Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 247/05)

(Dz.U.UE C z dnia 14 września 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"GÖNCI KAJSZIBARACK"

NR WE: HU-PGI-0005-0388-21.10.2004

ChNP () ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych. W celu uzyskania wyczerpujących informacji, dotyczących w szczególności producentów wyrobów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG), prosimy o zapoznanie się z pełną wersją specyfikacji produktu udostępnianą na szczeblu krajowym lub przez służby Komisji Europejskiej.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály (Departament Analizy Łańcucha Żywnościowego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich)

Adres: Budapest

Kossuth Lajos tér 11.

1055

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tel. +36 13014419

Faks +36 13014808

E-mail: Eniko.Zobor@fvm.gov.hu

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Abaúj - Gönc Gyümölcstermelők Beszerző és Értékesítő Szövetkezet (spółdzielnia producentów owoców w Abaúj - Gönc)

Adres: Gönc

Károlyi Gáspár út 31/A

3895

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tel. +36 46388610

Faks +36 46388702

E-mail: mzg.hollar@primposta.hu

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu:

"Gönci kajszibarack"

4.2. Opis produktu:

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) "Gönci kajszibarack" może być wykorzystywane tylko dla następujących odmian gatunku Prunus armeniaca L: Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C 235, Mandulakajszi, Bergeron, Ceglédi Piroska, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi arany, Ceglédi óriás, Pannónia.

Unikalność moreli Gönc oraz jej ogólnokrajowa i międzynarodowa renoma są skutkiem połączenia korzystnych warunków klimatycznych, tradycji upraw ogrodniczych/owocowych oraz ścisłego przestrzegania technologii produkcji, zbiorów, składowania i transportu.

ChOG "Gönci kajszibarack" można stosować jedynie w przypadku odmian moreli odpowiadających poniższym charakterystykom oraz - w przypadku poszczególnych odmian - o cechach zewnętrznych i wewnętrznych zgodnych z wymienionymi poniżej.

GÖNCI MAGYAR KAJSZI

kształt: kulisty

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: jaskrawopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawo-czerwony

kolor i jakość miąższu owocu: złotożółty, nieco włóknisty, soczysty i miękki, gdy owoc jest dojrzały

smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny

MAGYAR KAJSZI C.235

kształt: kulisty

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: jaskrawopomarańczowy

kolor i jakość miąższu owocu: żółty, włóknisty, średnio twardy

smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny

MANDULAKAJSZI

kształt: owalny, w kształcie migdała, wyraźnie spłaszczony po bokach

wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm

kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej karminowy

kolor i jakość miąższu owocu: jasnopomarańczowy, średnio twardy, gęsty, soczysty

smak, kwaśność: słodko-kwaśny, korzenny zapach

BERGERON

kształt: nieco wydłużony, owalny

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: pomarańczowy, po stronie nasłonecznionej karminowy

kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, lśniący, włóknisty, twardy

smak, kwaśność: ponadprzeciętna zawartość kwasu (1,4 %)

PANNÓNIA

kształt: kulisty lub nieco owalny

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej różowawy

kolor i jakość miąższu owocu: jasnopomarańczowy, włóknisty, twardy

smak, kwaśność: kwaśny, aromatyczny

CEGLÉDI PIROSKA

kształt: kulisty

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: pomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawoczerwony

kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, twardy

smak, kwaśność: słodko-kwaśny

CEGLÉDI BÍBORKAJSZI

kształt: szeroki, owalny, nieco spłaszczony po bokach

wielkość: średnia, minimalna średnica 40 mm

kolor skórki owocu: ciemnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej ciemnokarmazynowy

kolor i jakość miąższu owocu: ciemnopomarańczowy, soczysty

smak, kwaśność: słodki, aromatyczny

CEGLÉDI ARANY

kształt: kulisty

wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm

kolor skórki owocu: złotożółty, po stronie nasłonecznionej karminowy

kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, twardy, soczysty

smak, kwaśność: słodko-kwaśny

CEGLÉDI ÓRIÁS

kształt: nieco wydłużony, owalny, nieco spłaszczony po bokach

wielkość: duża, minimalna średnica 50 mm

kolor skórki owocu: jasnopomarańczowy, po stronie nasłonecznionej jaskrawoczerwony

kolor i jakość miąższu owocu: pomarańczowy, umiarkowanie soczysty, miękki

smak, kwaśność: słodko-kwaśny, aromatyczny

4.3. Obszar geograficzny:

Oznaczenie pochodzenia geograficznego może być stosowane jedynie w odniesieniu do moreli wyprodukowanych (uprawianych) na obszarze administracyjnym miejscowości należących do czterech określonych podregionów komitatu Borsod-Abaúj-Zemplén:

Podregion Abaúj-Hegyköz: Abaújszántó, Abaújvár, Arka, Boldogkőváralja, Gönc, Göncruszka, Hejce, Hernádcéce, Hidasnémeti, Korlát, Tornyosnémeti, Vizsoly, Zsujta;

Podregion Encs: Abaújkér, Alsógagy, Baktakék, Beret, Detek, Encs, Fancsal, Forró, Fulókércs, Garadna, Ináncs;

Podregion Szerencs: Bekecs, Golop, Legyesbénye, Megyaszó, Monok, Rátka, Szerencs, Tállya;

Podregion Szikszó: Alsóvadász, Felsővadász, Hernádkércs, Homrogd, Léh, Nagykinizs, Selyeb, Szentis-tvánbaksa, Szikszó.

