Rozporządzenie 2024/2612 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chitozanu, klopyralidu, difenokonazolu, pozostałości destylacji tłuszczu, flonikamidu, protein hydrolizowanych i senecianu lawandulilu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2612
z dnia 7 października 2024 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chitozanu, klopyralidu, difenokonazolu, pozostałości destylacji tłuszczu, flonikamidu, protein hydrolizowanych i senecianu lawandulilu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") substancji czynnej flonikamid określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP substancji czynnych klopyralid i difenokonazol określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W odniesieniu do chitozanu, pozostałości destylacji tłuszczu, protein hydrolizowanych i senecianu lawandulilu nie określono NDP ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, zatem zastosowanie ma wartość wzorcowa określona w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W przypadku klopyralidu złożono na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do miodu i pozostałych produktów pszczelich. W przypadku difenokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej. W przypadku flonikamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do ziemniaków, sałaty i warzyw sałatowych, szpinaku i podobnych liści, fasoli (bez strąków), karczochów hiszpańskich, selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego i rabarbaru.

(3) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji. Komisja przekazała wnioski, sprawozdania z oceny i dokumentację uzupełniającą Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(4) Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał uzasadnione opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5) W odniesieniu do NDP difenokonazolu w pszenicy zwyczajnej i życie zwyczajnym Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, ponieważ ogólne narażenie długoterminowe uznano za tymczasowe w oczekiwaniu na przedłożenie danych potwierdzających dotyczących możliwego preferencyjnego metabolizmu/preferencyjnej degradacji czterech stereoizomerów difenokonazolu w roślinach i zwierzętach oraz wpływu izomeryzacji na toksyczność difenokonazolu. Ponieważ pszenica zwyczajna i żyto zwyczajne w niewielkim stopniu przyczyniają się do ogólnego narażenia długoterminowego, a Urząd potwierdził, że nie można oczekiwać przekroczeń nawet przy założeniu, że może dojść do zmiany stosunku jego izomerów, należy ustanowić nowy NDP difenokonazolu w pszenicy zwyczajnej i życie zwyczajnym na poziomie 0,3 mg/kg zaproponowanym przez Urząd. 3

(6) W odniesieniu do wszystkich innych proponowanych zmian NDP klopyralidu, difenokonazolu i flonikamidu, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych tych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(7) Na podstawie opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP są dopuszczalne.

(8) Chitozan zatwierdzono jako substancję podstawową rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/456 4 . Pozostałości destylacji tłuszczu i proteiny hydrolizowane zostały odnowione jako substancje czynne niskiego ryzyka odpowiednio rozporządzeniami wykonawczymi Komisji (UE) 2023/1755 5  i (UE) 2024/821 6 . Senecian lawandulilu zatwierdzono jako substancję czynną niskiego ryzyka rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/646 7 . Nie oczekuje się, że warunki stosowania tych substancji doprowadzą do obecności w żywności lub paszy pozostałości, które mogą stanowić ryzyko dla konsumentów, w związku z czym NDP nie są wymagane. Należy zatem włączyć te substancje do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III, i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 października 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumna dotycząca flonikamidu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)
(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,15
0110010 Grejpfruty
0110 02 0 Pomarańcze
0110 03 0 Cytryny
0110 04 0 Limy/limonki
0110 05 0 Mandarynki
