uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy cytryniny w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji grzybami (czerwonymi drożdżami) Monascus purpureus.
(2) W odpowiedzi na wniosek Komisji o wydanie opinii naukowej w sprawie zagrożeń dla zdrowia związanych z obecnością cytryniny w żywności i paszy w dniu 2 marca 2012 r. panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął opinię w sprawie zagrożeń dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt związanych z obecnością cytryniny w żywności i paszy 3 . Panel ds. środków trujących stwierdził, że na podstawie dostępnych danych nie można wykluczyć obaw dotyczących genotoksyczności i rakotwórczości odnośnie do cytryniny występującej na poziomie niebudzącym obaw w odniesieniu do nefrotoksyczności.
(3) Z dostępnych danych dotyczących obecności cytryniny w niektórych preparatach na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami wynika, że poziom cytryniny w tych preparatach jest wysoki. W związku z tym w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 ustanowiono najwyższy dopuszczalny poziom cytryniny w preparatach na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami. Ze względu na braki w wiedzy na temat obecności cytryniny w preparatach na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami oraz w innych środkach spożywczych, a także biorąc pod uwagę brak pewności co do jej rakotwórczości i genotoksyczności, uznano, że należy dokonać przeglądu najwyższego dopuszczalnego poziomu.
(4) W 2015 r. Urząd opublikował zaproszenie do składania wniosków o zbadanie stężeń cytryniny w próbkach żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ziaren i produktów na bazie ziaren pochodzących z różnych regionów geograficznych w Europie. W 2017 r. opublikowano sprawozdanie opisujące wyniki tych badań pt. "Obecność cytryniny w żywności" 4 . Uzyskano reprezentatywne dane dotyczące obecności cytryniny w żywności w Europie, głównie w zbożach i produktach zbożowych oraz w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami.
(5) Z nowych danych na temat obecności cytryniny wynika, że nie ma potrzeby ustanawiania najwyższych dopuszczalnych poziomów cytryniny w żywności, z wyjątkiem suplementów diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami. W przypadku cytryniny w suplementach diety zawierających czerwone drożdże Monascus purpureus uzyskane reprezentatywne dane dotyczące obecności dostarczyły dowodów na to, że należy obniżyć maksymalny poziom. Nie udostępniono żadnych nowych danych dotyczących toksyczności cytryniny, które wymagałyby aktualizacji dokonanej przez Urząd oceny ryzyka dla zdrowia publicznego, związanego z obecnością cytryniny. W związku z tym nadal istnieją wątpliwości co do genotoksyczności i rakotwórczości cytryniny. W celu ochrony zdrowia publicznego konieczne jest zatem, aby poziomy cytryniny w żywności były na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie. Ma to szczególne znaczenie w przypadku suplementów diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami, ponieważ, jak wynika ze zgromadzonych danych, poziomy cytryniny w niektórych próbkach tych produktów są bardzo wysokie, co skutkuje wysokim stopniem narażenia konsumentów tych produktów. Jednocześnie, zgodnie z dostępnymi danymi, niskie poziomy cytryniny w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami Monascus purpureus można osiągnąć, stosując dobre praktyki wytwarzania. Biorąc pod uwagę utrzymującą się niepewność co do toksyczności cytryniny i możliwość osiągnięcia niskich poziomów cytryniny poprzez stosowanie dobrych praktyk wytwarzania, należy obniżyć najwyższy dopuszczalny poziom cytryniny w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji czerwonymi drożdżami Monascus purpureus w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi.
(6) Należy wyznaczyć odpowiedni okres, aby pozwolić państwom członkowskim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze na dostosowanie się do nowych wymagań określonych w niniejszym rozporządzeniu. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
| W imieniu Komisji | |
| Jean-Claude JUNCKER | |
| Przewodniczący |
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2019.293.2 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 2019/1901 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów cytryniny w suplementach diety na bazie ryżu poddanego fermentacji grzybami Monascus purpureus |
| Data aktu: | 07/11/2019 |
| Data ogłoszenia: | 14/11/2019 |
| Data wejścia w życie: | 01/04/2020, 04/12/2019 |