Rozporządzenie wykonawcze 2018/249 dotyczące zezwolenia na stosowanie tauryny, beta-alaniny, L-alaniny, L-argininy, kwasu L-asparaginowego, L-histydyny, D,L-izoleucyny, L-leucyny, L-fenyloalaniny, L-proliny, D,L-seryny, L-tyrozyny, L-metioniny, L-waliny, L-cysteiny, glicyny, glutaminianu monosodowego i kwasu L-glutaminowego jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz jednowodnego chlorowodorku L-cysteiny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem kotów i psów

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2018/249
z dnia 15 lutego 2018 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie tauryny, beta-alaniny, L-alaniny, L-argininy, kwasu L-asparaginowego, L-histydyny, D,L-izoleucyny, L-leucyny, L-fenyloalaniny, L-proliny, D,L-seryny, L-tyrozyny, L-metioniny, L-waliny, L-cysteiny, glicyny, glutaminianu monosodowego i kwasu L-glutaminowego jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz jednowodnego chlorowodorku L-cysteiny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem kotów i psów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. W art. 10 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .

(2) Substancje tauryna, beta-alanina, L-alanina, L-arginina, kwas L-asparaginowy, L-histydyna, D,L-izoleucyna, L-leucyna, L-fenyloalanina, L-prolina, D,L-seryna, L-tyrozyna, L-metionina, L-walina, L-cysteina, jednowodny chlorowodorek L-cysteiny, glicyna, glutaminian monosodowy i kwas L-glutaminowy ("przedmiotowe substancje") zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę przedmiotowych substancji wytwarzanych w drodze fermentacji, hydrolizy białek i syntezy chemicznej jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o zaklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w opinii z dnia 9 kwietnia 2014 r. 3  stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania przedmiotowe substancje nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko. Brak informacji o szczepach bakteryjnych wykorzystywanych do produkcji uniemożliwia przyjęcie konkluzji w odniesieniu do przedmiotowych substancji wytwarzanych w drodze fermentacji. Urząd stwierdził, że skoro przedmiotowe substancje są skuteczne w zastosowaniach w żywności jako środki aromatyzujące, a ich funkcja w paszy jest zasadniczo taka sama co w żywności, nie jest konieczne dalsze wykazywanie ich skuteczności. Stąd wniosek ten można ekstrapolować na paszę. Wnioskodawca wycofał wniosek dotyczący stosowania przedmiotowych substancji w wodzie do pojenia.

(5) Urząd stwierdził ponadto, że z uwagi na brak danych przedmiotowe substancje należy uznać za drażniące dla skóry i oczu oraz za substancje działające uczulająco na skórę. Urząd stwierdził ponadto, że przedmiotowe substancje działają drażniąco na drogi oddechowe i potencjalnie mogą wytwarzać niebezpieczny kurz. W związku z tym należy stosować odpowiednie środki ochronne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione na mocy rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(6) Ocena przedmiotowych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione z wyjątkiem przedmiotowych substancji wytworzonych w drodze fermentacji. Brak informacji o szczepach bakteryjnych wykorzystywanych do produkcji uniemożliwia ocenę bezpieczeństwa. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie przedmiotowych substancji wytworzonych w procesie syntezy chemicznej i hydrolizy białek, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(7) Wnioskodawca przedstawił Urzędowi propozycje poziomów stosowania przedmiotowych substancji. Na podstawie tego wniosku Urząd uznał, że niektóre poziomy stosowania są bezpieczne ("poziomy uznane przez Urząd"). Do celów kontroli urzędowych prowadzonych na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego należy przewidzieć pewne wymagania dotyczące etykietowania. W szczególności w przypadkach, gdy poziomy stosowania przekraczają poziomy uznane przez Urząd, należy ustanowić wymóg, zgodnie z którym pewne informacje - w tym odesłanie do poziomów uznanych przez Urząd - muszą być umieszczone na etykietach premiksów oraz zawarte w ramach etykietowania materiałów paszowych oraz mieszanek paszowych zawierających przedmiotowe substancje.