0110 99 0 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,06 (*)
0120010 Migdały
0120 02 0 Orzechy brazylijskie
0120 03 0 Orzechy nerkowca
0120 04 0 Kasztany jadalne
0120 05 0 Orzechy kokosowe
0120 06 0 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120 07 0 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120 08 0 Orzechy pekan
0120 09 0 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120 11 0 Orzechy włoskie
0120 99 0 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,3
0130010 Jabłka
0130 02 0 Gruszki
0130 03 0 Pigwy
0130 04 0 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130 05 0 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130 99 0 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 0,3
0140 02 0 Czereśnie 0,4
0140 03 0 Brzoskwinie 0,4
0140 04 0 Śliwki 0,3
0140 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,03 (*)
0151010 Winogrona stołowe
0151 02 0 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,7
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny 1
0153 02 0 Jeżyny popielice 0,03 (*)
0153 03 0 Maliny (czerwone i żółte) 1
0153 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,8
0154 02 0 Żurawiny 0,8
0154 03 0 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,8
0154 04 0 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,8
0154 05 0 Róża dzika 0,7
0154 06 0 Morwy (czarne i białe) 0,7
0154 07 0 Głóg włoski 0,7
0154 08 0 Bez czarny 0,7
0154 99 0 Pozostałe (2) 0,7
0160000 Owoce różne z 0,03 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161 02 0 Figi
0161 03 0 Oliwki stołowe
0161 04 0 Kumkwat
0161 05 0 Karambola
0161 06 0 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161 07 0 Czapetka kuminowa
0161 99 0 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162 02 0 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162 03 0 Marakuja/Męczennica jadalna
0162 04 0 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162 05 0 Caimito
0162 06 0 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162 99 0 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163 03 0 Mango
0163 04 0 Papaja
0163 05 0 Granaty/Jabłka granatu
0163 06 0 Czerymoja
0163 07 0 Gujawa/Gruszla
0163 08 0 Ananasy
0163 09 0 Owoce chlebowca
0163 10 0 Owoce duriana właściwego
0163 11 0 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163 99 0 Pozostałe (2)
0200 00 0 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210 00 0 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211 00 0 a) ziemniaki 0,2
0212 00 0 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,03 (*)
0212 01 0 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212 02 0 Kartofel słodki/Batat
0212 03 0 Pochrzyn
0212 04 0 Maranta trzcinowata
0212 99 0 Pozostałe (2)
0213 00 0 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,3
0213 02 0 Marchew 0,3
0213 03 0 Seler zwyczajny 0,3
0213 04 0 Chrzan pospolity 0,3
0213 05 0 Słonecznik bulwiasty 0,3
0213 06 0 Pasternak 0,3
0213 07 0 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,3
0213 08 0 Rzodkiew zwyczajna 0,6
0213 09 0 Kozibród porolistny/Salsefia 0,3
0213 10 0 Brukiew/Karpiel 0,3
0213 11 0 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,3
0213 99 0 Pozostałe (2) 0,3
0220 00 0 Warzywa cebulowe 0,03 (*)
0220 01 0 Czosnek
0220 02 0 Cebula
0220 03 0 Szalotka
0220 04 0 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220 99 0 Pozostałe (2)
0230 00 0 Warzywa owocowe
0231 00 0 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,5
0231 02 0 Papryka roczna 0,3
0231 03 0 Oberżyny/Bakłażany 0,5
0231 04 0 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,03 (*)
0231 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0232 00 0 b) dyniowate z jadalną skórką 0,5
0232 01 0 Ogórki
0232 02 0 Korniszony
0232 03 0 Cukinie
0232 99 0 Pozostałe (2)
0233 00 0 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,4
0233 01 0 Melony
0233 02 0 Dynie olbrzymie
0233 03 0 Arbuzy
0233 99 0 Pozostałe (2)
0234 00 0 d) kukurydza cukrowa 0,03 (*)
0239 00 0 e) pozostałe warzywa owocowe 0,03 (*)
