Rozporządzenie 12/1999 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1921/95 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz przetworów owocowych i warzywnych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 3566/90

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 12/1999
z dnia 7 stycznia 1999 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1921/95 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz przetworów owocowych i warzywnych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 3566/90

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2199/97(2), w szczególności jego art. 11 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1921/95(3), zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2427/95(4), wymienia produkty, dla których wymagane są pozwolenia na przywóz oraz odpowiednie zabezpieczenia; doświadczenie nabyte w związku z tymi środkami kontroli przywozu oraz rozwój handlu i metod statystycznych pozwalają na skreślenie niektórych produktów z wyżej wymienionego Załącznika; po takim skreśleniu art. 6 rozporządzenia (WE) nr 1921/95 nie ma już zastosowania i powinien zostać skreślony;

na podstawie plafonu taryfowego na przetwory z wiśni pochodzące z Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii ustalonego w rozporządzeniu Rady (WE) nr 77/98(5) oraz zarządzanego na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 123/98(6), produkty objęte kodem CN ex 0813 40 95 powinny być dodane do wykazu produktów, dla których wymagane są pozwolenia na przywóz oraz dla których powinny być ustalone odpowiednie zabezpieczenia;

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3566/90(7), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1032/95(8), ustanawia wykaz produktów, do których stosuje się art. 2 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1921/95; z jednej strony rozporządzenie Komisji (WE) nr 2125/95(9), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2493/98(10), ustanawia przepisy dotyczące tego środka w odniesieniu do konserwowanych grzybów oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 122/98(11), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1057/98(12) i rozporządzenie (WE) nr 123/98 ustanawiają przepisy w odniesieniu do przetworów z wiśni pochodzących z Republik Bośni i Hercegowiny oraz Chorwacji i z Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii, natomiast z drugiej strony wygląda na to, że nie ma potrzeby utrzymywania tego wykazu dla innych produktów i krajów pochodzenia; w celu zachowania jasności i zapewnienia skutecznego administrowania, rozporządzenie (EWG) nr 3566/90 powinno zostać uchylone;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 1921/95 wprowadza się następujące zmiany:

1) skreśla się art. 6;

2) załącznik zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (EWG) nr 3566/90 niniejszym traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 stycznia 1999 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.

(2) Dz.U. L 303 z 6.11.1997, str. 1.

(3) Dz.U. L 185 z 4.8.1995, str. 10.

(4) Dz.U. L 249 z 17.10.1995, str. 12.

(5) Dz.U. L 8 z 14.1.1998, str. 1.

(6) Dz.U. L 11 z 17.1.1998, str. 17.

(7) Dz.U. L 347 z 12.12.1990, str. 17.

(8) Dz.U. L 105 z 9.5.1995, str. 3.

(9) Dz.U. L 212 z 7.9.1995, str. 16.

(10) Dz.U. L 309 z 19.11.1998, str. 38.

(11) Dz.U. L 11 z 17.1.1998, str. 15.

(12) Dz.U. L 151 z 21.5.1998, str. 25.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK

Wykaz produktów określony w art. 3 ust. 1 i art. 5 ust. 1

Kod CN Wyszczególnienie Ilość EUR/100 kg netto Kod TARIC
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0711 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Warzywa:
- - - Grzyby:
0711 90 40 - - - - Z rodzaju Agaricus 2,40
0711 90 60 - - - - Pozostałe 2,40
0806 Winogrona, świeże lub suszone:
0806 20 - Suszone:
- - W bezpośrednich opakowaniach

o pojemności netto

nieprzekraczającej 2 kg:

0806 20 12 - - - Sułtanki 2,40
0806 20 18 - - - Pozostałe 2,40
- - Pozostałe:
0806 20 92 - - - Sułtanki 2,40
0806 20 98 - - - Pozostałe 2,40
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru

przewyższającej

13 % wagowo

ex 0811 90 19 - - - - Pozostałe:
- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40 *21, *29
- - - - - Wiśnie i czereśnie 2,40 *31, *39
- - - Pozostałe
ex 0811 90 39 - - - - Pozostałe:
- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40 *21, *29
- - - - - Wiśnie i czereśnie 2,40 *31, *39
- - Pozostałe:
0811 90 75 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
0811 90 80 - - - - Wiśnie i czereśnie 2,40
0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0812 10 00 - Wiśnie i czereśnie:
- - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40 *10
- - Pozostałe: 2,40 *90
0813 Owoce suszone, inne niż objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:
- - Pozostałe
ex 0813 40 95 - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40 *20
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
- Pozostałe:
2001 90 50 - - Grzyby:
- - - Z rodzaju Agaricus 2,40
- - - Pozostałe 2,40
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej

12 %:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg

0,70
2002 90 19 - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0,70
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12 %, ale nie

większej niż 30 %:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg

2,20
2002 90 39 - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2,20
- - O zawartości suchej masy powyżej

30 %:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg

2,20
2002 90 99 - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2,20
2003 Grzyby i trufle przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2003 10 - Grzyby:
- - Z rodzaju Agaricus:
2003 10 20 - - - Tymczasowo zakonserwowane,

ugotowane

2,90
2003 10 30 - - - Pozostałe 2,90
2003 10 80 - - Pozostałe 2,90
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005 60 00 - Szparagi 2,40
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2008 60 - Wiśnie i czereśnie:
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 60 51 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
2008 60 59 - - - - - Pozostałe 2,40
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 60 61 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
2008 60 69 - - - - Pozostałe 2,40
- - - Niezawierające dodatku cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

- - - - 4,5 kg lub więcej:
2008 60 71 - - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
2008 60 79 - - - - - Pozostałe 2,40
- - - - Mniej niż 4,5 kg:
2008 60 91 - - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 2,40
2008 60 99 - - - - - Pozostałe 2,40
2008 70 - Brzoskwinie:
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 - - - - O zawartości cukru w masie

powyżej 13 %

0,70
2008 70 69 - - - - Pozostałe 0,70
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 70 71 - - - - O zawartości cukru w masie

powyżej 15 %

0,70
2008 70 79 - - - - Pozostałe 0,70
2009 Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok pomarańczowy
- - Mrożony:
- - - O gęstości nieprzekraczającej

1,33 g/cm3 przy temperaturze

20 °C:

2009 11 99 - - - - Pozostałe: 1,40"

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1999.4.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 12/1999 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1921/95 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz przetworów owocowych i warzywnych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 3566/90
Data aktu: 07/01/1999
Data ogłoszenia: 08/01/1999
Data wejścia w życie: 15/01/1999, 01/05/2004