Rozporządzenie wykonawcze 2019/2164 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/2164
z dnia 17 grudnia 2019 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 1 , w szczególności jego art. 16 ust. 1 i ust. 3 lit. a) oraz art. 21 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 16 ust. 3 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 kilka państw członkowskich przedstawiło Komisji oraz innym państwom członkowskim dokumentację dotyczącą niektórych substancji w celu ich dopuszczenia i włączenia do załączników I, II, VI i VIII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 2 . Dokumentacja ta została zbadana przez grupę ekspertów ds. doradztwa technicznego w zakresie produkcji ekologicznej (EGTOP) oraz Komisję.

(2) W swoich zaleceniach w odniesieniu do nawozów 3  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "biowęgiel", "odpady z mięczaków i skorupy jaj" oraz "kwasy humusowy i fulwowy" są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. EGTOP zalecił również wyjaśnienie definicji "węglanu wapnia" zawartej w tym załączniku.

(3) W swoich zaleceniach dotyczących środków ochrony roślin 4  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "maltodekstryna", "nadtlenek wodoru", "terpeny (eugenol, geraniol i tymol)", "chlorek sodu", "cerewisan" oraz pyretryny otrzymywane z roślin innych niż złocień dalmatyński (Chrysanthemum cinerariaefolium) są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Ponadto EGTOP wydał zalecenia dotyczące struktury tego załącznika.

(4) W zaleceniach dotyczących paszy 5  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "guma guar" jako dodatek paszowy, "wyciąg z kasztana jadalnego" jako dodatek sensoryczny oraz "bezwodna betaina" w przypadku zwierząt z żołądkiem jednokomorowym oraz wyłącznie pochodzenia naturalnego lub ekologicznego są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. W załączniku tym odniesienie do niektórych dodatków do kiszonki jest niejasne i należy je doprecyzować, aby uniknąć pomyłek.

(5) W zaleceniach dotyczących żywności 6  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "gliceryna" jako substancja utrzymująca wilgoć w kapsułkach żelowych oraz jako powłoka tabletkach, "bentonit" jako substancja pomocnicza w przetwórstwie, "kwas mlekowy L(+) i wodorotlenek sodu" jako substancje pomocnicze w przetwórstwie przy ekstrakcji białek roślinnych oraz "guma tara w proszku" jako zagęszczacz i "wyciąg z szyszek chmielu i wyciąg z kalafonii sosnowej" w produkcji cukru są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku VIII do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Ponadto EGTOP zalecił wprowadzenie wymogu, by guma tara w proszku, lecytyny, gliceryna, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan, guma arabska, guma guar i wosk karnauba pochodziły z produkcji ekologicznej. Należy zapewnić podmiotom gospodarczym trzyletni okres przejściowy, aby miały one wystarczający czas na dostosowanie się do tego nowego wymogu.

(6) W załączniku VIIIa do rozporządzenia (WE) nr 889/2008 niektóre odniesienia do nazw dodatków są nieprecyzyjne i należy je wyjaśnić, aby uniknąć pomyłek.

(7) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 889/2008.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 889/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1)
załącznik I zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
2)
załącznik II zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia;
3)
załącznik VI zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku III do niniejszego rozporządzenia;
4)
załącznik VIII zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia;
5)
załącznik VIIIa zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku V do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 17 grudnia 2019 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK I

Nawozy, środki poprawiające właściwości gleby oraz substancje odżywcze, o których mowa w art. 3 ust. 1 i art. 6d ust. 2

Uwagi:

A: dopuszczone na podstawie rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 i przeniesione poprzez art. 16 ust. 3 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 834/2007

B: dopuszczone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 834/2007

Dopuszczenie Nazwa

Produkty złożone lub produkty zawierające jedynie materiały wymienione poniżej:

Opis, wymogi dotyczące składu, warunki użycia
A Obornik Produkt zawierający mieszaninę odchodów zwierzęcych i materii roślinnej (ściółka dla zwierząt)

Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego

A Suchy obornik i odwodniony nawóz od drobiu Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego
A Kompostowane odchody zwierzęce, w tym nawóz od drobiu i przekompostowany obornik Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego
A Płynne odchody zwierzęce Używane po kontrolowanej fermentacji lub odpowiednim rozcieńczeniu

Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego

B Przekompostowana lub sfermentowana mieszanina odpadów z gospodarstw domowych Produkt otrzymywany z segregowanych w gospodarstwach domowych odpadów, poddanych kompostowaniu lub beztlenowej fermentacji do produkcji biogazu

Jedynie roślinne i zwierzęce odpady z gospodarstw domowych

Jedynie produkowane w zamkniętym i monitorowanym systemie gromadzenia odpadów, zatwierdzonym przez państwo członkowskie

