I klasy - mięso chude w większych kawałkach, pochodzące ze wszystkich części tuszy, bez ścięgien, żył, tłuszczu i węzłów chłonnych;
II klasy - mięso chude, lekko przerośnięte tłuszczem, w drobniejszych kawałkach, ze wszystkich części tuszy, bez ścięgien, żył i węzłów chłonnych;
III klasy - drobne kawałki mięsa przerośnięte tłuszczem, bez ścięgien, grubszych żył, węzłów chłonnych i grubszych warstw miękkiego tłuszczu;
IV klasy - mięso żylaste bez tłuszczu i węzłów chłonnych.
I klasy - mięso chude w większych kawałkach ze sztuk młodych pełnomięsnych bez tłuszczu, żył, ścięgien i węzłów chłonnych;
II klasy - mięso lekko przerośnięte tłuszczem w drobniejszych kawałkach ze sztuk młodych pełnomięsnych oraz mięso z innych sztuk bez grubszych żył, ścięgien, przylegającego tłuszczu i węzłów chłonnych;
III klasy - mięso żylaste bez tłuszczu i grubszych ścięgien.
Normy zużycia surowca, materiałów pomocniczych i wydajności gotowego produktu.
WIEPRZOWINA KRAJANA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Zalewa (przygotowana z 10 kg skór wieprz. lub 20 kg nóżek) 20 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 119/99 mm i 63/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań 97-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 61%.
WIEPRZOWINA WE WŁASNYM SOSIE
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 63/99 mm i 119/99 mm.
Postać składników
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 98-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 56%.
GULASZ WOŁOWY PODSMAŻANY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Zalewa (przygotowana z 10 kg kości) 15 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 76/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 92-95%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 68%.
WOŁOWINA WE WŁASNYM SOSIE
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Uwaga - skórki wieprzowe można zastąpić w 50% mięsem z nóg wołowych lub wieprzowych, miękkimi ścięgnami wołowymi i uszami wieprzowymi bez chrząstek.
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 119/99 mm i 63/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 98-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 73%.
PASZTET LUKSUSOWY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Uwaga - mięso cielęce może być zastąpione w połowie mięsem wołowym I kl. (bukat) i w połowie mięsem wieprzowym II kl.
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 26/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 90-95%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 44%.
PASZTET
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach: 119/99 mm i 63/99 mm.
Postać składników
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 90-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 56%.
SALCESON CZARNY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 63/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 85-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 51%.
BOCZEK WIEPRZOWY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 119/99 mm.
Postać składników
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 97-99%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 37%.
TŁUSZCZ WIEPRZOWY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 119/99 mm.
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 99-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 20%.
KARCZEK
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki o wymiarach 119/99 mm.
Postać surowca
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 92-95%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 58%.
SZYNKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Opakowanie bezpośrednie - puszki kształtu mandolinowego, różnych wymiarów.
Postać surowca
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 97-99%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 69%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 60-65%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 33%.
SALAMI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 65-70%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 37%.
KIEŁBASA KRAKOWSKA - SUCHA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: nie wyżej 70%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 31%.
KIEŁBASA POLSKA (SUROWA)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 86-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 63%.
SERWELATKA MIĘKKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 85-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 57%.
METKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 92-96%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 64%.
KIEŁBASA ŻYWIECKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 50%.
KIEŁBASA PIWNA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 78-82%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 44%.
KIEŁBASA JAŁOWCOWA - SUCHA PIECZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 68-72%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 45%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 78-82%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 61%.
KIEŁBASKI MYŚLIWSKIE PIECZONE - SUCHE
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 65-70%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 44%.
KIEŁBASA PODLASKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 60%.
KIEŁBASA LITEWSKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 62%.
KIEŁBASA ZWYCZAJNA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 103-107%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 65%.
KIEŁBASA KARCZEWSKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 102-108%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 65%.
KIEŁBASA KRAKOWSKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 96-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 68%.
KIEŁBASA LISIECKA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 96-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 67%.
KIEŁBASA CYTRYNOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 94-98%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 67%.
KIEŁBASA SERDElOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Przeciętna 112%.
Granice dopuszczalnych wahań: 108-116%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 70%.
SERDELKI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 102-107%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 64%.
MORTADELA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 115-125%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 75%.
PARÓWKI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 110-115%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 72%.
KIEŁBASA HERBACIANA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 98-102%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 68%.
KIEŁBASA BIAŁA SUROWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 103-108%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 66%.
KIEŁBASA KRWISTA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100%
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-93%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 60%.
