Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89

(2019/C 241/10)

(Dz.U.UE C z dnia 17 lipca 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 1 .

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE ZAWARTE W DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ

"NORSK VODKA"/"NORWEGIAN VODKA"

Numer ref. dokumentacji: PGI-NO-02240 - 25.11.2016

1.
Oznaczenie geograficzne, którego dotyczy wniosek o rejestrację "Norsk Vodka"/"Norwegian Vodka"
2.
Kategoria napoju spirytusowego

Wódka (kategoria 15 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008)

3.
Opis napoju spirytusowego

Podstawowe właściwości fizyczne

Wódka ma neutralny charakter, który zdefiniowano w przepisach rozporządzenia (WE) nr 110/2008, zawartych w Porozumieniu EOG i wdrożonych art. 2 norweskiego rozporządzenia nr 1148 z dnia 11 października 2006 r. w sprawie napojów spirytusowych i napojów aromatyzowanych.

Wódka będąca przedmiotem wniosku jest czysta, przejrzysta i bezbarwna.

Podstawowe właściwości chemiczne

Zawartość suchej masy wynosi maksymalnie 1 g/l w produkcie gotowym, dzięki czemu produkt zachowuje swoją czystość i unikalność. Zawartość alkoholu etylowego wynosi co najmniej 37,5 % obj.

Miejscem wytwarzania alkoholu etylowego z ziemniaków lub zbóż - zacierania, fermentacji i destylacji jest Norwegia. Żeby uzyskać wódkę o najwyższej czystości, otrzymany destylat nie może zawierać więcej niż 3 g metanolu na hektolitr 100 % alkoholu etylowego. To oznacza 7 g na hektolitr 100 % etanolu mniej niż przewidziano wymogiem określonym w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 110/2008, w którym przewidziano limit 10 g alkoholu na hektolitr 100 % etanolu.

Podstawowe właściwości organoleptyczne

Norsk Vodka/Norwegian Vodka jest wódką czystą i neutralną pod względem organoleptycznym. Jest to istotne, ponieważ charakter czystego destylatu ma decydujące znaczenie dla jakości produktu. Wódka ma neutralny smak, w którym wyczuwalne są dyskretne nuty surowca. To sprawia, że wódka idealnie nadaje się do sporządzania różnych drinków, a dzięki łagodnemu posmakowi można ją również pić bez rozcieńczania.

Właściwości szczególne w porównaniu z napojami spirytusowymi tej samej kategorii

Norsk Vodka/Norwegian Vodka ma neutralny, czysty i łagodny smak. Czystość właściwości organoleptycznych jest wynikiem procesu produkcji oraz "filozofii smaku" wyznawanej przez norweskich producentów.

4.
Obszar geograficzny, którego dotyczy wniosek

Produkcja Norsk Vodka/Norwegian Vodka odbywa się w obrębie granic Królestwa Norwegii. Alkohol etylowy jest destylowany i wódka wytwarzana w Norwegii. Jednakże rozcieńczanie wodą w procesie przetwarzania po destylacji i butelkowania może mieć miejsce poza Królestwem Norwegii.

5.
Metoda otrzymywania napoju spirytusowego

Produkcja Norsk Vodka/Norwegian Vodka składa się z trzech etapów: zacierania, destylacji i przetwarzania po destylacji. Ze względów historycznych surowce mogą być sprowadzane z zagranicy. Trzy niżej opisane etapy procesu muszą mieć jednak miejsce w obrębie wskazanego obszaru, z wyjątkiem rozcieńczania wodą na etapach przetwarzania po destylacji i butelkowania, które mogą odbywać się poza wytyczonym obszarem.

Zacieranie

Surowcami wykorzystywanymi do produkcji Norsk Vodka/Norwegian Vodka są ziemniaki lub zboża. W przypadku użycia zbóż, surowce mieszane są z gorącą wodą w celu uwolnienia skrobi z surowca. Ziemniaki są gotowane w celu uwolnienia skrobi i poddania jej działaniu enzymów. Dodaje się naturalne enzymy w postaci słodu jęczmiennego lub enzymy egzogenne powodujące degradację skrobi, których działanie prowadzi do powstania słodkiego płynu ("zacieru"). Enzymy powodują rozpad skrobi zawartej w zacierze na cukry, a zacier jest schładzany. Do zacieru dodaje się drożdże hodowlane w celu zainicjowania fermentacji, w wyniku której zawarte w cieczy cukry zamieniają się w alkohol etylowy, inne alkohole i kongenery. W odróżnieniu od spontanicznej fermentacji, fermentacja na bazie drożdży hodowlanych prowadzi do powstania alkoholu o wyjątkowej czystości, bez nadmiernej zawartości kongenerów, co przekłada się na łagodniejszy w smaku finalny produkt.

