(84/319/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 27 czerwca 1984 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 77/96/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie badań świeżego mięsa wieprzowego na obecność włosieni (trichinella spiralis) przy przywozie z państw trzecich(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 83/91/EWG(2), w szczególności jej art. 8, 2
a także mając na uwadze, co następuje:
ostatnie badania umożliwiły opracowanie pewnych metod wykrywania włosieni w mięsie wieprzowym; wiarygodność tych metod z punktu widzenia ochrony zdrowia jest równoważna metodom stosowanym dotychczas; w związku z tym do załącznika I do dyrektywy 77/96/EWG należy wprowadzić właściwe uzupełnienia;
w celu ułatwienia przeprowadzania badań na obecność włosieni państwom trzecim oraz Państwom Członkowskim należy umożliwić dokonanie wyboru między przewidzianymi metodami badań;
należy przeprowadzić niektóre dostosowania techniczne obecnie stosowanych metod badań na obecność włosieni oraz w zakresie warunków, jakie muszą zostać spełnione przez laboratoria zajmujące się wykrywaniem włosieni;
środki ustanowione w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 7 czerwca 1984 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Poul DALSAGER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 67.
(2) Dz.U. L 59 z 5.3.1983, str. 34.