Maksymalne stężenie w mg/kg suchej masy:

kadm: 0,7; miedź: 70; nikiel: 25; ołów: 45; cynk: 200; rtęć:

0,4; chrom (całkowity): 70; chrom (VI): niewykrywalny

A Torf Użycie ograniczone do ogrodnictwa (ogrodnictwo towarowe, uprawa roślin ozdobnych, sadownictwo, szkółki)
A Odpady poprodukcyjne z hodowli grzybów Początkowy skład podłoża ogranicza się do produktów z niniejszego załącznika
A Odchody dżdżownic (Wermikompost) i owadów
A Guano
A Przekompostowana lub sfermentowana mieszanina resztek substancji roślinnych Produkt otrzymany z mieszaniny resztek roślinnych poddanych kompostowaniu lub fermentacji beztlenowej do produkcji biogazu
B Produkt pofermentacyjny z produkcji biogazu zawierający produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego poddane fermentacji z materiałami pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego wymienionymi w niniejszym załączniku Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (w tym produkty uboczne pochodzące od dzikich zwierząt) kategorii 3 oraz treść przewodu pokarmowego kategorii 2 (kategorie 2 i 3 zdefiniowano w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 (1)) nie mogą pochodzić z chowu przemysłowego.

Procesy muszą być zgodne z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 142/2011.

Nie stosować na jadalnych częściach roślin uprawnych

B Produkty i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, jak poniżej: (1) Maksymalne stężenie suchej masy chromu (VI) w mg/kg: niewykrywalny
mączka z krwi (2) Nie stosować na jadalnych częściach roślin uprawnych
mączka z kopyt
mączka rogowa
mączka kostna lub odżelowana mączka kostna
mączka rybna
mączka mięsna
mączka z piór, włosów i skóry
wełna
sierść (1)
włosy
produkty mleczarskie
hydrolizat białkowy (2)
A Produkty i produkty uboczne pochodzenia roślinnego użyte jako nawozy Na przykład: wytłoczyny z nasion roślin oleistych, łuska ziarna kakaowego, słód kukurydziany
B Hydrolizaty białkowe pochodzenia roślinnego
A Wodorosty morskie i produkty z wodorostów morskich O ile bezpośrednio otrzymane z:

(i) procesów fizycznych, włączając dehydratację, zamrażanie i mielenie;

(ii) ekstrakcji wodnej lub wodnych roztworów kwasów lub zasad;

(iii) fermentacji

A Trociny i wióry drzewne Drewno niepoddane chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
A Przekompostowana kora Drewno niepoddane chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
A Popiół drzewny Z drewna niepoddanego chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
A Fosforyt miękki Produkt określony w pkt 7 załącznika IA.2. do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (2).

Zawartość kadmu mniejsza lub równa 90 mg/kg P205

A Fosforan glinowo-wapniowy Produkt określony w pkt 6 załącznika IA.2 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003.

Zawartość kadmu mniejsza lub równa 90 mg/kg P205

Użycie ograniczone do podstawowych gleb (pH > 7,5)

A Tomasyna (żużel Thomasa) Produkty określone w pkt 1 załącznika IA.2 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
A Surowa sól potasowa lub kainit Produkty określone w pkt 1 załącznika IA.3 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
A Siarczan potasu możliwie zawierający sól magnezu Produkt uzyskiwany z surowych soli potasowych w drodze procesu fizycznego wydobycia oraz możliwie zawierający także sole magnezu
A Wywar gorzelniczy i ekstrakt z wywaru gorzelniczego Z wyjątkiem wywaru gorzelniczego amonowego
A Węglan wapnia, na przykład: kreda, margiel, mielony wapień, ameliorant bretoński, (maerl), kreda fosforowa Wyłącznie pochodzenia naturalnego
B Odpady z mięczaków Wyłącznie ze zrównoważonego rybołówstwa zgodnie z definicją w art. 4 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Rady (UE) nr 1380/2013, lub z akwakultury ekologicznej
B Skorupy jaj Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego
A Węglan magnezu i wapnia Wyłącznie pochodzenia naturalnego

np. kreda magnezowa, mielony wapień magnezowy, wapień

A Siarczan magnezowy (kizeryt) Wyłącznie pochodzenia naturalnego
A Roztwór chlorku wapnia Opryskiwanie dolistne jabłoni po stwierdzeniu niedoboru wapnia
A Siarczan wapnia (gips) Produkty określone w pkt 1 załącznika ID do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003