Destylacja

Uzyskany w wyniku fermentacji płyn jest następnie destylowany w partiach lub w procesie ciągłym w kolumnie destylacyjnej. W kolumnie płyn przepływa przez szereg półek. Od dołu ciecz znajdująca się w kolumnie jest poddawana procesowi odparowania poprzez doprowadzenie jej do temperatury wrzenia, w wyniku czego opary ulatują do góry przenikając przez otwory w półkach. To prowadzi do oddzielenia alkoholi i kongenerów od fazy ciekłej. Bogate w alkohol opary skraplają się u szczytu kolumny. Finalnie uzyskany spirytus ma minimalną zawartość alkoholu etylowego na poziomie 96,0 % obj. i zawiera nie więcej niż 3 g alkoholu metylowego na hektolitr 100 % etanolu. Destylacja w kolumnie prowadzi do usunięcia kongenerów i nadaje produktowi typowe dla niego czyste, miękkie właściwości organoleptyczne, bez piekącego posmaku.

Przetwarzanie po destylacji

Czysty destylat rozcieńcza się wodą do zawartości alkoholu między 37,5 % obj. a 60,0 % obj. Do wódki można dodać cukier do maksymalnej zawartości suchej masy 1 g na litr, aby jeszcze bardziej złagodzić smak. Przed butelkowaniem wódkę można poddać jednemu z procesów produkcyjnych, np. filtracji przy użyciu węgla drzewnego, który nie ma żadnego wpływu oprócz zachowania neutralnego charakteru produkowanej wódki.

6.
Związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym

Norsk Vodka/Norwegian Vodka cieszy się renomą i słynie z wyjątkowej jakości, które są związane ze wskazanym obszarem geograficznym.

Renoma

Jak wynika z dokumentów przedstawionych na potwierdzenie produkcji napojów spirytusowych w Norwegii, tradycje gorzelnicze w tym kraju sięgają 1531 r. i są związane z Bergen. Miasto Bergen było ośrodkiem handlowym pełniącym funkcję zaplecza dla norweskiego rybołówstwa, dając początki tradycjom handlowym i rozwojowi gastronomii w Norwegii. Chociaż Norwegia była wówczas częścią Królestwa Danii, norweska wieś zachowała swoje regionalne tradycje związane z wytwarzaniem destylatów. W okresach nieurodzaju i słabych zbiorów w Norwegii spowodowanych niekorzystnym klimatem ziemniaki lub zboża sprowadzano z sąsiednich krajów. Jest to obecnie wykorzystywane źródło surowców do produkcji "Norsk Vodka/Norwegian Vodka".

W połowie XIX w. w Norwegii funkcjonowało blisko 9 000 gorzelni, głównie mniejszych destylarni przy gospodarstwach rolnych. Norweskie spirytualia były w gospodarstwach domowych cenionym towarem i traktowane jako lekarstwo zapobiegające chorobom w zimnym klimacie. To doprowadziło do znacznego wzrostu spożycia alkoholu w Norwegii, który skłonił norweski rząd do ograniczenia szkodliwych skutków picia mocnych alkoholi. W związku z tym przyjęto rozporządzenie określające minimalne wielkości produkcji obowiązujące w odniesieniu do każdego producenta alkoholu w Norwegii. To skłoniło rolników do łączenia sił i zakładania większych spółdzielni produkcyjnych, inwestowania w urządzenia destylacyjne o lepszej jakości i większej pojemności. Dzięki temu wzrosła jakość destylatów, ugruntowując reputację norweskiego spirytusu jako produktu o wysokiej czystości i szczególnych właściwościach organoleptycznych.