(8) Fakt niedopuszczenia przedmiotowych substancji do stosowania w wodzie do pojenia nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(9) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące" zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Substancje tauryna, beta-alanina, L-alanina, L-arginina, kwas L-asparaginowy, L-histydyna, D,L-izoleucyna, L-leucyna, L-fenyloalanina, L-prolina, D,L-seryna, L-tyrozyna, L-metionina, L-walina, L-cysteina, jednowodny chlorowodorek L-cysteiny, glicyna, glutaminian monosodowy i kwas L-glutaminowy należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące" oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 grudnia 2018 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 marca 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Materiały paszowe i mieszanki paszowe zawierające substancje, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 września 2019 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 marca 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Materiały paszowe i mieszanki paszowe zawierające substancje, o których mowa w ust. 1, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 15 września 2020 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 marca 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 lutego 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 4  

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b16056 - Tauryna Skład dodatku

Tauryna

Charakterystyka substancji czynnej

Tauryna

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C2H7O3NS

Numer CAS: 107-35-7

Nr FLAVIS 16.056

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji tauryny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania tauryny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009 (2) (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17001 - Beta-alanina Skład dodatku

Beta-alanina

Charakterystyka substancji czynnej

Beta-alanina

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 97 % próby

Wzór chemiczny: C3H7O2N

Numer CAS: 107-95-9

Nr FLAVIS 17.001

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji beta-alaniny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania beta-alaniny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17002 - L-Alanina Skład dodatku

L-Alanina

Charakterystyka substancji czynnej

L-Alanina

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98,5 % próby Wzór chemiczny: C3H7NO2 Numer CAS: 56-41-7 Nr FLAVIS 17.002 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-alaniny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-alaniny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17003 - L-Arginina Skład dodatku

L-Arginina

Charakterystyka substancji czynnej

L-Arginina

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C6H14O2N4

Numer CAS: 74-79-3

Nr FLAVIS 17.003

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-argininy w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-argininy w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17005 - Kwas L-aspa-

raginowy

Skład dodatku

Kwas L-asparaginowy

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas L-asparaginowy

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C4H7O4N Numer CAS: 56-84-8 Nr FLAVIS 17.005 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji kwasu L-asparagi-nowego w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania kwasu L-asparagi-nowego w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17008 - L-Histydyna Skład dodatku

L-Histydyna

Charakterystyka substancji czynnej

L-Histydyna

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C6H9O2N3

Numer CAS: 71-00-1

Nr FLAVIS 17.008

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-histydyny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-histydyny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17010 - D,L-Izoleucyna Skład dodatku

D,L-Izoleucyna

Charakterystyka substancji czynnej

D,L-Izoleucyna

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C6H13O2N Numer CAS: 443-79-8 Nr FLAVIS 17.010 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji D,L-izoleucyny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania D,L-izoleucyny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17012 - L-Leucyna Skład dodatku

L-Leucyna

Charakterystyka substancji czynnej

L-Leucyna

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C6H13O2N

Numer CAS: 61-90-5

Nr FLAVIS 17.012

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-leucyny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-leucyny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17018 - L-Fenyloalanina Skład dodatku

L-Fenyloalanina

Charakterystyka substancji czynnej

L-Fenyloalanina

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C9H11O2N Numer CAS: 63-91-2 Nr FLAVIS 17.018 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-fenyloalaniny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-fenyloalaniny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17019 - L-Prolina Skład dodatku

L-Prolina

Charakterystyka substancji czynnej

L-Prolina

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C5H9O2N

Numer CAS: 147-85-3

Nr FLAVIS 17.019

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-proliny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-proliny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17020 - D,L-Seryna Skład dodatku

D,L-Seryna

Charakterystyka substancji czynnej

D,L-Seryna

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C3H7NO3 Numer CAS: 302-84-1 Nr FLAVIS 17.020 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji D,L-seryny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania D,L-seryny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17022 - L-Tyrozyna Skład dodatku

L-Tyrozyna

Charakterystyka substancji czynnej

L-Tyrozyna

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby

Wzór chemiczny: C9H11O3N

Numer CAS: 60-18-4

Nr FLAVIS 17.022

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-tyrozyny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-tyrozyny w pre-miksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17027 - L-Metionina Skład dodatku