0240 00 0 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,03 (*)
0241010 Brokuły
0241 02 0 Kalafiory
0241 99 0 Pozostałe (2)
0242 00 0 b) kapustne głowiaste
0242 01 0 Brukselka/Kapusta brukselska 0,6
0242 02 0 Kapusta głowiasta 0,5
0242 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0243 00 0 c) kapustne liściowe 0,5
0243 01 0 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243 02 0 Jarmuż
0243 99 0 Pozostałe (2)
0244 00 0 d) kalarepa 0,15
0250 00 0 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,6
0251010 Roszpunka warzywna
0251 02 0 Sałaty
0251 03 0 Endywia o liściach szerokich
0251 04 0 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251 05 0 Gorczycznik wiosenny
0251 06 0 Rokietta siewna/rukola
0251 07 0 Gorczyca sarepska
0251 08 0 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251 99 0 Pozostałe (2)
0252 00 0 b) szpinak i podobne liście 0,6
0252 01 0 Szpinak
0252 02 0 Portulaka pospolita
0252 03 0 Boćwina
0252 99 0 Pozostałe (2)
0253 00 0 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,03 (*)
0254 00 0 d) rukiew wodna 0,03 (*)
0255 00 0 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,03 (*)
0256 00 0 f) zioła, kwiaty jadalne 6
0256010 Trybula
0256 02 0 Szczypiorek
0256 03 0 Liście selera
0256 04 0 Pietruszka - nać
0256 05 0 Szałwia lekarska
0256 06 0 Rozmaryn lekarski
0256 07 0 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256 08 0 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256 09 0 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256 10 0 Estragon
0256 99 0 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe
0260010 Fasola (w strąkach) 1,5
0260 02 0 Fasola (bez strąków) 0,7
0260 03 0 Groch (w strąkach) 1,5
0260 04 0 Groch (bez strąków) 0,7
0260 05 0 Soczewica 0,03 (*)
0260 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0270 00 0 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,03 (*)
0270 02 0 Karczochy hiszpańskie 0,3
0270 03 0 Seler 0,3
0270 04 0 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,3
0270 05 0 Karczochy zwyczajne 0,03 (*)
0270 06 0 Pory 0,03 (*)
0270 07 0 Rabarbar 0,3
0270 08 0 Pędy bambusa 0,03 (*)
0270 09 0 Rdzenie palmowe 0,03 (*)
0270 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0280 00 0 Grzyby, mchy i porosty 0,03 (*)
0280 01 0 Grzyby uprawne
0280 02 0 Grzyby dzikie
0280 99 0 Mchy i porosty
0290 00 0 Algi i organizmy prokariotyczne 0,03 (*)
0300 00 0 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,8
0300 01 0 Fasola
0300 02 0 Soczewica
0300 03 0 Groch
0300 04 0 Łubin biały
0300 99 0 Pozostałe (2)
0400 00 0 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401 00 0 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,06 (*)
0401 02 0 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,06 (*)
0401 03 0 Nasiona maku 0,06 (*)
0401 04 0 Ziarna sezamu 0,06 (*)
0401 05 0 Ziarna słonecznika 0,06 (*)
0401 06 0 Ziarna rzepaku 0,06 (*)
0401 07 0 Ziarna soi zwyczajnej 0,06 (*)
0401 08 0 Nasiona gorczycy 0,06 (*)
0401 09 0 Nasiona bawełny 0,2
0401 10 0 Nasiona dyni 0,06 (*)
0401 11 0 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,06 (*)
0401 12 0 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,06 (*)
0401 13 0 Nasiona Inicznika siewnego 0,06 (*)
0401 14 0 Nasiona konopi siewnych 0,06 (*)
0401 15 0 Rącznik pospolity 0,06 (*)
0401 99 0 Pozostałe (2) 0,06 (*)
0402 00 0 Owoce oleiste 0,06 (*)
0402 01 0 Oliwki do produkcji oliwy
0402 02 0 Nasiona palm olejowych
0402 03 0 Owoce palm olejowych
0402 04 0 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402 99 0 Pozostałe (2)
0500 00 0 ZBOŻA
0500 01 0 Jęczmień 0,4
0500 02 0 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,03 (*)
0500 03 0 Kukurydza 0,03 (*)
0500 04 0 Proso zwyczajne 0,03 (*)
0500 05 0 Owies zwyczajny 0,4
0500 06 0 Ryż siewny 0,03 (*)
0500 07 0 Żyto zwyczajne 2
0500 08 0 Sorgo japońskie 0,03 (*)
0500 09 0 Pszenica zwyczajna 2
0500 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0600 00 0 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,1 (*)
0610 00 0 Herbaty
