Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2023/915)

(Dz.U.UE C z dnia 13 listopada 2023 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Дунавска равнина"

PGI-BG-A1538-AM02

Data przekazania informacji: 6 lipca 2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Zmiana na mocy aktu zatwierdzenia nr RD 18 - 1/10.3.2017

Producenci złożyli za pośrednictwem Regionalnej Izby ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego wniosek o uwzględnienie w zawartym w specyfikacji produktu wykazie odmian winorośli dopuszczonych do produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина / Dunavska Ravnina" odmian: Sangiovese - wyłącznie w odniesieniu do produkcji win różowych oraz Gergana - w odniesieniu do produkcji win białych.

Wina uzyskiwane z odmian Sangiovese i Gergana cieszą się dużą popularnością na rynku, a popyt na nie rośnie. Gergana to bułgarska odmiana występująca wyłącznie na obszarze Niziny Naddunajskiej. Wina charakteryzują się bardzo dobrymi cechami analitycznymi i organoleptycznymi. Włączenie ich do specyfikacji produktu objętego ChOG "Дунавска равнина / Dunavska Ravnina" poprawi wizerunek produktu i zwiększy zasięg handlowy oznaczenia geograficznego. Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu "Odmiany winorośli dopuszczone do produkcji wina objętego ChOG »Дунавска равнина / Dunavska Ravnina«" oraz pkt 7 jednolitego dokumentu "Główne odmiany winorośli".

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Дунавска равнина

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Wina białe

KRÓTKI OPIS

Rzeczywista zawartość alkoholu: co najmniej 10 % obj.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 g/l lub maksymalnie 9 g/l, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 g/l;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 g/l.

- Całkowita kwasowość wyrażona jako kwas winowy: co najmniej 4 g/l.

- Kwasowość lotna wyrażona jako kwas octowy: nie więcej niż 13,3 meq.

- Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l.

- Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 g/l.

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.

Aromat i smak: złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży, o zrównoważonej kwasowości, harmonijny i z długim posmakiem.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Wina różowe

KRÓTKI OPIS

Rzeczywista zawartość alkoholu: co najmniej 10 % obj.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 g/l lub maksymalnie 9 g/l, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 g/l;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 g/l.

- Całkowita kwasowość wyrażona jako kwas winowy: co najmniej 4 g/l.

- Kwasowość lotna wyrażona jako kwas octowy: nie więcej niż 13,3 meq.

- Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l.

- Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 g/l.

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: jasnoróżowa.

Aromat i smak: aromat dominują czerwone owoce leśne i owoce pestkowe. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

3. Wina czerwone

KRÓTKI OPIS

Rzeczywista zawartość alkoholu: co najmniej 10 % obj.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 g/l lub maksymalnie 9 g/l, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 g/l;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 g/l.

- Całkowita kwasowość wyrażona jako kwas winowy: co najmniej 4 g/l.

- Kwasowość lotna wyrażona jako kwas octowy: nie więcej niż 15 meq.

- Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 150 mg/l.

- Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 20 g/l.

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: rubinowoczerwona.

Aromat i smak: aromaty m.in. czerwonych i czarnych owoców leśnych, śliwek, przypraw, wanilii i orzechów. Smak jest zrównoważony i soczysty, łagodnie taninowy i charakteryzujący się owocową świeżością.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki enologiczne

5.1. Podstawowe praktyki enologiczne

1. Wydajność

Odpowiednie ograniczenie dotyczące produkcji win

Maksymalna wydajność produkcji wina ze 100 kg winogron wynosi 70 l.

5.2. Maksymalna wydajność

13 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

1. Wyznaczony obszar produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина / Dunavska Ravnina" mieści się w granicach następujących miejscowości:

Obwód Montana: Berkowica, Bojczinowci, Brusarci, Cziprowci, Georgi Damjanowo, Jakimowo, Łom, Medkowec, Montana, Wyłczedrym i Wyrszec.

Obwód Widyń: Bełogradczik, Boynitsa, Bregowo, Czuprene, Gramada, Kuła, Makresz, Nowo Seło, Rużinci, Widyń i Dimowo.

Obwód Wraca: Bjała Słatina, Borowan, Chajredin, Kozłoduj, Kriwodoł, Mezdra, Mizija, Orjachowo, Roman i Wraca.

Obwód Gabrowo: Gabrowo, Sewliewo i Drjanowo.

Obwód Łowecz: Letnitca, Łowecz, Łukowit, Trojan, Ugyrczin i Jabłanica.

Obwód Plewen: Belene, Czerwen Brjag, D. Mitropolija, Dołni Dybnik, Gulanci, Iskyr, Kneża, Lewski, Nikopoł, Plewen i Pordim.

