Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 265/04)

(Dz.U.UE C z dnia 13 sierpnia 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY JEDNOLITEGO DOKUMENTU

"DUNÁNTÚLI/DUNÁNTÚL"

PGI-HU-A1351-AM02 Data przekazania informacji:

13.5.2020 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Zwiększenie maksymalnej wydajności z hektara do 160 hl/ha
a)
Punkt specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana: V. Maksymalna wydajność
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczy zmiana:
Praktyki winiarskie - Maksymalna wydajność
c)
Uzasadnienie: wskutek planu restrukturyzacji wdrożonego w ostatnich latach struktura winnicy na obszarze produkcji uległa znacznej zmianie. Producenci mogą odtąd wykorzystywać winnice umożliwiające o wiele skuteczniejszą uprawę winorośli i produkować w nich winogrona odpowiadające wcześniejszemu poziomowi jakości, uzyskując przy tym większą wydajność. Taka wydajność umożliwia również uzyskanie produktów sektora wina odpowiadających renomie chronionego oznaczenia geograficznego "Dunántúl".
2.
Nowe dozwolone odmiany winorośli (Aletta, Generosa)
a)
Punkt specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:
-
VI. Dozwolone odmiany winorośli
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczy zmiana:
Główne odmiany winorośli
c)
Uzasadnienie: dzięki pracy polegającej na selekcji winogron wykonanej na Węgrzech na przestrzeni ostatnich 50 lat do uprawy wprowadzono liczne tradycyjne i nowe odmiany winorośli; te doświadczenia z zakresu uprawy zgromadzone przez kilka dziesięcioleci sprawiają, że wykorzystywane odmiany szczególnie dobrze nadają się do uprawy winorośli wysokiej jakości na wyznaczonym obszarze geograficznym. Spośród tych odmian szczególnie ważną rolę odgrywają odmiany aletta i generosa, a produkty sektora wina wytwarzane z tych odmian przyczyniają się do zwiększenia renomy oznaczenia geograficznego "Dunántúl".
3.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru na cały Kraj Zadunajski (część Budapesztu i komitatu Pest położona na prawym brzegu głównego ramienia Dunaju)
a)
Punkt specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:
-
IV. Wyznaczony obszar
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczy zmiana:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Uzasadnienie: obszar produkcji win objętych oznaczeniem geograficznym "Dunántúl" obejmuje terytorium obszarów uprawy winorośli w Kraju Zadunajskim; ze względu na to, że obszar wyznaczono zgodnie z granicami komitatów, położone w Kraju Zadunajskim regiony komitatu Pest i miasta Budapeszt, które stanowią ważną część obszaru uprawy winorośli Etyek-Buda, zostały jednak niestety wykluczone z obszaru produkcji.

Przedmiotowe gminy tworzą jedną jednostkę geograficzną z obecnym obszarem produkcji, a zatem umożliwiają uzyskiwanie produktów sektora wina o takim samym charakterze jak produkty wytwarzane na obecnym obszarze produkcji.

Obszary, których dotyczy rozszerzenie, wchodzą w skład Kraju Zadunajskiego, w związku z czym konsumenci uznają produkowane tam wina za wina zadunajskie.

4.
Zmiana (natury technicznej) obszaru produkcji poza wyznaczonym obszarem produkcji
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczy zmiana:
-
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczy zmiana:
Wymogi dodatkowe
c)
Uzasadnienie: z powodu rozszerzenia wyznaczonego obszaru należy dokonać zmiany natury technicznej, tj. z obszaru produkcji poza wyznaczonym obszarem produkcji usunąć gminy, które odtąd wchodzą w skład obszaru produkcji.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Dunántúli

Dunántúl

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Wino białe

Lekkie wino białe o szacie, której barwa waha się od żółtozielonej do złotożółtej, średnio intensywnym aromacie i okrągłej kwasowości.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino czerwone

Wino czerwone o szacie, której barwa waha się od czerwonej do rubinowoczerwonej, owocowym aromacie, średnio intensywnych taninach oraz okrągłej i harmonijnej kwasowości.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino różowe

Wino różowe o szacie, której barwa waha się od łososiowej do jasnoczerwonej, średnio intensywnym aromacie i okrągłej kwasowości.

* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Zasady dotyczące formowania winorośli

Praktyka uprawy

W przypadku winnic założonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: prowadzenie w formie wachlarza, na sposób Mosera, w systemie Sylvoza, w formie kordonu niskopiennego, średniopiennego i wysokopiennego, w formie sznura Guyota, pojedynczego sznura, w formie głowy lub kielicha, w formie liry.

Gęstość obsady: co najmniej 3 300 roślin na hektar.

W przypadku winnic założonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r.: wszystkie winnice można wykorzystywać tak długo, jak długo są one obsadzone winoroślą, niezależnie od wcześniej dozwolonego sposobu prowadzenia winorośli lub wcześniej dozwolonej gęstości obsady.

Minimalna zawartość cukru w winogronach wyrażona jako potencjalna zawartość alkoholu i za pomocą węgierskiej skali moszczu (MM°)

Praktyka uprawy

Wino białe, różowe i czerwone: 8 % obj., 13,4 MM Metoda i data zbiorów Praktyka uprawy

Metoda przeprowadzania zbiorów: dozwolone są zbiory mechaniczne i ręczne.

Określenie daty zbiorów: datę rozpoczęcia zbiorów ustala się na dzień 1 sierpnia każdego roku.

Niedozwolone praktyki enologiczne Szczególne praktyki enologiczne

1. W przypadku wina "Dunántúl" przetwarzanie winogron odbywa się zgodnie z ogólnymi metodami przetwarzania. Spośród praktyk enologicznych przewidzianych w tabeli znajdującej się w załączniku I A do rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 nie zezwala się na stosowanie praktyk nr 14 i 32.

b)
Maksymalna wydajność

Wino

160 hektolitrów z hektara

Wino - zbiór ręczny

22 700 kilogramów winogron z hektara

Wino - zbiór mechaniczny

21 700 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Terytoria komitatu Baranya, miasta Budapeszt i komitatu Pest położone na prawym brzegu głównego ramienia Dunaju, a także obszary produkcji ujęte w rejestrze winnic w ramach klas I i II znajdujące się w komitatach Fejér, Győr-Moson- Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém i Zala.

