Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 374/10)

(Dz.U.UE C z dnia 5 listopada 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"NOORD HOLLAND"

PGI-NL-A0966-AM04

Data przekazania informacji: 18.8.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Opis i uzasadnienie zmian w specyfikacji produktu i jednolitym dokumencie dotyczącym ChOG Noord-Hol- land

Opis i uzasadnienie

Opis: umożliwienie stosowania uzupełniającej nazwy mniejszego obszaru wraz z nazwą prowincji ChOG. Obszar produkcji pozostaje niezmieniony.

Uzasadnienie: zapewnienie producentom możliwości umieszczania na etykiecie nazw mniejszych obszarów w uzupełnieniu do nazwy prowincji i podkreślenie aspektu regionalnego.

Zmiana dotyczy pkt 9: dalsze wymogi jednolitego dokumentu i dodanie nazw do specyfikacji produktu. W rezultacie zmienia się numeracja specyfikacji produktu.

Dodane zostają następujące nazwy:

West-Friesland
Gooi en Vechtstreek

Aktualizacja wynikająca ze zmiany przepisów krajowych

Opis i uzasadnienie

Opis: w pkt 1.9 "Nazwa tradycyjna z wraz z nazwą prowincji" zastąpiono odniesienie do przepisów krajowych.

Uzasadnienie: w wyniku zmiany krajowego rozporządzenia w sprawie wina i oliwy z oliwek, która weszła w życie we wrześniu 2019 r., wprowadzono niewielką zmianę w tekście w pkt 1.9 specyfikacji produktu: "Nazwa tradycyjna wraz z nazwą prowincji": zastąpiono odniesienie do rozporządzenia w sprawie wina i oliwy z oliwek.

Dotychczasowe brzmienie:

"Wymagania dotyczące stosowania tej nazwy zostały określone w rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 5 czerwca 2014 r. nr WJZ/14070246 w sprawie zasad wprowadzania do obrotu wina i oliwy z oliwek (rozporządzenie w sprawie wina i oliwy z oliwek)".

Nowe brzmienie:

"Na etykiecie wina zgodnego z niniejszą specyfikacją produktu można podać informacje dotyczące ChOG z wykorzystaniem tradycyjnej nazwy »Landwijn Noord-Holland« lub tekstu »Beschermde Geografische Aanduiding Noord-Holland«".

Aktualizacja wynikająca z praktyki

Opis i uzasadnienie

Opis: w pkt 1.10 Organ weryfikujący/procedura weryfikacji:

Opis procedury organu kontrolnego został dostosowany do praktyki.

Uzasadnienie: tekst w pkt 1.10 specyfikacji produktu został dostosowany, tak aby wymogi dotyczące kontroli odpowiadały praktyce. Organ kontrolny nie może przedstawić wykazu z ograniczoną liczbą laboratoriów i zatwierdzić tego wykazu. W związku z tym ta część zdania została usunięta ze specyfikacji.

Dotychczasowe brzmienie:

"W przypadku ChOG wymagane jest przeprowadzenie analizy, przedsiębiorstwa zlecają samodzielnie analizę próbek przez certyfikowane laboratorium (w Niderlandach lub poza nimi), przy czym wykaz zawierający ograniczoną liczbę laboratoriów jest przedkładany do NVWA i zatwierdzany przez ten organ w odniesieniu do każdego wina, NVWA nadzoruje ten proces (poprzez kontrolę administracyjną) oraz przeprowadza losowe pobieranie próbek potwierdzających do analizy w laboratorium NVWA".

Nowe brzmienie:

"W przypadku ChOG wymagane jest przeprowadzenie analizy, przedsiębiorstwa zlecają samodzielnie analizę próbek przez laboratorium certyfikowane w UE (w Niderlandach lub poza nimi), NVWA nadzoruje ten proces (poprzez kontrolę administracyjną) oraz przeprowadza losowe pobieranie próbek potwierdzających do analizy w laboratorium NVWA".

