Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT
"Oltina"
PDO-RO-A0611-AM01
Data przekazania informacji: 8 lipca 2021 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Korekta nazw gmin na określonym obszarze geograficznym
Zmieniono nazwy gmin wchodzących w skład określonego obszaru geograficznego ChNP "Oltina", ponieważ na etapie sporządzania specyfikacji popełniono błędy w ich zapisie; należy stosować prawidłowe nazwy gmin, tj. Galita i Coslugea, zgodnie z obecną organizacją administracyjną w okręgu Konstanca, w którym się znajdują.
Wprowadzono zmiany w rozdziale III specyfikacji oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Oltina
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne
Krótki opis tekstowy
Wina białe - barwa słomkowożółta do zielonkawożółtej, o dobrej kwasowości i owocowości - aromaty odpowiednio dojrzałych owoców (jabłka), miodu, orzechów, owoców egzotycznych (banany, ananasy).
Wina różowe - barwa bladoróżowa, na ogół zachowują owocowe aromaty (świeże i niezbyt dojrzałe owoce leśne).
Wina czerwone - barwa od ciemnoczerwonej do intensywnie purpurowoczerwonej, mniej lub bardziej cierpkie, o trawiastym smaku i zapachu, co potęguje ich siłę, bogate w związki fenolowe, dające uczucie pełni; po zakończeniu procesu dojrzewania/leżakowania, charakteryzują się zaokrągloną szorstkością i wyczuwalne są aromaty porzeczek, borówek, papryczki chili (czasem fiołków), ale także owoców leśnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): |
11 |
Minimalna kwasowość ogólna: |
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
1,2 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
250 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyki enologiczne
Praktyka uprawy
Zagęszczenie plantacji: minimum 3 500 roślin na hektar
Nawadnianie jest dozwolone jedynie w latach suszy, pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina), gdy zawartość wody w glebie na głębokości 0-100 cm spada do 50 % AHI (ang. active humidity interval); wymaga się również przestrzegania rozsądnych norm nawadniania (400-600 m3/ha).
5.2. Maksymalna wydajność
1. Odmiany Sauvignon, Feteasca regala, Merlot i Syrah, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
14 000 kg winogron z hektara
2. Odmiany Riesling italian i Cramposie, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
13 000 kg winogron z hektara
3. Odmiany Feteasca alba, Chardonnay, Pinot gris, Muscat Ottonel i Burgund mare, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
12 000 kg winogron z hektara
4. Odmiany Cabernet Sauvignon i Pinot noir, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
10 000 kg winogron z hektara
5. Odmiana Feteasca neagra, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
9 000 kg winogron z hektara
6. Odmiany Sauvignon, Feteasca regala, Merlot i Syrah, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
87 hektolitrów z hektara
7. Odmiany Riesling italian i Cramposie, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
81 hektolitrów z hektara
8. Odmiany Feteasca alba, Chardonnay, Pinot gris, Muscat Ottonel i Burgund mare, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
74 hektolitrów z hektara
9. Odmiany Cabernet Sauvignon i Pinot noir, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
62 hektolitrów z hektara
10. Odmiana Feteascä neagrä, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru
56 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Okręg Konstanca:
- gmina Ostrov: wsie Ostrov, Almäläu i Galita;
- gmina Oltina: wsie Oltina, Satul Nou, Räzoarele i Strunga;
- gmina Lipnita: wsie Lipnita, Coslogea i Canlia;
- gmina Aliman: wsie Aliman, Dunäreni, Vlahii i Floriile;
- gmina Ion Corvin: wsie Ion Corvin, Viile, Crángu, Brebeni i Raristea;
- miasto Bäneasa: miasto Bäneasa i wsie Negureni i Fäurei;
- gmina Chirnogeni: - wieś Chirnogeni.
7. Główne odmiany winorośli
Burgund Mare N - Grosser Burgunder, Grossburgunder, Blaufränkisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Bourdeos Tinto
Chardonnay B - Gentil Blanc, Pinot Blanc Chardonnay
Crámposie B
Feteascä Albä B - Päsäreascä Albä, Poama Fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteascä Neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama Fetei Neagrä, Päsäreascä Neagrä, Coada Rándunicii
Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal
Merlot N - Bigney Rouge
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel Blanc
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot Noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner, Morillon Noir
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Sauvignon B - Sauvignon Verde
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
8. Opis związku lub związków
Związek z wyznaczonym obszarem
Winnice znajdują się w południowozachodniej części Dobrudży, w narożniku utworzonym przez Dunaj (Balta Ialo- mitei) i granicę z Bułgarią - przecina północny równoleżnik 44°10". Pojedyncze winnice są zgrupowane w następujących ośrodkach: Ostrov, Bäneasa, Oltina i Aliman.
Rzeźba terenu stanowi element struktury płytowej Oltina, znajduje się na wysokości 130-200 m n.p.m. i jest poprzecinana głębokimi dolinami, których zbocza nachylone są pod kątem 10-30°. Należy zauważyć, że większość plantacji winorośli znajduje się na niższym poziomie, a w szczególności na zboczach nad brzegiem Dunaju i w dolinach, przez który przepływają potoki będące jego dopływami. Na takich zboczach, które charakteryzują się ekspozycją północną, północnowschodnią i północnozachodnią, często formują się tarasy.