Wyłącznie pochodzenia naturalnego

A, B Wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji cukru Produkt uboczny produkcji cukru z buraków cukrowych i trzciny cukrowej
A Wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji soli próżniowej Produkt uboczny uzyskiwany w produkcji soli próżniowej z solanki znajdowanej w górach
A Siarka elementarna Produkty określone w załączniku ID.3 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
A Pierwiastki śladowe Mikroelementy nieorganiczne wymienione w części E załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
A Chlorek sodu
A Mączka mineralna (skalna) i glinki
B Leonardyt (surowy osad organiczny bogaty w kwasy humusowe) Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwany jest jako produkt uboczny przemysłu wydobywczego
B Kwasy humusowe i fulwowe Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwane są poprzez sole/roztwory nieorganiczne z wyłączeniem soli amonowych; lub uzyskiwane są z oczyszczania wody pitnej
B Ksylit Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwany jest jako produkt uboczny przemysłu wydobywczego (np. produkt uboczny przy wydobyciu węgla brunatnego)
B Chityna (polisacharyd uzyskiwany z pancerzy skorupiaków) Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwana jest ze zrównoważonego rybołówstwa zgodnie z definicją w art. 4 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Rady (UE) nr 1380/2013 lub z akwakultury ekologicznej
B Bogaty w substancje organiczne osad denny zbiorników słodkowodnych, powstały w warunkach beztlenowych

(np. sapropel)

Jedynie osady organiczne, które są produktami ubocznymi gospodarowania zbiornikami słodkowodnymi lub są wydobyte z dawnych terenów słodkowodnych

W stosownych przypadkach wydobycie należy prowadzić w taki sposób, aby miało ono jak najmniejszy wpływ na system wodny

Jedynie osady pochodzące ze źródeł wolnych od zanieczyszczeń pestycydami, trwałych zanieczyszczeń organicznych i substancji ropopodobnych

Maksymalne stężenie w mg/kg suchej masy: kadm: 0,7; miedź: 70; nikiel: 25; ołów: 45; cynk: 200; rtęć: 0,4; chrom (całkowity): 70; chrom (VI): niewykrywalny

B Biowęgiel - produkt rozkładu termicznego uzyskany z szerokiej gamy materiałów organicznych pochodzenia roślinnego i stosowany jako środek poprawiający właściwości gleby Wyłącznie z materiałów roślinnych, niepoddanych obróbce lub poddanych działaniu produktów wymienionych w załączniku II.

Maksymalna wartość 4 mg wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) na kg suchej masy (DM). Wartość tę poddaje się przeglądowi co dwa lata, biorąc pod uwagę ryzyko akumulacji w wyniku wielu zastosowań."

(1)Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz.U. L 54 z 26.2.2011, s. 1).

(2)Rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 13 października 2003 r. w sprawie nawozów (Dz.U. L 304 z 21.11.2003, s. 1).

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK II

Pestycydy - środki ochrony roślin określone w art. 5 ust. 1

Wszystkie substancje wymienione w niniejszym załączniku muszą spełniać co najmniej warunki stosowania określone w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 7 (8 . Bardziej restrykcyjne warunki stosowania w produkcji ekologicznej zostały określone w drugiej kolumnie każdej tabeli.

1. Substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego

Nazwa Opis, wymagania dotyczące składu, warunki użycia
Allium sativum (wyciąg z czosnku)
Azadyrachtyna uzyskiwana z Azadirachta indica (miodla indyjska)
Wosk pszczeli Wyłącznie jako maść ogrodnicza/chroniąca rany.
COS-OGA
Hydrolizat białkowy z wyłączeniem żelatyny
Laminaryna Brunatnice pochodzą z ekologicznej uprawy zgodnie z art. 6d lub ze zrównoważonych zbiorów zgodnie z art. 6c.
Maltodekstryna
Feromony Tylko w pułapkach i dozownikach.
Oleje roślinne Dozwolone wszystkie zastosowania z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze.
Pyretryny Wyłącznie pochodzenia roślinnego.
Gorzknia otrzymana z Quassia amara Wyłącznie jako środek owadobójczy i odstraszający owady.
Środki odstraszające zapachem, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego/tłuszcz owczy Stosować jedynie na niejadalnych częściach roślin uprawnych i w miejscach, gdzie uprawy nie są spożywane przez owce lub kozy.
Salix spp. Cortex (kora wierzby)
Terpeny (eugenol, geraniol i tymol)

2. Substancje podstawowe

Substancje podstawowe na bazie żywności (w tym: lecytyny, sacharoza, fruktoza, ocet, serwatka, chlorowodorek chitozanu (1) i Equisetum arvense itp.) Tylko te substancje podstawowe w rozumieniu art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 (2), które są objęte definicją »środka spożywczego« zawartą w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oraz są pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Substancje, których nie można stosować jako środki chwastobójcze.
(1) Uzyskane ze zrównoważonego rybołówstwa lub akwakultury ekologicznej.

