Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89

(2021/C 14/03)

(Dz.U.UE C z dnia 13 stycznia 2021 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 1 .

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ

"NAGYKUNSAGI SZILVAPALINKA"

Numer ref. dokumentacji: PGI-HU-02232 - 14.10.2016

1.
Oznaczenie geograficzne, którego dotyczy wniosek o rejestrację

"Nagykunsagi szilvapalmka"

2.
Kategoria napoju spirytusowego

Okowita z owoców (kategoria 9 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008)

3.
Opis napoju spirytusowego
3.1.
Właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne

Właściwości chemiczne i fizyczne:

W przypadku "Nagykunsagi szilvapalinka" minimalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 40 %, maksymalna dopuszczalna zawartość metanolu - 1 200

Właściwości organoleptyczne:

"Nagykunsagi szilvapalinka": jest klarowna. Ma czysty, dyskretny aromat śliwek z delikatnymi akcentami korzennymi, którym towarzyszą nuty kwiatowe. Poza nutami śliwkowymi palinka charakteryzuje się specyficznie korzennym, odrobinę kwaśnym smakiem o subtelnych akcentach marcepanu i dżemu.

"Nagykunsagi szilvapalinka", "erlelt" [leżakowana]: jest klarowna, o barwie od głęboko słomkowożółtej do złotożółtej. Jeżeli chodzi o aromat, charakteryzuje się wyraźnie śliwkowymi, owocowymi i korzennymi nutami. Palinka może zawdzięczać swój korzenny aromat akcentom waniliowym, goździkowym i cynamonowym. Poza wyraźnymi nutami śliwkowymi i kwiatowymi na podniebieniu można również wyczuć zdecydowany smak słodkich przypraw. Jedwabistą i gładką konsystencję palinki dopełniają delikatne akcenty marcepanu i dżemu.

"Nagykunsagi szilvapdlirik.a", "gyumolcsagyon erlelt" lub "agyas" [leżakowana z owocami]: jest klarowna, o barwie od głęboko słomkowożółtej do złotożółtej. Jeżeli chodzi o aromat, charakteryzuje się wyraźnie śliwkowymi, owocowymi i korzennymi nutami. Można wyczuć w nim akcenty dymne, a nuty smakowe są zdominowane przez jedwabistą i gładką konsystencję dżemu oraz marcepanu typową dla owoców.

3.2.
Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)

Palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" wytwarza się ze śliwek uprawianych w granicach administracyjnych gmin wymienionych w pkt 4, przy czym proces zacierania, destylacji i leżakowania również odbywa się na obszarze tych gmin. Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" zawiera destylat składający się w co najmniej 40 % ze śliwek odmian Voros lub Besztercei i ich klonów, co - dzięki wysokiej zawartości cukru w owocach - wzbogaca jej smak o nuty marcepanu i dżemu. Odmiany Besztercei i Voros to oficjalnie uznane odmiany figurujące w państwowym katalogu odmian.

4.
Obszar geograficzny, którego dotyczy wniosek

Palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" można wytwarzać ze śliwek pochodzących z obszaru administracyjnego następujących gmin wchodzących w skład komitatu Jasz-Nagykun-Szolnok położonego na wschód od rzeki Cisy oraz w destylarniach znajdujących się na tym obszarze:

Tiszafured, Tiszaszolos, Tiszaigar, Tiszaderzs, Tiszaors, Abadszalók, Tiszaszentimre, Nagyivan, Tiszabura, Tomaj- monostora, Kunmadaras, Tiszaroff, Tiszagyenda, Kunhegyes, Berekfurdo, Tiszabo, Karcag, Fegyvernek, Kenderes, Kisujszallas, Tiszapuspoki, Ormenyes, Szolnok, Szajol, Torokszentmiklós, Turkeve, Tiszatenyo, Kuncsorba, Rakó- czifalva, Rakócziujfalu, Kengyel, Ketpó, Martfu, Mezohek, Mezotur, Cibakhaza, Tiszafoldvar, Mesterszallas, Nagy- rev, Ocsod, Tiszainoka, Tiszakurt, Cserkeszolo, Kunszentmarton, Tiszasas, Csepa, Szeleveny.

5.
Metoda otrzymywania napoju spirytusowego

Palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" można zacierać, fermentować, destylować, leżakować i umieszczać z owocami wyłącznie w destylarniach położonych na określonym obszarze geograficznym oraz wytwarzać ją wyłącznie z owoców uprawianych na tym obszarze.

