Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2021/C 66/16)

(Dz.U.UE C z dnia 26 lutego 2021 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT

"LA JARABA"

PDO-ES-01895-AM01

Data przekazania informacji:

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Tytuł

WŁĄCZENIE WINA BIAŁEGO

Punkt 2.1 specyfikacji produktu "Parametry, które należy uwzględnić, jej limity i tolerancje analityczne" ma również wpływ na sekcję jednolitego dokumentu dotyczącego opisu win.

Opis i uzasadnienie

Włączając białe wino produkowane z jednej odmiany Sauvignon Blanc konieczne jest określenie parametrów analitycznych dla win białych.

NOWE BRZMIENIE

2.1.2.
Wino białe
Parametr Limit Tolerancja
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): ≥ 11,5 ±0,2
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): ≥ 12,5 ±0,2
Zawartość cukrów redukujących wyrażonych jako glukoza (g/l): ≤ 4 ±0,5
Całkowita kwasowość wyrażona jako kwas winowy (g/l): 4<CK<7 ±0,3
Kwasowość lotna (meq/l): ≤ 16,7 ±3
Całkowita zawartość ditlenku siarki (mg/l): ≤ 130 ±15
Całkowita zawartość strontu (mg/l): ≥ 2,2 ±0,2

UZASADNIENIE

Ze względu na fakt, że obszar objęty ChNP "La Jaraba" obejmuje działkę obsadzoną odmianą Sauvignon Blanc, której wina zawierają również wysoki poziom strontu, wnioskuje się o zmianę specyfikacji w celu uwzględnienia odmiany białych winogron Sauvignon Blanc oraz produkowanych z niej białych win.

Tytuł

WŁĄCZENIE WINA BIAŁEGO

Punkt specyfikacji produktu 2.2 "Cechy charakterystyczne, które należy określić poprzez badania organoleptyczne" ma również wpływ na sekcję jednolitego dokumentu dotyczącego opisu win.

Opis i uzasadnienie

Włączając białe wino produkowane z jednej odmiany Sauvignon Blanc konieczne jest określenie organoleptycznych cech charakterystycznych dla win białych produkowanych z tej odmiany.

NOWE BRZMIENIE

2.2.4.
- Białe wino produkowane z jednej odmiany Sauvignon Blanc
Wygląd. Wino czyste, lśniące, krystaliczne, o barwie słomkowożółtej
Zapach. Intensywny, pełny aromatów charakterystycznych dla tej odmiany - wyróżniają go nuty miąższu owoców pestkowych oraz nuty kwiatowe.
Smak. W smaku jest świeże, jedwabne i zrównoważone.

UZASADNIENIE

Ze względu na fakt, że obszar objęty ChNP "La Jaraba" obejmuje działkę obsadzoną odmianą Sauvignon Blanc, której wina zawierają również wysoki poziom strontu, zwrócono się o zmianę specyfikacji w celu dopasowania uwzględnienia odmiany białych winogron Sauvignon Blanc oraz produkowanych z niej białych win.

Tytuł

METODY PRODUKCJI WINA BIAŁEGO.

Punkt 3 specyfikacji produktu. Opis sekcji dotyczący szczególnych praktyk enologicznych ma wpływ na sekcję jednolitego dokumentu dotyczącą szczególnych praktyk enologicznych.

Opis i uzasadnienie

Do specyfikacji produktu odmiany Sauvignon Blanc włącza się opis szczególnych praktyk enologicznych dotyczących produkcji wina białego.

NOWE BRZMIENIE

Moszcz z winogron białych otrzymany przez zgniatanie i tłoczenie winogron po usunięciu szypułek musi być poddawany maceracji w temperaturze od 15 do 20 °C przez okres nie krótszy niż 12 godzin. Fermentacja alkoholowa moszczu musi odbywać się w temperaturze od 10 do 21 °C w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W normalnych warunkach proces fermentacji alkoholowej wywołuje własna mikroflora winogron. Następnie przechodzi się do procesu klarowania, a bezpośrednio przed butelkowaniem wino poddaje się filtracji przez sito o okach dużej średnicy, zapewniając w ten sposób zgodność z nazwą produktu.

