Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

(2020/C 412/15)

(Dz.U.UE C z dnia 30 listopada 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"Coteaux du Libron"

PGI-FR-A1146-AM02

Data złożenia wniosku: 2 grudnia 2015 r.

1.
Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis i uzasadnienie zmiany
2.1.
Zmiana nazwy

Nazwę ChOG "Coteaux du Libron" zmienia się na "Coteaux de Béziers". Wniosek ten został złożony władzom francuskim przez syndicat des vin de pays des coteaux du Libron, grupę będącą wnioskodawcą w rozumieniu art. 95 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013. Odniesienie geograficzne "Libron" jest mało znane (Libron jest rzeką przybrzeżną w departamencie Hérault), a grupa chce zastąpić je odniesieniem do miasta Béziers należącego do obszaru geograficznego produkcji.

Nazwa "Coteaux de Béziers" mogła być już używana na etykiecie jako określenie fakultatywne uzupełniające ChOG "Coteaux du Libron", zgodnie z art. 120 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

W rezultacie zmienia się następująco specyfikację produktu:

w tytule i w treści tekstu nazwę "Coteaux du Libron" zastępuje się nazwą "Coteaux de Béziers",
w rozdziale 1 pkt 2 skreśla się akapit trzeci: punkt ten umożliwiał stosowanie na etykiecie dodatkowego określenia "Coteaux de Béziers", które nie jest już konieczne ze względu na zmianę nazwy,
w rozdziale 1 pkt 4.1 skreśla się akapit trzeci: punkt ten dotyczył wyznaczenia mniejszej jednostki geograficznej "Coteaux de Béziers", która zostaje usunięta,
zmieniono opis specyfiki obszaru geograficznego, produktu i związku przyczynowego między nimi, przedstawione w rozdziale 1 pkt 7 specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa lub nazwy

Coteaux de Beziers

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

ChOG "Coteaux de Beziers" czerwone

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Beziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.

Wina czerwone wytwarza się głównie z odmian winorośli grenache, syrah, merlot lub cabernet-sauvignon jako wina jednoszczepowe lub mieszane dwuszczepowe. Mają szatę przechodzącą od mocnej barwy rubinowoczerwonej do intensywnej barwy owocu granatu z fioletowymi refleksami. Bukiet otwiera się na nutach pierwotnych czerwonych i czarnych owoców, które rozwijają się w dyskretne nuty mięty i lukrecji zwieńczone przyprawową puentą. W smaku, w pierwszym kontakcie gładkie, nacechowane głównie aromatami czerwonych owoców, o wyważonym finiszu, między wyraźnymi taninami a owocową krągłością.

W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

ChOG "Coteaux de Béziers" różowe

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.

Wina różowe wytwarza się głównie z odmian winorośli cinsault, grenache i syrah, poprzez mieszanie tych odmian albo z jednej z nich. Charakteryzują się szatą o barwie od bladoróżowej do łososiowej. Bukiet o aromatach owoców jagodowych jest subtelny i amylowy. W smaku potoczyste i aksamitne, zawsze przyjemnie krągłe, orzeźwiające, apetyczne.

W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

ChOG "Coteaux de Béziers" białe

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.

Wina białe, wytwarzane jako jednoszczepowe lub mieszane, są produkowane głównie z odmian chardonnay, sauvignon, viognier i vermentino, a także marsanne i grenache blanc. Posiadają barwę o krystalicznym odcieniu, złotożółtą z zielonymi refleksami. Wina te odznaczają się dominantą aromatów owoców egzotycznych i cytrusów. Są to wina żywe, zrównoważone, w smaku przyjemnie świeże.

W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

W praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

b)
Maksymalna wydajność

110 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiory winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Coteaux de Béziers" odbywają się na obszarze następujących gmin departamentu Hérault:

Bassan, Béziers (z wyłączeniem sekcji AI, AH, AK, AL, AM, AV, AW, AX, AY, AZ, BC, BD (lewy brzeg Lirou), BM, BN, BT, BV), Boujansur-Libron, Cers, Corneilhan, Lieuran-lès-Béziers, Lignan-sur-Orb, Pailhès, Portiragnes, Sauvian, Sérig- nan, Servian (sekcja C1), Thézan-lès-Béziers (lewy brzeg Orb), Valras, Vendres (cała gmina z wyjątkiem sekcji BR), Vias, Villeneuve-lès-Béziers.