0620 00 0 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631 02 0 Ketmia szczawiowa
0631 03 0 Róża
0631 04 0 Jaśmin
0631 05 0 Lipa
0631 99 0 Pozostałe (2)
0632 00 0 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632 02 0 Aspalat prosty
0632 03 0 Ostrokrzew paragwajski
0632 99 0 Pozostałe (2)
0633 00 0 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633 02 0 Żeń-szeń
0633 99 0 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700 00 0 CHMIEL 3
0800 00 0 PRZYPRAWY
0810 00 0 Przyprawy nasienne 0,1 (*)
0810 01 0 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810 02 0 Kminek czarny/Czarny kmin
0810 03 0 Seler
0810 04 0 Kolendra siewna
0810 05 0 Kmin rzymski
0810 06 0 Koper ogrodowy
0810 07 0 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810 08 0 Kozieradka pospolita
0810 09 0 Gałka muszkatołowa
0810 99 0 Pozostałe (2)
0820 00 0 Przyprawy owocowe 0,1 (*)
0820 01 0 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820 02 0 Pieprz syczuański
0820 03 0 Kminek zwyczajny
0820 04 0 Kardamon malabarski
0820 05 0 Jagody jałowca
0820 06 0 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820 07 0 Wanilia
0820 08 0 Tamarynd
0820 99 0 Pozostałe (2)
0830 00 0 Przyprawy korowe 0,1 (*)
0830 01 0 Cynamon
0830 99 0 Pozostałe (2)
0840 00 0 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840 01 0 Lukrecja 0,1 (*)
0840 02 0 Imbir lekarski (10)
0840 03 0 Kurkuma 0,1 (*)
0840 04 0 Chrzan pospolity (11)
0840 99 0 Pozostałe (2) 0,1 (*)
0850 00 0 Przyprawy pączkowe 0,1 (*)
0850010 Goździki
0850 02 0 Kapary
0850 99 0 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*)
0860010 Szafran
0860 99 0 Pozostałe (2)
0870 00 0 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870 99 0 Pozostałe (2)
0900 00 0 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,03 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900 02 0 Trzcina cukrowa
0900 03 0 Cykoria podróżnik, korzenie
0900 99 0 Pozostałe (2)
1000 00 0 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010 00 0 Towary z
1011 00 0 a) świń
1011 01 0 Mięśnie 0,15
1011 02 0 Tłuszcz 0,05
1011 03 0 Wątroba 0,2
1011 04 0 Nerka 0,2
1011 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1011 99 0 Pozostałe (2) 0,03
1012 00 0 b) bydła
1012 01 0 Mięśnie 0,15
1012 02 0 Tłuszcz 0,05
1012 03 0 Wątroba 0,2
1012 04 0 Nerka 0,2
1012 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1012 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1013 00 0 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,15
1013 02 0 Tłuszcz 0,05
1013 03 0 Wątroba 0,2
1013 04 0 Nerka 0,2
1013 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1013 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1014 00 0 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,15
1014 02 0 Tłuszcz 0,05
1014 03 0 Wątroba 0,2
1014 04 0 Nerka 0,2
1014 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1014 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1015 00 0 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,15
1015 02 0 Tłuszcz 0,05
1015 03 0 Wątroba 0,2
1015 04 0 Nerka 0,2
1015 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1015 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1016 00 0 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,1
1016 02 0 Tłuszcz 0,05
1016 03 0 Wątroba 0,1
1016 04 0 Nerka 0,1
1016 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1016 99 0 Pozostałe (2) 0,03
1017 00 0 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,15
1017 02 0 Tłuszcz 0,05
1017 03 0 Wątroba 0,2
1017 04 0 Nerka 0,2
1017 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1017 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1020 00 0 Mleko 0,15
1020010 Bydło
1020 02 0 Owce
1020 03 0 Kozy
1020 04 0 Konie
1020 99 0 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,15
1030010 Kury
1030 02 0 Kaczki
1030 03 0 Gęsi
1030 04 0 Przepiórki
1030 99 0 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*)
1100 00 0 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200 00 0 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300 00 0 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: flonikamid - kod 1000 00 0 z wyjątkiem 1040 00 0: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid";