Proces otrzymywania palinki obejmuje następujące etapy:

1)
selekcja i akceptacja owoców;
2)
zacieranie i fermentacja;
3)
destylacja;
4)
odpoczywanie, leżakowanie;
5)
produkcja i obróbka palinki.
5.1.
Selekcja i akceptacja owoców

Najważniejszymi właściwościami fizycznymi owoców jest ich niewielki rozmiar, wydłużony kształt, ciemnoniebieska lub czerwonawa, pokryta meszkiem skórka, żółty/złotożółty miąższ bez pestki oraz soczysty, harmonijny, słodko-cierpki smak. Do produkcji palinki wykorzystuje się odpowiednio dojrzałe owoce (owoce dojrzałe/prze- jrzałe o zawartości suchej masy wynoszącej co najmniej 15 % obj. referencyjnej) dobrej lub znakomitej jakości. Owoce powinny charakteryzować się średnią zawartością cukru na poziomie 15-16 %. Ilościowej akceptacji owoców dokonuje się na podstawie masy. Podczas akceptacji ocenia się jakość owoców na podstawie próbek. Ocena organoleptyczna (dojrzałość, czystość, występowanie pleśni, zgnilizny, uszkodzeń lub obtłuczeń itp.) oraz badanie zawartości suchej masy stanowią podstawę kontroli jakości i akceptacji (pomiar zawartości cukru i pH). Owocom muszą towarzyszyć dokumenty poświadczające ich pochodzenie. Podstawowym wymogiem, jakie muszą spełnić owoce, jest brak niedoskonałości skutkujących pogorszeniem ich jakości oraz brak ciał obcych.

5.2.
Zacieranie i fermentacja

Za pomocą drylownicy ze śliwki usuwa się pestkę. Zacier przepompowuje się do kadzi fermentacyjnej przy wykorzystaniu pompy zacierowej. Optymalna wartość pH wynosi od 2,8 do 3,5.

W trakcie fermentacji uzyskuje się optymalny aromat i optymalną zawartość alkoholu, monitorując temperaturę i utrzymując ją na stałym poziomie (18-22 °C). Optymalny czas fermentacji - zależny od wewnętrznych cech owoców - wynosi od 10 do 14 dni.

Sfermentowany zacier musi zostać niezwłocznie poddany destylacji lub - w przypadku, gdy nie będzie to możliwe - musi być przechowywany zgodnie z podstawowymi warunkami odpowiedniego przechowywania do chwili rozpoczęcia procesu destylacji.

5.3.
Destylacja

Palinkę "Nagykunsagi szilvapâlinka" można wytwarzać z wykorzystaniem urządzeń destylacyjnych odpowiednich do przeprowadzenia procesu podwójnej destylacji frakcyjnej przy zastosowaniu metod zakładających użycie aparatu destylacyjnego kotłowego o powierzchni miedzianej (destylacja, rafinacja) lub dowolnego innego rozwiązania technicznego gwarantującego uzyskanie wymaganych właściwości organoleptycznych.

5.4.
Odpoczywanie, leżakowanie
5.4.1.
Odpoczywanie

Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" musi odpoczywać do chwili odpowiedniego zrównoważenia jej właściwości.

5.4.2.
Leżakowanie

5.4.2.1. "Nagykunsagi szilvapalinka", "érlelt" [leżakowana]:

Leżakowanie musi odbywać się w starannie przygotowanych i wyczyszczonych drewnianych beczkach, aby zapewnić uzyskanie przez palinkę harmonijnego smaku i aromatu. Jeżeli temperatura otoczenia przekracza 25 ° C, powietrze w pomieszczeniu, w którym przechowuje się beczki, należy przynajmniej raz w tygodniu nawilżać za pomocą spryskiwacza wodnego.

Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" musi leżakować przez co najmniej trzy miesiące w drewnianych beczkach o pojemności 1 000 litrów lub mniejszej lub przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach o pojemności większej niż 1 000 litrów.

5.4.2.2. "Nagykunsagi szilvapâlinka", "gyümolcsâgyon érlelt" lub "agyas" [leżakowana z owocami]:

Jeżeli chodzi o palinkę "Nagykunsagi szilvapâlinka", która jest "gyümolcsâgyon érlelt" lub "agyas" [leżakowana z owocami], w okresie leżakowania do każdych 100 l palinki dodaje się co najmniej 10 kg dojrzałych owoców lub co najmniej 5 kg suszonych owoców tej samej odmiany co odmiana, z której wytworzono palinkę, pochodzących z obszaru geograficznego określonego w pkt 4. Leżakowanie z dodatkiem owoców uprawianych na wskazanym powyżej obszarze geograficznym trwa co najmniej trzy miesiące. Proces leżakowania musi zostać udokumentowany w taki sposób, aby można było potwierdzić jego przeprowadzenie w trakcie kontroli na miejscu.

