Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2021/C 283/05)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"FERTŐD VIDÉKI SÁRGARÉPA"

Nr UE: PGI-HU-02493 - 8 marca 2019

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Fertőd vidéki sárgarépa"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Węgry

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chronione oznaczenie geograficzne "Fertőd vidéki sárgarépa" oznacza marchew produkowaną w wyniku uprawy gatunku Daucus carota L. Stosowane odmiany to Fertődi Vörös oraz Nantes i Napoli.

W momencie wprowadzania do obrotu "Fertőd vidéki sárgarépa" ma kształt walca/stożka, długość 150-250 mm, średnicę 15-40 mm oraz masę 50-150 gramów, nie posiada korzeni bocznych lub korzeni na czubku. Sam korzeń ma jasnoczerwoną barwę, jest długi i gładki, bez rozgałęzień lub pęknięć. "Fertőd vidéki sárgarépa" wyróżnia się lekko słodkim smakiem. "Fertőd vidéki sárgarépa" różni się od innych marchwi tym, że ma żywszą czerwoną barwę i jest słodsza, ma intensywny smak, oraz jest długa, gładka i bez rozgałęzień.

"Fertőd vidéki sárgarépa" wykazuje następujące parametry chemiczne:

zawartość cukru: co najmniej 5 mg/100 g świeżego produktu;
zawartość wapnia: co najmniej 40 mg/100 g świeżego produktu;
zawartość fosforu: co najmniej 30 mg/100 g świeżego produktu.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Marchew "Fertőd vidéki sárgarépa" jest uprawiana i zbierana na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny położony jest w komitacie Győr-Moson-Sopron na Węgrzech w regionie Zachodniego Kraju Zadunajskiego, w granicach administracyjnych gmin Hegykő i Fertőhomok, na obszarze położonym na północ od głównej drogi przechodzącej przez te gminy i na południe od Jeziora Nazyderskiego.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek między produktem a obszarem geograficznym opiera się na jakości produktu.

Rodzaj marchwi uprawianej nad Jeziorem Nazyderskim jest dobrze znany i popularny już od około 200 lat. "Fertőd vidéki sárgarépa" różni się od marchwi uprawianych w innych regionach Węgier tym, że ma żywszą czerwoną barwę i jest słodsza, ma intensywny smak, oraz jest długa, gładka i bez rozgałęzień. Wynika to z wpływu gleby oraz klimatu panującego nad Jeziorem Nazyderskim i na przedgórzu Alp. Od czasu zastosowania zabiegów melioracyjnych luźna, sięgająca głębokich warstw i świeża gleba z wyschniętego dna jeziora umożliwiła roślinie warzywnej korzeniowej rozwinięcie długich, gładkich korzeni bez rozgałęzień.

Obszar położony na skraju gmin Hegykő i Fertőhomok stanowi część Jeziora Nazyderskiego. Tamtejsze gleby charakteryzują się niejednorodnym, mozaikowym położeniem, profilem glebowym z warstwami aluwialnymi, bardzo zróżnicowanym składem mechanicznym, wysoką zawartością CaCO3 oraz zasadowością lub w niektórych przypadkach silną zasadowością.

Gleby w basenie Jeziora Nazyderskiego powstawały zawsze wskutek naturalnych ruchów wody. Gdy poziom wody jest wysoki lub utrzymują się wiatry północne, niżej położone obszary są często zalewane przez wody Jeziora Nazyderskiego, które nanoszą rozpuszczone sole i zawiesinę cząstek piasku, mułu i gliny na zalane obszary. Głównymi czynnikami mającymi wpływ na tworzenie się gleby na tym obszarze są zatem odkładanie się osadów i ich wypłaszczanie, powstawanie gleb łąkowych oraz akumulacja soli i zasolenie. Gleby te mają na ogół szarawą barwę. Zawierają osady i gruboziarnisty piasek pochodzące z dna jeziora. Są one łatwe do uprawy i charakteryzują się korzystną równowagą wodną, dzięki czemu dobrze nadają się do uprawy warzyw korzeniowych, takich jak "Fertőd vidéki sárgarépa".