7.
Główne odmiany winorośli

Alicante Henri Bouschet N

Altesse B

Alvarinho - Albarino

Aramon N

Aramon blanc B

Aramon gris G

Aranel B

Arinarnoa N

Arriloba B

Arvine B - Petite Arvine

Aubin B

Aubin vert B

Aubun N - Murescola

Auxerrois B

Bourboulenc B - Doucillon blanc

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Caladoc N

Carignan N

Carignan blanc B

Carmenère N

Chardonnay B

Chasan B

Chenanson N

Chenin B

Cinsaut N - Cinsault

Clairette B

Clairette rose Rs

Colombard B

Cot N - Malbec

Egiodola N

Fer N - Fer Servadou, Braucol, Mansois, Pinenc

Gamay N

Ganson N

Gewurztraminer Rs

Grenache N

Grenache blanc B

Grenache gris G

Gros Manseng B

Jurançon blanc B

Jurançon noir N - Dame noire

Lledoner pelut N

Macabeu B - Macabeo

Manseng noir N

Marsanne B

Marselan N

Maréchal Foch N

Mauzac B

Mauzac rose Rs

Melon B

Merlot N

Merlot blanc B

Meunier N

Mondeuse N

Mondeuse blanche B

Morrastel N - Minustellu, Graciano

Mourvèdre N - Monastrell

Muscadelle B

Muscardin N

Muscat cendré B - Muscat, Moscato

Muscat d'Alexandrie B - Muscat, Moscato

Muscat de Hambourg N - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains roses Rs - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains rouges Rg - Muscat, Moscato

Müller-Thurgau B

Nielluccio N - Nielluciu

Négrette N

Parrellada B

Petit Manseng B

Petit Verdot N

Picardan B - Araignan

Pinot blanc B

Pinot gris G

Pinot noir N

Piquepoul blanc B

Piquepoul gris G

Piquepoul noir N

Plant droit N - Espanenc

Portan N

Riesling B

Rivairenc N - Aspiran noir

Roussanne B

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Savagnin rose Rs

Sciaccarello N

Semillon B

Sylvaner B

Syrah N - Shiraz

Tannat N

Tempranillo N

Terret blanc B

Terret gris G

Terret noir N

Ugni blanc B

Verdelho B

Vermentino B - Rolle

Viognier B

8.
Opis związku lub związków

Specyfika obszaru geograficznego

Obszar geograficzny produkcji ChOG "Coteaux de Béziers" obejmuje 17 gmin w departamencie Hérault, w tym miasto Béziers, które stanowi jego geograficzne centrum. Większość winnic znajduje się między dwiema rzekami przybrzeżnymi, które płyną od podnóża Sewennów do Morza Śródziemnego - rzeką Libron, która ukształtowała krajobraz charakteryzujący się niskimi wzgórzami pokrytymi lasami sosnowymi a rzeką Orb, nad którą góruje katedra w Béziers, symbol z logo ChOG.

Margle i gleby koluwialne występujące na północnej części obszaru powstały w trzeciorzędzie (mioceńskie zagłębie Hérault). Na południu obszaru dominują osady aluwialne z czwartorzędu, w szczególności w postaci teras z willafran- szu. Piaszczyste gleby składające się z "piasków z Corneilhan" zajmują dużą powierzchnię dzięki niezwykłej formacji geologicznej o grubości 40 m. Ta różnorodność warunków glebowych stwarza możliwości adaptacyjne dla szerokiego wachlarza odmian.