5.5.
Produkcja i obróbka palinki

Zgodnie z bardzo rygorystycznymi wymogami dotyczącymi produktów butelkowanych (±0,3 % obj. lub ±1,5 % obj. w przypadku palinki leżakowanej z owocami) zawartość alkoholu destylatu, który odpoczywał i został poddany leżakowaniu, musi zostać dostosowana do poziomu odpowiedniego do spożycia poprzez dodanie wody pitnej. Woda może być wodą destylowaną, odsalaną, demineralizowaną lub zmiękczoną.

Poddana leżakowaniu palinka może zostać schłodzona i przefiltrowana. W razie potrzeby produkt można poddać obróbce przy wykorzystaniu odpowiednich pomocniczych materiałów technicznych w celu jego przefiltrowania i usunięcia wszelkich metali ciężkich. Następnie można przystąpić do butelkowania palinki.

Po uzyskaniu odpowiedniej zawartości alkoholu palinkę można przelewać do umytych butelek, które zamyka się szczelnymi zakrętkami z aluminium lub korkami spełniającymi kryteria w zakresie pakowania żywności. Butelki mogą być wykonane ze szkła lub materiałów ceramicznych.

Maksymalna dopuszczalna objętość opakowania jednostkowego wynosi 2 litry; opakowanie o większej objętości można stosować wyłącznie w przypadku zamiaru jednorazowego przekazania próbki produktu w charakterze prezentu. Szczelnie zamkniętą butelkę z produktem można również umieścić w ozdobnym pudełku.

6.
Związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym
6.1.
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego lub obszaru pochodzenia istotne z punktu widzenia omawianego związku

Związek palinki "Nagykunsagi szilvapalinka" z obszarem geograficznym opiera się na jakości i renomie tego produktu.

Niemal całkowicie płaski krajobraz Wielkiej Kumanii urozmaicają wyłącznie kurhany kunhalom oraz rzeki i ich dopływy. Występujące na tym obszarze niezwykle suche, piaszczyste gleby lessowe, które są jednak bogate w próchnicę, sprzyjają uprawie owoców. Liczba godzin nasłonecznienia przekracza 2 350 godzin rocznie, podczas gdy średnia temperatura w skali roku wynosi 12 °C. Latem średnia temperatura na tym obszarze jest wyższa niż średnia krajowa.

Jednym z typowych rodzajów owoców uprawianych w tym regionie są śliwki hodowane w sadach występujących na całym obszarze, przy czym uprawa śliwek jest w tym regionie wieloletnią tradycją. Śliwki uprawia się w sadach i na obszarze winnic. Dzięki wysokiemu poziomowi zwierciadła wody gruntowej gleba na obszarach położonych na brzegach rzek i ich dopływów jest dostatecznie wilgotna, aby można było uprawiać na niej śliwki.

Handel śliwkami i uprawa śliwek stanowi historyczną tradycję w regionie Wielkiej Kumanii, a odmiany Besztercei i Vörös cieszą się szczególne dużą popularnością.

6.2.
Szczególne właściwości napoju spirytusowego związane z obszarem geograficznym

Śliwki pochodzące z lokalnych upraw są jednymi z najczęściej wykorzystywanych surowców w procesie destylacji tradycyjnej palinki w regionie. Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" zawiera destylat składający się w co najmniej 40 % ze śliwek odmian Vörös lub Besztercei i ich klonów. Odmiany Besztercei i Vörös to oficjalnie uznane odmiany figurujące w państwowym katalogu odmian.

Klimat Wielkiej Kumanii i duża liczba godzin nasłonecznienia sprawiają, że śliwki uprawiane w tym regionie charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem oraz wysoką zawartością cukru. Wysoka zawartość cukru w destylatach składających się w co najmniej 40 % ze śliwek odmian Vörös lub Besztercei i ich klonów nadaje produktowi posmak marcepanu i dżemu.

Organizowany od 2008 r. doroczny festiwal Nagykunsag Palinka przyciąga dużą liczbę gości, co przyczyniło się do wzrostu popularności palinki "Nagykunsagi szilvapalinka". Produkt jest również znany na szczeblu międzynarodowym, gdzie cieszy się uznaniem - eksportuje się go do wielu różnych krajów, od Rumunii po Kanadę.