2)
w części A załącznika III kolumny dotyczące klopyralidu i difenokonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Klopyralid Difenokonazol
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,5 0,6
0110010 Grejpfruty
0110 02 0 Pomarańcze
0110 03 0 Cytryny
0110 04 0 Limy/limonki
0110 05 0 Mandarynki
0110 99 0 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,5 0,05 (*)
0120010 Migdały
0120 02 0 Orzechy brazylijskie
0120 03 0 Orzechy nerkowca
0120 04 0 Kasztany jadalne
0120 05 0 Orzechy kokosowe
0120 06 0 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120 07 0 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120 08 0 Orzechy pekan
0120 09 0 Orzeszki piniowe
0120 10 0 Orzeszki pistacjowe
0120 11 0 Orzechy włoskie
0120 99 0 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,5 0,8
0130010 Jabłka
0130 02 0 Gruszki
0130 03 0 Pigwy
0130 04 0 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130 05 0 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130 99 0 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,5
0140010 Morele 0,7
0140 02 0 Czereśnie 0,3
0140 03 0 Brzoskwinie 0,5
0140 04 0 Śliwki 0,5
0140 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,5 3
0151010 Winogrona stołowe
0151 02 0 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,5 2
0153000 c) owoce leśne 0,5
0153010 Jeżyny 1,5
0153 02 0 Jeżyny popielice 0,1
0153 03 0 Maliny (czerwone i żółte) 1,5
0153 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,5 4
0154 02 0 Żurawiny 4 0,1
0154 03 0 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,5 0,2
0154 04 0 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,5 0,1
0154 05 0 Róża dzika 0,5 0,1
0154 06 0 Morwy (czarne i białe) 0,5 0,1
0154 07 0 Głóg włoski 0,5 0,8
0154 08 0 Bez czarny 0,5 0,1
0154 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,1
0160000 Owoce różne z 0,5
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,1
0161 02 0 Figi 0,1
0161 03 0 Oliwki stołowe 2
0161 04 0 Kumkwat 0,6
0161 05 0 Karambola 0,1
0161 06 0 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,8
0161 07 0 Czapetka kuminowa 0,1
0161 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,1
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,1
0162 03 0 Marakuja/Męczennica jadalna 0,1
0162 04 0 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,15
0162 05 0 Caimito 0,1
0162 06 0 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,1
0162 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,6
0163 02 0 Banany 0,1
0163 03 0 Mango 0,1
0163 04 0 Papaja 0,2
0163 05 0 Granaty/Jabłka granatu 0,1
0163 06 0 Czerymoja 0,1
0163 07 0 Gujawa/Gruszla 0,1
0163 08 0 Ananasy 0,1
0163 09 0 Owoce chlebowca 0,1
0163 10 0 Owoce duriana właściwego 0,1
0163 11 0 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,1
0163 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0200 00 0 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210 00 0 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211 00 0 a) ziemniaki 0,5 0,1
0212 00 0 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 1 0,1
0212 01 0 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212 02 0 Kartofel słodki/Batat
0212 03 0 Pochrzyn
0212 04 0 Maranta trzcinowata
0212 99 0 Pozostałe (2)
0213 00 0 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 1 0,4
0213 02 0 Marchew 0,5 0,4
0213 03 0 Seler zwyczajny 0,5 2
0213 04 0 Chrzan pospolity 0,5 0,4
0213 05 0 Słonecznik bulwiasty 0,5 0,4
0213 06 0 Pasternak 0,5 0,4
0213 07 0 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,5 0,4
0213 08 0 Rzodkiew zwyczajna 0,5 0,4
0213 09 0 Kozibród porolistny/Salsefia 0,5 0,4
0213 10 0 Brukiew/Karpiel 1,5 0,4
0213 11 0 Rzepa biała/Rzepa jadalna 1,5 0,4
0213 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,4
0220 00 0 Warzywa cebulowe
0220 01 0 Czosnek 0,5 0,5
0220 02 0 Cebula 0,5 0,5
0220 03 0 Szalotka 0,5 0,5
0220 04 0 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,7 9