Obwód Wielkie Tyrnowo: Gorna Orjachowica, Laskowec, Pawlikeni, Połski Trymbesz, Strażica, Suchindoł, Swisztow, Wielkie Tyrnowo, Złatarica i Elena.

Obwód Razgrad: Car Kałojan, Isperich, Kubrat, Łoznica, Razgrad i Zawet.

Obwód Ruse: Bjała, Borowo, Cenowo, Iwanowo, Ruse, Wetowo, Dwe mogili i Sliwo pole.

Obwód Silistra: Gławinica, Tutrakan, Ałfatar, Dułowo, Kajnardża, Silistra i Sitowo.

Obwód Tyrgowiszte: Omurtag, Opaka, Popowo i Tyrgowiszte.

Obwód Dobricz: Bałczik, Generał Toszewo, Kawarna, Szabła, Dobricz, Kruszari i Terweł.

Obwód Szumen: Chitrino, Kaolinowo, Kaspiczan, Nowi pazar, Szumen, Smjadowo, Weliki Presław, Wyrbica, Wenec i Nikoła Kozlewo.

Obwód Warna: Aksakowo, Awren, Bełosław, Bjała, Dewnja, Dołni cziflik, Dyłgopoł, Prowadija, Suworowo, Warna, Wetrino i Wyłczi doł.

Obwód sofijski: Botewgrad i Prawec.

Wyznaczony obszar nie obejmuje następujących miejscowości wymienionych w wykazach gmin:

Gmina Bełogradczik: wsie Graniczak, Praużda, Sałasz i Stakewci.

Gmina Cziprowci: wsie Martinowo i Prewała.

Gmina Georgi Damjanowo: wsie Dyłgi deł i Kopiłowci.

Gmina Berkowica: wieś Czereszowica.

Gmina Wyrszec: wsie Gorna Beła reczka, Gorno Ozirowo i Dołno Ozirowo.

Gmina Wraca: wieś Ljutadżik.

Gmina Botewgrad: wsie Gurkowo, Kraewo, Radotina i Trudowec.

Gmina Prawec: wieś Razliw.

Gmina Trojan: wsie Bałkanec, Beli Osym, Golama Żelazna, Gumosztnik, Dobrodan, Oreszak, Staro seło, Tarzijsko, Czerni Osym, Cziflik i Szipkowo.

Gmina Łowecz: wsie Stefanowo, Malinowo i Byłgarene.

Gmina Sewliewo: wsie Boazyt, Walewci, Wojniszka, Djałyk, Krywenik, Kupen, Mleczewo, Seliszte, Stokite, Tabaszka, Ugorelec i Szopite.

Gmina Gabrowo: wsie Bałanite, Bojczeta, Boriki, Żyłtesz, Zeleno dyrwo, Małusza, Orłowci, Potok, Czarkowo i Czer- newci.

Gmina Wielkie Tyrnowo: wsie Wojneża, Woneszta woda, Wyglewci, Kładni djał, Osenarite i Rajkowci.

Gmina Elena: wsie Bebrowo, Bejkowci, Bujnowci, Wyłczowci, Ganew doł, Gramatici, Debeli ryt, Drenta, Iwaniwa- nowci, Ignatowci, Kamenari, Kołari, Konstantin, Kosteł, Marjan, Mijkowci, Palici, Popska, Ruchowci, Swetosławci, Tod- juwci i Czakali.

Gmina Złatarica: wsie Dedinci, Dyłgi pripek, Rawnowo, Razsocha i Rosno.

Gmina Strażica: wsie Wodno, Żelezarci i Kawłak.

Gmina Popowo: wsie Dołna Kabda, Konak i Marczino.

Gmina Tyrgowiszte: wsie Bożurka, Bratowo, Gorna Kabda, Koprec, Pajduszko, Presijan, Prołaz, Tyrnowca, Cwetnica i Czerkowna.

Gmina Omurtag: wsie Bełomorci, Welikdencze, Werenci, Gorna Chubawka, Gorsko seło, Dołna Chubawka, Zelena morawa, Zmejno, Ilijno, Kamburowo, Kozma Prezwiter, Krasnosełci, Panajot Chitowo, Paniczino, Petrino, Pticzewo i Stanec.

Gmina Wyrbica: wieś Tuszowica.

Gmina Smjadowo: wieś Risz.