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Noord-Holland

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

9. Gazowane wino półmusujące

4.
Opis wina lub win

Kategoria wina 1: wino

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 4: wino musujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 5: gatunkowe wino musujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 8: wino półmusujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 9: gazowane wino półmusujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

BIAŁE = > zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

CZERWONE = > zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja ze skórkami, tłoczenie, fermentacja mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

b)
Maksymalna wydajność Winogrona białe

90 hektolitrów z hektara Winogrona czerwone 75 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Prowincja Holandia Północna, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina akolon

auxerrois B

bacchus B

baco noir

baron N

bianca B

birstaler muscat

bronner B

cabaret noir N (VB-91-26-4)

cabernet blanc B (VB-91-26-1)

cabernet cantor N

cabernet carbon N

cabernet carol N

cabernet cortis

cabernet cubin

cabernet dorio

cabernet dorsa

cabernet franc N

cabernet jura

cabernet mitos

cabernet sauvignon

cabertin N (VB-91-26-17)

calandro N

carmenere

chardonnay B

dakapo

domina N

dornfelder N

dunkelfelder N

excelsior

faber B

florental N

früburgunder N

gamaret N

gamay N

gewürztraminer Rs

golubok N

hegel

helios

hibernal B

huxelrebe B

holder B

johanniter B

juwel B

kerner B

kernling B

landal N

léon millot N

maréchal foch N

melody

merlot

merzling B

meunier N

monarch

morio muscat B

muscaris B

muscat blanc

muscat blue

müller thurgau B

orion B

ortega B

palatina

phoenix B

pinot gris G

pinot blanc B

pinot noir N

pinotin N

plantet N

polo muscat B

portugiezer N

prior N

payon d'or B

reberger

regent N

riechensteiner B

riesling B

rondo N

roter elbling Rs

rulander G

satin noir N (VB-91-26-29)

sauvignac B (Cal 6-04)

sauvignon blanc B

sauvignon soyhieres B (VB-32-7)

scheurebe B

schonburger Rs

seyval B

siegerrebe Rs

silcher B

sirius

solaris

souvignier gris st. laurent

staufer

sylvaner B syrah tempranillo

villaris B

viognier B wurzer B zweigeltrebe N

8.
Opis związku lub związków

"Obszar geograficzny: opis i klimat"

Na południowym wschodzie występują moreny spiętrzone z okresu ostatniego zlodowacenia złożone głównie z grubych i drobnych piasków rzecznych (często żwirowych) (= "t Gooi").

W okolicach Amsterdamu znajdują się pokłady torfu na glinie.

Wzdłuż piaszczystego wybrzeża występują pokłady złożone zwykle z pasm piasku morskiego zmieszanego z gliną lub torfem ("geest").

Na wyspie Texel oprócz piasku wydmowego obecne są również pokłady gliny morskiej i piasek z gliną ilastą.

Cechy charakterystyczne klimatu:

średnie roczne opady na poziomie 868 mm
1 707 godzin słonecznych w roku (średnio na obszarze Schiphol i de Kooy)
średnia roczna temperatura wynosząca 10,1 °C i średnia temperatura w okresie letnim wynosząca 16,6 °C
różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi we wrześniu na poziomie 7,4 °C

"Związek przyczynowy"

Klimat umożliwia osiągnięcie określonego plonu i dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w świeżym winie o pełnym, owocowym charakterze z nutą zieloną, a w przypadku wina czerwonego - nutą czerwonych owoców.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina

Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winfikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.

W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.

Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku należy również wskazać podmiot dokonujący butelkowania na zlecenie, również za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez... dla...).

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Następujące nazwy mniejszych obszarów, które należą do obszaru objętego ChOG "Noord-Holland", mogą być stosowane wraz z nazwą obszaru "Noord-Holland", jeżeli co najmniej 85 % wykorzystanych winogron pochodzi z tego obszaru:

West-Friesland
1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku

Nowa grupa osób uprawnionych z niepełnosprawnością do świadczenia wspierającego, wyższe świadczenie pielęgnacyjne i zmiany organizacyjne w orzecznictwie o niezdolności do pracy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – to tylko niektóre zmiany w prawie, które będą dotyczyły osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Nowe terapie onkologiczne z refundacją

Od 1 stycznia 2026 r. będą refundowane 24 nowe terapie, w tym 9 onkologicznych, 15 nieonkologicznych i 8 terapii w chorobach rzadkich. Dla 585 terapii refundacja będzie kontynuowana. Nowe opcje leczenia zyskały osoby chore na chłoniaka grudkowego, chłoniaka Hodgkina, raka piersi, niedrobnokomórkowego raka płuca, raka przełyku i gruczolakoraka żołądka lub połączenia żołądkowo-przełykowego.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.374.48

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 05/11/2020
Data ogłoszenia: 05/11/2020