Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmianyw specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina,o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmianyw specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina,o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2021/C 90/08)

(Dz.U.UE C z dnia 17 marca 2021 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"LUBERON"

PDO-FR-A0920-AM03

Data przekazania informacji: 14.12.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Prowadzenie winnicy

Doprecyzowano warunki zakazu odchwaszczania chemicznego i stosowania włókniny ogrodniczej przy sadzeniu. Przepisy te dodano w celu zachowania cech środowiska fizycznego i biologicznego, które są podstawą charakteru obszaru uprawy.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

2.
Obowiązki sprawozdawcze - deklaracja dotycząca pakowania

Deklarację dotyczącą pakowania należy przesłać do zatwierdzonego organu kontrolnego nie później niż trzy dni robocze po dacie pakowania, a nie jak uprzednio przed pakowaniem. W przypadku win sprzedawanych konsumentom luzem nie później niż trzy dni robocze po dacie opuszczenia piwnicy winiarskiej deklaracja sprzedaży konsumentowi luzem jest przesyłana do zatwierdzonego organu kontrolnego.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

3.
Odniesienia do organu kontrolnego

Odniesienia do struktury kontrolującej - zaktualizowano o dane kontaktowe organu kontrolnego CERTIPAQ - oddzielnego podmiotu pod zwierzchnictwem INAO, dającego gwarancje kompetencji, bezstronności i niezależności na podstawie zatwierdzonego planu kontroli.

Zmiana ta zostaje uwzględniona również w punkcie "Dane adresowe" jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Luberon

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Wina różowe

Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11,5 %.

Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach nie przekracza 4 g/l.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %.

Wina otrzymuje się z mieszanki co najmniej dwóch odmian winorośli.

Wina różowe stanowią ogniwo pośrednie między winami z winnic rodańskich a winami z regionu morza śródziemnego, a nawet Prowansji. Świeże, owocowe, często z aromatem egzotycznych owoców, które korzystnie uwypukla zrównoważona rześkość.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wina czerwone

Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 12 %.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %.

Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach nie przekracza 4 g/l przy objętościowej zawartości alkoholu przekraczającej 14 % obj., i nie przekracza 3 g/l przy objętościowej zawartości alkoholu poniżej 14 %.

Zawartość kwasu jabłkowego wynosi mniej niż 0,4 grama na litr na etapie pakowania.

Wina otrzymuje się z mieszanki co najmniej dwóch odmian winorośli.

Wina czerwone są zrównoważone, mają owocową paletę aromatów zdominowaną przez świeże czerwone owoce, takie jak czarna porzeczka.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wina białe

Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11,5 %.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %.

Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach nie przekracza 4 g/l.

Wina otrzymuje się z mieszanki co najmniej dwóch odmian winorośli.

Wina białe są elastyczne i aromatyczne, często zawierają nuty kojarzące się z owocami cytrusowymi. Charakteryzują się one równowagą między świeżością a krągłością, co uwypukla ich mineralność.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a.
Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Przy produkcji win różowych dopuszcza się stosowanie węgla drzewnego do celów enologicznych, ale wyłącznie na sprasowanym moszczu i w proporcji, która nie może przekraczać 20 % całkowitej ilości winogron poddawanych winifikacji przez dany podmiot gospodarczy w odniesieniu do danego zbioru.

Odstępy i przycinanie

Praktyka uprawy

Każda roślina ma do dyspozycji maksymalnie 2,5 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się, mnożąc odległości między rzędami przez odległość między roślinami w tym samym rzędzie;
Odstęp między rzędami nie może przekraczać 2,5 m.
Odstęp między roślinami w rzędzie wynosi 0,8-1,2 m.

Winorośl przycina się:

albo krótko (w formie czaszy lub sznura Royat) na maksymalnie 6 czopów na łozę, przy czym każdy czop posiada maksymalnie 2 oczka, albo
albo metodą pojedynczego sznura Guyota z co najwyżej 6 oczkami na łozie i czopem zastępczym posiadającym maksymalnie 2 oczka.

Nawadnianie

Praktyka uprawy

Można zezwolić na nawadnianie.

b.
Maksymalna wydajność

66 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Vaucluse: Ansouis, Apt, La Bastide-des-Jourdans, La Bastidonne, Beaumont-de-Pertuis, Bonnieux, Cabrières-d'Aigues, Cadenet, Castellet, Cheval-Blanc, Cucuron, Goult, Grambois, Lacoste, Lauris, Lourmarin, Maubec, Ménerbes, Mérindol, Mirabeau, La Motte-d'Aigues, Oppède, Pertuis, Peypin-d'Aigues, Puget-sur-Durance, Puyvert, Robion, Saignon, Saint- Martin-de-Castillon, Saint-Martin-de-la-Brasque, Sannes, Les Taillades, La Tour-d'Aigues, Vaugines, Villelaure, Vitrolles- en-Luberon.