L-Metionina

Charakterystyka substancji czynnej

L-Metionina

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98,5 % próby Wzór chemiczny: C5H11NO2S Numer CAS: 63-68-3 Nr FLAVIS 17.027 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-metioniny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-metioniny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17028 - L-Walina Skład dodatku

L-Walina

Charakterystyka substancji czynnej

L-Walina

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98,5 % próby

Wzór chemiczny: C5H11NO2

Numer CAS: 72-18-4

Nr FLAVIS 17.028

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-waliny w pre-miksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-waliny w premik-sach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie

gatunki

zwierząt

- - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17033 - L-Cysteina Skład dodatku

L-Cysteina

Charakterystyka substancji czynnej

L-Cysteina

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białka zwierzęcego lub roślinnego

Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C3H7O2NS Numer CAS: 52-90-4 Nr FLAVIS 17.033 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji L-cysteiny w pre-miksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania L-cysteiny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b920 - Jednowodny chlorowodorek L-cysteiny Skład dodatku

Jednowodny chlorowodorek L-cysteiny

Charakterystyka substancji czynnej

Jednowodny chlorowodorek L-cysteiny

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białka zwierzęcego lub roślinnego

Czystość: min. 98,5 % próby

Wzór chemiczny: C3H8ClNO2S

H2O

Numer CAS 7048-04-6

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji jednowodnego chlorowodorku L-cysteiny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania jednowodnego chlorowodorku L-cysteiny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem kotów i psów - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem kotów i psów".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza: 25 mg/kg dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem kotów i psów.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b17034 - Glicyna Skład dodatku

Glicyna

Charakterystyka substancji czynnej

Glicyna

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C2H5°2N Numer CAS: 56-40-6 Nr FLAVIS 17.034 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji glicyny w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania glicyny w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolunową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- 20 g/kg w przypadku kotów i psów;

- 25 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomów, o których mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza:

- 20 g/kg w przypadku kotów i psów;

- 25 mg/kg w przypadku innych gatunków i kategorii.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b621 - Glutaminian monosodowy Skład dodatku

Glutaminian monosodowy

Charakterystyka substancji czynnej

Glutaminian monosodowy

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 99 % próby

Wzór chemiczny: C5H8 NaNO4

H2O

Numer CAS: 142-47-2

Metoda analizy (1)

Do identyfikacji glutaminianu monosodowego w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z dery-watyzacją pokolumnową z ninhyd-ryną (Ph.Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania glutaminianu monosodowego w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie pre-miksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
2b620 - Kwas L-glutaminowy Skład dodatku

Kwas L-glutaminowy

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas L-glutaminowy

Wytworzony w drodze syntezy chemicznej lub hydrolizy białek

Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C5H9O4N Numer CAS: 56-86-0 Metoda analizy (1)

Do identyfikacji kwasu L-glutami-nowego w premiksach środków aromatyzujących: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną (Ph. Eur. 6.6-2.2.56-metoda 1).

Do oznaczania kwasu L-glutami-nowego w premiksach: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową z ninhydryną i detekcją fotometryczną: oparta na rozporządzeniu (WE) nr 152/2009 (załącznik III część F).

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem sugerowanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. W ramach etykietowania materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % przekracza 25 mg/kg.

6. W przypadku dodatków wytwarzanych w drodze hydrolizy białek zwierzęcych na etykietach dodatku i premiksów podaje się gatunek zwierząt.

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

15.3.2028
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports

(2)Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiające metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).

1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2014; 12(5):3670.
4 Załącznik zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/1567 z dnia 18 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.262.31) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2018 r.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.53.134

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2018/249 dotyczące zezwolenia na stosowanie tauryny, beta-alaniny, L-alaniny, L-argininy, kwasu L-asparaginowego, L-histydyny, D,L-izoleucyny, L-leucyny, L-fenyloalaniny, L-proliny, D,L-seryny, L-tyrozyny, L-metioniny, L-waliny, L-cysteiny, glicyny, glutaminianu monosodowego i kwasu L-glutaminowego jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oraz jednowodnego chlorowodorku L-cysteiny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem kotów i psów
Data aktu: 15/02/2018
Data ogłoszenia: 23/02/2018
Data wejścia w życie: 15/03/2018