7. Odmiany winorośli

Aligote

Aheloy

Bouket

Viognier

Gamay Noir

Gamay Freaux

Gergana

Grand Noir

Gamza - Kadarka

Dimiat - Smederevka

Dunavska Gamza

Evmolpia - Trakiiski Mavrud

Cabernet Sauvignon

Cabernet Franc

Kamtchiya

Carmenere

Colombard

Cot - Malbec

Kuklenski Mavrud

Mavrud

Marselan

Melnik 82

Melnishki Rubin

Merlot

Misket Varnenski - Muskat Varnenski

Misket Vrachanski - Vrachanski Misket

Misket Kailashki

Misket Markovski

Misket Sandanski - Muskat Sandanski

Misket Sungurlarski

Misket Cherven - Brezovski Misket

Misket Cherven - Karlovski Misket

Misket Cherven - Cherven Misket

Muscat Ottonel

Müller-Thurgau

Orfei

Pamid

Petit Verdot

Pinot Gris

Plevenski Kolorit

Pomoriiski Biser

Ranna Melnishka Loza - Melnik 55

Rheinriesling - Nemski Rizling

Rheinriesling - Rizling

Rkatsiteli - Rikat

Rubin

Roussanne

Sangiovese

Cinsaut

Septemvriiski Rubin

Sylvaner

Syrah - Shiraz

Sauvignon Blanc

Sungurlarski Biser

Tamyanka - Moskatelo

Tamyanka - Moscato Bianco

Tamyanka - Muscat Blanc à Petits Grains

Tamyanka - Temenuga

Trakiiska Slava

Fetyaska Alba - Fetyaska Byala

Fetyaska Regala

Furmint

Harslevelut - Lipovina

Hebros

Chernomorski Brilyant

Chernomorski Eleksir

Chardonnay

Chenin - Chenin Blanc

Shiroka Melnishka Loza - Melnik

Ugni Blanc - Claret

Ugni Blanc - Sent Emilion

8. Opis związku lub związków

Дунавска равнина / Dunavska Ravnina

Winnice na wyznaczonym obszarze produkcji produktu objętego ChOG "Дунавска равнина / Dunavska Ravnina" są usytuowane na terenie Niziny Naddunajskiej w północnej części Bułgarii. Nizina ta leży między brzegiem Dunaju na północy, łańcuchem gór Stara Płanina na południu, brzegiem rzeki Timok na zachodzie i wybrzeżem Morza Czarnego na wschodzie. Większość niziny leży na wysokości od 100 do 250 metrów, a na Przedgórzu Staropłanińskim (Przed- bałkan) na wysokości od 300 do 400 metrów. Teren Niziny Naddunajskiej stanowią nisko położone równiny, wzgórza i płaskowyże. Na obszarze tym panuje umiarkowany klimat kontynentalny, który jest wynikiem znacznej ekspozycji na północny wschód i stosunkowo równomiernego ukształtowania terenu. Średnie roczne temperatury wynoszą od 10 do 12,2 °C w poszczególnych częściach niziny. Zimy są zimne, ale znacznie łagodniejsze we wschodniej części ze względu na wpływ klimatyczny Morza Czarnego i mniejsze wahania temperatury. W innych porach roku dominują masy powietrza morskiego z zachodu i północnego zachodu. Lata są gorące i suche. Średnia temperatura dzienna najcieplejszego miesiąca wynosi od 21,5 do 24,0 oC. Nizina Naddunajska ma najwyższy roczny zakres temperatur (25 °C). Średnie roczne opady deszczu wynoszą od 450 do 650 mm. Na większości obszaru Niziny Nad- dunajskiej gleby tworzyły się na podłożu lessowym. Porasta je przeważająco stepowa i leśna roślinność. Gleby stanowi w dużej mierze czarnoziem (węglanowy, typowy, wypłukany i podzolizowany) i szare gleby leśne. Wina białe charakteryzuje złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży i harmonijny, o zrównoważonej kwasowości i z długim posmakiem.

W winach różowych dominują aromaty czerwonych owoców leśnych i owoców pestkowych. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.

Aromaty występujące w winach czerwonych to m.in. czerwone i czarne owoce leśne, śliwki, przyprawy, wanilia i orzechy. Smak jest zrównoważony i soczysty, łagodnie taninowy i charakteryzujący się owocową świeżością. Specyfika i charakterystyczne właściwości produkowanych win wynikają z następujących czynników: umiarkowany klimat kontynentalny z gorącym, suchym latem; nisko położone równiny, wzgórza i płaskowyże; czarnoziemy (węglanowe, typowe, wypłukane i podzolizowane) i szare gleby leśne ukształtowane na podłożu lessowym; oraz ograniczenia wynikające z czynnika ludzkiego.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Дунавска равнина

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Oznaczenie geograficzne może być stosowane w odniesieniu do win produkowanych przez kupażowanie, pod warunkiem że 85 % użytych winogron pochodzi z produkcji na obszarze wskazanym na etykiecie.

Link do specyfikacji produktu

https://eavw.com/updocs/1323061686662190_Specifikacia.Dunavska.ravnina.2023.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.915

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 13/11/2023
Data ogłoszenia: 13/11/2023