0220 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,5
0230 00 0 Warzywa owocowe 0,5
0231 00 0 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 2
0231 02 0 Papryka roczna 0,9
0231 03 0 Oberżyny/Bakłażany 0,6
0231 04 0 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,6
0231 99 0 Pozostałe (2) 0,6
0232 00 0 b) dyniowate z jadalną skórką 0,3
0232 01 0 Ogórki
0232 02 0 Korniszony
0232 03 0 Cukinie
0232 99 0 Pozostałe (2)
0233 00 0 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,2
0233 01 0 Melony
0233 02 0 Dynie olbrzymie
0233 03 0 Arbuzy
0233 99 0 Pozostałe (2)
0234 00 0 d) kukurydza cukrowa 0,05 (*)
0239 00 0 e) pozostałe warzywa owocowe 0,6
0240 00 0 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły 1,5 1
0241 02 0 Kalafiory 3 0,2
0241 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,08
0242 00 0 b) kapustne głowiaste
0242 01 0 Brukselka/Kapusta brukselska 0,5 0,4
0242 02 0 Kapusta głowiasta 3 0,3
0242 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,3
0243 00 0 c) kapustne liściowe 2
0243 01 0 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 1
0243 02 0 Jarmuż 1
0243 99 0 Pozostałe (2) 0,5
0244 00 0 d) kalarepa 0,5 0,05 (*)
0250 00 0 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,5
0251010 Roszpunka warzywna 7
0251 02 0 Sałaty 4
0251 03 0 Endywia o liściach szerokich 3
0251 04 0 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 4
0251 05 0 Gorczycznik wiosenny 4
0251 06 0 Rokietta siewna/rukola 3
0251 07 0 Gorczyca sarepska 4
0251 08 0 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 4
0251 99 0 Pozostałe (2) 4
0252 00 0 b) szpinak i podobne liście
0252 01 0 Szpinak 1 3
0252 02 0 Portulaka pospolita 0,5 3
0252 03 0 Boćwina 1 4
0252 99 0 Pozostałe (2) 0,5 3
0253 00 0 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,5 0,05 (*)
0254 00 0 d) rukiew wodna 0,5 0,5
0255 00 0 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,5 4
0256 00 0 f) zioła, kwiaty jadalne 3
0256010 Trybula 10
0256 02 0 Szczypiorek 4
0256 03 0 Liście selera 10
0256 04 0 Pietruszka - nać 10
0256 05 0 Szałwia lekarska 4
0256 06 0 Rozmaryn lekarski 4
0256 07 0 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 4
0256 08 0 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 10
0256 09 0 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 4
0256 10 0 Estragon 4
0256 99 0 Pozostałe (2) 4
0260000 Warzywa strączkowe 0,5
0260010 Fasola (w strąkach) 1
0260 02 0 Fasola (bez strąków) 1
0260 03 0 Groch (w strąkach) 1
0260 04 0 Groch (bez strąków) 1
0260 05 0 Soczewica 0,05 (*)
0260 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0270 00 0 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,5 0,05 (*)
0270 02 0 Karczochy hiszpańskie 0,5 7
0270 03 0 Seler 0,5 7
0270 04 0 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,5 5
0270 05 0 Karczochy zwyczajne 0,5 1,5
0270 06 0 Pory 0,7 0,6
0270 07 0 Rabarbar 0,5 5
0270 08 0 Pędy bambusa 0,5 0,05 (*)
0270 09 0 Rdzenie palmowe 0,5 0,05 (*)
0270 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,05 (*)
0280 00 0 Grzyby, mchy i porosty 0,5 0,05 (*)
0280 01 0 Grzyby uprawne
0280 02 0 Grzyby dzikie
0280 99 0 Mchy i porosty
0290 00 0 Algi i organizmy prokariotyczne 0,5 0,05 (*)
0300 00 0 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,5
0300 01 0 Fasola 0,06
0300 02 0 Soczewica 0,06
0300 03 0 Groch 0,15
0300 04 0 Łubin biały 0,06
0300 99 0 Pozostałe (2) 0,06
0400 00 0 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401 00 0 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 20 0,2
0401 02 0 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,5 0,05 (*)
0401 03 0 Nasiona maku 0,5 0,05 (*)
0401 04 0 Ziarna sezamu 0,5 0,05 (*)
0401 05 0 Ziarna słonecznika 0,5 0,05 (*)
0401 06 0 Ziarna rzepaku 0,5 0,5
0401 07 0 Ziarna soi zwyczajnej 0,5 0,1
0401 08 0 Nasiona gorczycy 0,5 0,2
0401 09 0 Nasiona bawełny 0,5 0,05 (*)
0401 10 0 Nasiona dyni 0,5 0,05 (*)
0401 11 0 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,5 0,05 (*)
0401 12 0 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,5 0,05 (*)
