Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 229/07)

(Dz.U.UE C z dnia 13 lipca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY "VIN SANTO DI MONTEPULCIANO"

Numer referencyjny: PDO-IT-A1515-AM02 Data przekazania informacji: 21.4.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
"Vin Santo di Montepulciano" - etykietowanie

Wprowadza się obowiązek stosowania na etykietach, obok chronionej nazwy pochodzenia (DOP) "Vin Santo di Montepulciano", określenia szerszego pojęcia geograficznego "Toscana".

Zmiana pozwala na podanie dokładnej informacji na temat pochodzenia geograficznego win.

Zmiana dotyczy sekcji 9 jednolitego dokumentu oraz art. 7 specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

"Vin Santo di Montepulciano"

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

"Vin Santo di Montepulciano"

Barwa: od złotożółtego do intensywnie bursztynowego.

Aromat: intensywny eteryczny zapach charakterystyczny dla dojrzałych owoców.

Smak: kompleksowy i aksamitny, o intensywnej krągłości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 17,00 % obj., z czego przynajmniej 2,00 % potencjalnej zawartości;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Vin Santo di Montepulciano Riserva"

Barwa: od złotożółtej do bursztynowej o różnej intensywności w zależności od zawartości cukru.

Aromat: intensywny eteryczny zapach charakterystyczny dla dojrzałych owoców.

Smak: kompleksowy i aksamitny, o intensywnej krągłości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 20,00 % obj., z czego przynajmniej 3,5 % potencjalnej zawartości;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano Riserva" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

Barwa: między bursztynową a kolorem topazu, o szerokim czerwonawym obrzeżu, które z wiekiem brązowieje; konsystencja zależna od zawartości cukru.

Aromat: intensywny, bogaty, złożony, o nutach dojrzałych owoców i innych nutach.

Smak: delikatny, długotrwały, ze słodkim posmakiem.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 21,00 % obj., z czego przynajmniej 4,00 % potencjalnej zawartości;.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 25,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a.
Szczególne praktyki enologiczne "Vin Santo Nobile di Montepulciano"

Szczególna praktyka enologiczna

Tradycyjna metoda winifikacji przebiega w następujący sposób:

zbiór winogron musi odbywać się poprzez ostrożne sortowanie i suszenie w odpowiednich pomieszczeniach; dopuszcza się częściową dehydratację poprzez wentylację.

Fermentacja, przechowywanie i długotrwałe dojrzewanie (co najmniej trzy lata w przypadku odmiany podstawowej) odbywają się w małych pojemnikach z drewna (caratelli) w odpowiednich pomieszczeniach (vinsantaia), zwykle oddzielonych od pozostałej części wytwórni wina. Są one często umiejscowione pod dachem w celu wzmocnienia sezonowego zakresu temperatur, który ma wpływ na przebieg rozwoju aromatycznego.

b.
Maksymalna wydajność

"Vin Santo di Montepulciano" i "Vin Santo di Montepulciano Riserva"

10 000 kg winogron z hektara

"Vin Santo di Montepulciano" i "Vin Santo di Montepulciano Riserva"

35 hektolitrów z hektara

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

8 000 kg winogron z hektara

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

28 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji winogron znajduje się na obszarze administracyjnym gminy Montepulciano w prowincji Siena, w regionie Toskania. Nie obejmuje on niziny Valdichiana.

7.
Główne odmiany winorośli

Grechetto B.

Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisier Sangiovese N. - Sangioveto Trebbiano toscano B. - Procanico

8.
Opis związku lub związków

"Vin Santo di Montepulciano" DOC

Uprawy winorośli i enologia stanowią integralną cechę terytorium,

kultury, historii, gospodarki i lokalnych tradycji Montepulciano. Do produkcji winogron "Vin Santo" od zawsze są przeznaczone winnice mogące zapewnić najlepsze warunki pozwalające zagwarantować optymalny stopień dojrzałości, po którym następuje proces selekcji i długotrwałe suszenie winogron.

Chociaż "Vin Santo" jest winem niszowym o nieznacznej ilości produkcyjnej i wysokich kosztach produkcji, jest ono produktem, który łączy w sobie tradycję, kulturę, prestiż enologiczny i wizerunek obszaru Montepulciano.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach unijnych Rodzaj wymogów dodatkowych: dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

Wprowadza się obowiązek stosowania na etykietach, obok chronionej nazwy pochodzenia (DOP) "Vin Santo di Montepulciano", określenia szerszego pojęcia geograficznego "Toscana" w celu dokładnego informowania konsumentów o pochodzeniu geograficznym wina.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15316

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.229.17

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 13/07/2020
Data ogłoszenia: 13/07/2020