Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 113/13)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

""

PDO-RO-A0371-AM02

Data przekazania informacji: 4 stycznia 2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Wprowadzenie nowych odmian winorośli jako głównych odmian produkcyjnych

Specyfikacja produktu została zmieniona w celu uwzględnienia nowych odmian winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win, a mianowicie: w przypadku win białych dodano odmiany Furmint i Iordan, a w przypadku win czerwonych - odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteascä neagrä, Syrah i Merlot.

Biorąc pod uwagę szczególne warunki klimatyczne wyznaczonego obszaru oraz wykorzystanie jego potencjału biologicznego, można produkować gatunkowe wina czerwone w optymalnych warunkach leżakowania, akumulacji itp.

Zmieniono rozdziały IV, V, VIII i XII specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 7 jednolitego dokumentu.

2. Dodanie specyfikacji technologicznych dotyczących produkcji win czerwonych

Wprowadzenie nowych odmian winorośli do produkcji wina czerwonego wymaga uwzględnienia w specyfikacji niektórych aspektów odpowiednich technologicznych praktyk enologicznych.

Zmieniono rozdziały VIII i XII specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 7 jednolitego dokumentu.

3. Zmiana polegająca na zwiększeniu wydajności winogron i wina

W związku ze zmianami w strukturze winnic pod względem biotycznym (struktura klonalna, kłącze) i enologicznym (stosowanie nowych technologii produkcji wina) należy zwiększyć wydajność, przy jednoczesnym zapewnieniu zgodności z parametrami jakościowymi właściwymi dla win produkowanych na obszarze objętym ChNP Sebes-Apold.

Projekty przekształcenia/restrukturyzacji winnic znacząco zmieniły gęstość nasadzeń, tj. znacznie wzrosła gęstość nasadzeń w nowych winnicach (około 4 500 winorośli/hektar), co doprowadziło również do wzrostu produkcji winogron (ilość produkowanych winogron może różnić się w zależności od odmiany, ale musi być zgodna z parametrami jakościowymi właściwymi dla ChNP).

Niektóre z uprawianych odmian (zarówno rumuńskich, jak i międzynarodowych) pochodzą z szerokiej gamy klonów, w przypadku których ryzyko braku rozkwitu jest minimalne i które mają zapewnić odpowiednią ilość i jakość winogron niezbędnych do produkcji wina. Klony te, w połączeniu z odpowiednim kłączem i odpowiednią gęstością nasadzeń, zapewniają wydajność o co najmniej 25-35 % wyższą niż początkowo szacowano.

W związku z tym zmieniono rozdziały V i VI specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.

4. Dodanie odstępstwa dotyczącego produkcji wina

Specyfikację uzupełniono o odstępstwo dotyczące produkcji wina na obszarze objętym ChNP Sebes-Apold. Odstępstwo to jest konieczne, ponieważ na obszarze tym nie ma wystarczającej liczby odpowiednich pomieszczeń oferujących optymalne warunki do realizacji niezbędnych etapów klarowania, butelkowania itp. oraz do zapewnienia ochrony jakości winogron produkowanych z odmian winorośli uprawianych na tym obszarze objętym ChNP (południowo-zachodnie podnóże Wyżyny Transylwańskiej, jednego z najważniejszych obszarów uprawy winorośli). Z tych powodów niektóre etapy po produkcji muszą być przeprowadzane na obszarze przylegającym do obszaru produkcji, mianowicie w okręgu Alba - sąsiedniej jednostce administracyjnej, a jednocześnie części obszaru produkcji win objętych ChNP Tarnave (przylegające jednostki administracyjne, na których odbywa się produkcja i przetwarzanie win gatunkowych). W okręgu Alba dostępnych jest więcej pomieszczeń do ukończenia etapów produkcji wina przed wprowadzeniem do obrotu, które jednocześnie pozwalają zachować szczególną jakość win uzyskiwanych na obszarze Sebes-Apold.

Przeprowadzanie etapów po produkcji wina Sebes-Apold na przyległym obszarze (w okręgu Alba) oraz powiadamianie właściwego organu kontrolnego o zakończeniu tych działań oznacza, że producenci zapewniają optymalny poziom kontroli produkcji wina objętego ChNP Sebes-Apold, przy jednoczesnym zachowaniu specyfiki obszaru produkcji, która znajduje odzwierciedlenie w cechach uzyskanego wina.

Zmieniono rozdział IX specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Właściwości win białych

KRÓTKI OPIS

Wina białe charakteryzują się owocowym smakiem, winnością, typową świeżością wynikającą z wyższej kwasowości, wyrazistością, aromatami owoców, miodu, piżma, migdałów i agrestu, zrównoważoną kwasowością, która niekiedy nadaje winom wyraźnie owocowy charakter, lub wyższą kwasowością, która może nadawać nuty owocowe (grejpfruta, pomelo, zielonej papryki), a także aromatami wtórnymi z fermentacji (banan i papaja). Wyższa zawartość alkoholu i glicerolu sprawia, że wina mają pełny, bogaty smak i nadają się do leżakowania w drewnianych beczkach lub w butelce. Ich charakterystyczna barwa jest zazwyczaj słomkowożółta, przechodząca w żółtozieloną, lub żółtozielona ze złotymi refleksami.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2.