UZASADNIENIE

W związku z włączeniem do specyfikacji produktu wina białego, w sekcji dotyczącej praktyk winiarskich i produkcji wina powinno rozróżnić się praktyki odnoszące się do wina czerwonego od odnoszących się do wina białego

Tytuł

ZMIANA CZASU DOJRZEWANIA.

Punkt specyfikacji produktu 3. Opis sekcji dotyczący szczególnych praktyk enologicznych ma wpływ na sekcję jednolitego dokumentu dotyczącą szczególnych praktyk enologicznych.

Opis i uzasadnienie

Zmiana ma wpływ na brzmienie sekcji dotyczącej praktyk winiarskich i produkcji wina. Wprowadza się krótszy czas przechowywania w beczkach i butelkach.

NOWE BRZMIENIE

3.1.
- Kupaż win czerwonych o różnych proporcjach odmian Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot i Graciano:

Wina należy poddać leżakowaniu w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów przez co najmniej 3 miesiące. Dojrzewanie w butelce powinno trwać co najmniej 1 miesiąc.

3.2.
-
Kupaż win czerwonych o różnych proporcjach odmian Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Wina należy poddać leżakowaniu w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów przez co najmniej 3 miesiące. Dojrzewanie w butelce powinno trwać co najmniej 1 miesiąc.

UZASADNIENIE

Wzrost wymagań rynku, który coraz częściej domaga się win o krótszym czasie dojrzewania.

Tytuł

WPROWADZENIE MAKSYMALNEJ WYDAJNOŚCI

Punkt 5 specyfikacji produktu. Sekcja dotycząca maksymalnej wydajności ma również wpływ na sekcję jednolitego dokumentu dotyczącą maksymalnych zbiorów.
Opis i uzasadnienie
Włączenie maksymalnej wydajności odmiany Sauvignon Blanc

NOWE BRZMIENIE

5.
Maksymalna wydajność

Tempranillo: 10 500 kg/ha, co odpowiada 73,5 hl/ha

Cabernet Sauvignon: 11 000 kg/ha, co odpowiada 77 hl/ha

Merlot: 10 000 kg/ha, co odpowiada 70 hl/ha

Graciano: 10 000 kg/ha, co odpowiada 70 hl/ha

Sauvignon Blanc: 11 000 kg/ha, co odpowiada 77 hl/ha

UZASADNIENIE

Po włączeniu do specyfikacji produktu odmiany Sauvignon Blanc ustala się maksymalną wydajność z hektara tej odmiany.

Tytuł

WŁĄCZENIE WYKORZYSTANEJ ODMIANY WINOROŚLI

Punkt 6 specyfikacji produktu. Sekcja dotycząca opisu odmian winorośli nie ma wpływu na jednolity dokument.

Opis i uzasadnienie

Włączenie odmiany Sauvignon Blanc

NOWE BRZMIENIE

6.
Odmiany winorośli

Odmiany czerwone: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Graciano.

Odmiany białe: Sauvignon Blanc

UZASADNIENIE

Po włączeniu do specyfikacji produktu odmiany Sauvignon Blanc dodaje się ją do niniejszego akapitu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

La Jaraba

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Wino czerwone

Wino ma głęboką barwę wiśniową o średniej intensywności. Jego aromat przywodzi na myśl nuty czerwonych i czarnych owoców, dzięki którym wino zyskuje w ustach obfity i treściwy smak. Zawiera ono wyższe stężenia strontu niż inne wina ze względu na wysoki poziom tego pierwiastka w glebie, co przyczynia się do produkcji intensywnych, aromatycznych, pełnowartościowych win o silnych nutach mineralnych i balsamicznych.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie może przekraczać najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 11
Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 130

Wino białe

Czyste, lśniące, krystaliczne o barwie słomkowożółtej. Jego zapach jest intensywny, pełny, z aromatami charakterystycznymi dla tej odmiany, z których wyróżniają się nuty kwiatowe i nuty białych owoców pestkowych. W smaku jest świeże, jedwabne i zrównoważone.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie może przekraczać najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5
Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 130
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja alkoholowa moszczu z winogron czerwonych powinna odbywać się w temperaturze od 15 do 30 °C w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub w kadziach z francuskiego dębu. Następnym krokiem jest napełnienie zbiorników i maceracja przez co najmniej 10 dni.