(2)Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).

3. Mikroorganizmy lub substancje produkowane przez mikroorganizmy lub otrzymane z mikroorganizmów

Nazwa Opis, wymagania dotyczące składu, warunki użycia
Mikroorganizmy Niepochodzące z GMO.
Spinosad
Cerewisan

4. Substancje inne niż wymienione w sekcjach 1, 2 i 3

Nazwa Opis, wymagania dotyczące składu, warunki lub ograniczenia użycia
Krzemian glinu (kaolin)
Wodorotlenek wapnia Jeżeli stosowany jako środek grzybobójczy, to tylko w przypadku drzew owocowych, łącznie ze szkółkami, do zwalczania Nectria galligena (rak drzew owocowych).
Dwutlenek węgla
Związki miedzi w postaci: wodorotlenku miedzi, tlenochlorku miedzi, tlenku miedzi, cieczy bordoskiej i trójzasadowego siarczanu miedzi
Wodorofosforan diamonu Wyłącznie w charakterze środka wabiącego w pułapkach.
Etylen
Kwasy tłuszczowe Dozwolone wszystkie zastosowania, z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze.
Ortofosforan żelaza(III) Preparaty przeznaczone do spryskiwania powierzchni między roślinami uprawnymi.
Nadtlenek wodoru
Diatomit (ziemia okrzemkowa)
Siarczan wapnia (wielosiarczek wapnia)
Olej parafinowy
Wodorowęglan potasu i sodu (dwuwęglan potasu/sodu)
Pyretroidy (tylko deltametryna lub lambda-cyhalotryna) Tylko w pułapkach zawierających określone środki wabiące; tylko przeciwko Bactrocera oleae i Ceratitis capitata Wied.
Piasek kwarcowy
Chlorek sodu Dozwolone wszystkie zastosowania, z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze.
Siarka"

ZAŁĄCZNIK  III

"ZAŁĄCZNIK VI

Dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt, o których mowa w art. 22 lit. g), art. 24 ust. 2 i art. 25m ust. 2

Dodatki paszowe wymienione w niniejszym załączniku muszą być zatwierdzone na mocy rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady.

1. DODATKI TECHNOLOGICZNE

a) Konserwanty

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
E 200 Kwas sorbinowy
E 236 Kwas mrówkowy
E 237 Mrówczan sodu
E 260 Kwas octowy
E 270 Kwas mlekowy
E 280 Kwas propionowy
E 330 Kwas cytrynowy

b) Przeciwutleniacze

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
1b306(i) Ekstrakty tokoferolu z olejów roślinnych
1b306(ii) Bogate w tokoferol (w postaci delta) ekstrakty z olejów roślinnych

c) Emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze i substancje żelujące

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
1c322 Lecytyny Wyłącznie pochodzące z surowców ekologicznych.
Stosowanie ograniczone do pasz dla zwierząt akwakultury.

d) Spoiwa i środki przeciwzbrylające

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
E 412 Guma guar
E 535 Żelazocyjanek sodu Maksymalna dawka wynosząca 20 mg/kg NaCl obliczona jako anion heksacyjanożelazianu.
E 551b Krzemionka koloidalna
E 551c Diatomit (ziemia okrzemkowa, oczyszczona)
1m558i Bentonit
E 559 Glinki kaolinowe, bez azbestu
E 560 Naturalne mieszaniny steatytów i chlorynu
E 561 Wermikulit
E 562 Sepiolit
E 566 Natrolit-fonolit
1g568 Klinoptylolit pochodzenia osadowego
E 599 Perlit

e) Dodatki do kiszonki

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
1k 1k236 Enzymy i mikroorganizmy Kwas mrówkowy Stosowanie ograniczone do produkcji kiszonki, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację.

Użycie kwasu mrówkowego, propionowego oraz ich soli sodowych w produkcji kiszonki jest dozwolone wyłącznie wtedy, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację.

1k237 Mrówczan sodu
1k280 Kwas propionowy
1k281 Propionian sodu

2. DODATKI SENSORYCZNE

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
2b Substancje aromatyzujące Wyłącznie ekstrakty z produktów rolnych.
Castanea sativa Mill.: Wyciąg z kasztana jadalnego