Podczas trzeciego Dnia Degustacji Palinki zorganizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa 11 listopada 2016 r. palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" zaprezentowano urzędnikom i przedstawicielom prasy (https://2015-2019. kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/eredetvedett-lehet-a-nagykunsagi-szilva-es-birspalinka).

W 2017 r., na konferencji pt. "15 lat ochrony pochodzenia palinki" zorganizowanej w ramach 78. Krajowych Targów Sektora Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego (OMÉK) palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" zaprezentowano specjalistom z branży, producentom i konsumentom.

Palinkę "Nagykunsagi szilvapalinka" zaprezentowano również podczas targów Internationale Grüne Woche w Berlinie i Indagra w Bukareszcie, które odbyły się w 2017 r.

O jakości palinki "Nagykunsagi szilvapalinka" świadczą również następujące nagrody, jakie zdobyła ona w różnego rodzaju konkursach:

2018 r. - brązowy medal w Konkursie Palinki Brillante Palinka i Napojów Spirytusowych zorganizowanym w Gyula,
2017 r. - brązowy medal w V Regionalnym Konkursie Palinki Palóc Palinka i Napojów Spirytusowych,
2017 r. - brązowy medal w Konkursie Palinki Brillante Palinka i Napojów Spirytusowych zorganizowanym w Gyula,
2013 r. - złoty medal w IV Oficjalnym Konkursie Palinki i Napojów Spirytusowych Komitatu Vas,
2012 r. - Grand Prix Produktów Węgierskich,
2012 r. - złoty medal w III Oficjalnym Konkursie Palinki i Napojów Spirytusowych Komitatu Vas,
2009 r. - srebrny medal w XVII Krajowym Węgierskim Konkursie Palinki i Międzynarodowym Konkursie Okowity Owocowej,
2008 r. - srebrny medal w XVI Krajowym Węgierskim Konkursie Palinki i Międzynarodowym Konkursie Okowity Owocowej zorganizowanym w Gyula,
2008 r. - nagroda czempiona w XVI Krajowym Węgierskim Konkursie Palinki i Międzynarodowym Konkursie Okowity Owocowej zorganizowanym w Gyula,
2000 r. - brązowy medal na Pierwszym Festiwalu Aparatów Destylacyjnych Kotłowych zorganizowanym w Gyula.
7.
Przepisy unijne lub krajowe/regionalne
ustawa nr XI z 1997 r. o ochronie znaków towarowych i oznaczeń geograficznych
ustawa nr LXXIII z 2008 r. o palince, palince z wytłoczyn winogronowych i Krajowej Radzie ds. Palinki
rozporządzenie rządu nr 158/2009 z dnia 30 lipca 2009 r. ustanawiające szczegółowe przepisy dotyczące ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych oraz poddawania tych produktów inspekcji
rozporządzenie rządu nr 22/2012 z dnia 29 lutego 2012 r. w sprawie Krajowego Urzędu Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89
rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 716/2013 z dnia 25 lipca 2013 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia (WE) nr 110/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
8.
Wnioskodawca
8.1.
Państwo członkowskie, państwo trzecie, osoba prawna lub fizyczna

Nazwa: Szicsek Palinkafozde Korlatolt Felelossegu Tarsasag [Szicsek Palinka Distillery Ltd]

8.2.
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj)

Adres: Ókincsem III. keresztut 10-14, 5461 Tiszafoldvar, Węgry

9.
Dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego

Zwrot uzupełniający należy zamieścić niezależnie od nazwy.

zwrot uzupełniający: "Erlelt" [leżakowana]

Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" może być opatrzona zwrotem uzupełniającym "erlelt" [leżakowana], jeżeli była poddawana leżakowaniu zgodnie z procedurą opisaną w pkt 5.4.2.1.

zwrot uzupełniający: "Gyumolcsagyon erlelt" lub "Agyas" [leżakowana z owocami]

Palinka "Nagykunsagi szilvapalinka" może być opatrzona zwrotem uzupełniającym "Gyumolcsagyon erlelt' lub " Agyas " [leżakowana z owocami], jeżeli była poddawana leżakowaniu zgodnie z procedurą opisaną w pkt 5.4.2.2.

10.
Przepisy szczególne dotyczące etykietowania

Na opakowaniu należy zamieścić następującą informację:

"foldrajzi arujelzo" [oznaczenie geograficzne] (niezależnie od nazwy).

1 Dz.U. L 130 z 17.5.2019, s. 1.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.14.3

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.
Data aktu: 08/01/2021
Data ogłoszenia: 13/01/2021