KIEŁBASKI KRWISTE
KISZKA PASZTETOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy, materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 93-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 46%.
KISZKA PASZTETOWA (z manną)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 100-108%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 44%.
KISZKA WĄTROBIANA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 94-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 57%.
KISZKA PODGARDLANA - bułczana
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 94-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 50%.
KISZKA KASZANA - gryczana
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 130-140%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 70%.
KISZKA KASZANA - jęczmienna
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 125-135%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 69%.
SALCESON WŁOSKI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
lub cebula 1,00 kg
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 90-100%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 73%.
SALCESON CZARNY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 85-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 56%.
SALCESON OZORKoWy
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
lub cebula 1,00 kg
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 77-83%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 51%.
SALCESON BrUNSZWICKI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka lub żołądek wieprzowy
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 75-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 62%.
ROLADA OZORKOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Razem 100 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze
Przyprawy
Osłonka
Postać mięsa i tłuszczu
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 83-87%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 57%.
SZYNKA WĘDZONA Z KOŚCIĄ (WESTFALSKA)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 74-79%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 53%.
SZYNKA WĘDZONA Z KOŚCIĄ - TYLNA (ŚWIĄTECZNA)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 60%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 60%.
SZYNKA WĘDZONA PRZEDNIA BEZ KOŚCI SUROWA, SZNUROWANA (ŚWIĄTECZNA)
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 60%.
POLĘDWICA WĘDZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Osłonka
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 66%.
BALERON SUROWY - WĘDZONY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Osłonka
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 60%.
KARCZEK WĘDZONY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 86-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie do 58%.
BOCZEK WĘDZONY BEZ KOŚCI
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
SŁONINA WĘDZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 90-95%.
GOLONKA WIEPRZOWA WĘDZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 86-90%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 58%.
ŻEBERKA WĘDZONE
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 85-90%.
BEKON WĘDZONY - DZIELONY
Surowiec - bekon peklowany (bez boczku) 100 kg
Postać mięsa - bekon dzielony na części i wędzony.
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 88-92%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 56%.
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
Zawartość wody w gotowym produkcie (w mięsie) do 56%.
BALERON GOTOWANY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 82-86%.
Osłonka
Zawartość wody w gotowym produkcie do 56%.
BOCZEK GOTOWANY
Surowiec (ilość i charakterystyka)
Wydajność
Granice dopuszczalnych wahań: 80-85%.
KIEŁBASA POPULARNA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | wołowina III kl. | 25 kg | ||
| 2) | wieprzowina III kl. | 60 kg | ||
| 3) | mięsa różne | 5 kg | ||
| 4) | skórki wieprzowe | 10 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 2 | 30 kg | |
| 2) | saletra | 0 | 06 kg | |
| 3) | pieprz lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | 0 | 05 kg | |
| 4) | gorczyca | 0 | 05 kg | |
| 5) | majeranek | 0 | 02 kg | |
| 6) | czosnek | 0 | 10 kg |
osłonka: jelito sztuczne Nr 8.
Postać składników:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: 70%.
KIEŁBASA SERBSKA - PIECZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | słonina świeża | 75 kg | ||
| 2) | mięso wieprzowe IV kl. | 25 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1)|sól|2|50 kg | ||||
| 2)|saletra|0|05 kg | ||||
| 3)|papryka|0|20 kg | ||||
| 4)|pieprz|0|02 kg lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | ||||
| 5)|czosnek|0|10 kg |
osłonka: jelita wołowe środkowe.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: do 30%.
KIEŁBASA SŁONINOWA - PIECZONA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | słonina świeża | 75 kg | ||
| 2) | wołowina III kl. (bukat) | 25 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 2 | 40 kg | |
| 2) | saletra | 0 | 05 kg | |
| 3) | papryka | 0 | 15 kg | |
| 4) | pieprz lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | 0 | 02 kg | |
| 5) | czosnek | 0 | 07 kg |
osłonka: jelita wołowe cienkie.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: do 33%.
KIEŁBASA PARÓWKOWA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | mięso wieprzowe IV kl. | 60 kg | ||
| 2) | podgardla skorowane | 40 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 2 | 00 kg | |
| 2) | saletra | 0 | 10 kg | |
| 3) | pieprz lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | 0 | 05 kg | |
| 4) | papryka słodka | 0 | 03 kg | |
| 5) | gałka muszk. | 0 | 02 kg | |
| 6) | czosnek | 0 | 05 kg |
osůonka: jelita wieprzowe cienkie ¨ 28-30 mm, odkrćcane w kieůbaski důugoúci 12 do15 cm.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: do 56%.