3. DODATKI DIETETYCZNE

a) Witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
3a Witaminy i prowitaminy Pochodzące z produktów rolnych. W przypadku zwierząt z żołądkiem jednokomorowym i zwierząt akwakultury stosować można wyłącznie takie witaminy pochodzenia syntetycznego, które są identyczne z witaminami pozyskanymi z produktów rolnych.
W przypadku przeżuwaczy stosować można wyłącznie takie syntetyczne witaminy A, D i E, które są identyczne z witaminami pozyskanymi z produktów rolnych, pod warunkiem wcześniejszego dopuszczenia przez państwa członkowskie w oparciu o ocenę możliwości uzyskania przez ekologiczne przeżuwacze niezbędnych ilości wymienionych witamin w dawkach pokarmowych.
3a920 Bezwodna betaina Wyłącznie w przypadku zwierząt z żołądkiem jednokomorowym

Wyłącznie pochodzenia naturalnego i, jeżeli są dostępne, pochodzenia ekologicznego

b) Mieszanki pierwiastków śladowych

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
E1 żelazo
3b101 Węglan żelaza(II) (syderyt)
3b103 Monohydrat siarczanu żelaza(II)
3b104 Heptahydrat siarczanu żelaza(II)
3b201 Jodek potasu
3b202 Jodan wapnia, bezwodny
3b203 Powlekany, granulowany jodan wapnia, bezwodny
3b301 Tetrahydrat octanu kobaltu(II)
3b302 Węglan kobaltu(II)
3b303 Monohydrat wodorotlenku węglanu (2:3) kobaltu(II)
3b304 Powlekany, granulowany monohydrat wodorotlenku węglanu (2:3) kobaltu(II)
3b305 Heptahydrat siarczanu kobaltu (II)
3b402 Dihydroksymonohydrat węglanu miedzi(II)
3b404 Tlenek miedzi(II)
3b405 Pentahydrat siarczanu miedzi (II)
3b409 Trihydroksychlorek dimiedzi (TBCC)
3b502 Tlenek manganu(II)
3b503 Monohydrat siarczanu manganu(II)
3b603 Tlenek cynku
3b604 Heptahydrat siarczanu cynku
3b605 Monohydrat siarczanu cynku
3b609 Monohydrat hydroksychlorku cynku (TBZC)
3b701 Dihydrat molibdenianu sodu
3b801 Selenian(IV) sodu
3b810, 3b811,

3b812, 3b813 i 3b817

Drożdże inaktywowane wzbogacone selenem

4. DODATKI ZOOTECHNICZNE

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna Substancja Opis, warunki stosowania
4a, 4b, 4c i 4d Enzymy i mikroorganizmy w kategorii »dodatki zootechniczne"«

ZAŁĄCZNIK  IV

"ZAŁĄCZNIK VIII

Niektóre produkty i substancje używane do produkcji przetworzonej żywności ekologicznej, drożdży i produktów drożdżowych określone w art. 27 ust. 1 lit. a) i art. 27a lit. a

SEKCJA A - DODATKI DO ŻYWNOŚCI, W TYM ICH NOŚNIKI

Do celów obliczeń określonych w art. 23 ust. 4 lit. a) ppkt (ii) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 dodatki do żywności wymienione w kolumnie numeru identyfikacyjnego oznaczone gwiazdką należy uwzględniać jako składniki pochodzenia rolniczego.

