Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/3320.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2019/C 373/08)

(Dz.U.UE C z dnia 5 listopada 2019 r.)

Niniejsze zawiadomienie publikuje się zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADAMIANIE O ZATWIERDZENIU STANDARDOWEJ ZMIANY

"Matera"

Numer referencyjny: PDO-IT-A0533-AM03

Data przekazania informacji:

31.7.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Właściwości przy spożyciu

Opis i uzasadnienie

Opis: w przypadku typu "Matera Primitivo" rozszerza się, w odniesieniu do smaku, zakres zawartości cukru: zapis "wytrawny" zastępuje się zapisem "od wytrawnego do półwytrawnego", z maksymalną zawartością cukru resztkowego wynoszącą 14 g/l".

Uzasadnienie: możliwość niewielkiego rozszerzenia zakresu zawartości cukru umożliwi producentom lepsze zarządzanie produkcją tego typu wina, ponieważ z technicznojakościowego punktu widzenia prowadzi to do poszerzenia formuły, zważywszy że wykorzystywana odmiana winorośli dostarcza wczesnych winogron z pierwszego zbioru ("di prima epoca"), o przyspieszonym czasie wegetacji i uwypuklonych cechach fizjologicznych, a w związku z tym, wraz ze zmianą klimatu i wzrostem temperatur, występują idealne i korzystne warunki powodujące zwiększenie poziomu cukru w winogronach, a w rezultacie umożliwiające produkcję wina o wyższej zawartości cukrowej. Przedmiotowy wniosek zapewnia wytwórcom tego produktu dodatkowe możliwości produkcyjne, wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów i odnośnych rynków zbytu.

Opis: w przypadku typu "Matera passito bianco" (kat. Wino) rozszerza się, w odniesieniu do smaku, zakres zawartości cukru - zapis "wytrawny" zastępuje się zapisem "od wytrawnego do słodkiego".

Uzasadnienie: chodzi o korektę zwykłego błędu w opisie przedmiotowego typu, który ze względu na swoje nieodłączne cechy może być również produkowany z zawartością cukru aż do poziomu wina słodkiego, jak ma to zazwyczaj miejsce na tym terytorium.

Zmiany te dotyczą pkt 1.4 jednolitego dokumentu i art. 6 specyfikacji.

2.
Związek z obszarem geograficznym

Opis i uzasadnienie

Opis: związek z obszarem geograficznym zostaje przeformułowany w odniesieniu do produkowanych win należących do kategorii (1) Wino i (4) Wino musujące.

Uzasadnienie: elementy wskazujące na ten związek zostały odpowiednio zilustrowane w odniesieniu do kategorii produktów, a przedmiotowe przeformułowanie, które obejmuje zasadniczo to, co zostało już opisane w art. 8 specyfikacji, nie pociąga za sobą żadnych zmian w tym zakresie, lecz służy jedynie integracji powiązanych elementów.

Zmiana dotyczy pkt 1.8 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu Matera
2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3.
Kategorie produktów sektora wina 1. Wino
4.
Wino musujące
4.
Opis wina (win)
"Matera" Rosso

barwa: rubinowa;

zapach: złożony, owocowy;

smak: harmonijny, charakterystyczny;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23,00 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

"Matera" Primitivo

barwa: rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia fioletowawego i odcienia owocu granatu;

zapach: intensywny, długotrwały, charakterystyczny;

smak: pełny, harmonijny, nabierający aksamitnego posmaku, od wytrawnego do półwytrawnego, o maksymalnej zawartości cukru resztkowego wynoszącej 14 g/l;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 % obj.;

minimalna ogólna kwasowość: 4,5 g/l;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 13
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Matera Primitivo passito

barwa: czerwona, o różnej intensywności, nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: charakterystyczny i intensywny;

smak: słodki, harmonijny i aksamitny;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 14,50 % obj., przy czym rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu co najmniej 13,00 % obj.;

minimalna ogólna kwasowość: 4,0 g/l;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 25,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 13
Minimalna ogólna kwasowość 4 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