Obszar produkcji ChOG "Coteaux de Béziers" charakteryzuje się śródziemnomorskim klimatem sprzyjającym uprawie winorośli dzięki ciepłym, suchym latom i łagodnym zimom, z dwoma okresami deszczowymi - jesienią i wiosną. Przez cały okres wegetacyjny winorośli temperatury są wystarczające, aby zapewnić właściwe dojrzewanie winogron. W części obszaru położonej w pobliżu morza w okresach wysokiej temperatury wiatr morski wywiera łagodzący wpływ. Opady deszczu mogą wahać się od 400 mm do 800 mm na całym obszarze, co wymaga szczególnej uwagi przy wyborze odmian winorośli i uwzględnienia ich odporności na suszę.

Taki układ geograficzny tworzy otwierający się na Morze Śródziemne korytarz międzyrzeczny, składający się z dobrze zdrenowanych gruntów nadających się do uprawy winorośli, o klimacie łagodnym i umiarkowanym. Rozwój gospodarczy i rolniczy regionu Biterrois, okręgu objętego ChOG Coteaux de Béziers, opiera się na zbiegu lądowych i rzecznych szlaków handlowych.

Specyfika produktu

Od dawnych czasów Grecy i Rzymianie, Galowie i Katarzy potrafili utrzymywać i rozwijać uprawę winorośli w regionie. Umiejętności winiarskie nabyte przez stulecia umożliwiły produkcję szeregu win, czerwonych, różowych i białych, ale też win słodkich, w tym Catharoise de Béziers (produkowanych z odmiany picardan, dawnej nazwy Cinsault), a także produkcję okowit z odmiany Terret-Bourret. Wina niemusujące z regionu Biterrois przeżyły istny renesans po kryzysie wywołanym przez filokserę, który dotknął tylko część obszaru. Szczytowy okres rozkwitu win z Béziers przypadł na drugą połowę XIX w. Osiedlenie się wielkich właścicieli ziemskich w posiadłościach o powierzchni kilkudziesięciu hektarów, napływ pracowników i połączenie kolejowe uczyniły Béziers samozwańczą "światową stolicą wina".

Po 1950 r. rozpoczął się okres spadku konsumpcji wina. Langwedoccy producenci wina podjęli wówczas znaczne wysiłki, aby przekształcić winnice z myślą o produkcji z mniejszych plonów i bardziej odpowiadającej gustom konsumentów.

Produkcja win regionalnych [fr. vins de pays], zainicjowana w latach 70. XX w., została uznana dekretem z 1982 r. i rozwija się w szybkim tempie. Obecnie produkcja wina ChOG "Coteaux de Béziers" odbywa się w pięciu wytwórniach spółdzielczych i piętnastu wytwórniach prywatnych. Zgodnie z osobistym wyborem każdego producenta wina objęte ChOG "Coteaux de Béziers" wprowadzane są do obrotu - w różnych proporcjach - w dwóch następujących rodzajach:

wina produkowane poprzez mieszanie tradycyjnych odmian regionu, takich jak grenache, carignan, cinsault, mourvèdre, oraz z renomowanymi odmianami winorośli pochodzącymi z innych regionów uprawy winorośli,
tak zwane wina "odmianowe" otrzymywane z jednej odmiany winorośli, głównie z odmian: merlot, cabernet-sau- vignon, syrah, chardonnay albo sauvignon.

Dzięki opanowaniu umiejętności mieszania poszczególnych odmian, wina produkowane na wzgórzach Béziers odzwierciedlają w pełni specyfikę gruntów sprzyjających uprawie winorośli oraz produkcji win czerwonych, białych lub różowych. Producenci wina Coteaux de Béziers dowiedli z czasem swojej wytrwałości w reakcji na popyt i potrzeby konsumentów oraz sprzedawców, oferując produkty wysokiej jakości. Wytrwałość ta doprowadziła do powstania prawdziwej tradycji winiarskiej w okolicach Béziers.

Wina czerwone charakteryzują się aromatami pierwotnymi z przewagą nut owocowych. Taniny są łagodne i delikatne, struktura może być lżejsza lub bardziej zwarta, ale zawsze musi jej towarzyszyć krągłość, zwłaszcza na finiszu, miękka i bez nadmiernej zawartości garbników.