Kod Nazwa Przetwarzanie środków spożywczych Szczególne warunki i ograniczenia w uzupełnieniu do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008
pochodzenia roślinnego pochodzenia zwierzęcego
E 153 Węgiel roślinny X Ser kozi z popiołem Ser Morbier
E 160b* Annato, biksyna, nor-biksyna X Ser Red. Leicester Ser Double Gloucester Ser Cheddar Ser Mimolette
E 170 Węglan wapnia X X Nie stosować do barwienia lub wzbogacania produktów w wapń
E 220 Dwutlenek siarki X X (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego) W winach owocowych (wino uzyskane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) i w miodzie pitnym z cukrem i bez dodatku cukru: 100 mg/l (Najwyższe dopuszczalne poziomy bez względu na źródło, wyrażone jako SO2 w mg/l)
E 223 Pirosiarczyn sodu X Skorupiaki
E 224 Pirosiarczyn potasu X X (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego) W winach owocowych (wino uzyskane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) i w miodzie pitnym z cukrem i bez dodatku cukru: 100 mg/l (Najwyższe dopuszczalne poziomy bez względu na źródło, wyrażone jako SO2 w mg/l)
E 250 Azotyn sodu X Dla produktów mięsnych. Może być używany wyłącznie po uprzednim wykazaniu w sposób wymagany przez właściwe organy, że dla tego dodatku nie jest dostępna żadna technologiczna alternatywa, która zapewniałaby te same gwarancje lub umożliwiałaby zachowanie jego szczególnych właściwości. Nie w połączeniu z E 252. Indykatywna ilość wprowadzana wyrażona jako NaNO2: 80 mg/kg, maksymalna ilość pozostałości wyrażona jako NaNO2: 50 mg/kg
E 252 Azotan potasu X Dla produktów mięsnych. Może być używany wyłącznie po uprzednim wykazaniu w sposób wymagany przez właściwe organy, że dla tego dodatku nie jest dostępna żadna technologiczna alternatywa, która zapewniałaby te same gwarancje lub umożliwiałaby zachowanie jego szczególnych właściwości. Nie w połączeniu z E 250. Indykatywna ilość wprowadzana wyrażona jako NaNO3: 80 mg/kg, maksymalna ilość pozostałości wyrażona jako NaNO3: 50 mg/kg
E 270 Kwas mlekowy X X
E 290 Dwutlenek węgla X X
E 296 Kwas jabłkowy X
E 300 Kwas askorbinowy X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty mięsne
E 301 Askorbinian sodu X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty mięsne w związku z azotynami i azotanami
E 306(*) Ekstrakt bogaty w tokoferol X X Przeciwutleniacz
E 322(*) Lecytyny X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: przetwory mleczne Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskane z surowców ekologicznych.
E 325 Mleczan sodu X Produkty na bazie mleka i produkty mięsne
E 330 Kwas cytrynowy X X
E 331 Cytryniany sodu X X
E 333 Cytryniany wapnia X
E 334 Kwas winowy (L(+)-) X X (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego) W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: miód pitny
E 335 Winiany sodu X
E 336 Winiany potasu X
E 341 (i) Fosforan monowapniowy X Środek spulchniający w mące z dodatkiem proszku do pieczenia
E 392* Ekstrakty rozmarynu X X Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej
E 400 Kwas alginowy X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
E 401 Alginian sodu X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
E 402 Alginian potasu X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
E 406 Agar X X Wodniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka i produkty mięsne
E 407 Karagen X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
E 410* Mączka chleba świętojańskiego X X Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.
Ε 412* Guma guar X X Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.
Ε 414* Guma arabska X X Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.
Ε 415 Guma ksantanowa X X
Ε 417 Guma tara w proszku X X Zagęszczacz

Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej.

Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.

Ε 418 Guma gellan X X Wyłącznie postać o wysokiej zawartości grup acylo-

wych

Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej.

Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.

Ε 422 Gliceryna X X Wyłącznie pochodzenia roślinnego Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. W odniesieniu do ekstraktów roślinnych i roślinnych środków aromatyzujących jako substancja utrzymująca wilgoć w kapsułkach żelowych oraz jako powłoka tabletek
Ε 440* (i) Pektyna X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
Ε 464 Hydroksypropylome-

tyloceluloza

X X Materiał do kapsułkowania kapsułek
Ε 500 Węglany sodu X X
Ε 501 Węglany potasu X
Ε 503 Węglany amonu X
Ε 504 Węglany magnezu X
Ε 509 Chlorek wapnia X Koagulacja mleka
Ε 516 Siarczan wapnia X Nośnik
Ε 524 Wodorotlenek sodu X Obróbka powierzchni "Laugengebäck" i regulacja kwasowości w ekologicznych środkach aromatyzujących
Ε 551 Dwutlenek krzemu X X W odniesieniu do suszonych ziół i przypraw w postaci proszku, środków aromatyzujących i propolisu
Ε 553b Talk X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: na powierzchnię kiełbas
Ε 901 Wosk pszczeli X Wyłącznie jako substancja glazurująca w przypadku

wyrobów cukierniczych

Wosk pszczeli pochodzący z produkcji ekologicznej

Ε 903 Wosk karnauba X Jako substancja glazurująca w przypadku wyrobów cukierniczych

Jako metoda łagodząca w odniesieniu do obowiązkowego głębokiego mrożenia owoców jako środka w ramach kwarantanny przeciwko organizmom szkodliwym (dyrektywa wykonawcza Komisji (UE) 2017/1279)0

Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskany z surowców ekologicznych.

E 938 Argon X X
E 939 Hel X X
E 941 Azot X X
E 948 Tlen X X
E 968 Erytrytol X X Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej bez wykorzystania technologii wymiany jonowej
(1)Dyrektywa wykonawcza Komisji (UE) 2017/1279 z dnia 14 lipca 2017 r. zmieniająca załączniki I do V do dyrektywy Rady 2000/29/ WE w sprawie środków ochronnych przed wprowadzaniem do Wspólnoty organizmów szkodliwych dla roślin lub produktów roślinnych i przed ich rozprzestrzenianiem się we Wspólnocie (Dz.U. L 184 z 15.7.2017, s. 33).