7.
Główne odmiany winorośli Aletta Alibernet Alicante Boushet Bacchus Bianca Blauburger

Blauer Frühburgunder

Blauer Silvaner

Budai - Budai zöld

Budai - Zöld budai

Budai - Zöldfehér

Budai - Zöldszőlő

Bíbor Kadarka

Cabernet Franc - Cabernet

Cabernet Franc - Carbonet

Cabernet Franc - Carmenet

Cabernet Franc - Gros cabernet

Cabernet Franc - Gros vidur

Cabernet Franc - Kaberne fran

Cabernet sauvignon

Chardonnay - Chardonnay blanc

Chardonnay - Kereklevelű

Chardonnay - Morillon blanc

Chardonnay - Ronci bilé

Chasselas - Chrupka belia

Chasselas - Fehér fábiánszőlő

Chasselas - Fehér gyöngyszőlő

Chasselas - Fendant blanc

Chasselas - Saszla belaja

Chasselas - Weisser Gutedel

Csabagyöngye - Pearl of Csaba

Csabagyöngye - Perla czabanska

Csabagyöngye - Perla di Csaba

Csabagyöngye - Perle di Csaba

Csabagyöngye - Perle von Csaba

Csabagyöngye - Vengerskii muskatnii rannüj

Csabagyöngye - Zsemcsug szaba

Cserszegi fűszeres

Csomorika - Csomor

Csomorika - Gyüdi fehér

Csomorika - Szederkényi fehér

Csókaszőlő

Domina

Dornfelder

Ezerfürtű

Ezerjó - Kolmreifler

Ezerjó - Korponai

Ezerjó - Szadocsina

Ezerjó - Tausendachtgute

Ezerjó - Tausendgute

Ezerjó - Trummertraube

Furmint - Furmint bianco

Furmint - Moslavac bijeli

Furmint - Mosler

Furmint - Posipel

Furmint - Som Furmint - Szigeti

Furmint - Zapfner

Generosa

Hamburgi muskotály - Miszket hamburgszki

Hamburgi muskotály - Moscato d'Amburgo

hamburgi muskotály - Muscat de Hambourg

Hamburgi muskotály - Muscat de Hamburg

Hamburgi muskotály - Muszkat gamburgszkij

Hárslevelű - Feuilles de tilleul

Hárslevelű - Garszleveljü

Hárslevelű - Lindeblättrige

Hárslevelű - Lipovina

Irsai Olivér - Irsai

Irsai Olivér - Muskat Olivér

Irsai Olivér - Zolotis

Irsai Olivér - Zolotisztüj rannüj

Juhfark - Fehérboros

Juhfark - Lämmerschwantz

Juhfark - Mohácsi

Juhfark - Tarpai

Kadarka - Csetereska

Kadarka - Fekete budai

Kadarka - Gamza

Kadarka - Jenei fekete

Kadarka - Kadar

Kadarka - Kadarka negra

Kadarka - Negru moale

Kadarka - Szkadarka

Kadarka - Törökszőlő

Karát

Királyleányka - Dánosi leányka

Királyleányka - Erdei sárga

Királyleányka - Feteasca regale

Királyleányka - Galbena de ardeal

Királyleányka - Königliche Mädchentraube

Királyleányka - Königstochter

Királyleányka - Little princess

Korai piros veltelini - Crvena babovina

Korai piros veltelini - Eper szőlő

Korai piros veltelini - Frühroter Velteliner

Korai piros veltelini - Malvasia rossa

Korai piros veltelini - Piros malvazia

Korai piros veltelini - Velteliner rouge précoce

Korai piros veltelini - Veltlinske cervené skoré

Korona

Kék bakator

kékfrankos - Blauer lemberger

Kékfrankos - Blauer limberger

Kékfrankos - Blaufränkisch

Kékfrankos - Limberger

Kékfrankos - Moravka Kéknyelű - Blaustängler

Kékoportó - Blauer portugieser

Kékoportó - Modry portugal

Kékoportó - Portugais bleu

Kékoportó - Portugalske modré

Kékoportó - Portugizer

Kövidinka - a Dinka crvena

Kövidinka - a Dinka mala

Kövidinka - a Dinka rossa

Kövidinka - a Kamena dinka

Kövidinka - a Ruzsica

Kövidinka - Steinschiller

Kövérszőlő - Grasa

Kövérszőlő - Grasa de cotnari

Leányka - Dievcenske hrozno

Leányka - Feteasca alba

Leányka - Leányszőlő

Leányka - Mädchentraube

Menoire

Merlot

Nektár

Nero

Olasz rizling - Grasevina

Olasz rizling - Nemes rizling

Olasz rizling - Olaszrizling

olasz rizling - riesling italien

Olasz rizling - Risling vlassky

Olasz rizling - Taljanska grasevina

Olasz rizling - Welschrieslig

Ottonel muskotály - Miszket otonel