Wyższa zawartość wapnia i fosforu w korzeniu marchwi wynika z głównych czynników wpływających na tworzenie się gleby na obszarze Jeziora Nazyderskiego, tj. odkładania się osadów i ich wypłaszczania, powstawania gleb łąkowych oraz akumulacji soli i zasolenia.

Lokalne warunki klimatyczne sprzyjają również uprawie "Fertőd vidéki sárgarépa", ponieważ obszar ten jest najchłodniejszą i najwilgotniejszą równiną na Węgrzech. Opady są równomierne w okresie wegetacji, co stwarza idealne warunki dla rozwoju "Fertőd vidéki sárgarépa". Wysoki poziom jednolitej wilgotności konieczny do kiełkowania i tworzenia się samej marchwi zapewniają roczne opady w regionie wynoszące 650-700 mm. Poziomy zbiorów są dobrze zrównoważone dzięki zawartości wody w glebie i powierzchni lustra wody rozległego Jeziora Nazyderskiego, które znajduje się w odległości ok. 1 200-1 500 m i zapewnia wymaganą wilgotność pod wpływem przeważających wiatrów północnych i północnozachodnich.

Średnia temperatura wynosi -2 °C w styczniu i +22 °C w lipcu, a średnia roczna temperatura wynosi ok. +10 °C. Niższe letnie temperatury dobrze nadają się do uprawy "Fertőd vidéki sárgarépa", ponieważ optymalna temperatura do wzrostu marchwi wynosi ok. 16 °C. Upalna pogoda sprzyja wzrostowi liści, ale niekorzystnie wpływa na formowanie się korzenia. Umiarkowane ciepło sprzyja również tworzeniu się karotenu, który nadaje "Fertőd vidéki sárgarépa" żywszą czerwoną barwę pod kątem widocznych cech organoleptycznych niż barwa marchwi uprawianej gdzie indziej (Hanna Némethy Zoltánné Uzoni, 2001).

Na obszarze tym od wiosny do jesieni występuje intensywne nasłonecznienie wynoszące do 2 000 godzin rocznie. W okresie dojrzewania wysoka liczba godzin nasłonecznienia sprzyja powstawaniu cukru, który nadaje marchwi słodki smak.

W trakcie wysiewu na redlinach, który odbywa się z wykorzystaniem miejscowej wiedzy fachowej, glebę formuje się w kopce o wysokości 30 cm ułożone w odległości 75 cm (mierzone od wierzchołka). Na szczycie redliny wysiewa się 25-30 nasion na metr w rzędzie, w podwójnej linii, na głębokość 1-2 cm. Siew ma znaczny wpływ na równomierne kiełkowanie roślin.

Techniki wysiewu na redlinach sprzyjają tworzeniu się gładkich, korzeni bez rozgałęzień, jak wykazała Hanna Némethy Zoltánné Uzoni w swojej rozprawie doktorskiej (2001).

Zarówno gliniasto-piaszczysta gleba o średniej gęstości, jak i klimat regionu są idealne do produkcji roślin warzywnych korzeniowych, takich jak "Fertőd vidéki sárgarépa". Technika wysiewu na redlinach jest od ok. 150 lat przekazywana z pokolenia na pokolenie i stanowi klucz do sukcesu.

"Fertőd vidéki sárgarépa" jest powszechnie znanym, renomowanym i poszukiwanym przez konsumentów produktem. Jego znaczenie zostało podkreślone w rozprawie doktorskiej opracowanej przez Dénes Sándor w 2012 r. w ramach studiów doktoranckich na Uniwersytecie w Peczu, zatytułowanej "A gasztronómia szerepe Magyarország idegenforgalmi földrajzában" [Rola gastronomii na mapie turystycznej Węgier], w której autor określa "Fertőd vidéki sárgarépa" jako typowy lokalny składnik z regionu Zachodniego Kraju Zadunajskiego.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.283.12

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 09/07/2021
Data ogłoszenia: 15/07/2021