4.4. Dowód pochodzenia:

System kontroli jakości procesu uprawy owoców i postępowania z nimi po zbiorach zapewnia identyfikowalność produktów, a także umożliwia ostateczną weryfikację i zapewnienie bezpieczeństwa produktu poprzez umieszczanie przez producentów zebranych ręcznie owoców w plastikowych lub drewnianych skrzyniach opatrzonych etykietą zawierającą oznaczenie miejsca pochodzenia (jego nazwę) oraz numerem identyfikacyjnym znajdującym się na spodzie skrzyni.

Producenci są zobowiązani do prowadzenia dziennika ochrony pochodzenia (Protection of Origin Log) dokumentującego produkcję zgodnie z odpowiednimi przepisami. Dziennik zawiera następujące informacje:

– nazwę i dane identyfikacyjne producenta,

– miejsce produkcji, numer z rejestru gruntów, kod identyfikacyjny odmiany/uprawy, liczbę drzew owocujących i nieowocujących,

– nazwę i pochodzenie odmiany (potwierdzone świadectwem pochodzenia sadzonek),

– numer identyfikacyjny dziennika oprysków,

– numer identyfikacyjny dziennika zbiorów, datę zbioru, łączną ilość owoców w ciągu roku w podziale na odmiany/uprawy.

Dziennik oprysków jest ewidencją prowadzoną zgodnie z odpowiednimi przepisami, która zawiera następujące informacje:

– substancje chemiczne użyte w procesie uprawy,

– wyszczególnienie ilości zastosowanych substancji chemicznych (w rozbiciu na poszczególne daty oprysków),

– nazwy i daty zastosowania zabiegów fitosanitarnych itp.

Dziennik zbiorów jest ewidencją prowadzoną podczas zbiorów zawierającą informacje o liczbie owocujących drzew według odmiany/uprawy, dniu zbioru oraz dziennych ilościach zebranych owoców.

4.5. Metoda produkcji:

Warunki uprawy

Sady drzew owocowych założone w danym regionie muszą znajdować się na nasłonecznionych, wyżej położonych terenach (150-300 m), na glebach dobrej jakości o odpowiedniej zawartości wapna i substancji odżywczych, zgodnie z analizą gleby.

Zbiór

Zbiory moreli rozpoczynają się w połowie czerwca i trwają do końca sierpnia. W odniesieniu do przewoźności i zdolności do przechowywania (długości okresu przechowywania), ważna jest fazowość zbiorów, którą zapewnia m.in. odpowiednie położenie sadów. Biorąc pod uwagę różnice w czasie dojrzewania poszczególnych odmian i upraw, zbiory z każdego sadu mogą odbywać się średnio w trzech etapach, co zapewnia możliwość zbioru na odpowiednim etapie dojrzewania owoców (przed zbiorem, plon główny, po zbiorze). Owoce zbierane są ręcznie, co jest możliwe dzięki odpowiedniemu przycinaniu sadzonek i koron drzew.

Składowanie

Gdy pomieszczenie magazynowe zostanie wypełnione dostarczonymi skrzyniami, owoce są w ciągu kilku godzin schładzane do temperatury magazynowania wynoszącej ok. 4 °C. Po szybkim schłodzeniu następuje przeładunek, tj. sortowanie owoców wedle wielkości i koloru, zwykle wykonywane ręcznie, rzadziej mechaniczne. Po przeprowadzeniu selekcji i ostatecznym zapakowaniu, skrzynie owoców umieszczane są w chłodni o temperaturze 4-6 °C na okres maksymalnie 30 dni, zależnie od częstotliwości dostaw.

Klasyfikowanie i pakowanie

Sortowanie wedle rozmiaru przeprowadzane jest przy pomocy ręcznej sortownicy. Rozmiar owocu definiowany jest jako najdłuższa średnica przekroju podłużnego, zgodnie z wytycznymi zawartymi w rozporządzeniu nr 851/2000/WE oraz jego zmienionych wersjach. Opakowanie i prezentacja są zgodne z tymi samymi przepisami.