Ottonel muskotály - Muscat ottonel

Ottonel muskotály - Muskat ottonel

Pinot blanc - Fehér burgundi

Pinot blanc - Pinot beluj

Pinot blanc - Pinot bianco

Pinot blanc - Weissburgunder

Pinot noir - Blauer Burgunder

Pinot noir - Kisburgundi kék

Pinot noir - Kék burgundi

Pinot noir - Kék rulandi

Pinot noir - Pignula

Pinot noir - Pino csernüj

Pinot noir - Pinot cernii

Pinot noir - Pinot nero

Pinot noir - Pinot tinto

Pinot noir - Rulandski modre

Pinot noir - Savagnin noir

Pinot noir - Spätburgunder

Pintes

Piros bakator - Bakar rózsa

Piros bakator - Bakator rouge

Piros bakator - Bakatortraube

Piros veltelini - Nagyságos

Piros veltelíni - Fleischtraube

Piros veltelíni - Somszőlő

Piros veltelíni - Velteliner rouge

Piros veltelíni - Veltlinské cervené

Piros veltelíni - Veltlinszki rozovij

Pátria

Pölöskei muskotály

Rajnai rizling - Johannisberger

Rajnai rizling - Rheinriesling

Rajnai rizling - Rhine riesling

Rajnai rizling - Riesling

Rajnai rizling - Riesling blanc

Rajnai rizling - Weisser riesling

Rizlingszilváni - Müller Thurgau

Rizlingszilváni - Müller Thurgau bijeli

Rizlingszilváni - Müller Thurgau blanc

Rizlingszilváni - Rivaner

Rizlingszilváni - Rizvanac

Rozália

Rubintos

Rózsakő

Sagrantino

Sauvignon - Sauvignon bianco

Sauvignon - Sauvignon bijeli

Sauvignon - Sauvignon blanc

Sauvignon - Sovinjon

Semillon - Petit semillon

Semillon - Semillon bianco

Semillon - Semillon blanc

Semillon - Semillon weisser

Syrah - Blauer Syrah

Syrah - Marsanne noir

Syrah - Serine noir

Syrah - Shiraz Syrah - Sirac

Szürkebarát - Auvergans gris

Szürkebarát - Grauburgunder

Szürkebarát - Graumönch

Szürkebarát - Pinot grigio

Szürkebarát - Pinot gris

Szürkebarát - Ruländer Sárfehér

Sárga muskotály - Moscato bianco

Sárga muskotály - Muscat blanc

Sárga muskotály - Muscat bélüj

Sárga muskotály - Muscat de Frontignan

Sárga muskotály - Muscat de Lunel

Sárga muskotály - Muscat Lunel

Sárga muskotály - Muscat sylvaner

Sárga muskotály - Muscat zlty

Sárga muskotály - Muskat weisser

Sárga muskotály - Weiler

Sárga muskotály - Weisser

Tannat

Tramini - Gewürtztraminer

Tramini - Roter traminer

Tramini - Savagnin rose

Tramini - Tramin cervené

Tramini - Traminer

Tramini - Traminer rosso Turán

Viktória gyöngye

Viognier

Vulcanus

Zalagyöngye

Zefír

Zengő

Zenit

Zeus

Zweigelt - Blauer Zweigeltrebe

Zweigelt - Rotburger

Zweigelt - Zweigeltrebe

Zöld szagos - Decsi szagos

Zöld szagos - Zöld muskotály

Zöld szilváni - Grüner Sylvaner

Zöld szilváni - Silvanec zeleni

Zöld szilváni - Sylvánske zelené

Zöld veltelíni - Grüner muskateller

Zöld veltelíni - Grüner veltliner

Zöld veltelíni - Veltlinské zelené

Zöld veltelíni - Zöldveltelíni

8.
Opis związku lub związków

"Wino - Opis wyznaczonego obszaru"

Obszar produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Dunántúl" obejmuje terytorium węgierskiego regionu Kraju Zadunajskiego. Na subśródziemnomorski charakter panującego na tym obszarze klimatu kontynentalnego wpływ mają dwa czynniki: napływ powietrza górskiego i oceanicznego z zachodu, w ramach którego na obszar przedostaje się chłodne i wilgotne powietrze, oraz napływ powietrza śródziemnomorskiego z południa, znad Morza Śródziemnego, w ramach którego suche i ciepłe powietrze przedostaje się w kierunku Kraju Zadunajskiego. Lata są bardziej wilgotne i mniej gorące niż w basenie Morza Śródziemnego, lecz jesienie charakteryzują się dobrym nasłonecznieniem i większą suchością, niż ma to miejsce w regionach o klimacie kontynentalnym.

