Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

(2019/C 3/11)

(Dz.U.UE C z dnia 7 stycznia 2019 r.)

Komisja Europejska zatwierdziła niniejszy wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

Wniosek o zatwierdzenie tej zmiany nieznacznej jest podany do wiadomości publicznej w bazie danych DOOR Komisji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"INSALATA DI LUSIA"

Nr UE: PGI - IT - 0433 - AM01 - 19.6.2018

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy "Insalata di Lusia"
2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie Włochy
3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chronione oznaczenie geograficzne "Insalata di Lusia" jest zastrzeżone wyłącznie dla dwóch odmian sałaty Lactuca Sativa - Cappuccia i Gentile.

Łodyga: krótka, nie dłuższa niż 6 cm, bardzo mięsista, na niej osadzone są liście.

Smak: świeży i kruchy.

Roślina: produkt uprawiany w szklarni ma wygląd bardziej spójny i główkę bardziej rozwartą niż rośliny uprawiane w warunkach polowych.

Istotne cechy:

-
lekkość łodygi,
-
miękkość wynikająca z braku włókien oraz jędrność nawet po 10-12 godzinach od zbioru, brak zjawiska zdrewnienia,
-
kruchość dzięki młodym, świeżym i jędrnym liściom,
-
wyraźny smak, dzięki któremu przy doprawianiu nie jest konieczne dodawanie soli kuchennej.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Etapy uprawy, zbioru, układania liści i mycia odbywają się na obszarze geograficznym produkcji.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Aby wprowadzić sałatę objętą ChOG "Insalata di Lusia" do obrotu, sałata ta musi być zapakowana w pojemniki z tworzywa sztucznego, drewna, kartonu, polistyrenu lub innych materiałów odpowiednich do przechowywania żywności.

Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna i obejmować tylko sałaty tej samej odmiany, tego samego pochodzenia i rodzaju oraz tej samej kategorii i wielkości. Sztuki widoczne przez opakowanie muszą być reprezentatywne dla całej zawartości.

Ważne jest, by pakowanie odbywało się na miejscu, ponieważ czynności zbioru sałaty, układania liści, mycia i pakowania muszą następować jedna po drugiej w krótkich odstępach czasu, aby uniknąć pogorszenia właściwości fizycznych i organoleptycznych produktu. Poddawanie sałaty "Insalata di Lusia" nadmiernej liczbie zabiegów i długotrwały transport mogą bowiem powodować utratę jędrności i kruchości liści.

Po przeprowadzeniu opisanych powyżej czynności związanych z pakowaniem produkt objęty ChOG "Insalata di Lusia" można przygotować jako produkt gotowy do spożycia. Czynność ta nie musi odbywać się na obszarze produkcji.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Górna część pojemnika zawierającego produkt musi być osłonięta przezroczystą osłoną z materiału odpowiedniego do kontaktu z żywnością, opatrzoną wyłącznie logo ChOG "INSALATA DI LUSIA", aby zapewnić zarówno widoczność zawartości, jak i naturalny przewiew.

W widocznym miejscu pojemników należy umieścić logo ChOG o wymiarach nie mniejszych niż wymiary pozostałych napisów znajdujących się na tym opakowaniu.

Logo to składa się z liter "i" (kropka nad tą literą ma kształt elipsy) i "L". Wewnętrzne krawędzie liter mają kształt wklęsły i tworzą owalną ramkę, w środku której znajduje się stylizowany szkic średniowiecznej wieży z miasta Lusia. Zewnętrzna i górna krawędź logo są obramowane, a na zewnątrz tego obramowania, w środku górnej części, umieszczony jest skrótowiec "ChOG" ("I.G.P."). U podstawy logo, wewnątrz ramki, znajduje się napis "INSA - LATA DI LUSIA".

Raz umieszczonego na pojemnikach logo ChOG "INSALATA DI LUSIA" nie można wykorzystać ponownie.