7.
Główne odmiany winorośli

Bourboulenc B - Doucillon blanc

Carignan N

Cinsaut N - Cinsault

Clairette B

Grenache N

Grenache blanc B

Marsanne B

Marselan N

Mourvèdre N - Monastrell

Roussanne B

Syrah N - Shiraz

Ugni blanc B

Vermentino B - Rolle

Viognier B

8.
Opis związku lub związków

Obszar geograficzny stanowi wyjątkową formację wokół wapiennego masywu Luberonu. Obszar ten, położony pośród winnic doliny Rodanu, ogranicza od północy dolina rzeki Apt, stanowiąca granicę obszaru produkcji kontrolowanej nazwy pochodzenia "Ventoux", od południa dolina rzeki Durance, od wschodu przedgórze Alp Górnej Prowansji a od zachodu dolina Vaucluse.

Na zboczach i u podnóża imponujących masywów wapiennych winorośl sadzona jest na działkach, których gleby zawierają korzystny dodatek żwiru wapiennego, sprzyjającego ich nagrzewaniu i odwadnianiu, co oczywiście ułatwia produkcję winogron wysokiej jakości.

Dzięki letnim temperaturom i nasłonecznieniu w okresie akumulacji cukrów i polifenoli w gronach śródziemnomorski klimat sprzyja dojrzewaniu winogron. Działanie przepędzającego chmury wiatru stosunkowo dobrze chroni winnice przed chorobami grzybopochodnymi. Ważną rolę we wspieraniu rozwoju prekursorów aromatycznych odgrywa również dostęp do światła. Obszar ten, otwarty na wschodzie na wpływy alpejskie, charakteryzuje się również dużą amplitudą temperatur między dniem i nocą. Amplituda ta, szczególnie na etapie dojrzewania winogron, ma bezpośredni wpływ na równowagę win, umożliwiając powolny rozwój polifenoli i powodując, że wytwarzane wina są okrągłe, pełne, świeże i eleganckie.

Producenci "Luberon" stale doskonalili metody uzyskiwania zbiorów wysokiej jakości w dobrych warunkach technicznych, zarówno na poziomie winnic - poprzez propagowanie jakości w programach doboru odmian, jak i podczas produkcji wina poprzez modernizację wyposażenia winiarni.

Obszar produkcji "Luberon" jest bardzo atrakcyjny turystycznie dzięki swym skarpom, lasom, legendom i zamkom. Masyw ten odkrywa się, podróżując przez winnice i zawieszone na skałach wioski.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Mniejsza jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych,
została ona podana w deklaracji zbiorów.

Większa jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Etykiety win opatrzonych tą chronioną nazwą pochodzenia mogą wskazywać na większą jednostkę geograficzną tj. "Vignobles de la Vallée du Rhône" (winnice Doliny Rodanu) na warunkach określonych w umowie między różnymi zainteresowanymi organami ds. ochrony tych produktów i zarządzania.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

w departamencie Alpes-de-Haute-Provence: Aubenas-les-Alpes, Banon, Céreste, Corbières, L'Hospitalet, Montfuron, Montjustin, Montsalier, Oppédette, Pierrevert, Redortiers, Reillanne, Revest-des-Brousses, Revest-du-Bion, La Rochegi- ron, Sainte-Croix-à-Lauze, Sainte-Tulle, Saumane, Simiane-la-Rotonde, Vachères, Villemus;

w departamencie Bouches-du-Rhône: Alleins, Aureille, Barbentane, Cabannes, Charleval, Chateaurenard, Eygalières, Eyguières, Eyragues, Graveson, Jouques, Lamanon, Lambesc, Mallemort, Meyrargues, Molléges, Mouries, Noves, Orgon, Peyrolles-en-Provence, Plan-d'Orgon, Le Puy-Sainte-Reparade, Rognes, Rognonas, La Roque-d'Anthéron, Saint-Andiol, Saint-Cannat, Saint-Estève-Janson, Saint-Paul-Lez-Durance, Saint-Rémy-de-Provence, Senas, Vernègues, Verquières;

w departamencie Var: Artigues, Ginasservis, Rians, Saint-Julien, La Verdière, Vinon-sur-Verdon;

w departamencie Vaucluse: Aurel, Auribeau, Avignon, Le Beaucet, Beaumettes, Bedoin, Blauvac, Buoux, Cabrières- d'Avignon, Caseneuve, Caumont-sur-Durance, Cavaillon, Châteauneuf-de-Gadagne, Crillon-le-Brave, Flassan, Fontaine- de-Vaucluse, Gargas, Gignac, Gordes, L'Isle-sur-la-Sorgue, Jonquerettes, Joucas, Lagarde-d'Apt, Lagnes, Lioux, Malemort- du-Comtat, Méthamis, Modène, Monieux, Morières-lès-Avignon, Mormoiron, Murs, Pernes-les-Fontaines, La Roque-sur- Pernes, Roussillon, Rustrel, Saint-Christol, Saint-Didier, Saint-Pantaléon, Saint-Pierre-de-Vassols, Saint-Saturnin-lès-Apt, Saint-Saturnin-lès-Avignon, Saint-Trinit, Sault, Saumane-de-Vaucluse, Sivergues, Le Thor, Velleron, Venasque, Viens, Villars, Villes-sur-Auzon.

Link do specyfikacji produktu

http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-91fe7e08-c446-42f8-97c8-c0eaef478f6e

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.90.30

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmianyw specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina,o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 17/03/2021
Data ogłoszenia: 17/03/2021