Rozporządzenie 547/2000 uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" przewidzianego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 547/2000
z dnia 14 marca 2000 r.
uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" przewidzianego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. o ochronie oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1068/97(2), w szczególności jego art. 6, ust. 3 i 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, Hiszpania przekazała Komisji wniosek o rejestrację pewnych nazw, takich jak oznaczenia geograficzne.

(2) W następstwie deklaracji sprzeciwu wobec nazwy zawartej w załączniku I do rozporządzenia w rozumieniu art. 7 tego rozporządzenia, wysłanego do Komisji po opublikowaniu go w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich(3), zostało wyjaśnione przez przyjęcie nowego rozporządzenia Komisji (WE) 2377/99(4) zmieniającego wspólnotowe standardy dla szparagów.

(3) W odniesieniu do opisu produktu określonego w art. 4 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, zostało dostosowane zagadnienie wielkości i tolerancji dla szparagów i spełnia obecnie nowe przepisy Wspólnoty w tej kwestii. Z tego powodu i w celu wyjaśnienia, aspekty te powinny zostać ściśle określone jako część głównych punktów specyfikacji.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia, uznano, że wniosek spełnia wszystkie wymagania w nim ustanowione, w szczególności zawiera wszystkie informacje określone w jego art. 4.

(5) Dlatego też nazwa powinna być wpisana do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" i podlegać odtąd całkowitej ochronie Wspólnoty jako chronione oznaczenie geograficzne.

(6) Załącznik I do tego rozporządzenia uzupełnia Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2400/96(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2107/1999(6),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Nazwę z załącznika I do niniejszego rozporządzenia dodaje się do Załącznika do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 i wpisuje jako chronione oznaczenie geograficzne (PGI) do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych", przewidzianego w art. 6 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

Główne punkty specyfikacji są ustalone w załączniku II. Informacja ta zastępuje informację opublikowaną w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich nr C 207.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 14 marca 2000 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 13.6.1997, str. 10.

(3) Dz.U. C 207 z 3.7.1998, str. 8.

(4) Dz.U. L 287 z 10.11.1999, str. 6.

(5) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11.

(6) Dz.U. L 258 z 5.10.1999, str. 3.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

PRODUKTY WYMIENIONE W ZAŁĄCZNIKU I DO TRAKTATU WE PRZEZNACZONE DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Owoce i warzywa

HISZPANIA

Espárrago de Huétor-Tájar (PGI)

ZAŁĄCZNIK  II

Rozporządzenie (EWG) nr 2081/92

WNIOSEK o rejestrację: art. 5

PDO ( ) PGI (X)

Wniosek krajowy nr: -

1. Odpowiedzialny departament w Państwie Członkowskim:

Nazwa: Subdirección General de Denominaciones de Calidad. Dirección General de Política Alimentaire e Industrias Agrarias y Alimentarias, Secretaría de Agricultura y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, España

Adres: Paseo de la Infanta Isabel, 1, E-28071 Madrid

Tel. (34) 913 47 55 58

Fax (34) 913 47 54 10

2. Wniosek grupowy:

2.1 Nazwa: Asociación de productores y elaboradores de espárrago autóconto de Huétor-Tájar

2.2 Adres: Carretera de la Estación s/n, E-18360 Huétor-Tájar (Granada), España

Tel. (34) 958 33 34 43

Fax (34) 958 33 34 43

2.3 Skład Producent/przetwórca (X) inny ( )

3. Rodzaj produktu: Szparagi - klasa 1.8 - Warzywa

4. Specyfikacja:

(Podsumowanie wymagań zawartych w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa: Esparrago de Huétor-Tájar (PGI):

4.2. Opis: Szparagi uprawiane z fioletowo-zielonych, kruchych, czystych i zdrowych pędów, uzyskanych z rozsadnika krajowego szparaga, wywodzących się z podgatunku Asparagus officinalis.

Charakterystyka:

– kształt: szparagi cienkie, z łodygą o średnicy od 4 do 12 mm. Średnica szczytu jest większa od łodygi. Pęd jest fioletowy, brązowo fioletowy, zielony, zielono-brązowy lub zielony,

– organoleptyczna: kruche, mięsiste i zwarta struktura, delikatny słodko-kwaśny posmak, głęboki aromat,

– cytologiczna: chromosomy tetraploidalne (2n = 40)

Klasy chronione klasa ekstra i klasa I.

Rozmiar (zgodny z rozporządzeniem (WE) nr 237/1999):

a) zgodny z długością łodygi (od 20 do 27 cm). Maksymalna dopuszczalna różnica długości pędów w pęczku nie może przekraczać 5 cm.

b) zgodny ze średnicą (między 4 a 10 mm i 10 mm i ponad)

Tolerancje

a) Tolerancje dotyczące jakości:

i) klasa ekstra: 5 % liczby lub wagi pędów mogą stanowić pędy niespełniające wymagań tej klasy, lecz zgodne z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczące się w granicach tolerancji dla tej klasy, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2377/1999.

ii) klasa I: Do 10 % ilości lub wagi pędów mogą stanowić pędy niespełniające wymagań tej klasy, lecz zgodne z wymaganiami dla klasy II, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2377/1999.

b) Tolerancje dotyczące wielkości: do 10 % ilości bądź wagi mogą stanowić pędy nie spełniające wymagań danej klasy wielkości, przy maksymalnym odchyleniu nie przekraczającym 1 cm długości i 2 mm średnicy, wskazane i wymagane rozmiary są zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 2377/1999.