Średnia roczna temperatura mieści się w zakresie 9-11 °C, a liczba godzin słonecznych wynosi około 1 900 rocznie. Roczna suma opadów wynosi 600-800 milimetrów. Jeżeli chodzi o ukształtowanie powierzchni, krajobraz Kraju Zadu- najskiego jest zdominowany przez wzgórza i masywy o średniej wysokości. Ze względu na topografię w większości gmin znajdują się niewielkie strumienie, większe rzeki, a niekiedy także jeziora. Jeżeli chodzi o geologię, na wyznaczonym obszarze produkcji Kraju Zadunajskiego występują gliniasto-mułowe gleby brunatne leśne.

"Wino - Opis win"

Niezależnie od rodzaju wina "Dunántúl" wszystkie wina z Kraju Zadunajskiego charakteryzują się dyskretnym bukietem i średnią intensywnością, okrągłą kwasowością i lekką świeżością, które to cechy od wieków są typowe dla win pochodzących z Kraju Zadunajskiego i które przyczyniły się do zbudowania jego renomy. Uznaje się, że tradycja uprawy winorośli sięga czasów preromańskich Celtów. Zaawansowany poziom uprawy winorośli w byłej prowincji Panonia, tj. w dzisiejszym Kraju Zadunajskim, oraz wyjątkową jakość pochodzących stamtąd win potwierdza fakt, że cesarz Domicjan zakazał uprawy winorośli w tym regionie, ponieważ produkowane tam wina stanowiły istotną konkurencję dla win włoskich. Ponownego pozwolenia na uprawę udzielił cesarz Probus, a produkcja win z Panonii, tj. z dzisiejszego Kraju Zadunajskiego, zaczęła szybko się rozwijać.

Uprawa winorośli w Kraju Zadunajskim odegrała również decydującą rolę dla Węgrów, którzy przybywali do tego regionu, oraz stanowiła ważne źródło dochodu dla lokalnych mieszkańców: produkty sektora wina wywożono w dużych ilościach do państw sąsiadujących i jako towary odegrały one ważną rolę w handlu zagranicznym.

W czasach podbojów tureckich pomimo wyludnienia regionu przybyli na przedmiotowy obszar Serbowie przywieźli ze sobą liczne nowe odmiany winorośli, z których najpopularniejsza była odmiana kadarka.

Po wyparciu Turków Szwabowie licznie osiedlający się w gminach Kraju Zadunajskiego, w których prowadzono uprawę winorośli, rozpowszechnili uprawę czerwonych odmian winorośli w całym Kraju Zadunajskim i wprowadzili do uprawy takie odmiany winorośli jak kékoportó. W okresie między wyparciem Turków a epidemią filoksery wina z Kraju Zadunajskiego cieszyły się zainteresowaniem we wszystkich prowincjach monarchii Habsburgów.

W okresie odbudowy, który nastąpił po epidemii filoksery, na obszarze produkcji rozpowszechniły się charakterystyczne odmiany takie jak olasz rizling (riesling włoski) i szürkebarát (pinot gris), a ze znanych na całym świecie odmian winorośli także chardonnay, które są odmianami wysokiej jakości i dobrze dostosowanymi do środowiska obszaru produkcji.

Jeżeli chodzi o uprawiane odmiany winorośli, na przestrzeni ostatnich sześćdziesięciu lat w Kraju Zadunajskim wprowadzono do uprawy pewną liczbę nowych odmian winorośli dobrze dostosowanych do obszaru produkcji, takich jak irsai olivér, cserszegi fűszeres i sauvignon, przy czym te aromatyczne odmiany winorośli oraz czerwone odmiany merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc zaczęły być nierozerwalnie związane z Krajem Zadunajskim.