SEKCJA B - SUBSTANCJE POMOCNICZE W PRZETWÓRSTWIE I INNE PRODUKTY, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRZETWARZANIU SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO Z PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ

Nazwa Przygotowywanie

wszystkich środków

spożywczych

pochodzenia

roślinnego

Przygotowywanie

wszystkich środków

spożywczych

pochodzenia

zwierzęcego

Szczególne warunki i ograniczenia w uzupełnieniu do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008
Woda X X Woda pitna w rozumieniu dyrektywy Rady 98/83/WE
Chlorek wapnia X Koagulator
Węglan wapnia X
Wodorotlenek wapnia X
Siarczan wapnia X Koagulator
Chlorek magnezu (lub nigari) X Koagulator
Węglan potasu X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: suszenie winogron
Węglan sodu X X
Kwas mlekowy X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: do regulacji pH kąpieli solankowej w produkcji sera
Kwas mlekowy L(+) z fermentacji X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: do przygotowywania wyciągów z białek roślinnych
Kwas cytrynowy X X
Wodorotlenek sodu X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: do produkcji cukru/cukrów; do produkcji oliwy, z wyłączeniem produkcji oliwy z oliwek; do przygotowywania wyciągów z białek roślinnych
Kwas siarkowy X X Produkcja żelatyny Produkcja cukru/cukrów
Wyciąg z szyszek chmielu X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: wyłącznie do celów eliminacji drobnoustrojów w produkcji cukru. Jeżeli jest dostępny - z produkcji ekologicznej
Wyciąg z kalafonii sosnowej X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: wyłącznie do celów eliminacji drobnoustrojów w produkcji cukru. Jeżeli jest dostępny - z produkcji ekologicznej
Kwas solny X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny; do regulacji pH kąpieli solankowej w przetwórstwie serów Gouda, Edam i Maasdammer, Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas
Wodorotlenek amonu X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Nadtlenek wodoru X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Dwutlenek węgla X X
Azot X X
Alkohol etylowy X X Rozpuszczalnik
Kwas garbnikowy X Środek wspomagający filtrację
Albumina jaja kurzego X
Kazeina X
Żelatyna X
Karuk X
Oleje roślinne X X Środki natłuszczające, przeciwprzyczepne lub przeciwpieniące

Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej

Dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej X
Węgiel aktywowany X
Talk X Zgodnie ze szczegółowymi kryteriami czystości dodatku do żywności E 553b
Bentonit X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: jako środek zwiększający lepkość miodu pitnego
Celuloza X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Ziemia okrzemkowa X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Perlit X X W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Łupiny orzechów laskowych X
Mączka ryżowa X
Wosk pszczeli X Środek przeciwprzyczepny Wosk pszczeli pochodzący z produkcji ekologicznej
Wosk karnauba X Środek przeciwprzyczepny Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej.

Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskany z surowców ekologicznych.

Kwas octowy/ocet X Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej.

Wyłącznie do przetwarzania ryb. Z naturalnej fermentacji, niewytworzony z organizmu genetycznie zmodyfikowanego (GMO) ani przy pomocy GMO

Chlorowodorek tiaminy X X Stosowany wyłącznie do przetwarzania win owocowych, w tym cydru i perry, oraz miodu pitnego
Wodorofosforan diamonu X X Stosowany wyłącznie do przetwarzania win owocowych, w tym cydru i perry, oraz miodu pitnego
Włókno drzewne X X Źródło drewna powinno być ograniczone do certyfikowanego drewna pozyskanego w zrównoważony sposób. Stosowane drewno nie może zawierać związków toksycznych (toksyn pochodzących z obróbki po ścięciu, naturalnie występujących lub z mikroorganizmów)

SEKCJA C - SUBSTANCJE POMOCNICZE UŻYWANE W PRODUKCJI DROŻDŻY I PRODUKTÓW DROŻDŻOWYCH

Nazwa Drożdże Drożdżowe wyroby

cukiernicze, receptury

na bazie drożdży

Szczegółowe warunki
Chlorek wapnia X
Dwutlenek węgla X X
Kwas cytrynowy X Do regulacji pH w produkcji drożdży
Kwas mlekowy X Do regulacji pH w produkcji drożdży
Azot X X
Tlen X X
Skrobia ziemniaczana X X Do filtrowania

Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej

Węglan sodu X X Do regulacji pH
Oleje roślinne X X Środki natłuszczające, przeciwprzyczepne lub przeciwpieniące. Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej""