"Matera" Rosato

barwa: różowa o odcieniu wiśniowo-czerwonym;

zapach: intensywny, długotrwały, charakterystyczny;

smak: wytrawny, pełny, harmonijny;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 19,00 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

"Matera" Moro i Moro Riserva

barwa: intensywnie rubinowa; w przypadku wina z rezerwy nabierająca odcienia owocu granatu;

zapach: intensywny, długotrwały;

smak: wytrawny, pełny, harmonijny, nabierający aksamitnego posmaku;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.; 13 % obj. w przypadku wina z rezerwy;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23,00 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

"Matera" Greco

barwa: słomkowożółta;

zapach: charakterystyczny, intensywny, długotrwały;

smak: typowy, charakterystyczny;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 19,00 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Matera bianco

barwa: słomkowożółta;

zapach: intensywny, owocowy;

smak: typowy, wytrawny, bogaty;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 % obj.;

minimalna ogólna kwasowość: 5,0 g/l;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 19,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Matera Bianco Passito

barwa: od ciemnożółtej do bursztynowej, w zależności od dojrzałości;

zapach: intensywny, owocowy;

smak: charakterystyczny, od wytrawnego do słodkiego, bogaty;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 % obj., przy czym rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu co najmniej 12,00 % obj.;

minimalna ogólna kwasowość: 4,0 g/l;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 28,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna ogólna kwasowość 4 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

"Matera" Spumante

pianka: delikatna, długotrwała;

barwa: słomkowożółta;

zapach: owocowy, typowy, przyjemny;

smak: typowy, charakterystyczny;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,00 g/l.

Parametry nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w obowiązujących przepisach.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

"Matera" Spumante Rosè

pianka: delikatna, długotrwała;

barwa: różowa o odcieniu wiśniowo-czerwonym;

zapach: owocowy, charakterystyczny, przyjemny;

smak: charakterystyczny;

minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.;

minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,00 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Brak

b)
Maksymalne zbiory Matera Rosso

10 000 kg winogron na hektar

Matera Primitivo i Primitivo Passito

10 000 kg winogron na hektar

Matera Rosato

10 000 kg winogron na hektar

Matera Moro i Moro Riserva

10 000 kg winogron na hektar

Matera Greco

10 000 kg winogron na hektar

Matera Bianco i Bianco Passito

10 000 kg winogron na hektar

Matera Spumante

10 000 kg winogron na hektar

Matera Spumante Rosè

10 000 kg winogron na hektar

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Matera" obejmuje całe terytorium administracyjne prowincji Matera.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Sangiovese (Cz.)

Greco bianco (B.) - Greco

Malvasia bianca di Basilicata (B.) - Malvasia

Merlot (Cz.)

Primitivo (Cz.)

Cabernet Sauvignon (Cz.) - Cabernet

8.
Opis związku lub związków

Charakterystyka obszaru geograficznego

Na terytorium produkcji ChNP Matera występują warunki orograficzne, które są determinowane przez trzy szczególne aspekty środowiska:

-
środowisko równiny przybrzeżnej reprezentowane przez geologicznie młodsze obszary, równinną lub prawie równinną morfologię terenu oraz bardzo zróżnicowane podłoże litologiczne,
-
środowisko morskich tarasów powyżej równiny przybrzeżnej, składające się z różnorodnych tarasów pochodzenia morskiego, powiązanych z usytuowanymi na nich wzgórzami charakteryzującymi się obecnością wysoko rozwiniętych, głębokich, dobrze lub umiarkowanie osuszonych gleb, których matryca ma intensywnie czerwoną barwę (co wynika z wysokiej zawartości żelaza i znacznie pokruszonych otoczaków),
-
środowisko użytków depresji Fossa Bradanica, które zajmują większą część terenu wzgórz okolic Matery, roztaczając się na północy (Irsina), na południu (Pisticci), na wschodzie (Matera, z wyłączeniem obszaru zabudowanego i części południowo-wschodniej) oraz na zachodzie (Stigliano), i charakteryzują się powierzchnią o zmiennej morfologii, od prawie równinnej do pofałdowanej, o podłożu z piaskowca i konglomeratu: gleby składające się z gruboziarnistych osadów lub piasku mają zmienną teksturę, od dość gruboziarnistej na powierzchni do piaszczystej w głębi. Mają one mocno wapienny charakter i charakteryzują się wysoką przenikalnością. Ta wysokiej jakości uprawa winorośli związana jest z wyborem środowiska oświetlonego i napowietrzonego oraz z naturalną żyznością gleb, które są szczególnie przystosowane do uprawy winogron.

Kategoria Wino (1)

Wina DOC Matera to otrzymywane z winogron - zarówno rodzimych, jak i międzynarodowych - produkty o dobrej kwasowości i bogatym smaku, co zawdzięczają amplitudom temperatury i piaskowym składnikom gleb, w szczególności w przypadku win białych, które okazują się świeże, mało zabarwione i dość lekkie.

Produkowane wina są bardziej intensywne pod względem barwy z uwagi na występowanie gleb gliniastych i mają bardziej subtelny aromat dzięki obecności wapienia.

W przypadku win typu passito (kat. Wino) właściwości te uwypuklają się ze względu na nagromadzenie cukrów i stężenie ekstraktów w wyniku procesu suszenia winogron na krzakach, czemu sprzyja klimat i ekspozycja winnic głównie na południowy wschód, co umożliwia doskonałe dojrzewanie, przyczyniając się do uzyskiwania zdrowych, a tym samym bardziej odpowiednich do takiego suszenia owoców, i pozwalając na pełne podkreślenie cech wykorzystywanych odmian winorośli. W poszczególnych typach występują głównie owocowe aromaty (jagód i pestkowców), ale także aromaty kwiatowe, typowe dla używanych odmian winorośli. Wszystkie wina charakteryzują się jednak dobrą kwasowością, właściwą strukturą i zrównoważonym smakiem, a także - w szczególności w przypadku podstawowych rodzajów winogron w odmianach Primitivo lub Cabernet Sauvignon - długą żywotnością, która sprawia, że nadają się one do leżakowania.

Kategoria (4) Wino musujące

W produkcji win musujących DOC "Matera" wykorzystuje się lokalne odmiany Malvasia bianca di Basilicata i Primitivo.

Wzgórza okolic Matery stanowią wyśmienitą lokalizację zarówno dla Malvasia, jak i Primitivo, a uprawa tych dwóch odmian winorośli ma charakter komplementarny, przy czym Malvasia uprawiana jest na wyżej położonych terenach o chłodniejszym klimacie, gdzie przeważają gleby białe tworzone przez margiel, margiel gliniasty i wapień kalkarenitowy, natomiast na niższych terenach, charakteryzujących się glebami brunatnymi, dominuje produkcja win musujących na bazie Primitivo o doskonałej strukturze i zawartości alkoholu. Istotna część działalności sektora winiarskiego na tym obszarze związana jest z wytwarzaniem win musujących, które stanowią formę wyspecjalizowanej produkcji w tej dziedzinie. Historia produkcji win musujących sięga początku XX wieku, a w latach 1950-1960 wyspecjalizowało się w tej dziedzinie wiele przedsiębiorstw, z których niektóre są nadal aktywne. W rzeczywistości producenci win z prowincji Matera sprzedawali w przeszłości, również poza swoim regionem, duże ilości wina musującego z przeznaczeniem na wesela, uroczystości ku czci patronów i święta religijne.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi) Brak

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14101

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.373.18

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/3320.
Data aktu: 05/11/2019
Data ogłoszenia: 05/11/2019