0401 13 0 Nasiona Inicznika siewnego 0,5 0,05 (*)
0401 14 0 Nasiona konopi siewnych 0,5 0,05 (*)
0401 15 0 Rącznik pospolity 0,5 0,05 (*)
0401 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,05 (*)
0402 00 0 Owoce oleiste 0,5
0402 01 0 Oliwki do produkcji oliwy 2
0402 02 0 Nasiona palm olejowych 0,05 (*)
0402 03 0 Owoce palm olejowych 0,05 (*)
0402 04 0 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,05 (*)
0402 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0500 00 0 ZBOŻA
0500 01 0 Jęczmień 2 0,3
0500 02 0 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 2 0,05 (*)
0500 03 0 Kukurydza 2 0,05 (*)
0500 04 0 Proso zwyczajne 2 0,05 (*)
0500 05 0 Owies zwyczajny 3 0,05 (*)
0500 06 0 Ryż siewny 2 3
0500 07 0 Żyto zwyczajne 5 0,3
0500 08 0 Sorgo japońskie 2 0,05 (*)
0500 09 0 Pszenica zwyczajna 3 0,3
0500 99 0 Pozostałe (2) 2 0,05 (*)
0600 00 0 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610 00 0 Herbaty 0,5 0,05 (*)
0620 00 0 Ziarna kawy 0,5 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 5 20
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631 02 0 Ketmia szczawiowa
0631 03 0 Róża
0631 04 0 Jaśmin
0631 05 0 Lipa
0631 99 0 Pozostałe (2)
0632 00 0 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632 02 0 Aspalat prosty
0632 03 0 Ostrokrzew paragwajski
0632 99 0 Pozostałe (2)
0633 00 0 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633 02 0 Żeń-szeń
0633 99 0 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,5 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,5 0,05 (*)
0700 00 0 CHMIEL 5 0,05 (*)
0800 00 0 PRZYPRAWY
0810 00 0 Przyprawy nasienne 0,5 0,3
0810 01 0 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810 02 0 Kminek czarny/Czarny kmin
0810 03 0 Seler
0810 04 0 Kolendra siewna
0810 05 0 Kmin rzymski
0810 06 0 Koper ogrodowy
0810 07 0 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810 08 0 Kozieradka pospolita
0810 09 0 Gałka muszkatołowa
0810 99 0 Pozostałe (2)
0820 00 0 Przyprawy owocowe 0,5 0,3
0820 01 0 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820 02 0 Pieprz syczuański
0820 03 0 Kminek zwyczajny
0820 04 0 Kardamon malabarski
0820 05 0 Jagody jałowca
0820 06 0 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820 07 0 Wanilia
0820 08 0 Tamarynd
0820 99 0 Pozostałe (2)
0830 00 0 Przyprawy korowe 0,5 0,3
0830 01 0 Cynamon
0830 99 0 Pozostałe (2)
0840 00 0 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840 01 0 Lukrecja 0,5 3
0840 02 0 Imbir lekarski (10)
0840 03 0 Kurkuma 0,5 3
0840 04 0 Chrzan pospolity (11)
0840 99 0 Pozostałe (2) 0,5 3
0850 00 0 Przyprawy pączkowe 0,5 0,3
0850010 Goździki
0850 02 0 Kapary
0850 99 0 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,5 0,3
0860010 Szafran
0860 99 0 Pozostałe (2)
0870 00 0 Przyprawy z osnówki nasiona 0,5 0,3
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870 99 0 Pozostałe (2)
0900 00 0 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego 1 0,2
0900 02 0 Trzcina cukrowa 0,05 (*) 0,05 (*)
0900 03 0 Cykoria podróżnik, korzenie 0,05 (*) 0,6
0900 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*)
1000 00 0 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010 00 0 Towary z
1011 00 0 a) świń
1011 01 0 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1011 02 0 Tłuszcz 0,05 0,05
1011 03 0 Wątroba 0,05 0,2
1011 04 0 Nerka 0,6 0,2
1011 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,2
1011 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1
1012 00 0 b) bydła
1012 01 0 Mięśnie 0,08 0,05
1012 02 0 Tłuszcz 0,15 0,05
1012 03 0 Wątroba 0,15 0,2
1012 04 0 Nerka 1,5 0,2
1012 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,2
1012 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1
1013 00 0 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,08 0,05
1013 02 0 Tłuszcz 0,2 0,05
1013 03 0 Wątroba 0,2 0,2
1013 04 0 Nerka 2 0,2
1013 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,2
1013 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1
1014 00 0 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,08 0,05