Mogą być sprzedawane jako świeże lub konserwowane.

4.3. Pochodzenie produktu: pochodzący z zachodnich części prowincji Granada, z dolnego dorzecza rzeki Genil, między północną częścią łańcucha górskiego Suubetic a południową częścią łańcucha górskiego Penibetic. Objęte przez samorządy miejskie Huétor-Tájar, Illora, Loja, Moraleda de Zafayona Salar i Villanueva de Mesías. Razem obejmujący powierzchnię 78.000 ha.

4.4. Dowód pochodzenia: nasiona i rozsady są produkowane i wybierane przez lokalnych farmerów z zarejestrowanych rozsadników będących pod kontrolą organu regulacyjnego i umieszcza się je w uprawach w obszarze produkcji. Materiał rozmnożeniowy jest produkowany pod kontrolą organu regulacyjnego. Pola szparagów znajdują się na obszarze produkcji i są zamieszczone w specjalnym rejestrze. Techniki uprawy, zbiór i transport do punktów pakowania odbywają się pod kontrolą organu regulacyjnego, odpowiedzialnego za nadzór nad pakowaniem szparagów świeżych i szparagów do przetwarzania.

4.5. Metoda produkcji: Po wyselekcjonowaniu przez zarejestrowaną stację, pędy, krajowych szparagów są pakowane w stanie świeżym w jednorodne wiązki o wadze 0,5, 1 lub 2 kg, następnie są umieszczane w odpowiednich skrzyniach przeznaczonych do transportu.

Jeżeli szparagi są przeznaczone do sprzedaży jako produkt konserwowany, pędy podlegają procesowi przemysłowemu: łodygi są myte, ucinane do rozmiaru pojemnika (do około połowy wysokości), następnie gotowane, czyszczone, sortowane i układane w pojemniki; dodawany jest płyn, a pojemniki są podgrzewane i szczelnie zamykane, sterylizowane, mrożone itd. Cały proces odbywa się pod kontrolą organu regulacyjnego.

4.6. Powiązania: Szparagi były uprawiane po raz pierwszy przez starożytnych Rzymian. Wzmianki o zielonych, dzikich szparagach jako wysoko cenionego składnika przepisów kulinarnych zebrał andaluzyjski historyk Ibu Bassal w różnych książkach kucharskich rejonu Al-Andalus i przetrwały w tym regionie do końca panowania dynastii Narzarí pod koniec XIV wieku.

Szparagi (w zasadzie dzikie szparagi) były nadal uprawiane - w celach spożycia własnego - w małych gospodarstwach rodzinnych w dolinie rzeki Genil, będących pionierem ich uprawy, podnosząc te produkcje, począwszy od 1930 r.

Uprawa na płaskim regionie z naniesionym osadem i tarasami, gdzie wtórny trzeciorzędowy materiał wypływa na powierzchnię. Szparagi rosną na wysokości od 450 do 650 m.n.p.m. Gleba jest średnio ciężka lub w niektórych przypadkach lekko gliniasta, o pH między 7,8 a 8,4, o zwartości węglanu, wyrażonej w węglanie wapnia przekraczającej 40 %, z dużą zawartością potasu i magnezu z powodu naturalnej zawartości dolomitu w węglanie i niskiego poziomu dostępnego fosforu i masy organicznej. Duża zawartość magnezu i niska zawartość fosforu przewodzi mocny pigment do pędu rośliny, dzięki czemu łodyga jest bardziej zielona, a główka bardziej fioletowa. Wysoka zawartość potasu hamuje kiełkowanie główki. Klimat jest kontynentalny, śródziemnomorski ze średnią temperaturą 16,3°C, o średnich rocznych opadach powyżej 350 mm i lekkimi wiatrami. Techniki uprawy, przeprowadzone prace oraz zwalczanie szkodników i chorób stwarzają idealne warunki dla uprawy szparagów w charakterystycznym środowisku naturalnym.

4.7. Organ regulacyjny:

Nazwa: Consejo regulador de la denominación especifica "Espárrago de Huétor-Tájar"

Adres: Carretera de la Estación s/n, E-18360 Huétor-Tájar (Granada)

Tel. (34) 958 33 34 43

Fax (34) 958 33 34 43

4.8. Etykietowanie: Musi zawierać wyrazy: "Denominación Específica Espárrago de Huétor-Tájar". Etykiety muszą być zatwierdzone przez organ regulacyjny. Etykiety wtórne są numerowane i wydawane przez organ regulacyjny.

4.9. Wymogi krajowe: Ustawa nr 25/1970 z dnia 2 grudnia 1970 r. Zarządzenie z dnia 2 kwietnia 1997 r. zatwierdzające zasady regulujące szczególne oznakowanie "Denominación Específica Espárrago de Huétor-Tájar" i organ regulacyjny.

Nr WE: G/ES00056/97.12.04.

Data otrzymania pełnego wniosku: 11.2.2000 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.67.8

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 547/2000 uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" przewidzianego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 14/03/2000
Data ogłoszenia: 15/03/2000
Data wejścia w życie: 15/03/2000, 01/05/2004