KRÓTKI OPIS

Wina czerwone mają barwę rubinowoczerwoną lub głęboko rubinową, charakteryzują się subtelnymi aromatami czarnej porzeczki, jagody lub mięty, a w przypadku win leżakowanych w beczkach także nutą wanilii. Są pełne, z aromatami malin, jeżyn, czarnej porzeczki, wiśni i śliwek, jak również z nutami dymu, a czasem też chili. Wino leżakowane w beczkach przyjmuje nuty wanilii lub tytoniu z dębu. Gdy kwasowość wina jest niska, może być ono spożywane jako wino młode; wina krótko leżakujące w beczce zyskują jasną rubinowoczerwoną barwę oraz aromaty dojrzałych gorzkich wiśni i owoców cytrusowych z łagodnymi taninami.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki winiarskie

1. Praktyki winiarskie

Metoda uprawy

- nawadnianie: jest dozwolone jedynie w latach suszy i pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina);

- gęstość nasadzeń: co najmniej 3 000 winorośli/hektar;

- zielone zbiory: redukowanie liczby gron w fazie vćraison (na początku okresu dojrzewania), gdy potencjalna wielkość produkcji przekracza maksymalne poziomy dopuszczone na podstawie specyfikacji dla win posiadających kontrolowaną nazwę pochodzenia.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Feteasca regala i Riesling Italian

14 000 kilogramów winogron z hektara

2. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Iordana

17 000 kilogramów winogron z hektara

3. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Feteasca alba 13 000 kilogramów winogron z hektara

4. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Sauvignon, Chardonnay, Pinot gris, Riesling de Rhin, Neuburger i Furmint

12 000 kilogramów winogron z hektara

5. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteascä neagrä, Merlot i Syrah

12 000 kilogramów winogron z hektara

6. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Traminer roz

11 000 kilogramów winogron z hektara

7. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Feteascä regalä i Riesling Italian

94 hektolitry z hektara

8. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Iordanä

119 hektolitrów z hektara

9. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiana Furmint

87 hektolitrów z hektara

10. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Riesling de Rhin, Neuburger, Traminer roz i Muscat Ottonel

80 hektolitrów z hektara

11. Zbiór w okresie pełnej dojrzałości (DOC-CMD), odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteascä neagrä, Merlot i Syrah

78 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

okręg Alba:

- miasto Sebes: miejscowości Sebes i Rahäu;

- gmina Daia Romanä: - wieś Daia Romanä;

- gmina Calnic: wsie Calnic, Cut i Deal;

- gmina Garbova: wsie Garbova, Reciu i Cärpinis;

- gmina Spring: wsie Vingard i Spring;

okręg Sybin:

- gmina Miercurea Sibiului: wsie Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus i Dobarca;

- gmina Ludos: wsie Ludos i Gusu;

- gmina Apoldu de Jos: wsie Apoldu de Jos i Sängätin;

- gmina Cristian: wieś Cristian;

- gmina Säliste: wsie Aciliu, Amnas i Säliste;

- gmina Loamnes: wsie Loamnes, Alämor, Armeni, Hasag, Mandra i Sädinca;

- gmina Päuca: wsie Päuca, Bogatu Roman, Brosteni i Presaca.

7. Odmiany winorośli

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc, Chardonnay

Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä neagra N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagra, Päsäreascä neagra, Coada randunicii

Feteascä regala B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Furmint B - Furmin, Som szalai, Tokay, Szegszolo

Iordana B - Iordovana, Iordan

Merlot N - Bigney rouge, Plant Medoc

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Neuburger B - Neuburg

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Blauer Burgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klavner Morillon Noir

Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero

Riesling Italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer

8. Opis związku lub związków

8.1. Związek z wyznaczonym obszarem - szczegółowe informacje dotyczące obszaru

Winnice znajdują się w pagórkowatych depresjach Sebes-Secas i Apold, gdzie płaskowyż Secas spotyka się z górami Surian i Górami Sybińskimi.

Ukształtowanie terenu obejmuje pagórkowate międzyrzecze, północne przedłużenia wzgórz Orastie i Garbova u podnóża Gór Sybińskich oraz południowe przedłużenia płaskowyżu Secas i otaczających go wzgórz.

Takie ukształtowanie pagórkowatego obszaru związane jest z rzeźbą terenu, która stopniowo tworzyła się wzdłuż głównych dolin: tarasy, równiny koluwialne i proluwialne oraz rozległe koryta rzeki. Grunty te są idealne do uprawy winogron.

Winnice są zazwyczaj prowadzone na południowych, południowowschodnich lub południowozachodnich zboczach oraz w dolinach między wzgórzami, gdzie winorośl może mieć zapewnione ciepło i światło.