Pod wpływem prądów powietrza wytwarza się łagodny, wiosenny mikroklimat, który zapewnia wczesne dojrzewanie winogron na etapach I i II oraz powolne dojrzewanie odmian późnych.
Ponadto wody podziemne charakteryzują się zmniejszonym i przerwanym natężeniem przepływu lub są zablokowane na znacznych głębokościach. Dunaj i cechy charakterystyczne tego obszaru tworzą mikroklimat, który zapewnia winorośli korzystną wilgotność, ciepło i światło.
Klimat jest specyficzny dla całego regionu i ma charakter wysoce kontynentalny pod względem temperatur i opadów. Tm [średnia temperatura] = 11 °C (-1 °C w styczniu, +22 °C w lipcu); Pm [średnie opady] = 450-500 mm (przy ewa- potranspiracji na poziomie 650-700 mm); korzystne zasoby heliotermalne: całkowite promieniowanie słoneczne - 128 kcal/cm2, nasłonecznienie - 2 200-2 300 godzin; suma temperatur dodatnich: 4 100-4 200 °C rocznie. Okres bez przymrozków wynosi 204 dni. Wilgotność względna oscyluje na poziomie 64-80 %. Najniższa temperatura występuje w styczniu: -30 °C, a najwyższa w sierpniu: około +40 °C.
Średnie miesięczne nasłonecznienie w okresie wegetacyjnym wynosi 187-315 godzin. Średnia miesięczna temperatura powietrza w okresie wegetacyjnym utrzymuje się w zakresie 10,7-22 °C. Rzeźba terenu
Rzeźba terenu, na którym uprawia się winorośl, obejmuje wzgórza z pagórkowatymi międzyrzeczami, rozciągającymi się na wysokości 100-200 m n.p.m. Dzięki temu - ze względu na temperatury panujące zimą - możliwa jest uprawa winorośli w systemie bez osłon lub przy użyciu wysokich, półkrzewiastych form z zapasem latorośli u podstawy pnia.
Gleby strefowe to czarne ziemie właściwe płaskowyżu (brunatne czarnoziemy, czarnoziemy typowe, czarnoziemy poziomu kambik i płowoziemy, gleby szare), natomiast gleby niestrefowe na silnie erodowanych stokach to regosole i gleby erozyjne.
W górnej części płaskowyżu Dobrudży w tym sektorze podłoże geologiczne stanowi gruba warstwa lessu (30-40 m) pokrywająca ułożone naprzemiennie warstwy piaskowca, wapienia i piasków powstałych w trzeciorzędzie.
Położenie, dzięki któremu winorośla są wystawione na działanie korzystnych warunków klimatycznych, dobra ekspozycja - orientacja północna lub południowa większości rzędów - oraz gleby wapienne bogate w tlenki żelaza sprawiają, że wina otrzymane z winnych odmian winorośli mają szczególne cechy strukturalne, dają szczególne wrażenia smakowe i zapachowe oraz charakteryzują się żywą paletą barw. Wina białe mają barwę od wyraźnie słomkowożółtej do żółtej i żółtozielonej, natomiast wina czerwone - barwę od ciemnoczerwonej do intensywnie purpurowoczerwo- nej.
Nowe, kontrolowane technologie produkcji wina pozwalają podkreślić jego aromatyczną złożoność i owocowość.
Produkcja mieści się w granicach umożliwiających uzyskanie win gatunkowych dzięki położeniu na południu okręgu Konstanca, gdzie intensywność i czas nasłonecznienia, temperatura, opady i gleby wapienne bogate w tlenki żelaza sprzyjają produkcji win o uporządkowanej strukturze, bogatych w elementy o pierwszorzędnym znaczeniu dla win o kontrolowanej nazwie pochodzenia (zawartość cukru, suchy ekstrakt, kwasowość, związki aromatyczne, związki fenolowe itp.).
Rzeźba terenu ma ogromne znaczenie dla jakości białych i czerwonych winogron, a wschodnia ekspozycja zboczy jest korzystna, zwłaszcza w środkowej części obszaru - przy spokojnych warunkach atmosferycznych zapewnia to powolną cyrkulację powietrza na stokach. Winogrona uprawiane na zboczach zawierają więcej pigmentów antocyja- nowych niż winogrona uprawiane na płaskim terenie.
Klimat wyraźnie kontynentalny sprzyja winom czerwonym przez zwiększenie ilości energii pochodzącej z promieniowania dostarczanej przez formy rzeźby terenu, zwiększenie respiracji, zmniejszenie zawartości kwasów organicznych w winogronach i zapewnienie odpowiedniej kwasowości winogron na etapie dojrzałości technologicznej.
Otrzymane wina są wyraziste w smaku, często zawierają cukier resztkowy, nadają się do leżakowania i często przekraczają próg 12 % obj. alkoholu.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu
Ramy prawne
określone w przepisach krajowych
Rodzaj dodatkowego warunku
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
brak dodatkowych przepisów.
Link do specyfikacji produktu
https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_oltina_modif_cf_cererii467_21.02.2019_no_track_changes.pdf