Dzięki reformom strukturalnym przeprowadzonym po zmianie reżimu w ramach dążenia do rozpowszechniania się nowych odmian aromatycznych oraz dzięki intensywnym staraniom związanym z wprowadzaniem produktu do obrotu wino objęte oznaczeniem "Dunántúl" stało się jednym z najbardziej pożądanych win regionalnych na Węgrzech w XXI wieku. Obecnie poza klientami krajowymi najważniejszymi rynkami wywozowymi wina objętego oznaczeniem "Dunántúl" są państwa skandynawskie (Szwecja, Finlandia) oraz państwa należące do Grupy Wyszehradzkiej (Polska, Republika Czeska, Słowacja).

"Wino - Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego"

Prądy atmosferyczne z zachodu wpływające na klimat Kraju Zadunajskiego przynoszą opady, które są wystarczające nawet latem, sprawiając, że liczba dni suszy jest mała w porównaniu z obszarami kontynentalnymi położonymi na tej samej wysokości. Dzięki pojemności wodnej gleb brunatnych leśnych zaopatrzenie sadzonek winorośli w wodę jest wystarczające nawet latem.

Cechą charakterystyczną obszaru produkcji w Kraju Zadunajskim jest fakt, że charakterystyczne dla Kraju Zadunaj- skiego odmiany winorośli o średnim czasie dojrzewania (np. kadarka i kékoportó) oraz odmiany winorośli o długim czasie dojrzewania (np. olaszrizling, kékfrankos i szürkebarát) uprawia się zazwyczaj na wzgórzach o południowej, południowowschodniej i południowozachodniej ekspozycji. Podczas słonecznych i długich jesieni, których specyfika jest wynikiem działania śródziemnomorskich antycyklonów, promienie słońca odbijające się od powierzchni niewielkich strumieni i rzek - lub ewentualnie jezior - rozciągających się u podnóża wzgórz sprzyjają dojrzewaniu winogron, sprawiając, że wina objęte oznaczeniem "Dunántúl" charakteryzują się zaokrągloną i dojrzałą kwasowością, a wina różowe i czerwone jedwabistymi i eleganckimi taninami oraz bogatym smakiem.

Bogactwo smakowe win "Dunántúl" w połączeniu z fachową wiedzą handlową producentów wina sprawiły, że wina objęte oznaczeniem "Dunántúl" cieszą się renomą na rynkach krajowych i międzynarodowych. Fakt, że w ciągu ostatnich 19 lat producenci win objętych oznaczeniem "Dunántúl" trzynastokrotnie zdobyli nagrodę "Producenta wina roku", najbardziej prestiżową nagrodę w dziedzinie uprawy winorośli na Węgrzech przyznawaną co roku od 1991 r., jest dowodem uznania dla jakości win objętych oznaczeniem "Dunántúl".

Niemal trzy czwarte win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Dunántúl" wprowadza się do obrotu w 26 państwach członkowskich Unii Europejskiej, co świadczy o sukcesie handlowym win "Dunántúl". Wina sprzedawane pod ChOG "Dunántúl" stanowią niemal 10 % wywozu win węgierskich.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Zasady dotyczące wskazywania kategorii ochrony pochodzenia

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Zasady dotyczące określeń

Wyrażenie "oltalom alatt álló földrajzi jelzés" (chronione oznaczenie geograficzne) można zastąpić tradycyjnym określeniem "tájbor" (wino regionalne).

Określenie "Kraj Zadunajski" można umieszczać w tym samym polu widzenia co chronione oznaczenie geograficzne "Dunántúl".