Średnie odnotowane opady wynoszą 550-600 mm rocznie (550 w korytarzu rzeki Marusza, 569 w Sebes, 600-650 na pagórkowych szczytach i w dolinie Apold), przy czym maksymalne opady odnotowuje się w okresie od maja do sierpnia, a najmniejszy poziom opadów przypada w okresie od września do zimy, kiedy śnieg zazwyczaj utrzymuje się przez 30-60 dni.

Względna wilgotność powietrza wynosi 60-80 %, co daje optymalne warunki dla wzrostu winorośli i jej owocowania.

8.2. Związek z wyznaczonym obszarem - szczegółowe informacje dotyczące produktu

Wina białe charakteryzują się owocowym smakiem, winnością, typową świeżością wynikającą z wyższej kwasowości, wyrazistością, aromatami owoców, miodu, piżma, migdałów i agrestu, zrównoważoną kwasowością, która niekiedy nadaje winom wyraźnie owocowy charakter, lub wyższą kwasowością, która może nadawać nuty owocowe (grejpfruta, pomelo, zielonej papryki), a także aromatami wtórnymi z fermentacji (banan i papaja).

Mają pełny, bogaty smak i nadają się do leżakowania w drewnianych beczkach lub w butelce. Ich charakterystyczna barwa jest zazwyczaj jasnożółta, przechodząca w żółtozieloną, lub żółtozielona ze złotymi refleksami.

Wina czerwone mają barwę rubinowoczerwoną lub głęboko rubinową, charakteryzują się subtelnymi aromatami czarnej porzeczki lub jagody, a w przypadku win leżakowanych w beczkach także nutą wanilii. Są pełne, z aromatami malin, jeżyn, czarnej porzeczki, wiśni i śliwek, jak również z nutami dymu lub chili. Wino leżakowane w beczkach przyjmuje nuty wanilii lub tytoniu z dębu.

Wina krótko leżakujące w beczce zyskują jasną rubinowoczerwoną barwę oraz aromaty dojrzałych gorzkich wiśni i owoców cytrusowych z łagodnymi taninami.

8.3. Związek z wyznaczonym obszarem - zależność przyczynowa

Klimat jest standardowo umiarkowany, umiarkowanie kontynentalny na wzgórzach, przy czym u podstawy korytarzy rzek Marusza i Sebes-Secas zdarzają się bardziej ekstremalne warunki; obszar ten charakteryzuje się surowymi i mroźnymi zimami, stosunkowo ciepłymi latami, wczesną wiosną i ciepłym sezonem jesiennym trwającym aż do października, co sprzyja dobremu wzrostowi winorośli; dojrzewanie winogron i gromadzenie się cukrów następuje powoli, co pozwala na wykształcenie się aromatów oraz zachowanie specyficznej świeżości i wyrazistości dzięki nieco wyższej kwasowości, zwłaszcza w przypadku win o charakterystycznych aromatach kwiatowych i owocowych.

W okresie dojrzewania winogron średnie temperatury dzienne wynoszą około 23 °C, a średnie temperatury w nocy wynoszą około 12 °C, dzięki czemu zawartości cukru stale rośnie, a kwasowość zmniejsza się bądź utrzymuje się na stałym lub prawie stałym poziomie.

Winnice charakteryzują się dużą różnorodnością rodzajów i podrodzajów gleb: gleby płowe, zawierające brunatne i bielicowe gleby gliniaste, przeplatane rzekomymi rędzinami na tarasach wzdłuż dolin, mollisole czarnoziemów i wyługowane czarnoziemy, które są częściowo glejowe. Na zboczach narażonych na bardziej intensywną erozję oraz na glebach niestrefowych występują regosole i gleby erodowane. Gleby te są preferowane do uprawy winorośli ze względu na utrwalanie gleby przez winorośli dzięki głębokim korzeniom, tarasowaniu i nawożeniu.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Odstępstwo dotyczące produkcji wina

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Na zasadzie odstępstwa moszcze lub wina produkowane z winogron zebranych wyłącznie w winnicach położonych na wyznaczonym obszarze ChNP Sebes-Apold, które będą objęte ChNP Sebes-Apold, mogą być przetwarzane w pomieszczeniach znajdujących się w sąsiedniej jednostce administracyjnej oferującej wymagane warunki produkcji wina (co zapewnia zachowanie jakości wina uzyskanego na obszarze objętym ChNP Sebes-Apold), a mianowicie w okręgu Alba, który jest sąsiednią jednostką administracyjną, a także częścią obszaru produkcji ChNP Tarnave (przylegające jednostki administracyjne, w których odbywa się produkcja i przetwarzanie win gatunkowych).

Produkcja wina

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

W drodze wyjątku klarowanie i butelkowanie wina może odbywać się poza obszarem produkcji winogron, pod warunkiem powiadomienia o tym właściwego organu odpowiedzialnego za ChNP Sebes-Apold oraz pod warunkiem zatwierdzenia przez lokalną organizację producentów win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia. W takich przypadkach obowiązkowe jest wskazanie butelkującego i miejsca butelkowania na etykiecie.

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_sebes-apold_modif_cf_cerere_1155_25.07.2014_si_1475_22.07.2022_no_track_changes_1.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.113.31

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 28/03/2023
Data ogłoszenia: 28/03/2023