Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2009/C 71/11)

(Dz.U.UE C z dnia 25 marca 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"AMARENE BRUSCHE DI MODENA"

Nr WE: IT-PGI-005-0714-23.07.2008

CHOG (X) CHNP ()

1. Nazwa

"Amarene Brusche di Modena"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem II)

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt (1)

W momencie przekazania do obrotu konfitura "Amarene Brusche di Modena" CHOG ma konsystencję miękką oraz charakterystyczny intensywny czerwono-brunatny kolor z ciemnymi pasmami; współczynnik refrakcji przy 20° wynosi od 60 do 68 stopni Brixa; poziom charakterystycznej cierpkości (kwasowość), określany przez pomiar współczynnika pH, wynosi od 2,5 do 3,5. Produkt końcowy zawiera 70 % świeżego owocu.

Charakterystyczny smak konfitury "AMARENE BRUSCHE DI MODENA" CHOG odznacza się właściwą równowagą między smakiem słodkim a cierpkim z posmakiem kwaskowości. W momencie wprowadzania do obrotu konfitura "Amarene Brusche di Modena" zawiera nie mniej niż 60 % cukru.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Surowiec używany do produkcji konfitury "Amarene Brusche di Modena" CHOG to owoce wiśni pospolitej, pochodzące z plantacji składających się z odmian Amarena di Castelvetro, Amarena di Vignola o krótkiej szypułce, Amarena di Vignola o długiej szypułce, Amarena di Montagna, Amarena di Salvaterra, Marasca di Vigo, Meteor, Mountmorency, Pandy.

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Czynności związane z uprawą wiśni i produkcją konfitury "Amarene Brusche di Modena" muszą odbywać się na obszarze produkcji, określonym w pkt. 4, ponieważ na wyznaczonym obszarze geograficznym panują warunki sprzyjające rozwojowi wiśni, jak wykazano w pkt. 5.1.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

Pakowanie konfitury "Amarene Brusche di Modena" musi odbywać się na obszarze produkcji określonym w pkt. 4, aby zapewnić pochodzenie i kontrolę produktu oraz by zapobiec utracie specyficznych cech określonych w pkt. 3.2 powyżej i uniknąć późniejszej pasteryzacji mogącej wpłynąć na zmianę specyficznego smaku konfitury "Amarene Brusche di Modena" CHOG, która zawdzięcza go odpowiedniej równowadze między smakiem kwaśnym a słodkim.

Konfitura "Amarene Brusche di Modena" CHOG pakowana jest do pojemników szklanych lub z blachy białej o pojemności 15 ml, 212 ml, 228 ml, 236 ml, 314 ml, 370 ml, 2.650 ml lub 5.000 ml. Pojemniki o pojemności 2.650 ml i 5.000 ml są przeznaczone do zastosowań profesjonalnych.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Logo nazwy "Amarene Brusche di Modena" CHOG składa się z rysunku w kształcie litery "A", w której środkowy łącznik zastąpiono rysunkiem owocu wiśni z ogonkiem i liściem. Rysunek wpisany jest w kwadrat o wymiarach 74 × 74 mm. Poniżej, w trzech liniach, widnieje napis "AMARENE BRUSCHE DI MODENA I.G.P." Wymiary logo można dostosowywać, zachowując proporcje, w zależności od zastosowania.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar upraw owoców i obszar produkcji konfitury "Amarene Brusche di Modena" CHOG obejmuje obszar administracyjny gmin Bastiglia, Bomporto, Campogalliano, Camposanto, Carpi, Castelfranco Emilia, Castelnuovo Rangone, Castelvetro di Modena, Cavezzo, Concordia sul Secchia, Finale Emilia, Fiorano Modenese, Formigine, Guiglia, Maranello, Marano sul Panaro, Medolla, Mirandola, Modena, Montese, Nonantola, Novi di Modena, Pavullo nel Frignano, Prignano sul Secchia, Ravarino, S. Cesario sul Panaro, S. Felice sul Panaro, S. Possidonio, S. Prospero sul Secchia, Sassuolo, Savignano sul Panaro, Serramazzoni, Soliera, Spilamberto, Vignola, Zocca w prowincji Modeny oraz obszar sąsiadujący, położony w Prowincji Bolonii, ograniczony do następujących gmin: Anzola nell'Emilia, Bazzano, Castel d'Aiano, Castello di Serravalle, Crespellano, Crevalcore, Monte S.Pietro, Monteveglio, San Giovanni in Persiceto, Sant'Agata Bolognese, Savigno, Vergato.