BOCZEK LITEWSKI
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| Boczek solony na sucho | 100 kg |
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
BOCZEK WĘDZONY (w puszkach - pasteryzowany).
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| boczek peklowany (bez żeberek) | 100 kg |
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | ziele angielskie | 0 | 02 kg | |
| 2) | listki bobkowe | 0 | 005 kg | |
| 3) | żelatyna | 0 | 40 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki mandolinowe duże.
Postać mięsa i tłuszczu:
Czas pasteryzacji taki sam jak przy tabeli szynek +0,5 godz.
Temperatura: 60 minut na 98°C do 100°C, reszta na 82°C.
Studzenie: 0,5 godz. w bieżącej wodzie, następnie ca 12 godz. chłodzenie powietrzne, potem w chłodni minimum 12 godz.
Wydajność gotowego produktu:
GOLONKA WIEPRZOWA W GALARECIE (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| golonka peklowana z kością | 100 kg |
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | gorczyca | 0 | 05 kg | |
| 2) | listki bobkowe | 0 | 002 kg | |
| 3) | maggi | 0 | 50 kg | |
| 4) | żelatyna | 0 | 50 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/119 mm i 99/63 mm.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody - 60%.
PAPBYKACZ CIELĘCY - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | cielęcina bez kości | 95 kg | ||
| 2) | smalec | 5 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 1 | 20 kg | |
| 2) | papryka | 0 | 15 kg | |
| 3) | pieprz | 0 | 05 kg | |
| 4) | gałka muszk. | 0 | 06 kg | |
| 5) | żelatyna | 0 | 50 kg | |
| 6) | cukier (karmel) | 0 | 20 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/63 mm.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: 65%.
PIECZEŃ WIEPRZOWA - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | wieprzowina bez kości (mięso z łopatek, karczku i polędwiczki) | 96 kg | ||
| 2) | smalec | 4 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 1 | 30 kg | |
| 2) | pieprz | 0 | 05 kg | |
| 3) | kminek | 0 | 05 kg | |
| 4) | cebula (obrana) | 1 | 50 kg | |
| 5) | maggi | 0 | 20 kg | |
| 6) | gałka muszk. | 0 | 01 kg | |
| 7) | żelatyna | 0 | 70 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/119 mm i 99/63 mm, pojemność puszki 850 g i 425 g netto.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Uwaga: Zamiast żelatyny można stosować mocny rosół, wygotowany z nóg wieprzowych lub skórek wieprzowych.
CYNADERKI PrUŻONE - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | nerki wieprzowe | 95 kg | ||
| 2) | smalec | 5 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 1 | 30 kg | |
| 2) | majeranek | 0 | 02 kg | |
| 3) | pieprz | 0 | 06 kg | |
| 4) | liście bobkowe | 0 | 001 kg | |
| 5) | cebula | 1 | 50 kg | |
| 6) | maggi | 0 | 15 kg | |
| 7) | żelatyna w listkach lub mielona | 0 | 40 kg | |
| 8) | cukier (karmel) | 0 | 20 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/63 mm, pojemność netto 430 g.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Uwaga: Zamiast żelatyny można stosować mocny rosół z nóg wieprzowych.
MÓŻDŻEK - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | móżdżek wieprzowy | 93 kg | ||
| 2) | smalec | 5 kg | ||
| 3) | boczek wędzony | 2 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 1 | 00 kg | |
| 2) | pieprz | 0 | 10 kg | |
| 3) | cebula | 6 | 00 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/50 mm i 99/26 mm, pojemność netto 320 g i 150 g.
Postać mięsa i tłuszczu oraz proces technologiczny:
Wydajność:
SCHAB WĘDZONY W GALARECIE
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| schab do puszkowania surowy, bez kości grzbietowej tylko z żeberkiem | 100 kg |
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | maggi | 0 | 10 kg | |
| 2) | ziele angielskie | 0 | 015 kg | |
| 3) | żelatyna | 0 | 80 kg | |
| 4) | sól | 3 | 00 kg | |
| 5) | saletra | 0 | 10 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/119 mm, pojemność 860 g netto.
Postać mięsa i tłuszczu oraz proces technologiczny:
Wydajność:
Przygotowanie schabu do puszkowania:
| 1) | schab do puszkowania | 79% | ||
| 2) | wieprzowina I kl. | 6% | ||
| 3) | tłuszcz | 2% | ||
| 4) | kości I | 13% | ||
| razem | 100% | |||
Uwagi: Zamiast żelatyny można stosować bardzo mocną zalewę z nóg lub skór wieprzowych; podaną ilość soli i saletry stosuje się do peklowania.