Moszcz z winogron białych otrzymany przez zgniatanie i tłoczenie winogron po usunięciu szypułek musi być poddawany maceracji w temperaturze od 15 do 20 °C przez okres nie krótszy niż 12 godzin. Fermentacja alkoholowa moszczu musi odbywać się w temperaturze od 10 do 21 °C w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Maksymalna wydajność wyciskania winogron wynosi 70 litrów na 100 kg winogron.

Wino najpierw leżakuje w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów, a następnie, przez kolejne okresy, w butelkach:

Kupaż win czerwonych o różnych proporcjach odmian Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot i Graciano: leżakowanie w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów przez co najmniej 3 miesiące i leżakowanie w butelkach przez co najmniej 1 miesiąc.
Kupaż win czerwonych o różnych proporcjach odmian Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot: leżakowanie w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów przez co najmniej 3 miesiące i leżakowanie w butelkach przez co najmniej 1 miesiąc.
Jednoodmianowe wino czerwone Merlot: leżakowanie w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów przez co najmniej 6 miesiące i leżakowanie w butelkach przez co najmniej 6 miesiąc.

Praktyka uprawy

Zbiór winogron odbywa się po osiągnięciu przez nie dojrzałości fenolowej - wybiera się kiście o najlepszej strukturze i najwyższym stężeniu związków fenolowych. W opisywanych winnicach wykorzystywanym materiałem organicznym jest obornik owczy pochodzący z własnego gospodarstwa hodowlanego.

b)
Maksymalna wydajność

Tempranillo

73,5 hektolitra z hektara

Tempranillo

10 500 kilogramów winogron z hektara

Cabernet Sauvignon

77 hektolitrów z hektara

Cabernet Sauvignon

11 000 kilogramów winogron z hektara

Merlot i Graciano

70 hektolitrów z hektara

Merlot i Graciano

10 000 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Wyznaczony obszar znajduje się w gminie El Provencio (Cuenca). Układ działek, zgodnie z rejestrem winnic, jest następujący: strefa 9, działki 14b, 14d, 14f, 14h, 26d, 26e, 26h, 26i, 26j, 26k, 26m, 26n, 26v.

Winogrona zebrane w wyznaczonych winnicach przetwarza się na wino, a wina butelkuje się w wytwórni wina znajdującej się na obszarze produkcji.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

MERLOT

TEMPRANILLO - CENCIBEL

8.
Opis związku lub związków

"ŚRODOWISKO (WARUNKI NATURALNE I CZYNNIKI LUDZKIE)"

Nazwa geograficzna La Jaraba odnosi się do wyznaczonego obszaru zlokalizowanego, jak wynika z mapy obecnego katastru wiejskiego Hiszpanii, w La Jaraba. Znajduje się w dolinie składającej się ze skał osadowych. Dawny ciek wodny znany pod nazwą "Cañada de Valdelobos", który obecnie jest ciekiem okresowym, przecina przedmiotowy obszar, zbiegając się z rzeką Záncara, która stanowi granicę między prowincjami Cuenca i Albacete. W La Jaraba nie ma prawie żadnych wzgórz, więc obszar ten, który leży na wysokości 700 m n.p.m., można uznać za całkowicie płaski.

Położenie winnic, w dużej mierze chronione przez 92 ha lasów złożonych z dębów bezszypułkowych i sosen, zapewnia mikroklimat, który jest szczególnie korzystny dla rozwoju winorośli. Dzięki temu winnice są w dużej mierze odporne na deficyt wody - którego można się spodziewać w związku z występowaniem ciepłego i suchego wiatru wschodniego - a proces dojrzewania winogron jest dłuższy. Ich owoce są w związku z tym bogatsze w substancje barwiące, wysokiej jakości taninę i aromaty niż winogrona z winorośli znajdujących się poza wyznaczonym obszarem.

Przedmiotowy teren powstał w okresie czwartorzędu i wchodzi w skład morfostratygraficznego systemu rzeki Gwa- diana. Skład jego gleby jest zróżnicowany i obejmuje m.in. kwarcyt, kwarc oraz wapień pochodzący z okresu mezo- zoiku i miocenu. Taki skład gleby umożliwia dłuższe zatrzymywanie wilgoci w ziemi i odróżnia ją od pobliskich obszarów, w których zawartość wapienia jest znacznie wyższa.

