Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 435/06)

(Dz.U.UE C z dnia 16 grudnia 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"BAYRAMİÇ BEYAZI"

Nr UE: PDO-TR-02391 - 1 lutego 2018

ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa lub nazwy [CHNP lub ChOG]

"Bayramiç Beyazı"

2.
Państwo Członkowskie lub Państwo Trzecie

Turcja

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Bayramiç Beyazı" jest owocem lokalnej odmiany nektaryny należącej do gatunku Prunus persica. Owoce mają równomierny, gładki kształt i cienką skórkę. Pestki przywierają do miąższu. Owoce mają słodki, aromatyczny i lekko kwaśny smak.

Owoc ma następujące cechy charakterystyczne:

Kolor: skórka od jasnozielonego do żółtego, barwa miąższu od białej do bladożółtej. Barwa skórki mieści się w przedziale między wartościami Pantone 583-587 C lub odpowiednio wartościami L* a* b* 56-58, 15-14 i 24-24,5.
Masa i wielkość owocu: masa 30-60 g, średnica 38-52 mm, długość 36-42 mm.
Skala Brixa: minimum 9,5°
Kwasowość (% kwasu jabłkowego): minimalnie 0,3 i maksymalnie 0,5
Jędrność miąższu owocowego: minimalnie 5,0 i maksymalnie 7,0 kg/cm2
Aromat: świeży i słodki będący mieszaniną aromatów moreli, brzoskwiń i śliwek
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji "Bayramiç Beyazı" muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym, w tym pączkowanie, sadzenie, przycinanie i zbiór.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Logo identyfikacyjne "Bayramiç Beyazı" musi być umieszczone na wszystkich opakowaniach, w tym na skrzyniach.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszarem geograficznym jest dystrykt Bayramiç. Znajduje się on w prowincji Çanakkale w północnozachodniej Turcji.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Czynniki naturalne

Dystrykt Bayramiç składa się z nizin i płaskowyżów na wysokości 500-1000 m niedaleko góry Kaz Daği, największego masywu na Półwyspie Gallipoli. Wysoki poziom nasłonecznienia dzięki położeniu na wzniesieniu zwiększa fotosyntezę, nadając nektarynom "Bayramiç Beyazı" słodszy smak. W dystrykcie, leżącym na wzniesieniu, w okresie dojrzewania przeważają wysokie temperatury w ciągu dnia (średnia miesięczna 32-34 °C w lipcu) i niskie w nocy (średnia miesięczna 12-15 °C w lipcu). Niska temperatura w nocy spowalnia tempo oddychania i metabolizm rośliny. W związku z tym w przestrzeni międzykomórkowej występuje więcej wody, co nadaje owocom większą jędrność.

Dystrykt Bayramiç ma glebę gliniastą, bogatą w składniki odżywcze, jest bogaty w strumienie i źródła a ilość opadów wynosi do 600-700 mm, co stwarza idealne warunki do uprawy owoców i warzyw. W dystrykcie Bayramiç wartość pH gleby wynosi 6-7. Ta wartość pH sprzyja pobieraniu z gleby przez drzewa za pośrednictwem korzeni składników mineralnych w postaci jonów. W ten sposób rośliny pobierają składniki mineralne rozpuszczone w wodach gruntowych, które nadają jędrność owocom. Region ten jest również bardzo bogaty w owady, szczególnie pszczoły, co skutkuje wydajniejszym zapylaniem i pozwala uzyskać zdrowsze owoce. Wody podziemne znajdują się na głębokości 2 m; jest to zbyt głęboko, aby korzenie roślin mogły ich dosięgnąć i pozwala uniknąć zalewania wodą korzeni, co obniżałoby jakość owoców.

Czynnik ludzki

Jednym z podstawowych elementów produkcji "Bayramiç Beyazı" są umiejętności lokalnych producentów, zwłaszcza w zakresie przycinania i zbiorów. Podczas przycinania koronom drzew nadaje się odpowiedni kształt, dzięki czemu więcej światła i powietrza dociera do owoców. Zwiększa to fotosyntezę, produkcję karotenoidów i inne czynności metaboliczne, co sprawia, że owoce mają słodszy smak, zdecydowany kolor skórki i intensywniejszy aromat. Zbiory zależą od oceny rolnika, który określa odpowiedni moment na zbiór nektaryn. Nektaryny zbiera się ręcznie 2-3 razy z każdego drzewa. Zbiór ręczny zapewnia lepszą ochronę upraw i zapobiega wszelkim szkodom.

Specyfika produktu

"Bayramiç Beyazı" jest lokalnym genotypem nektaryny, który od lat rozwija się w naturalnych warunkach dystryktu Bayramiç. Charakteryzuje się on świeżym i słodkim aromatem będącym mieszaniną aromatów moreli, brzoskwiń i śliwek. Liczne badania potwierdziły, że nektaryny "Bayramiç Beyazı" uprawiane na tym obszarze geograficznym mają bardziej lotne składniki i intensywniejszy aromat w porównaniu z nektarynami uprawianymi w innych dystryktach. Specyficzny aromat i zapach nadają owocom w szczególności 2-heksenal, heksenal i (E)-2-heksenal, których zawartość jest wyższa w nektarynach "Bayramiç Beyazı" uprawianych w dystrykcie Bayramiç niż w nektarynach uprawianych na innych obszarach Turcji.

Związek przyczynowy

Warunki środowiskowe (wysoki poziom nasłonecznienia, wysoka temperatura w ciągu dnia, niska temperatura w nocy i wysoki poziom opadów), specjalny sposób przycinania drzew, umożliwiający silne nasłonecznienie owoców podczas dojrzewania, wpływają na barwę zewnętrzną, słodycz i jędrność nektaryn "Bayramiç Beyazı" uprawianych na tym obszarze.

Bogate źródła wody występujące na tym obszarze zapewniają wystarczające nawadnianie, gleby bogate w składniki mineralne wraz z różnorodną fauną owadów i tradycje pszczelarstwa tworzą idealne warunki dla wzrostu owoców, dzięki czemu owoce zyskują pożądaną wielkość i kształt. Odczyn pH gleby sprzyja pozyskiwaniu minerałów przez korzenie drzew, dzięki czemu owoce są jędrne.

Czynniki inne niż warunki naturalne, które nadają owocom specyficzny charakter obejmują umiejętności lokalnych producentów. Umiejętność określenia odpowiedniego czasu zbioru i ręczny zbiór owoców z każdego drzewa po 2-3 razy są częścią know-how kultywowanego na danym obszarze. Ponieważ owoce na drzewie nie dojrzewają wszystkie w tym samym czasie, stosuje się tę metodę zbioru, aby zapewnić jednolite owoce o podobnym kolorze skórki, wielkości, masie suchej i zapachu. Zbiór ręczny zapobiega również uszkodzeniu owoców.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

-

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.435.14

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 10/12/2020
Data ogłoszenia: 16/12/2020