W 1916 roku Norwegia wprowadziła prohibicję polegającą na zakazie produkcji i spożywania alkoholi wysokoprocentowych. Po zakończeniu prohibicji w 1927 r. norweski rząd zachował kontrolę nad norweskimi producentami napojów spirytusowych poprzez wprowadzenie państwowego monopolu produkcyjnego. Polegał on na przejęciu praw do wszystkich uprzednio stosowanych receptur wyrobów spirytusowych, sprzętu i praw do marki. Państwowym monopolistą w zakresie produkcji i sprzedaży napojów spirytusowych w Norwegii został państwowy podmiot "Vinmonopolet". "Vinmonopolet" przyjął normę dotyczącą oczyszczania spirytusu stosowanego w Norsk Vodka/ Norwegian Vodka i zbudował własną instalację do rektyfikacji/oczyszczania spirytusu produkowanego w Norwegii. Trwająca przez 78 lat do 2005 r. produkcja w ramach państwowego monopolu miała istotny wpływ na norweską tradycję produkcji wysokoprocentowych alkoholi, zapewniając Norsk Vodka/Norwegian Vodka reputację trunku o wysokiej jakości oraz niskiej zawartości metanolu i kongenerów.

O znaczeniu pochodzenia wódki będącej przedmiotem wniosku świadczą podjęte niedawno przez zagraniczne podmioty próby wprowadzenia do obrotu pod marką Norsk vodka/Norwegian Vodka wódki produkowanej poza Norwegią. Do produkcji i wprowadzania do obrotu objętej oznaczeniem geograficznym wódki Norsk Vodka/Norwegian Vodka poza obszarem wskazanym dla OG dochodziło dwukrotnie, co dobitnie świadczy o tym, że objęta oznaczeniem geograficznym wódka Norsk Vodka/Norwegian Vodka jest wysoko ceniona i cieszy się uznaniem, a producenci spoza Norwegii chcą wykorzystać jej jakość i renomę oraz czerpać z niej zyski.

Norweskie wódki były kilkukrotnie nagradzane w międzynarodowych konkursach, m.in. International Wine & Spi-rits Competition, San Francisco World Spirits Competition oraz International Spirits Challenge.

Specjalna jakość

Proces produkcji

Kluczem do produkcji czystego spirytusu o niskiej zawartości alkoholu metylowego jest fermentacja surowców z wykorzystaniem drożdży hodowlanych.

Aparatura destylacyjna używana w procesie produkcji w partiach albo w procesie produkcji ciągłej składa się z kolumn z półkami, w których odbywa się rektyfikacja. Liczba i fizyczny kształt używanych półek są różne w zależności od producenta, ale wszystkie rodzaje umożliwiają produkcję czystego alkoholu o niskiej zawartości metanolu.

Czynniki ludzkie

Posługiwanie się kolumnami destylacyjnymi wymaga wysokich umiejętności gorzelniczych. Gorzelnik korzysta ze swojej wiedzy fachowej na każdym etapie destylacji, regulując prędkość jej przebiegu, która ma z kolei wpływ na czystość finalnego produktu.

Oprócz spełnienia wymogu dotyczącego maksymalnej zawartości 3 g metanolu na hektolitr 100 % alkoholu etylowego i maksymalnej zawartości masy suchej 1 g/L istotne znaczenie dla jakości produktu, jeżeli chodzi o niepowtarzalność receptur produkowanych wódek, mają umiejętności blendera.

7.
Przepisy unijne lub krajowe/regionalne

Podstawowe wymogi określa rozporządzenie (WE) nr 110/2008, które stanowi część Porozumienia EOG i zostało wdrożone art. 2 norweskiego rozporządzenia nr 1148 z dnia 11 października 2006 r. w sprawie napojów spirytusowych i napojów aromatyzowanych.

Oznaczenie geograficzne Norsk Vodka/Norwegian Vodka jest objęte ochroną w EOG (UE oraz państwa EOG/EFTA) od 1994 r. na podstawie zawartego w rozdziale XXVII załącznika II do Porozumienia EOG tekstu dostosowania do przepisów rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 i przepisów rozporządzenia (WE) nr 110/2008.

Oznaczenie geograficzne obejmuje dwa równoważne znaki słowne w języku norweskim i angielskim: Norsk Vodka/ Norwegian Vodka.

8.
Wnioskodawca

Norwegia

Norweskie Ministerstwo Rolnictwa i Żywności

P.O. BOX 8007 Dep.

N-0030 Oslo

Norwegia

9.
Dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego

-

10.
Przepisy szczególne dotyczące etykietowania

-

1 Dz.U. L 130 z 17.5.2019, s. 1.

Zmiany w prawie

Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.241.11

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.
Data aktu: 17/07/2019
Data ogłoszenia: 17/07/2019