Gleby należą do szarych gleb leśnych, a na wapieniach znajdują się czerwone gleby śródziemnomorskie. Mają one rozwinięty profil, pH między 7 a 8,5, niską zdolność wymiany, wydajny drenaż podpowierzchniowy, dobrą przepuszczalność aż do poziomych warstw wapienia położonych na głębokości około 60-90 cm, a ich tekstura obejmuje zakres od piasku o luźnej konsystencji do gliny. Ze względu na dużą ilość elementów aluwialnych gleby te są bogate w składniki odżywcze. Ponadto pod względem morfologicznym gleba ta jest żyzna, bogata w gruboziarniste osady aluwialne, co w połączeniu z praktyką corocznego stosowania obornika daje w efekcie lekki, świeży profil. Taka gleba w sposób szczególny nadaje się do uprawy winorośli, a zatem jest czynnikiem wpływającym na wysoką jakość owoców.

Klimat można określić jako umiarkowany śródziemnomorski z cechami kontynentalnymi. Jeśli chodzi o dane liczbowe dotyczące klimatu, najważniejszymi średnimi wartościami rocznymi są temperatura w zakresie 14-16 °C i suma opadów wynosząca 450 mm.

W glebie stwierdzono ponadprzeciętny poziom strontu wynoszący ponad 100 mg/kg na poszczególnych działkach. Wartości te występują w szczególności w zakresie 111,67-158,41 mg/kg. Przekraczają one znacznie wartości występujące w glebach otaczających omawiany obszar, w tym w miejscu o nazwie "Los Canforrales", gdzie wartość ta wynosi 76,59 mg/kg, oraz w miejscu o nazwie "Manteleros", gdzie wynosi ona 20,19 mg/kg. W drugim przypadku podana wartość liczbowa jest ośmiokrotnie niższa niż na obszarze La Jaraba.

Fakt ten wpływa bezpośrednio na wina pochodzące z przedmiotowego obszaru, ponieważ okazało się, że poziom strontu przekracza w nich 2,2 mg/l, a w niektórych przypadkach nawet 3,3 mg/l. Te dane liczbowe są wyraźnie wyższe niż w przypadku win pochodzących z sąsiednich obszarów, w których poziomy strontu wynoszą 0,95-1,6 mg/l. Dlatego też poziom strontu w winach pochodzących z przedmiotowego obszaru można uznać za efektywny wskaźnik w odniesieniu do produkcji wina w La Jaraba.

Jeżeli chodzi o metody produkcji, jedynym wykorzystywanym materiałem organicznym jest obornik owczy pochodzący z własnego gospodarstwa hodowlanego.

Natomiast jeżeli chodzi o metody przetwórstwa, proces fermentacji alkoholowej wywołuje własna mikroflora winogron, a na etapie wyciskania z każdych 100 kg winogron uzyskuje się nie więcej niż 70 litrów wina.

"OPIS WINA"

Cechy win pochodzących z La Jaraba warunkują lokalne gleby i klimat. Czynniki te mają wpływ na zawartość fenoli w winie, które zyskuje dzięki nim na intensywności, stabilności i elegancji. Przedmiotowe wina charakteryzują się imponującą konstrukcją smakową, zawartością minerałów i strukturą. Fakt, że wszystkie te wina leżakują w beczkach i butelkach wpływa na organoleptyczne cechy charakterystyczne, dzięki czemu powstają wina o ciemnowiśnio- wej barwie i intensywności od średniej do znacznej, z nutami czerwonych i czarnych owoców, które zapewniają obfity i treściwy smak w ustach. Ze względu na wysoki poziom strontu w glebach La Jaraba wina te zawierają wyższe stężenia tego pierwiastka niż inne wina produkowane poza wyznaczonym obszarem, co ułatwia produkcję win o mocnych nutach mineralnych i balsamicznych.

"ZWIĄZEK"

Obszar wyznaczony znajduje się w wypełnionej osadami dolinie rzecznej, a jego gleba charakteryzuje się występowaniem zróżnicowanych ilości kwarcytu, kwarcu i wapienia oraz ponadprzeciętnym poziomem strontu, co pozwala na produkcję win o intensywnym smaku, aromatycznych i o pełnej strukturze, z mocnymi nutami mineralnymi i aromatami balsamicznymi. Wina te zawdzięczają swoje charakterystyczne właściwości wspomnianemu poziomowi strontu.