ZAŁĄCZNIK  V

"ZAŁĄCZNIK VIIIa

Produkty i substancje dopuszczone do stosowania lub dodawania w ekologicznych produktach z sektora wina, o których mowa w art. 29c
Rodzaj obróbki zgodnie z załącznikiem I A do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 Nazwa produktów lub substancji Szczegółowe warunki, obostrzenia w

granicach limitów i warunków określonych

w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 i

rozporządzeniu (WE) nr 606/2009

Punkt 1: Napowietrzanie lub dodawanie tlenu - Powietrze

- Tlen gazowy

Punkt 3: Odwirowywanie i filtracja - Perlit

- Celuloza

- Ziemia okrzemkowa

Stosowanie wyłącznie jako obojętny filtrujący środek pomocniczy
Punkt 4: Stworzenie obojętnej atmosfery oraz obróbka produktu bez dostępu powietrza - Azot

- Dwutlenek węgla

- Argon

Punkty 5, 15 i 21: Stosowanie - Drożdże (1), ściany komórkowe drożdży
Punkt 6: Stosowanie - Wodorofosforan diamonu

- Chlorowodorek tiaminy

- Autolizaty drożdży

Punkt 7: Stosowanie - Dwutlenek siarki

- Wodorosiarczyn potasu lub pirosiarczyn potasu

a) Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 100 mg/l w przypadku wina czerwonego, o którym mowa w części A pkt 1 lit. a) załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, o zawartości cukru resztkowego mniejszej niż 2 g/l.

b) Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 150 mg/l w przypadku wina białego i różowego, o których mowa w części A pkt 1 lit. b) załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, o zawartości cukru resztkowego mniejszej niż 2 g/l.

c) W przypadku wszystkich innych kategorii wina maksymalną zawartość dwutlenku siarki zastosowaną zgodnie z załącznikiem I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 w dniu 1 sierpnia 2010 r. pomniejsza się o 30 mg/l.

Punkt 9: Stosowanie - Węgiel drzewny do zastosowań enologicznych
Punkt 10: Oczyszczanie - Żelatyna jadalna (2)

- Substancje białkowe pochodzenia roślinnego uzyskane z pszenicy lub grochu (2)

- Karuk (2)

- Albumina jaja kurzego (2)

- Taniny (2)

- Substancje białkowe uzyskane z ziemniaków (2)

- Ekstrakty protein drożdżowych (2)

- Kazeina

- Chitozan pochodzący z Aspergillus niger

- Kazeinian potasu

- Dwutlenek krzemu

- Bentonit

- Enzymy pektolityczne

Punkt 12: Stosowanie do zakwaszania - Kwas mlekowy

- Kwas winowy L(+)

Punkt 13: Stosowanie do odkwaszania - Kwas winowy L(+)

- Węglan wapnia

- Neutralny winian potasu

- Wodorowęglan potasu

Punkt 14: Dodawanie - Żywica z sosny alepskiej
Punkt 17: Stosowanie - Bakterie mlekowe
Punkt 19: Dodawanie - Kwas L-askorbinowy
Punkt 22: Barbotaż - Azot
Punkt 23: Dodawanie - Dwutlenek węgla
Punkt 24: Dodawanie w celu stabilizacji wina - Kwas cytrynowy
Punkt 25: Dodawanie - Taniny (2)
Punkt 27: Dodawanie - Kwas metawinowy
Punkt 28: Stosowanie - Guma arabska (2)
Punkt 30: Stosowanie - Dwuwinian potasu
Punkt 31: Stosowanie - Cytrynian miedzi
Punkt 35: Stosowanie - Mannoproteiny drożdży
Punkt 38: Stosowanie - Kawałki drewna dębowego
Punkt 39: Stosowanie - Alginian potasu
Punkt 44: Stosowanie - Chitozan pochodzący z Aspergillus niger
Punkt 51: Stosowanie - Drożdże dezaktywowane
Rodzaj obróbki zgodnie z sekcją A pkt 2 lit. b) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 - Siarczan wapnia Wyłącznie w przypadku »vino generoso« lub »vino generoso de licor"«
(1) W przypadku poszczególnych szczepów drożdży: uzyskane z surowców ekologicznych, jeżeli są dostępne.

(2) Uzyskane z surowców ekologicznych, jeżeli są dostępne.

1 Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1).
3 Sprawozdanie końcowe dotyczące nawozów III https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/ final-report-egtop-fertilizers-iii_en.pdf
4 Sprawozdanie końcowe dotyczące środków ochrony roślin IV https://ec.europa.eu/info/publications/egtop-reports-organic-productio-n_en.
5 Sprawozdanie końcowe dotyczące paszy III i żywności V https://ec.europa.eu/info/publications/egtop-reports-organic-production_en.
6 Sprawozdanie końcowe dotyczące żywności IV oraz sprawozdanie końcowe dotyczące paszy III i żywności V https://ec.europa.eu/info/publications/egtop-reports-organic-production_en.
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2019.328.61

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2019/2164 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli
Data aktu: 17/12/2019
Data ogłoszenia: 18/12/2019
Data wejścia w życie: 07/01/2020