Morela Gönc jest podatna na uszkodzenia mechaniczne, stąd transportowanie nieopakowanych owoców znacząco pogorszy ich właściwości organoleptyczne i fizyko-chemiczne - do tego stopnia, że późniejsze pakowanie może okazać się niemożliwe. W związku z tym, aby zagwarantować jakość produktu oraz - ponieważ jest to nieprzetworzony produkt rolny - miejsce pochodzenia, identyfikowalność i kontrolę, pakowanie odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Morela Gönc jest charakterystycznym produktem najbardziej wysuniętych na północ węgierskich terenów upraw owocowych. Jest uprawiana na zboczach wzgórz, tarasach rolnych i równinach regionu Hegyalja wzdłuż rzeki Hernád, pagórkowatego regionu Szerencs oraz regionu Cserehá, na wysokości 150-300 m n.p.m.

Węgierska grupa odmian (rodzaj odmiany), które powstały ok. 300-350 lat temu, były i są uprawiane niemal wyłącznie w tym regionie.

Cechy szczególne produktu oraz jego uprawy w regionie Gönc można podsumować w następujący sposób:

– Ta sama odmiana moreli, uprawiana tutaj, dojrzewa o 6-10 dni później niż w regionie Kecskemét, co umożliwia przedłużenie okresu konsumpcji i przetwórstwa owoców.

– Chłodniejszy mezoklimat - powodujący późniejsze dojrzewanie owoców - ma korzystny wpływ na jakość moreli. kwasy i substancje smakowe rozkładają się wolnej w trakcie okresu dojrzewania, nie "wypalają się". "Jakość moreli produkowanych w okolicach Gönc jest wyśmienita. Dojrzewają tutaj później ... i okres dojrzewania jest dodatkowo wydłużany ze względu na różną ekspozycję stoków". (Brózik, Jenser i in., 1970).

– Niskie temperatury rozkładają się w tym regionie równomiernie w trakcie wszystkich zimowych mięsięcy a wiosna nadchodzi tu później niż w pozostałych regionach nadających się pod uprawę moreli. Dlatego też ryzyko wystąpienia zagrożeń dla upraw moreli - uszkodzenie pąków otwartych po krótkotrwałym ociepleniu pod koniec zimy i wiosenne przymrozki niszczące pąki, kwiaty i owoce w początkowej fazie rozwoju - jest tu najmniejsze.

Nazwa "kajszi Baraczk" ("morela") wystąpiła po raz pierwszy w 1667 roku w książce Jánosa Lippay (Posoni kert (Ogród Posoni), tom 3, "Gyümölcsös kert" (Sad), Wiedeń 1667), ale dopiero plaga filoksery winiec, która zdewastowała winnice w latach 80. XIX wieku stała się impulsem do produkcji owoców na pagórkowatych terenach regionu. W wielu miejscach, w tym w Gönc, zniszczone winnice zastąpiły drzewa owocowe.

W drugiej połowie XIX wieku powstało wiele organizacji społecznych, których celem było wspieranie produkcji owoców. Ich współpraca odegrała znaczącą rolę w przyznaniu owocom komitatu Zemplén złotego medalu na Wystawie Światowej w Paryżu w 1867 roku. Według wielu krajowych opisów i statystyk, do lat 50. XIX wieku region Gönc był znany głównie ze swoich wiśni. W 1871 roku János Korponay po raz pierwszy wspomniał o tym, że Gönc i jego okolice są znane z moreli, produkowanych tam "w sporej ilości". Prawdziwy wzrost produkcji moreli miał jednak miejsce dopiero w latach 80. i 90. XIX wieku.

4.7. Organ kontrolny:

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Urząd Rolniczy), jako wyznaczony organ kontrolny ds. owoców i warzyw.

Nazwa: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság (Urząd Rolniczy Komitatu Borsod-Abaúj-Zemplén, Dyrekcja ds. ochrony roślin i gleby)

Adres: Miskolc

Blaskovits út 24.

3526

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tel. +36 46503402

Faks +36 46503404

E-mail: Balogh.Zoltan@borsod.ontsz.hu, fvmh-borsod@fki.gov.hu

4.8. Etykietowanie:

Oprócz szczegółów określonych w stosownym prawodawstwie, etykiety muszą zawierać następujące informacje:

– nazwę produktu "Gönci kajszibarack" (morela Gönc),

– określenie "chronione oznaczenie geograficzne" (ChOG) oraz odpowiednie logo wspólnotowe (po przeprowadzeniu wspólnotowej procedury rejestracji).

Informacje te muszą znajdować się na każdej jednostce opakowania produktu, opcjonalnie, możliwe jest także wskazanie gminy, w której wyprodukowano produkt.

Na przykład:

"Gönci kajszibarack" (morela Gönc)

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

Odmiana: Gönci magyar kajszi

Wyprodukowano w: Abaújvár

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2010.247.6

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 14/09/2010
Data ogłoszenia: 14/09/2010