5. Związek z obszarem geograficznym

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Obszar produkcji konfitury "Amarene Brusche di Modena" CHOG charakteryzuje się obecnością gleb bardzo głębokich, na ogół żyznych, o dobrej, lekko porowatej i przepuszczalnej strukturze, przy czym podłoże uformowane jest zasadniczo z gleb typu mulistego o luźnej strukturze i niewielkiej zawartości glin, a więc wyśmienicie nadające się do uprawiania takich roślin jak wiśnia pospolita, które wymagają terenów przepuszczalnych, dobrze drenowanych, świeżych. Ten specyficzny skład gleby i jej struktura decydują o dobrej porowatości, dużej zdolności drenującej i wynikającej stąd dużej zawartości powietrza w ziemi. Na przedmiotowym obszarze występuje gęsta siatka hydrograficzna zarówno naturalna jak i sztuczna. Klimat zmienia się od wilgotnego na obszarach depresyjnych niziny w rejonie Modeny po suchy; są to warunki szczególnie sprzyjające dla rozwoju wiśni pospolitej.

5.2. Specyfika produktu

Chronione oznaczenie geograficzne "Amarene Brusche di Modena" wyróżnia się pośród innych produktów, należących do tej samej kategorii towarowej, przede wszystkim szczególnymi cechami organoleptycznymi i chemiczno-fizycznymi surowca, pochodzącego z odmian wiśni pospolitej uprawianych na obszarze produkcji, w szczególności charakterystycznym smakiem konfitury, który wyróżnia się właściwą równowagą między smakiem słodkim a cierpkim z posmakiem kwaskowości. Inną ważną cechą wyróżniającą przedmiotowy produkt jest naturalny proces produkcji, oparty na zagęszczaniu przez odparowywanie owoców pod wpływem ciepła bez zastosowania barwiących środków zagęszczających czy konserwantów, a także duża zawartość owoców w stosunku do ilości dodawanego cukru oraz brak dodatkowych czynności przetwórczych przed pakowaniem.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku CHNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku CHOG)

Wniosek o uznanie konfitury "Amarene Brusche di Modena" za CHOG uzasadniony jest renomą i sławą produktu. O renomie konfitury "Amarene Brusche di Modena" świadczy liczna bibliografia, która potwierdza szczególne "know how", przez wieki ściśle przekazywane z pokolenia na pokolenie przez miejscowych mieszkańców i wynikające z konieczności szybkiego przetworzenia owocu, którego możliwość przechowywania jest ograniczona. Przyczyniło się to do powstania produktu renomowanego i cenionego głównie ze względu na naturalny proces produkcji.

Dowodem na renomę, jaką cieszy się przedmiotowy produkt, może być istnienie okręgu produkcyjnego na obszarze określonym w pkt. 4, gdzie już na początku ubiegłego wieku poza licznymi gospodarstwami rolnymi, specjalizującymi się w uprawie wiśni, istniały też ośrodki zbioru i przechowywania owoców w niskiej temperaturze, a także liczne małe laboratoria oraz małe i średnie przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją konfitury. Gospodarstwa rolne, zajmujące się produkcją konfitury, zatrudniają łącznie ponad 350 pracowników i osiągają znaczne obroty. Pierwszy eksperyment prowadzenia intensywnych upraw drzew wiśni pospolitej przeprowadził w 1882 r. adwokat Luigi Mancini w swoim majątku ziemskim o nazwie "La Colombarina" niedaleko Vignola. Tymczasem już z 1820 r. pochodzi zapis autorstwa wielkiego botanika, Giorgio Ballesio, który podkreśla zwyczaj "sadzenia wokół wiejskich chat drzew wiśni, której owoców używano do robienia syropów, przetworów, konfitur, legumin i ciast", co można uznać za świadectwo istnienia utrwalonej tradycji przygotowywania produktu przez gospodarstwa domowe w rolniczej prowincji Modeny

Liczne przepisy świadczą o stosowaniu od lat tego produktu do wytwarzania typowych dla tego regionu ciast, zarówno na potrzeby własne jak i w zakładach cukierniczych. Tak najstarsze jak i najnowsze przepisy zalecają stosowanie konfitury szczególnie do przygotowywania ciast domowych. Świadczą o tym dwa XIX- wieczne rękopisy z okolic Modeny. Pierwszy z nich, opublikowany w 1970 r., składa się z zeszytów prowadzonych przez cztery pokolenia mieszczańskiej rodziny; drugi, sporządzony przez Ferdinando Cavazzoni, ochmistrza w Casa Molza, został opublikowany w 2001 r. i opisuje sposoby przygotowywania konfitury.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(Art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania "Amarene Brusche di Modena" za chronione oznaczenie geograficzne w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 169 z dnia 21 lipca 2004 r.

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej

– za pośrednictwem poniższego linku:

www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/SearchDocumentiElenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

lub

– wchodząc na stronę internetową Ministerstwa polityki rolnej, żywnościowej i leśnej (www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Prodotti di Qualità" (po lewej stronie ekranu) a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE (Reg CE 510/2006)".

______

(1) Dz.U.L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024