Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2008/C 269/05)

(Dz.U.UE C z dnia 24 października 2008 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"ABBACCHIO ROMANO"

Nr WE: IT-PGI-005-0293-21.05.2003

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Ministero delle Politiche agricole e forestali

Adres: Via XX Settembre, 20 - I-00187 Roma

Tel: (39) 06.481 99 68

Faks: (39) 06 42 01 31 26

Email: qtc3@politicheagricole.it

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Comitato promotore della Denominazione di Origine Protetta «Caseus Romae», «Ricotta Romana», «Caciotta Romana» e della Indicazione Geografica Tipica «Abbacchio Romano»

Adres: Via Raffaele Piria, 6 - Roma

Tel: (39) 06.407 30 90

Faks: (39) 06.407 37 83

Email: -

Skład: Producenci/Przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.1 - Mięso świeże (i podroby)

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu: "Abbacchio Romano"

4.2. Opis produktu: Chronione Oznaczenie Geograficzne (CHOG) "Abbacchio Romano" zastrzeżone jest wyłącznie dla mięsa jagniąt urodzonych, hodowanych i poddawanych ubojowi na obszarze, o którym mowa w pkt. 4.3. W momencie wprowadzania na rynek mięso "Abbacchio Romano" ma następujące właściwości: barwa mięsa jasnoróżowa, a pokrywającego tłuszczu biała; delikatna tkanka; konsystencja zwarta, z delikatnymi pasemkami tłuszczu. Tusza "Abbacchio Romano" po uboju musi posiadać następujące cechy: masa tuszy wychłodzonej, bez skóry, z głową i podrobami: nie więcej niż 8 kg; barwa mięsa: jasnoróżowa (oceny dokonuje się na podstawie wewnętrznych mięśni ściany brzusznej); konsystencja masy mięśniowej: stała (bez płynów surowiczych); barwa tłuszczu biała; konsystencja tłuszczu: stała (oceny dokonuje się na podstawie tkanki tłuszczowej, która znajduje się ponad nasadą ogona, w temperaturze otoczenia 18-20 °C); warstwa tłuszczu: umiarkowanie pokrywa zewnętrzną powierzchnię tuszy, niezbyt grubo pokrywa lędźwie. CHOG "Abbacchio Romano" może być wprowadzane na rynek w całości lub porcjowane w następujący sposób: w całości; półtusza otrzymana przez cięcie strzałkowe korpusu na symetryczne części; łopatka; udziec; żebra; głowa i podroby (serce, płuco i wątroba). Porcjowanie może być wykonywane również poza geograficznym obszarem produkcji, o którym mowa w pkt. 4.3.

4.3. Obszar geograficzny: Cały obszar regionu Lazio.

4.4. Dowód pochodzenia: Każdy etap procesu produkcyjnego musi być monitorowany z udokumentowaniem produktów wchodzących i wychodzących. W ten sposób, a także przez wpisanie hodowców, ubojni i przedsiębiorstw rozbierających/pakujących mięso do odpowiednich rejestrów prowadzonych przez właściwy organ kontrolny oraz dzięki prowadzeniu rejestrów produkcji i pakowania i zgłaszaniu wyprodukowanych ilości, zagwarantowana jest identyfikowalność produktu i możliwość odtworzenia jego historii od początku do końca łańcucha produkcji. Ponadto zwierzęta przeznaczone do produkcji "Abbacchio Romano" CHOG powinny być oznaczane najpóźniej w 10 dniu po urodzeniu przez założenie na lewym uchu odpowiedniej klamry lub kolczyka, zawierającego na wierzchu kod identyfikacyjny hodowli, składający się z liter i cyfr, a na odwrocie kolejny numer seryjny zwierzęcia. Wszystkie osoby, fizyczne i prawne, wpisane do odpowiednich rejestrów, podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny zgodnie z zasadami zawartymi w specyfikacji produktu oraz na właściwym poziomie kontroli.

4.5. Metoda produkcji: Specyfikacja produktu przewiduje między innymi, że surowcem do produkcji "Abbacchio Romano" jest mięso i części jagniąt płci męskiej i żeńskiej, należących do następujących ras: Sarda i jej krzyżówki, Comisana i jej krzyżówki, Sopravvissana i jej krzyżówki, Massese i jej krzyżówki, Merinizzata Italiana i jej krzyżówki. Jagnięta podlegają ubojowi między 28 a 40 dniem życia. Wybierane jagnięta należą zgodnie z przepisami wspólnotowymi do następującej kategorii: jagnię "karmione mlekiem matki" (do 8 kg masy poubojowej). Jagnięta są hodowane na wolnym lub półwolnym wybiegu. Dopuszcza się umieszczanie zwierząt w odpowiednich zagrodach, których stan higieniczno-sanitarny zapewnia dobre warunki dla zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem dobrej wentylacji, naturalnego oświetlenia i odpowiedniego podłoża. Jagnięta muszą być żywione mlekiem matki (karmienie naturalne). Dozwolone jest uzupełnienie pokarmu naturalną paszą pastwiskową i roślinami dziko rosnącymi.

