Dyrektywa 2002/79/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

DYREKTYWA KOMISJI 2002/79/WE
z dnia 2 października 2002 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/71/WE(2), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/76/WE(4), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/71/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(6), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/76/WE, w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załączniki do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG składają się z wykazów pozostałości pestycydów i ich najwyższych dopuszczalnych poziomów.

(2) Po ponownym zbadaniu dostępnych danych uznano, że istnieją dostateczne dane pozwalające na ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDPP) niektórych pestycydów, to jest abamektyny, azocyklotyny, bioresmetryny, bifentryny, bitertanolu, bromopropylatu, klofentezyny, cyromazyny, cyheksatyny, fenpropimorfu, flucytrynatu, heksakonazolu, metakryfosu, mychlobutanilu, penkonazolu, prochlorazu, profenofosu, resmetryny, tridemorfu, triadimefonu i triadimenolu.

(3) Obecność pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia zwierzęcego może być skutkiem praktyk stosowanych w rolnictwie. Konieczne jest uwzględnienie odpowiednich danych, których źródłem jest zarówno dozwolone stosowanie pestycydów, jak i prowadzone pod nadzorem próby oraz badania dotyczące karmienia zwierząt.

(4) Przeanalizowano dostępne informacje. W odniesieniu do wielu połączeń pestycydów z produktami rolnymi posiadane dane pozwalają na obliczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDPP) danego pestycydu, który można uznać za bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. W przypadku gdy obliczony poziom przewyższa niższy próg oznaczenia analitycznego, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości należy ustalić na obliczonym poziomie. W odniesieniu do niektórych zestawień dostępne informacje są niewystarczające i w takich przypadkach należy ustalić najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości na poziomie niższego progu oznaczenia analitycznego. W odniesieniu do innych pozycji posiadane informacje są wystarczające, lecz wskazują, że ustalenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości powyżej niższego progu oznaczenia analitycznego może powodować niedopuszczalne, ostre lub przewlekłe narażenie konsumentów na działanie pozostałości. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości należy ustalić na niższym progu oznaczenia analitycznego.

(5) Długotrwałe narażenie, jak również ostre narażenie konsumentów na te pestycydy zostało ocenione i obliczone zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(7). Dla abamektyny maksymalny limit pozostałości ustanowiono zgodnie z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2377/90(8), ostatnio zmienionym rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1752/2002(9), w związku ze stosowaniem weterynaryjnych produktów leczniczych zawierających tę samą substancję w leczeniu gatunków zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności (rozporządzenie Komisji (WE) nr 3425/93)(10). Zastosowania te oraz obliczenie dopuszczalnego spożycia dziennego, przedstawione przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych, na których oparto te maksymalne limity pozostałości, zostały wzięte pod uwagę. Wnioskuje się, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości proponowany w niniejszej dyrektywie nie doprowadzi do przekroczenia dopuszczalnego spożycia dziennego ani do ostrych efektów toksycznych.

(6) W celu zapewnienia konsumentowi odpowiedniej ochrony przed narażeniem na pozostałości w produktach bądź na powierzchni produktów, które nie zostały dopuszczone do obrotu, rozsądne jest określenie tymczasowego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości w oparciu o niższy próg oznaczenia analitycznego w odniesieniu do wszystkich takich produktów objętych dyrektywami 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(7) W związku z tym należy wprowadzić zmiany do załączników do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzone zostały konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty w sprawie poziomów proponowanych w niniejszej dyrektywie, ich uwagi zostały rozważone.

(9) Uwzględniono opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów roślinnych środków spożywczych, wobec których stosowano środki ochrony roślin(11).

(10) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się pozycję odnoszącą się do "bromopropylatu".

Artykuł  2

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla abamektyny, azocyklotyny i cyheksatyny, bifentryny, bitertanolu, bromopropylatu, klofentezyny, cyromazyny, fenpropimorfu, flucytrynatu, heksakonazolu, metakryfosu, mychlobutanilu, penkonazolu, prochlorazu, profenofosu, resmetryny i bioresmetryny, tridemorfu, triadimefonu i triadimenolu wymienionych w załączniku I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W załączniku II do dyrektywy 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla abamektyny, bifentryny, bitertanolu, bromopropylatu, cyromazyny, flucytrynatu, metakryfosu penkonazolu, prochlorazu, profenofosu, resmetryny i bioresmetryny, tridemorfu, triadimefonu i triadimenolu, wymienionych w załączniku II do niniejszej dyrektywy;

