(2021/C 61/09)(Dz.U.UE C z dnia 22 lutego 2021 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"FIANO DI AVELLINO"
PDO-IT-A0232-AM02
Data przekazania informacji: 10 listopada 2020 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Dostosowuje się i harmonizuje treść specyfikacji produktu i jednolitego dokumentu.
Jest to formalne dostosowanie. Nie unieważnia ono związku, o którym mowa w art. 93 ust. 1 lit. a) ppkt (i) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz sekcji 8 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
Fiano di Avellino
barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
zapach: przyjemny, intensywny, szlachetny, charakterystyczny;
smak: wytrawny, świeży, harmonijny;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): |
|
Minimalna kwasowość ogólna: |
5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
|
Fiano di Avellino Riserva
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;
Zapach: przyjemny, intensywny, szlachetny;
Smak: wytrawny, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): |
|
Minimalna kwasowość ogólna: |
5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
|