Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012.

Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1

(2019/C 266/06)

(Dz.U.UE C z dnia 8 sierpnia 2019 r.)

Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 2 .

Wniosek o zatwierdzenie tej zmiany nieznacznej jest podany do wiadomości publicznej w bazie danych DOOR Komisji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"ACEITE DE LUCENA"

Nr UE: PDO-ES-0760-AM01 - 17.1.2019

ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa

"Aceite de Lucena"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie Hiszpania
3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia otrzymywana z owoców drzewa oliwnego (Olea Europea L.) odmiany Hojiblanca jako odmiany głównej (ponad 90 %) oraz innych dopuszczalnych odmian o drugorzędnym znaczeniu (Arbequina, Picual, Lechín, Tempranilla, Ocal, Campanil i Chorruo), wyłącznie przy pomocy obróbki fizycznej i mechanicznej, poprzez wytłaczanie w niskiej temperaturze, tak aby nie zmienić składu chemicznego oliwy, zachowując jej smak, aromat i cechy owocu, z którego się ją otrzymuje.

Barwa: między intensywnym zielonym i żółtawozielonym, zależnie od okresu, na który przypadają zbiory (skala A.B.T od 2/4 do 3/4).

Smak: oliwa objęta ochroną to oliwa o średnio intensywnym smaku owocowym, w którym wyczuwalne są akcenty migdałowe i zielonych ziół, przy zachowaniu równowagi między delikatnym smakiem gorzkim i cierpkim.

Zapach: przeważa zapach owoców i zielonych ziół.

Właściwości fizycznochemiczne i organoleptyczne oliwy:

Kwasowość: maksymalnie 0,8 %

Liczba nadtlenkowa: maksymalnie 15 meq O2/kg oliwy

Absorpcja ultrafioletu (K270): maksymalnie 0,15

Wilgotność: maksymalnie 0,2 %

Polifenol (kwas kawowy): minimalnie 100 ppm a średnio 350 ppm

Mediana cech owocowych (Mf): 3 lub więcej

Mediana cech cierpkich: od 1 do 3

Mediana cech gorzkich: od 1 do 3

Mediana niedoskonałości (Md): 0

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Produkcja oliwek i wytwarzanie produktu odbywają się w granicach obszaru geograficznego opisanego w pkt 4.

W związku z tym następujące procesy muszą mieć miejsce w wyznaczonym obszarze geograficznym: przycinanie drzew i zbiór oliwek, czyszczenie i mycie oliwek, mielenie, wytłaczanie, oddzielanie faz i dekantacja oliwy.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Wszystkie pojemniki oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronioną nazwą pochodzenia "Aceite de Lucena" opatrzone są kontretykietą identyfikacyjną, wydawaną przez Radę Regulacyjną, na której obowiązkowo umieszcza się wyrażenie "Aceite de Lucena", logotyp oraz niepowtarzalny numer seryjny każdego opakowania.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny położony jest na południu prowincji Kordoba (Hiszpania) i obejmuje gminy Aguilar de la Frontera, Benamejí, Encinas Reales, Iznajar, Lucena, Montilla, Moriles, Monturque y Rute, oraz wschodnią część dzielnicy miasta Puente Genil, która położona jest na prawym brzegu rzeki Genil.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Czynniki środowiskowe

Gleby wapienne charakteryzują się podwyższoną zawartością węglanów oraz uważane są za gleby ubogie, skąpo porośnięte i stosunkowo ubogie w substancje organiczne. Ponadto poziom zawartości wapnia w tych glebach jest wysoki, w związku z czym wskaźnik pH jest również wysoki i wynosi od 6 do 8.

Średnia wysokość nad poziomem morza waha się od 171 m w Puente Genil do 800 m w Iznájar. Najwyżej położone punkty tego regionu znajdują się w paśmie górskim Subbética, osiągając wysokości ponad 1 200 m nad poziomem morza.

Jeśli chodzi o klimat, w obszarze tym występuje klimat śródziemnomorski, o umiarkowanie chłodnych zimach i suchych i gorących latach. W odróżnieniu od pozostałej części prowincji, w obszarze produkcji ChNP "Aceite de Lucena" zauważalne są także pewne wpływy klimatu kontynentalnego.

Czynniki ludzkie

Gęstość sadzenia zwyczajowo przyjęta w praktyce rolnej tego obszaru oraz sposób rozmieszczenia drzew zapewniają doskonałe nasłonecznienie całej owocującej powierzchni drzewa, czemu znacząco sprzyjają metody przycinania drzew stosowane przy sadzeniu, rozroście oraz utrzymaniu i pielęgnacji drzew oliwnych.