Wina różowe posiadają szatę od jasnoróżowej do intensywnie łososiowej. Bukiet owocowy, przyjemna krągłość w smaku i efekt orzeźwienia sprawiają, że jest to produkt atrakcyjny dla konsumentów.

Wina białe rozwijają również pierwotne nuty aromatyczne, z dominantą owoców. Równowagę zapewnia odpowiednia kwasowość, dostosowana do gęstości wina, w celu uzyskania świeżości smaku.

Związek przyczynowy między specyfiką obszaru geograficznego a specyfiką produktu

Od kilkudziesięciu lat producenci wina "Coteaux de Béziers", wytwórnie lub producenci niezależni, nadają produkcji nową dynamikę.

Ciepły i suchy klimat śródziemnomorski, w połączeniu z rolno-glebowym oddziaływaniem dwóch rzek przybrzeżnych wyznaczających korytarz otwierający się na Morze Śródziemne, składają się na dobrze zdrenowane grunty sprzyjające uprawie różnych odmian winorośli, które odznaczają się przede wszystkim owocowym charakterem.

Rzeka Libron ukształtowała krajobraz charakteryzujący się niskimi wzgórzami pokrytymi lasami sosnowymi ("les Soubergues" w Langwedocji), gdzie uprawia się głównie odmiany winorośli do produkcji win czerwonych, z których można uzyskać także intensywne wina różowe. Natomiast po drugiej stronie obszaru rzeka Orb, nad którą góruje katedra w Béziers, symbol z logo ChOG, ukształtowała bardziej żyzne tereny sprzyjające produkcji win białych i niektórych lekkich win czerwonych.

To właśnie ta specyficzna różnorodność warunków rolno-glebowych w pełni odzwierciedla potencjał odmian winorośli i sprzyja produkcji win o aromatach charakteryzujących się krągłością i gęstością.

Produkcja ChOG charakteryzuje się wysokim odsetkiem win różowych, niemal dorównującym odsetkowi win czerwonych. Perspektywy rynkowe zachęcają do rozwoju produkcji tych łatwych w konsumpcji win różowych.

Gminy pobliskiego Biterrois są w głównej mierze gminami winiarskimi, a działalność turystyczna i działalność związana z obchodami świąt (plaże, dziedzictwo kulturowe, feria Béziers itp.) są cennymi sprzymierzeńcami w promowaniu win produkowanych z myślą o ich utożsamianiu z terytorium, takich jak wina objęte ChOG "Coteaux de Béziers". Znaczna część produkcji jest sprzedawana zagranicznym klientom (Beneluks, Niemcy, Wielka Brytania), co świadczy o renomie ChOG "Coteaux de Béziers". Producenci wina angażują się również w organizację lokalnych obchodów świąt. Działania te przyczyniają się do tworzenia i utrzymania renomy wina i silnego powiązania między winem a społeczeństwem regionu Biterrois.

Muzeum Biterrois, utworzone w 1834 r., prezentujące historię i ewolucję obecności człowieka w regionie Béziers, pokazuje nierozerwalną więź łączącą terytorium Biterrois z uprawą winorośli: Znaczna część muzeum poświęcona jest tematyce wina i winorośli oraz biografiom licznych bednarzy i garncarzy, którzy osiedlili się w regionie (amfory umożliwiające transport wina do Rzymu i jego prowincji).

Ten związek między turystyką a działalnością winiarską stanowi fundament renomy win "Coteaux de Béziers".

Winorośl daje utrzymanie mieszkańcom regionu Biterrois, i - zarówno niegdyś, jak i obecnie - kształtuje rozwój tego obszaru.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa określony w drodze wyjątku w odniesieniu do fermentacji i wytwarzania win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Coteaux de Béziers" obejmuje okręg Béziers.

Informacje na etykiecie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" można uzupełnić nazwą jednej lub kilku odmian winorośli.

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" można uzupełnić określeniami "primeur" lub "nouveau".

Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastępuje się tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie umieszcza się unijne logo ChOG.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-5c95eaef-900f-4ec5-b542-c3e7389e557b

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024