Zasady dotyczące dozwolonych określeń

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Dozwolone określenia Wino białe:

"virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),

"muskotály" (wino muszkatowe),

"cuvée" lub "küvé",
"szűretlen" (niefiltrowane),
"primőr" (wczesne) lub "újbor" (młode),
"barrique" lub "barrique-ban erjesztett" (poddane fermentacji w beczce) lub "hordóban erjesztett" (poddane fermentacji w kadzi), "barrique-ban érlelt" (dojrzewające w beczce) lub "hordóban érlelt" (dojrzewające w kadzi).

Wino różowe:

"virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),
"cuvée" lub "küvé",
"szűretlen" (niefiltrowane),
"primőr" (wczesne) lub "újbor" (młode).

Wino czerwone:

"siller" (clairet),
"virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),
"cuvée" lub "küvé",
"szűretlen" (niefiltrowane),
"primőr" (wczesne) lub "újbor" (młode),
"barrique" lub "barrique-ban erjesztett" (poddane fermentacji w beczce) lub "hordóban erjesztett" (poddane fermentacji w kadzi), "barrique-ban érlelt" (dojrzewające w beczce) lub "hordóban érlelt" (dojrzewające w kadzi).

Zasady dotyczące stosowania określenia "muskotály" (wino muszkatowe)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Określenie "muskotály" (wino muszkatowe), którego użycie jest ograniczone, można umieszczać wyłącznie w przypadku win wyprodukowanych z poniższych odmian winorośli:

(i)
co najmniej 85 % - nie licząc wykorzystanej ilości innych produktów służących do słodzenia - odmian winorośli csabagyöngye, hamburgi muskotály, mátrai muskotály, cserszegi fűszeres, irsai olivér, nektár, ottonel muskotály, pölöskei muskotály, sárga muskotály lub zefír;
(ii)
maksymalnie 15 % odmian winorośli bacchus, piros bakator, bianca, blauer silvaner, budai, chardonnay, chasselas, csomorika, ezerfürtű, ezerjó, furmint, generosa, hárslevelű, juhfark, karát, kéknyelű, királyleányka, korai piros velte- líni, korona, kövérszőlő, kövidinka, leányka, olasz rizling, pátria, pinot blanc, pintes, piros veltelíni, rajnai rizling, rizlingszilváni, rozália, rózsakő, sárfehér, sauvignon, semillon, szürkebarát, tramini, viktória gyöngye, vulcanus, zala gyöngye, zengő, zenit, zeus, zöld veltelíni, zöld szagos, zöld szilváni lub viognier.
Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

komitat Bács-Kiskun:

Akasztó, Apostag, Ágasegyháza, Baja, Ballószög, Balotaszállás, Bácsalmás, Bácsszőlős, Bátmonostor, Bócsa, Borota, Bugac, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Csengőd, Csikéria, Csólyospálos, Dávod, Dunapataj, Dunavecse, Dusnok, Érsekc- sanád, Érsekhalma, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Hajós, Harkakötöny, Harta, Helvécia, Imrehegy, Izsák, Jakabszállás, Jánoshalma, Jászszentlászló, Kaskantyú, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kéleshalom, Kerekegyháza, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunbaja, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunszállás, Kunszent- miklós, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Mélykút, Móricgát, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Nyárlőrinc, Orgovány, Páhi, Pirtó, Rém, Solt, Soltszentimre, Soltvadkert, Sükösd, Szabadszállás, Szank, Szentkirály, Tabdi, Tázlár, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszazug, Tompa, Vaskút, Zsana;

oraz

komitat Pest:

Abony, Albertirsa, Budapest-Rákosliget, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dány, Dömsöd, Gomba, Hernád, Inárcs, Kakucs, Kerepes, Kisnémedi, Kocsér, Kóka, Mogyoród, Monor, Monori erdő, Nagykőrös, Nyársapát, Ócsa, Őrbottyán, Örkény, Pilis, Ráckeve, Szada, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Tököl, Újlengyel, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyház.

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/admin/download/4/e8/92000/Dunantul%20°FJ_%20standard_v3.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.265.5

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 13/08/2020
Data ogłoszenia: 13/08/2020