Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 435/06)

(Dz.U.UE C z dnia 16 grudnia 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"BAYRAMİÇ BEYAZI"

Nr UE: PDO-TR-02391 - 1 lutego 2018

ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa lub nazwy [CHNP lub ChOG]

"Bayramiç Beyazı"

2.
Państwo Członkowskie lub Państwo Trzecie

Turcja

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Bayramiç Beyazı" jest owocem lokalnej odmiany nektaryny należącej do gatunku Prunus persica. Owoce mają równomierny, gładki kształt i cienką skórkę. Pestki przywierają do miąższu. Owoce mają słodki, aromatyczny i lekko kwaśny smak.

Owoc ma następujące cechy charakterystyczne:

Kolor: skórka od jasnozielonego do żółtego, barwa miąższu od białej do bladożółtej. Barwa skórki mieści się w przedziale między wartościami Pantone 583-587 C lub odpowiednio wartościami L* a* b* 56-58, 15-14 i 24-24,5.
Masa i wielkość owocu: masa 30-60 g, średnica 38-52 mm, długość 36-42 mm.
Skala Brixa: minimum 9,5°
Kwasowość (% kwasu jabłkowego): minimalnie 0,3 i maksymalnie 0,5
Jędrność miąższu owocowego: minimalnie 5,0 i maksymalnie 7,0 kg/cm2
Aromat: świeży i słodki będący mieszaniną aromatów moreli, brzoskwiń i śliwek
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji "Bayramiç Beyazı" muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym, w tym pączkowanie, sadzenie, przycinanie i zbiór.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Logo identyfikacyjne "Bayramiç Beyazı" musi być umieszczone na wszystkich opakowaniach, w tym na skrzyniach.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszarem geograficznym jest dystrykt Bayramiç. Znajduje się on w prowincji Çanakkale w północnozachodniej Turcji.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Czynniki naturalne

Dystrykt Bayramiç składa się z nizin i płaskowyżów na wysokości 500-1000 m niedaleko góry Kaz Daği, największego masywu na Półwyspie Gallipoli. Wysoki poziom nasłonecznienia dzięki położeniu na wzniesieniu zwiększa fotosyntezę, nadając nektarynom "Bayramiç Beyazı" słodszy smak. W dystrykcie, leżącym na wzniesieniu, w okresie dojrzewania przeważają wysokie temperatury w ciągu dnia (średnia miesięczna 32-34 °C w lipcu) i niskie w nocy (średnia miesięczna 12-15 °C w lipcu). Niska temperatura w nocy spowalnia tempo oddychania i metabolizm rośliny. W związku z tym w przestrzeni międzykomórkowej występuje więcej wody, co nadaje owocom większą jędrność.

Dystrykt Bayramiç ma glebę gliniastą, bogatą w składniki odżywcze, jest bogaty w strumienie i źródła a ilość opadów wynosi do 600-700 mm, co stwarza idealne warunki do uprawy owoców i warzyw. W dystrykcie Bayramiç wartość pH gleby wynosi 6-7. Ta wartość pH sprzyja pobieraniu z gleby przez drzewa za pośrednictwem korzeni składników mineralnych w postaci jonów. W ten sposób rośliny pobierają składniki mineralne rozpuszczone w wodach gruntowych, które nadają jędrność owocom. Region ten jest również bardzo bogaty w owady, szczególnie pszczoły, co skutkuje wydajniejszym zapylaniem i pozwala uzyskać zdrowsze owoce. Wody podziemne znajdują się na głębokości 2 m; jest to zbyt głęboko, aby korzenie roślin mogły ich dosięgnąć i pozwala uniknąć zalewania wodą korzeni, co obniżałoby jakość owoców.

Czynnik ludzki

Jednym z podstawowych elementów produkcji "Bayramiç Beyazı" są umiejętności lokalnych producentów, zwłaszcza w zakresie przycinania i zbiorów. Podczas przycinania koronom drzew nadaje się odpowiedni kształt, dzięki czemu więcej światła i powietrza dociera do owoców. Zwiększa to fotosyntezę, produkcję karotenoidów i inne czynności metaboliczne, co sprawia, że owoce mają słodszy smak, zdecydowany kolor skórki i intensywniejszy aromat. Zbiory zależą od oceny rolnika, który określa odpowiedni moment na zbiór nektaryn. Nektaryny zbiera się ręcznie 2-3 razy z każdego drzewa. Zbiór ręczny zapewnia lepszą ochronę upraw i zapobiega wszelkim szkodom.

Specyfika produktu

"Bayramiç Beyazı" jest lokalnym genotypem nektaryny, który od lat rozwija się w naturalnych warunkach dystryktu Bayramiç. Charakteryzuje się on świeżym i słodkim aromatem będącym mieszaniną aromatów moreli, brzoskwiń i śliwek. Liczne badania potwierdziły, że nektaryny "Bayramiç Beyazı" uprawiane na tym obszarze geograficznym mają bardziej lotne składniki i intensywniejszy aromat w porównaniu z nektarynami uprawianymi w innych dystryktach. Specyficzny aromat i zapach nadają owocom w szczególności 2-heksenal, heksenal i (E)-2-heksenal, których zawartość jest wyższa w nektarynach "Bayramiç Beyazı" uprawianych w dystrykcie Bayramiç niż w nektarynach uprawianych na innych obszarach Turcji.

Związek przyczynowy

Warunki środowiskowe (wysoki poziom nasłonecznienia, wysoka temperatura w ciągu dnia, niska temperatura w nocy i wysoki poziom opadów), specjalny sposób przycinania drzew, umożliwiający silne nasłonecznienie owoców podczas dojrzewania, wpływają na barwę zewnętrzną, słodycz i jędrność nektaryn "Bayramiç Beyazı" uprawianych na tym obszarze.

Bogate źródła wody występujące na tym obszarze zapewniają wystarczające nawadnianie, gleby bogate w składniki mineralne wraz z różnorodną fauną owadów i tradycje pszczelarstwa tworzą idealne warunki dla wzrostu owoców, dzięki czemu owoce zyskują pożądaną wielkość i kształt. Odczyn pH gleby sprzyja pozyskiwaniu minerałów przez korzenie drzew, dzięki czemu owoce są jędrne.

Czynniki inne niż warunki naturalne, które nadają owocom specyficzny charakter obejmują umiejętności lokalnych producentów. Umiejętność określenia odpowiedniego czasu zbioru i ręczny zbiór owoców z każdego drzewa po 2-3 razy są częścią know-how kultywowanego na danym obszarze. Ponieważ owoce na drzewie nie dojrzewają wszystkie w tym samym czasie, stosuje się tę metodę zbioru, aby zapewnić jednolite owoce o podobnym kolorze skórki, wielkości, masie suchej i zapachu. Zbiór ręczny zapobiega również uszkodzeniu owoców.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

-

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.435.14

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 10/12/2020
Data ogłoszenia: 16/12/2020