NOGI WOŁOWE W GALARECIE
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| nogi wołowe (oczyszczone z sierści) | 100 kg |
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 1 | 50 kg | |
| 2) | pieprz lub pieprz ziołowy (namiastka pieprzu) podwójnej wagi | 0 | 07 kg | |
| 3) | ziele angielskie | 0 | 02 kg | |
| 4) | listki bobkowe | 0 | 004 kg | |
| 5) | czosnek | 0 | 05 kg | |
| 6) | marchew | 3 | 00 kg | |
| 7) | pietruszka | 2 | 00 kg | |
| 8) | cebula | 2 | 00 kg |
osůonka: jelito sztuczne pergaminowe biaůe ¨ 6 cm.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: do 81%.
PARÓWKI SOCZYSTE - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | wieprzowina IV kl. | 40 kg | ||
| 2) | wołowina III kl. | 30 kg | ||
| 3) | tłuszcz | 30 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól | 1 | 40 kg | |
| 2) | saletra | 0 | 10 kg | |
| 3) | cukier | 0 | 10 kg | |
| 4) | pieprz | 0 | 10 kg | |
| 5) | papryka | 0 | 05 kg | |
| 6) | gałka muszk. | 0 | 03 kg |
osłonka: jelita baranie.
Postać mięsa i tłuszczu oraz proces technologiczny:
Wydajność:
Puszkowanie:
FLAKI WOŁOWE W ROSOLE - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | żołądki wołowe (oczyszczone) | 93 kg | ||
| 2) | skórki wieprz. | 6 kg | ||
| 3) | smalec | 1 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy i materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | pieprz | 0 | 10 kg | |
| 2) | papryka | 0 | 05 kg | |
| 3) | imbir | 0 | 05 kg | |
| 4) | majeranek (tarty) | 0 | 01 kg | |
| 5) | maggi | 0 | 10 kg | |
| 6) | pietruszka | 1 | 00 kg | |
| 7) | seler | 1 | 00 kg | |
| 8) | marchew | 1 | 00 kg | |
| 9) | sól kuchenna | 1 | 20 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/119 mm i 99/63 mm,
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność:
Zawartość wody w gotowym produkcie: 75%.
RAGU BARANIE - (konserwa sterylizowana)
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| 1) | baranina bez kości | 95 kg | ||
| 2) | smalec | 5 kg | ||
| razem | 100 kg | |||
Przyprawy oraz materiały pomocnicze:
przyprawy:
| 1) | sól kuchenna | 1 | 20 kg | |
| 2) | pieprz | 0 | 10 kg | |
| 3) | majeranek | 0 | 03 kg | |
| 4) | czosnek | 0 | 03 kg | |
| 5) | cebula | 2 | 00 kg | |
| 6) | marchew czerw. | 7 | 00 kg | |
| 7) | pietruszka i seler | 3 | 00 kg | |
| 8) | ziemniaki | 15 | 00 kg | |
| 9) | cukier (karmel) | 0 | 20 kg |
opakowanie bezpośrednie: puszki 99/63 mm, pojemność 430 g netto.
Postać mięsa i tłuszczu:
Wydajność gotowego produktu:
SŁONINA PAPRYKOWANA
Surowiec (ilość i charakterystyka):
| słonina solona | 100 kg |
Przyprawa i materiał pomocniczy:
| papryka | 1 | 2 kg |
Postać tłuszczu i mięsa oraz proces technologiczny:
Wydajność:
-zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 28 grudnia 1950 r. (M.P.51.A-6.81) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 29 stycznia 1951 r.
- zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 10 kwietnia 1951 r. (M.P.51.A-37.453) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 7 maja 1951 r.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
Grażyna J. Leśniak 18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
Krzysztof Koślicki 16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
Marcin Szymankiewicz 15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
Grażyna J. Leśniak 10.12.2025| Identyfikator: | M.P.1950.A-43.500 |
| Rodzaj: | Zarządzenie |
| Tytuł: | Ustalenie rodzajów i gatunków oraz określenie składników wędlin, wyrobów wędliniarskich i konserw mięsnych. |
| Data aktu: | 07/04/1950 |
| Data ogłoszenia: | 22/04/1950 |
| Data wejścia w życie: | 22/04/1950 |