Na opakowaniach produktów gotowych do spożycia należy zawrzeć informacje umieszczane na pojemnikach.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji obejmuje wymienione poniżej gminy położone w prowincjach Rovigo i Padova:

-
Prowincja Rovigo: Lusia, Badia Polesine, Lendinara, Costa di Rovigo, Fratta Polesine, Villanova del Ghebbo i Rovigo,
-
Prowincja Padova: Barbona, Vescovana i Sant'Urbano.
5.
Związek z obszarem geograficznym

Szczególny, wyrazisty smak, jaki charakteryzuje sałatę "Insalata di Lusia", wynikający z dużej zawartości soli mineralnych w glebach obszaru produkcji, powoduje, że przy doprawianiu zbędne jest dodawanie soli. Obszar produkcji ChOG tworzy bowiem warstwa powierzchniowa składająca się z piasków naniesionych w czasie licznych powodzi, jakie miały miejsce w związku z wylewaniem niektórych odnóg rzeki Tartaro w epoce przedromańskiej i we wczesnym średniowieczu oraz przerywaniem wałów Adygi - w średniowieczu i czasach nowożytnych. Ostatnie przerwanie wałów Adygi miało miejsce pod koniec XIX w., a prace nad wyrównywaniem ogromnych wydm piaskowych naniesionych w trakcie tej powodzi trwały aż do 1960 r. Na tych piaskowych glebach, które stały się jednorodne dzięki zarastaniu przez stulecie roślinnością spontaniczną, sadzona jest sałata "Insalata di Lusia", najbogatsza wśród wszystkich gatunków w potas i wapń.

Dzięki zasilanej na tym obszarze przez Adygę strefie saturacji, położonej wysoko pod gruntami uprawianymi wyłącznie w formie teras, oraz dzięki regularnie uzupełnianym kanałom nawadniającym utrzymywana jest stała wilgotność terenu, co pozwala na ograniczenie nawadniania w okresie następującym bezpośrednio po pikowaniu. To natomiast ogranicza spływanie wody po liściach, a zatem utratę wartości odżywczych i konieczność stosowania środków grzybobójczych.

Warstwa wodonośna znajduje się na głębokości jednego metra i utrzymywana jest dzięki systemowi sztucznych kanałów. Wszystkie te czynniki pozwalają ograniczyć nawadnianie, a w związku z tym zjawisko gnicia, a także zachować świeży smak i kruchość typowe dla "Insalata di Lusia", które odróżniają ją od sałat produkowanych na innych obszarach.

Dostępność wody zapewniana przez rzekę Adygę, wysokość strefy saturacji i struktura gleby umożliwiają prowadzenie upraw z powodzeniem również w okresie letnim (lipiec-sierpień), dzięki czemu sałata jest obecna na rynku przez 10-11 miesięcy w roku.

Gleby luźne do średnich o gruboziarnistej strukturze, typowe dla grobli Adygi, oraz ich dobra przepuszczalność, która ułatwia odprowadzanie wód opadowych, umożliwiają bowiem prowadzenie prac w optymalny sposób, niezależnie od warunków klimatyczno-meteorologicznych.

Ponadto doświadczenie i umiejętności producentów zdobyte przez pięćdziesiąt lat uprawiania sałaty umożliwiły udoskonalenie technik produkcji, a tym samym optymalizację synergii wynikających z odpowiedniej równowagi między czynnikami klimatycznymi i agronomicznymi.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

Właściwy organ administracji wszczął krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek w sprawie uznania ChOG "Insalata di Lusia" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 108 z dnia 11 maja 2018 r.

Skonsolidowany tekst specyfikacji produktu jest dostępny na następującej stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

lub

bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po wybraniu zakładki "Qualità" [Jakość] (z prawej strony na górze ekranu), następnie zakładki "Prodotti DOP, IGP e STG" [Produkty ChNP, ChOG i GTS] (z lewej strony z boku ekranu), a następnie "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE" [Specyfikacje objęte kontrolą UE].

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.3.25

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Data aktu: 07/01/2019
Data ogłoszenia: 07/01/2019