(Dz.U.UE C z dnia 21 sierpnia 2019 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"ΚΡΑΣΟΤΎΡΙ ΚΩ" (KRASOTIRI KO)/"ΤΥΡΊ ΤΗΣ ΠΌΣΙΑΣ" (TIRI TIS POSSIAS)
Nr UE: PGI-GR-02387 - 10.1.2018
ChNP () ChOG (X)
"Κρασοτύρι Κω" (Krasotiri Ko)/"Τυρί της Πόσιας" (Tiri tis Possias) to ser miękki wytwarzany ze skrzepu wyprodukowanego z pasteryzowanego lub surowego mleka koziego lub owczego bądź z mieszanki mleka koziego i owczego po dodaniu podpuszczki. Przez co najmniej jeden dzień dojrzewa w solance, a następnie przez co najmniej jeden miesiąc w drożdżowym osadzie winiarskim znanym jako "possia". "Possia" to gęsta, aromatyczna mieszanka osadu z gotowanego wina czerwonego.
Właściwości fizyczne
Barwa: wnętrze sera całkowicie białe. Z zewnątrz ser nabiera czerwonawego odcienia od koloru drożdżowego osadu winiarskiego. Intensywność barwy zależy od koloru drożdżowego osadu winiarskiego oraz od czasu zanurzenia sera w tym osadzie podczas dojrzewania.
Kształt: "prążkowany", długi, asymetryczny cylinder z wyraźnymi wgnieceniami pochodzącymi od "tyrovoli'", czyli formy do sera, wykorzystywanej do odsączania skrzepu.
Konsystencja: ser miękki
Właściwości chemiczne
Minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie: 43 % (m/m)
Maksymalna zawartość wody: 56 %
Właściwości organoleptyczne
Wyraźny aromat wina i delikatnie kwaskowaty smak
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2019.283.3 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 21/08/2019 |
| Data ogłoszenia: | 21/08/2019 |