Zbiór oliwek w wyznaczonym obszarze geograficznym odbywa się w oparciu o wyniki badania dojrzałości i zawartości tłuszczu, co sprzyja otrzymywaniu oliwy o znacznej delikatności, w związku z modyfikacjami zawartości polifenolu. Jednocześnie nie dopuszcza się do naturalnego spadu owoców.

Zbiór, przewóz do olejarni i rozdrabnianie oliwek zostały zorganizowane w taki sposób, aby zabiegi te można było przeprowadzić średnio w ciągu 24 godzin i maksymalnie w ciągu 72 godzin.

Specyfika produktu

Właściwości fizykochemiczne

Kwasowość: maksymalnie 0,8 %

Liczba nadtlenkowa: maksymalnie 0,2 meq O2/kg oliwy

Absorpcja ultrafioletu (K270): maksymalnie 0,15

Wilgotność: maksymalnie 0,2 %

Polifenol (kwas kawowy): minimalnie 100 ppm,

średnio 350 ppm.

Właściwości organoleptyczne Mediana cech owocowych (Mf): 3 lub więcej

Mediana cech cierpkich: od 1 do 3.

Mediana cech gorzkich: od 1 do 3.

Mediana niedoskonałości (Md): 0

Mimo ich delikatności, wyraźnie zauważalna jest obecność cech cierpkich i gorzkich, bardzo zrównoważonych.

Smak i zapach delikatne, o charakterystycznym posmaku zwanym "migdałowy", pochodzącym od odmiany oliwki Hojiblanca, które jako podstawowy składnik mają kluczowy wpływ na skład oliwy produkowanej w przedmiotowym obszarze.

Niska kwasowość oliwy nigdy nie przekracza 0,8 % objętości, zwyczajowo wynosząc od 0,1 do 0,3.

W ocenie organoleptycznej wyczuwa się aromat owoców zielonych i świeżo ściętych ziół.

Barwa oliwy jest w większości przypadków zielona.

Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG):

Charakterystyczne środowisko obszaru produkcji ChNP "Aceite de Lucena" - a konkretnie średnia wysokość, wapienna struktura gleb z wysokim poziomem obecności związków węglanu oraz klimat śródziemnomorski - prowadzi do wzrostu zawartości polifenolu w produkowanej oliwie. Dzięki temu otrzymana oliwa posiada szczególne właściwości organoleptyczne, z zauważalną obecnością delikatnego smaku cierpkiego i gorzkiego.

Obecność cech cierpkich wynika z obecności w oliwie fenolu - monomeru, który występuje przy wysokiej zawartości polifenolu oraz pod warunkiem że nie ulegnie rozpadowi na skutek zastosowania wysokich temperatur lub nadmiaru wody w procesie produkcji.

Podobnie cechy gorzkie wynikają z obecności aglikonu, który powstaje w wyniku rozpadu polifenolu. Dlatego też ich wysoka obecność sprzyja powstawaniu aglikonu.

Odmiany drzew oliwnych wykorzystywanych do produkcji ChNP "Aceite de Lucena", uprawiane w obszarze produkcji, wyróżniają się pod względem ogólnej zawartości polifenolu, dzięki czemu otrzymywana oliwa jest delikatna, o zrównoważonym smaku pikantnym i gorzkim.

Warunki agrologiczne, tj. wczesny zbiór, obróbka przy niskich temperaturach i szybkość procesu przetwarzania od momentu zbioru, występujące w regionie Lucena wpływają na kwasowość produkowanej oliwy i na jej właściwości organoleptyczne. Dzięki nim otrzymywana oliwa charakteryzuje się w większości przypadków niską kwasowością.

Wczesny zbiór sprawia, że w oliwie występuje aldehyd trans-2-heksanal, który - jeżeli zachowuje się ostrożność, nie stosuje podwyższonej temperatury i nie stosuje dużo wody w procesie produkcji - sprawia, że pojawia się aromat zielonych ziół.

Podobnie wczesny zbiór sprawia, że oliwa przybiera barwę przeważająco zieloną, która - w miarę jak opóźnia się okres zbioru oliwek - zmienia się na barwę bardziej złocistą, niemal zielonożółtą.

Wytłaczanie w niskiej temperaturze, przy niskim zużyciu wody w procesie produkcji, i przechowywanie oliwy w odpowiednich i całkowicie obojętnych pojemnikach pozwala zadbać o właściwości organoleptyczne charakterystyczne dla tego produktu i zachować je.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

https://juntadeandalucia.es/export/drupaljda/Pliego_Aceite_de_Lucena_modificado.pdf

1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 10 października 2019 r. (Dz.U.UE.C.2019.342.42).
2 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.266.8

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie wniosku o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012.
Data aktu: 08/08/2019
Data ogłoszenia: 08/08/2019