b) w części B dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla azocyklotyny i cyheksatyny, fenpropimorfu, klofentezyny i mychlobutanilu, wymienione w załączniku III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla abamektyny, azocyklotyny i cyheksatyny, bifentryny, bitertanolu, bromopropylatu, klofentezyny, cyromazyny, fenpropimorfu, flucytrynatu, heksakonazolu, metakryfosu, mychlobutanilu, penkonazolu, prochlorazu, profenofosu, resmetryny i bioresmetryny, tridemorfu, triadimefonu i triadimenolu, wymienionych w załączniku IV do niniejszej dyrektywy;

b) najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów dla etionu w herbacie zmienia się na 3 mg/kg.

Artykuł  5
1.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 4 lit. b) niniejszej dyrektywy do 31 grudnia 2002 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy ze skutkiem od 1 stycznia 2003 r.

2.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 1, 2 i 3 oraz art. 4 lit. a) do 31 maja 2003 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy ze skutkiem od 1 sierpnia 2003 r.

3.
Środki określone w ust. 1 i 2 zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposoby dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 października 2002 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26.

(2) Dz.U. L 225 z 22.8.2002, str. 21.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(4) Dz.U. L 240 z 7.9.2002, str. 45.

(5) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(6) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(7) Wytyczne dotyczące przewidywań w odniesieniu do spożycia pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego i opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (SOZ/FSF/FOS/97.7).

(8) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(9) Dz.U. L 264 z 2.10.2002, str. 18.

(10) Dz.U. L 312 z 15.12.1993, str. 12.

(11) SCP/RESI/021; SCP/RESI/024

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i izomeru delta-8,9 awermektyny B1a) 0,01(*)
Azocyklotyna i cyheksatyna (suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) 0,05(*)
Bifentryna 0,5 pszenica, jęczmień, owies zwyczajny, pszenżyto 0,05(*) pozostałe zboża
Bitertanol 0,05(*)
Bromopropylat 0,05(*)
Klofentezyna (suma wszystkich składników zawierających cząsteczkę 2-chloro-benzoilową w przeliczeniu na klofentezynę) 0,02(*)
Cyromazyna 0,05(*)
Fenpropimorf 0,5 jęczmień, pszenica, owies zwyczajny, żyto, orkisz, pszenżyto 0,05(*) pozostałe zboża
Flucytrynat (wyrażony jako flucytrynat, suma izomerów) 0,05(*)
Heksakonazol 0,02(*)
Metakryfos 0,05(*)
Mychlobutanil 0,02(*)
Penkonazol 0,05(*)
Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6-trójfenylową przeliczoną na prochloraz) 1 owies zwyczajny, jęczmień 0,5 pszenżyto, pszenica, żyto 0,05(*) pozostałe zboża
Profenofos 0,05(*)
Resmetryna, łącznie z innymi mieszaninami izomerów (suma izomerów) 0,05(*)
Tridemorf 0,2 jęczmień, owies zwyczajny 0,05(*) pozostałe zboża
Triadimefon i triadimenol (suma triadimefonu i triadimenolu) 0,2 pszenica, jęczmień, owies zwyczajny, żyto, pszenżyto 0,1(*) pozostałe zboża
(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
tłuszczu zawartego w mięsie, przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I, objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4) w surowym krowim mleku i pełnotłustym krowim mleku wymienionych w załączniku 1 objętych kodem CN 0401; dla pozostałych środków spożywczych objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z(2)(4) w świeżych jajach bez skorupy, w ptasich jajach i żółtku jaj, wymienionych w załączniku 1 objętych kodami CN 0407 00 i 0408(3)(4)
Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i izomeru delta- 8, 9 awermektyny B1a) 0,02 wątroba wołowa (patrz rozporządzenie (WE) nr 3425/93)

0,01(*) pozostałe produkty

0,005(*) 0,01(*)
Bifentryna 0,1 tłuszcz wołowy

0,05(*) pozostałe produkty

0,01(*) 0,01(*)
Bitertanol 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Bromopropylat 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Flucytrynat (suma izomerów, w przeliczeniu na flucytrynat) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Metakryfos 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
Penkonazol 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6-trójfenylową, w przeliczeniu na prochloraz) 0,2 tłuszcz wołowy