Chociaż omawiany obszar znajduje się w regionie ChNP La Mancha, opisane poniżej czynniki odróżniają go od wspomnianego regionu:

WARUNKI NATURALNE

Granice omawianego obszaru wytyczono w oparciu o poziom strontu w glebie, który jest znacznie wyższy niż w przypadku gleb znajdujących się w okolicy. Dzięki temu wina produkowane na tym obszarze mają bardziej mineralny charakter.

Z przedstawionego przez wnioskodawcę badania środowiska naturalnego wynika, że poza tym obszarem poziomy strontu w glebie wynoszą od 20 do 80 mg/kg, podczas gdy wewnątrz obszaru wyznaczonego wahają się one od 110 do 160 mg/kg. Sprawia to, że zawartość strontu w winach z obszaru wyznaczonego wynosi 2,5-3,3 mg/l, podczas gdy zawartość strontu w winach pochodzących z okolicznych winnic - jedynie około 1 mg/l.

Czynnikiem decydującym o wyjątkowości tego obszaru, oprócz zawartości strontu, jest fakt, że wokół omawianego obszaru znajduje się duża przestrzeń porośnięta lasami złożonymi z dębów bezszypułkowych i sosen, co chroni go przed ciepłymi i suchymi wiatrami wschodnimi. Oznacza to, że panuje na nim większa wilgotność niż na obszarach sąsiednich, co wydłuża proces dojrzewania winogron. Na skutek tego owoce, a w związku z tym i samo wino, charakteryzują się intensywniejszym kolorem, wyższym poziomem taniny i większą liczbą aromatów.

CZYNNIKI LUDZKIE

Najbardziej oczywiste różnice między metodami produkcji win "La Jaraba" a metodami stosowanymi w sąsiednim ChNP La Mancha (w tym przypadku należy uwzględnić tylko leżakujące wina czerwone La Mancha, ponieważ jest to jedyny rodzaj wina produkowany przez "La Jaraba") są następujące:

RÓŻNICE MIĘDZY CHNP "LA MANCHA" A CHNP "LA JARABA"
> 11,5 % obj. > 12,5 % obj. Wyższa objętościowa zawartość alkoholu
< 10 meq/l < 16,7 meq/l Wyższa kwasowość lotna
< 13 000 kg/ha < 11 000 kg/ha Niższa produkcja z hektara
≤ 1,6 mg/l ≥ 2,2 mg/l Wyższa zawartość strontu

Po wyznaczeniu obszaru na podstawie zawartości strontu w glebie okazuje się, że obecnie na tym samym obszarze znajduje się tylko jedna wytwórnia wina produkująca wino i należy ona do wnioskodawcy.

Należy podkreślić, że jest on właścicielem obszaru, który jest większy niż teren objęty wyznaczonym obszarem. W związku z tym obszaru nie wyznaczono na podstawie jego prawa własności, lecz na podstawie warunków środowiskowych, które opisano powyżej.

Ponadto, jeżeli w przyszłości inni producenci będą prowadzić działalność na wyznaczonym obszarze geograficznym, będą oni mogli używać zarejestrowanej nazwy, o ile spełnią warunki określone w specyfikacji. Wyznaczony obszar obejmuje 75 hektarów, istnieje zatem duże prawdopodobieństwo założenia tu kolejnych wytwórni wina.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Winogrona zebrane w wyznaczonych winnicach przetwarza się na wino, a wina butelkuje się w wytwórni wina znajdującej się na obszarze produkcji. Wina powinny być butelkowane na obszarze produkcji, ponieważ we wszystkich przypadkach proces ten kończy się drugim etapem leżakowania w butelkach przez co najmniej 1 miesiąc. W tym okresie następuje proces redukcji, który podnosi jakość win, zaokrąglając ich smak. Wina są gotowe do spożycia po uzyskaniu organoleptycznych cech charakterystycznych określonych w specyfikacjach dla poszczególnych ich rodzajów. Umożliwia to uzyskanie właściwości (zachowanie jakości, zagwarantowanie ich pochodzenia i zapewnienie kontroli) win określonych w specyfikacji produktu win białych i czerwonych objętych ChNP "La Jaraba".

Link do specyfikacji produktu

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/MOD_PLIEGO_LA-JARABA_20200529-II.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.66.58

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 26/02/2021
Data ogłoszenia: 26/02/2021