Owce maciorki wypasane są na naturalnych i zasianych pastwiskach oraz łąkach typowych dla geograficznego obszaru produkcji, o którym mowa w pkt. 4.3. Dopuszcza się uzupełnienie pokarmu suchymi paszami i koncentratami, z wykluczeniem substancji syntetycznych i produktów modyfikowanych genetycznie. Jagnięta i owce matki nie mogą być poddawane wymuszonemu karmieniu, podlegać stresowi środowiskowemu lub przyjmować substancje hormonalne, mające na celu zwiększenie produkcji. W okresie letnim dozwolone jest praktykowanie tradycyjnego wypasu na pastwiskach. Ubój powinien nastąpić w ciągu 24 godzin od przekazania zwierzęcia do ubojni i odbywa się przez przecięcie żyły szyjnej, po którym następuje ściągnięcie skóry z jednoczesnym odcięciem przednich i tylnich nóg.

Narodziny, hodowla i ubój muszą odbywać się na obszarze regionu Lazio.

4.6. Związek z obszarem geograficznym: "Abbacchio Romano" od dawnych czasów łączy silny związek z obszarami wiejskimi w regionie, o czym świadczy nie tylko znaczenie, jakie hodowla owiec ma dla gospodarki i tradycji całego regionu Lazio, ale także i przede wszystkim dobra renoma, jaką produkt ten od zawsze cieszył się wśród konsumentów. Produkt CHOG ma duży wpływ na regionalną gastronomię, odgrywając zasadniczą rolę w kuchni rzymskiej i kuchni regionu Lazio, o czym świadczy fakt, że stanowi on podstawę dla około stu różnych dań. Na poziomie społecznym o związku między produktem a obszarem produkcji świadczą liczne festyny, święta wiejskie i imprezy ludowe, których przedmiotem jest "Abbacchio Romano" i które odbywają się w całym regionie Lazio. Szczególne jest też stosowanie w rzymskim dialekcie określenia abbacchio, które jest jednoznaczne w całym regionie Lazio. Zgodnie z definicją zamieszczoną w słowniku dialektu rzymskiego Chiappino "abbacchio oznacza młode owcy jeszcze karmione mlekiem matki lub niedawno odstawione; agnello to młode owcy zbliżające się do ukończenia pierwszego roku życia i już dwukrotnie ostrzyżone. We Florencji nie dokonuje się takiego rozróżnienia i obydwa rodzaje określa się słowem agnello (jagnię)". Również niektóre czynności dokonywane na abbacchio opisywane są terminami dialektu rzymskiego, jak np. sbacchiatura lub abbacchiatura (ubój jagniąt-abbacchi).

Dzięki połączeniu tych ludzkich czynników produkt posiada unikatowe i niepowtarzalne cechy które przyczyniły się do niekwestionowanej renomy "Abbacchio Romano". Liczne są też odniesienia historyczne dotyczące abbacchio romano, w tym pochodzące z bardzo odległych czasów.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: CCIAA di Roma

Adres: Via De' Burro, 147 - I-00186 Roma

Tel: (39) 06.679 59 37

Faks: -

Email: -

4.8. Etykietowanie: Mięso "Abbacchio Romano" musi być wprowadzane na rynek oznaczone znakiem, składającym się ze specjalnego logo, stanowiącego gwarancję pochodzenia i nazwy produktu.

Oznakowanie powinno być wykonane w ubojni. Mięso sprzedawane jest pakowane w porcje opisane w pkt.4.2.

Na opakowaniach obowiązkowo umieszcza się etykiety z czytelnym i wyraźnym nadrukiem, zawierającym, oprócz graficznego symbolu wspólnotowego i odpowiednich napisów i informacji zgodnych z wymaganiami przepisów prawa, następujące informacje:

– nazwę "Abbacchio Romano", która powinna być nadrukowana literami znacznie większymi, wyraźnymi, nieusuwalnymi, wyraźnie różniącymi się od każdego innego napisu, a po nim należy umieścić informację "Indicazione Geografica Protetta" (Chronione Oznaczenie Geograficzne) lub "I.G.P".

– nazwisko, nazwę firmy i adres zakładu produkcyjnego;

– logo, które powinno być nadrukowane na tuszy, na zewnętrznej stronie kawałków mięsa;

– logo stanowi kwadratowe obramowanie, składające się z trzech linii w kolorze zielonym, białym i czerwonym, przerwanych w części górnej pofalowaną czerwoną linią, która łączy się z czerwonym owalem wewnątrz obramowania i zawiera wystylizowany rysunek głowy jagnięcia. Na dole obramowanie przerwane jest napisem drukowanymi literami w kolorze czerwonym "I.G.P". Na dole wewnątrz kwadratowego obramowania podana jest nazwa produktu "ABBACCHIO" drukowanymi literami w kolorze żółtym i "ROMANO" drukowanymi literami w kolorze czerwonym.

Określenie "Abbacchio Romano" musi być wyrażone w języku włoskim.

______

(1) Dz.U.L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024