2,0 wątroba wołowa

0,5 nerki wołowe

0,1(*) pozostałe produkty

0,02(*) 0,1(*)
Profenofos 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
Resmetryna, łącznie z innymi mieszaninami izomerów (suma izomerów) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
Tridemorf 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Triadimenol i triadimefon (suma triadime- 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
nolu i triadimefonu)
(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.
(1) W przypadku środków spożywczych zawierających w masie 10 % lub mniej tłuszczu pozostałość odnosi się do łącznej wagi z kością. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom wynosi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, lecz nie mniej niż 0,01 mg/kg.
(2) Przy oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnotłustym mleku krowim należy przyjąć jako podstawę zawartość tłuszczu w masie wynoszącą 4 %. Dla surowego mleka i pełnotłustego mleka innych zwierząt pozostałości wyraża się na podstawie tłuszczu.
Dla pozostałych środków spożywczych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406:
- o zawartości tłuszczu w masie wynoszącej mniej niż 2 % przyjmuje się najwyższy dopuszczalny poziom w wysokości połowy najwyższego dopuszczalnego poziomu ustalonego dla surowego mleka i pełnotłustego mleka,
- o zawartości tłuszczu w masie wynoszącej 2 % lub więcej najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom jest równy 25-krotności najwyższego dopuszczalnego poziomu ustalonego dla surowego mleka i pełnotłustego mleka.
(3) Dla jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu w masie wynoszącej więcej niż 10 % najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest równy 10-krotności najwyższego dopuszczalnego poziomu ustalonego dla świeżych jaj.
(4) Postanowień przypisów 1, 2 i 3 nie stosuje się, w przypadku gdy wskazany jest niższy próg oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
w mięsie łącznie z tłuszczem, przetworach z mięsa, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 w mleku i produktach mlecznych wymienionych na liście stanowiącej załącznik 1 objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406 w świeżych jajach bez skorup, w ptasich jajach i żółtkach jaj wymienionych w załączniku 1 objętych kodami CN 0407 00 i 0408
Azocyklotyna i cyheksatyna (suma azocyky- 0,2 mięso wołowe 0,05(*) 0,05(*)
klotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) 0,05(*) pozostałe produkty
Fenpropimorf kwas karboksylowy (BF 421-2) wyrażony jako fenpropimorf 0,3 wątroba wołowa, kozia, wieprzowa i owcza

0,05 nerki wołowe, kozie, wieprzowe i owcze

0,01(*) mięso drobiowe, tłuszcz, jadalne podroby

0,02 mięso wołowe, kozie, wieprzowe i owcze

0,01 pozostałe produkty

0,01 0,01(*)
Cyromazyna 0,05(*) wszystkie produkty za wyjątkiem owiec 0,02(*) 0,2
Klofentezyna (suma wszystkich składników zawierających cząsteczkę 2-chlorobenzoilową w przeliczeniu na klofentezynę) 0,1 wątroba wołowa, owcza i kozia

0,05(*) pozostałe produkty

0,05(*) 0,02(*)
Alfa-(3-hydroksybutyl)-alfa-(4-chlorofenyl)-1H- 1,2,4-triazol-1-propannitril (RH9090) wyrażony jako mychlobutanil 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  IV

