra Pradesh jest jedynym laboratorium w Indiach, które spełnia te wymogi.
(3) Dz.U. L 165 z 30.4.2004; Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Rady (WE) nr 301/2008 Dz.U. L 97 z 9.4.2008, s. 85).
(4) Dz.U. L 187 z 16.7.2002, s. 30.
(5)http://www.crl-pesticides.eu/library/docs/srm/QuechersForGuarGum.pdf