1014 02 0 Tłuszcz 0,2 0,05
1014 03 0 Wątroba 0,2 0,2
1014 04 0 Nerka 2 0,2
1014 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,2
1014 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1
1015 00 0 e) koniowatych 0,05 (*)
1015010 Mięśnie 0,05
1015 02 0 Tłuszcz 0,05
1015 03 0 Wątroba 0,2
1015040 Nerka 0,2
1015 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1015 99 0 Pozostałe (2) 0,1
1016 00 0 f) drobiu 0,05 (*) 0,1
1016010 Mięśnie
1016 02 0 Tłuszcz
1016 03 0 Wątroba
1016 04 0 Nerka
1016 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016 99 0 Pozostałe (2)
1017 00 0 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,05 (*)
1017010 Mięśnie 0,1
1017 02 0 Tłuszcz 0,1
1017 03 0 Wątroba 0,2
1017 04 0 Nerka 0,2
1017 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1017 99 0 Pozostałe (2) 0,1
1020 00 0 Mleko 0,05 (*) 0,005 (*)
1020010 Bydło
1020 02 0 Owce
1020 03 0 Kozy
1020 04 0 Konie
1020 99 0 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,05 (*) 0,05 (*)
1030010 Kury
1030 02 0 Kaczki
1030 03 0 Gęsi
1030 04 0 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,15 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,05 (*) 0,05 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,05 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,05 (*)
1100 00 0 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200 00 0 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300 00 0 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.";

3)
w załączniku IV dodaje się pozycje w brzmieniu:

"Chitozan

Proteiny hydrolizowane

Pozostałości destylacji tłuszczu

Senecian lawandulilu".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 EFSA, 2024. Zmiana obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości klopyralidu w miodzie. Dziennik EFSA, 22(1), e8546, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.8546.
3 Motyw 5 zmieniony przez sprostowanie z dnia 20 lutego 2025 r. (Dz.U.UE.L.2025.90154) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 28 października 2024 r.
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/456 z dnia 21 marca 2022 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej chitozan zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 93 z 22.3.2022, s. 138, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/456/oj).

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenokonazolu w pszenicy zwyczajnej i życie zwyczajnym. Dziennik EFSA, 21(8), e08207, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8207.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w różnych uprawach. Dziennik EFSA, 22(1), e8545, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.8545.

5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/1755 z dnia 11 września 2023 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka pozostałości destylacji tłuszczu, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 224 z 12.9.2023, s. 18, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1755/oj).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2024/821 z dnia 8 marca 2024 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka proteiny hydrolizowane, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L, 2024/821, 11.3.2024, ELI: http://data.europa. eu/eli/reg_impl/2024/821/oj).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/646 z dnia 13 maja 2020 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej senecian lawandulilu jako substancji czynnej niskiego ryzyka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 151 z 14.5.2020, s. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/646/oj).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.2612

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2024/2612 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chitozanu, klopyralidu, difenokonazolu, pozostałości destylacji tłuszczu, flonikamidu, protein hydrolizowanych i senecianu lawandulilu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 07/10/2024
Data ogłoszenia: 08/10/2024
Data wejścia w życie: 28/10/2024