POZOSTAŁOŚCI PESTYCYDÓW INDPP (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których mają zastosowanie NDPP Abamektyna (suma awermektyny Bla, awermektyny Bib i izomeru delta-8,9 awermektyny Bla) Azocyklotyna i cyheksatyna (suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) Bifentryna Bitertanol Bromopropylat Klofentezyna Cyromazyna Fenpropimorf Flucytiynat Heksakonazol Metakryfos Mychlobutanil Penkonazol Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6-trójfenylowa przeliczona na prochloraz) Profenofos Resmetryna, łącznie z innymi mieszaninami izomerów (suma izomerów) Tridemorf Triadimefon i triadimenol (suma triadimefonu i triadimenolu) Cyromazyna
1. Owoce świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,01(*) 0,2 0,1 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 3 0,05(*) 10 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
Grejpfruty
Cytryny
Limy
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi hybrydami)
Pomarańcze
Pomele
Pozostałe
ii) ORZECHY (łuskane i niełuskane) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*) 0,01(*) 0,02(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,01(*) 0,3 2 0,5 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,2 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
Jabłka 0,2 0,2
Gruszki 0,1
Pigwy
Pozostałe 0,05(*) 0,1(*)
iv) OWOCE PESTKOWE 0,01(*) 0,2 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*)
Morele 1 0,3 0,1
Wiśnie 1 1
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi hybrydami) 1 0,5 0,1
Śliwki 0,3 2 0,2 0,5
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*)
a) Winogrona stołowe i winne 0,01(*) 0,2 0,05(*) 1 0,2 2
Winogrona stołowe 0,05(*) 0,02(*)
Winogrona winne 0,3 1
b) Truskawki (oprócz dziko rosnących) 0,1 0,05(*) 0,5 2 1 1 0,05(*) 0,5
c) Owoce pnączy (oprócz dziko rosnących) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
Jeżyny 3
Jeżyny popielice
Krzyżówki jeżyn i malin
Maliny 3 1
Pozostałe 0,3 0,05(*)
d) Pozostałe drobne owoce i owoce jagodowe (oprócz dziko rosnących) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Borówka czernica (owoc gatunku Vaccinium myrtillus)
Żurawina 1
Porzeczki (czerwone, czarne, białe) 0,5 1
Agrest 0,02(*)
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
vi) RÓŻNE 0,01(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*)
Awokado 5 0,2(*)
Banany 0,1 3 2 2
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango 5
Oliwki
Owoce męczennicy
Ananasy 5 3
Papaje 5
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Burak
Marchew
Seler 0,2
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Ignam
Pozostałe 0,02(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Czosnek 0,5
Cebula 0,5
Szalotka 5
Dymka 1
Pozostałe 0,05(*) 0,1(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
a) Rośliny psiankowate (Solanaceae) 0,05(*) 0,05(*)
Pomidory 0,02 0,2 3 0,3 1 0,3 0,3
Papryka 0,05 0,2 0,05(*) 0,5 0,5
Chili 0,3 5
Oberżyny 0,02 0,2 1
Pozostałe 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
b) Dyniowate z jadalną skórą 0,02(*) 0,05(*) 0,1 0,5 0,02(*) 0,1 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Ogórki 1
Korniszony 1
Cukinie 1
Pozostałe 0,05(*)
c) Dyniowate z niejadalną skórą 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,2 0,05(*) 0,1(*)
Melony 0,1 0,3 0,1
Kabaczki
Arbuzy 0,3 0,1
Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
d) Kukurydza cukrowa 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
a) Warzywa kapustne kwiatostanowe 0,2 0,05(*)
Brokuł (łącznie z brokułami włoskimi)
Kalafior
Pozostałe
b) Warzywa kapustne głowiaste 1
Brukselka 0,5
Kapusta głowiasta
Pozostałe 0,05(*)
c) Warzywa kapustne liściowe 0,05(*) 0,05(*)
Kapusta chińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa 0,05(*) 0,05(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
a) Sałata i inne 0,1 2 15 5
Rzeżucha
Roszponka warzywna
Sałata
Cykoria liściowa
Pozostałe
b) Szpinak i inne 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Pozostałe
c) Rukiew wodna 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
d) Endywia 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
e) Zioła 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 5
Trybuła
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,01(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Fasola (niełuskana) 0,5 0,5
Fasola (łuskana)
Groch (niełuskany) 0,1
Groch (łuskany)
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Szparagi
Karczochy
Seler 2
Koper
Karczochy kuliste 2 0,5 0,2 1
Por 0,5 0,1(*)
Rabarbar
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
viii) GRZYBY 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
a) Grzyby hodowlana 5
b) Grzyby dziko rosnące 0,05(*) 0,05(*)
3. Nasiona roślin strączkowych 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1
Fasola
Soczewica
Groch 0,3
Pozostałe 0,05(*)
4. Nasiona roślin oleistych 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,2(*) 0,1(*) 0,2(*)
Nasiona lnu
Orzeszki ziemne 0,5
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku 0,5
Ziarna soi 0,5
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny 2
Pozostałe 0,1(*) 0,05(*)
5. Ziemniaki 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 1 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
Ziemniaki wczesne i ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi, suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis) 0,02(*) 0,1(*) 5 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,2(*) 20 0,2(*)
7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem 0,05 0,1(*) 10 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 2 0,5 0,1(*) 0,1(*) 0,2(*) 0,1(*) 10
(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.291.1

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2002/79/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
Data aktu: 02/10/2002
Data ogłoszenia: 28/10/2002
Data wejścia w życie: 04/11/2002, 01/05/2004